nlc.hu
Család

III. Károly Eduárnak adta edinburgh-i herceg rangot

III. Károly végre “odaadta” apjuk egykori rangját az öccsének

Apjuk halála óta volt kérdés, hogy ki lesz a következő edinburgh-i herceg. A rangot anno még Fülöp és II. Erzsébet legkisebb gyerekének ígérték, ám sokáig kellett várnia rá.

II. Erzsébet férje, a házasságuk előtt kapta meg az  edinburgh-i hercege rangot, melyet élete végéig használt. Fülöpnek és Erzsébetnek négy gyermeke született. Károly, Anna és András már a születésükkor hercegi/hercegnői címet kapott, ám a legkisebb Eduárd, Wessex grófja lett. Mivel Eduárd különösen közel állt az apjához, amikor 1999-ben megházasodott, szülei bejelentették, hogy Fülöp halála után, az  edinburgh-i hercege címet ő kapja majd. Csakhogy, amikor két évvel ezelőtt II. Erzsébet férje elhunyt, a bejelentés elmaradt.

Eduárd herceg, Fülöp herceg és Zsófia

Fülöp herceg, Eduárd herceg és annak neje, Zsófia (fotó: Profimedia)

Bár Eduárd volt az, aki az elmúlt években családjával együtt elképesztő mennyiségű munkát vállalt a királyi családban (erre főleg Harry és Meghan távozása miatt volt szükség – a szerk.), ő vette át például az apja által alapított, Edinburgh hercege díjátadó szervezését is, grófi rangját nem “cserélték le”. Ennek oka az volt, hogy Eduárd jelenleg 13. a trónöröklési sorban, és az évek múlásával egyre csak tovább csúszik, amikor Vilmos gyermekei megházasodnak és gyermekeik születnek. Azonban a “legrangosabb” címeket, csak a család “fiatalabb” ágának adományozzák, éppen az előző példa miatt. És az edinburgh-i herceg cím pontosan ilyen. Így amikor Fülöp 2021-ben meghalt, a rang visszaszállt a Koronára.

III. Károly és Eduárd herceg

Károly és Eduárd apjuk temetésen (Fotó: Profimedia)

III. Károly azonban március 10-én, öccse 59.  születésnapján bejelentette, hogy Eduárd mostantól edinburgh-i herceg, felesége Zsófia pedig, edinburgh-i hercegné. A megoldás pedig az, hogy haláluk után a rang nem öröklődik, hanem visszaszáll a Koronára.

Eduárd herceg bejelentés

A hivatalos bejelentés

Fiuk James, aki eddig severni algróf volt, mostantól Wessex grófja lesz (megkapva apja korábbi címét). Lányuk viszont továbbra is Lady Louise Mountbatten-Windsor marad.

Eduárd herceg és családja

Eduárd és családja 2022-ben (Fotó: Profimedia)

Nem ez volt az egyetlen változás a királyi családban a héten. Miután megtartották Harry és Meghan lányának a keresztelőjét, kiderült, hogy ő és testvére Archie is herceg és hercegnői rangot kapott. Ez egyébként pontosan úgy fogalmazható meg, hogy már azzal járt nekik a rang, hogy Károlyból király lett, hivatalossá pedig most tették.

Brit trónöröklési sorrend

A változások már láthatóak a királyi család oldalán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top