nlc.hu
TV-sztárok

Ők II. Erzsébet gyerekei

A környezetvédő, az olimpikon, a katona és a színész – II. Erzsébet összes gyerekét ismered?

Tudtad, hogy II. Erzsébet egyik gyermekét egyszer el akarták rabolni? És azt, hogy van köztük olyan is, aki a nyolcvanas években musicalekben játszott?

II. Erzsébetnek és Fülöp hercegnek négy gyermeke van: Károly herceg, Anna hercegnő, András herceg, valamint Eduárd wessexi gróf. Közülük kétségkívül a brit trón első számú várományosa, Károly herceg a leghíresebb, de húgát és két öccsét is érdemes jobban megismerni.

II. Erzsébet és Fülöp herceg gyermekeikkel, 1972-ben

II. Erzsébet és Fülöp herceg gyermekeikkel, 1972-ben (Fotó: Central Press/Getty Images)

Károly walesi herceg

Károly herceg 1948. november 14-én született. Bár édesanyja akkor még nem volt királynő, a király lányaként számos hivatalos kötelezettséget kellett teljesítenie, ezért meglehetősen sok időt töltött távol a fiától. Miután II. Erzsébet 1952-ben Nagy-Britannia trónjára lépett, az időbeosztása még sűrűbb lett. Fülöp herceg szintén sokat utazott, 1956-ban például fél éven át Ausztráliában és az Antarktisz térségében hajózott. Károly félénk kisfiú volt, akit gyakran csúfoltak az iskolában. Fülöp herceg úgy vélte, fia túlságosan érzékeny, ezért egykori iskolájába, a Gordonstounba küldte tanulni, ahol szinte spártai körülmények között kellett helytállnia. 1967-ben a Cambridge Egyetem Trinity kollégiumában tanult tovább, ahol archeológiát és antropológiát hallgatott. Walesi hercegi beiktatására 1969-ben került sor.

Károly herceg

Károly herceg (Fotó: Andrew Matthews-WPA Pool/Getty Images)

Fiatal korától szenvedélye a lovaspóló, nagy szerelmét – mai feleségét – Camilla Parker-Bowles-t is egy pólómeccsen ismerte meg. Diplomája megszerzése után Károly belépett a Királyi Haditengerészet kötelékébe.

1981-ben felségül vette Lady Diana Spencert, majd 1982-ben megszületett első gyermekük, Vilmos herceg, 1984-ben pedig második fiuk, Harry. Diana hercegnő messzemenőkig túlragyogta a férjét, miközben házasságuk tele volt feszültségekkel. A fiatal hercegnő ráadásul 1986-ban megtudta, hogy Károly megcsalja őt Camillával. A hercegi pár 1992-ben jelentette be, hogy különválnak, magára a hivatalos válásra azonban csak 1996-ban került sor. Károly népszerűsége  ezekben az években a mélypontra zuhant, de a királynővel is megromlott a viszonya. Az idők folyamán aztán az uralkodó és Károly rendezték nézeteltéréseiket és kapcsolatuk ismét szorosabbá vált. 2005-ben Károly már édesanyja áldásával vette végül feleségül Camillát.

A herceg fiatal kora óta elkötelezett természetvédő, rengeteget tesz a fenntarthatóság és a biológiai sokszínűség fennmaradásának ügyéért. Számos e témával foglalkozó szervezet szószólója és támogatója. Beszédekben, cikkekben, filmekben hívja fel a figyelmet a környezetvédelem kihívásaira és a lehetséges megoldásokra. Highgrove-i birtokán a nyolcvanas évek óta üzemeltet biogazdaságot.

Ahogy II. Erzsébet a britek leghosszabb ideje regnáló uralkodója, úgy Károly herceg az ország történelmének valaha volt leghosszabb ideje várakozó trónörököse.

II. Erzsébet családja körében

II. Erzsébet családja körében (Fotó: Tim Graham/Getty Images)

Anna brit királyi hercegnő

Anna hercegnő II. Erzsébet második gyermeke és egyetlen lánya. 1950. augusztus 15-én született, akkor bátyja mögött második volt a brit trónöröklési rangsorban, jelenleg azonban már csak a tizenegyedik. Gyerekként, ahogy Károly hercegnek, úgy neki is sokat kellett nélkülöznie szüleit, akik hivatalos feladataikat látták el.  A hercegnő már kislányként sem volt oda a klasszikus “hercegnős” dolgokért, sokkal jobban vonzották a szabadtéri sportok, elsősorban a lovaglás. Sokkal extrovertáltabb természet volt, mint a bátyja.  

1973-ban feleségül ment Mark Phillipshez. A következő évben épp egy jótékonysági eseményről tartottak hazafelé, amikor egy Ian Ball nevű férfi rálőtt az autójukra, megsebesítette a hercegnő testőrét és sofőrjét. Ezek után közölte Annával, hogy el akarja rabolni, hogy 2 millió font váltságdíjat követeljen érte, amit az Országos Egészségügyi Szolgálat javára ajánl fel. Anna hercegnő erre azt válaszolta: “Még mit nem!”  Az támadót végül a rendőrök elfogták.

Anna hercegnő

Anna hercegnő (Fotó: Finnbarr Webster/Getty Images)

1976-ban a brit lovastusa csapat tagjaiként indult a nyári olimpiai játékokon. A következő évben megszületett első gyermeke,  Peter Phillips, aki egyben az első királyi sarj, aki kórházban jött világra. Lánya, Zara Phillips 1981-ben született. Férjétől 1992-ben elvált, majd még abban az évben feleségül ment a Brit Királyi Haditengerészet parancsnokához, Timothy Laurence-hez, akihez akkor már több éve szerelem fűzte.

Anna hercegnőnek ma már négy unokája van, ám a kötelességeiről sem feledkezik meg. A királyi család egyik legelfoglaltabb tagja, aki évente több száz eseményen teszi tiszteletét, lekörözve ezzel az uralkodóház fiatalabb tagjait, így Vilmos herceget és Katalin hercegnét is.

András herceg

András yorki herceg 1960. február 19-én született. 103 év kihagyás után ő volt az első gyermek, akinek egy trónon lévő brit uralkodó adott életet. Akkoriban II. Erzsébet már megtehette, hogy kissé visszavonuljon királynői kötelezettségeitől, és több időt tölthessen a családjával. Fülöp herceg Károly után Andrást is a Gordonstoun Iskolában taníttatta. 1978-ban ő is csatlakozott a Brit Királyi Haditengerészethez, a következő évben helikopterpilóta képzettséget is szerzett, majd beiratkozott a Britannia Királyi Tengerészeti Kollégiumba. A Falkland-szigeteki háború idején a Invincible repülőgép-hordozón szolgált, több bevetésen is részt vett. 

András herceg

András herceg (Fotó: Neil Hall – WPA Pool / Getty Images)

1986-ban feleségül vette  Sarah “Fergie” Fergusont, akitől két lánya született: Eugénia és Beatrix. A házasság nem volt problémamentes, ami feszültségeket szült András és II. Erzsébet között is, a királynő ugyanis gyakran helytelenítette Fergie viselkedését. A házaspár válását végül 1996-ban mondták ki, Fergie azonban a mai napig is a  Royal Lodge-ban él volt férjével. Ma már úgy emlegetik őket, mint a “világ legboldogabb elvált párja”.

A herceg az elmúlt hónapokban szexbotránya miatt került leginkább reflektorfénybe: egy Virginia Ro­berts-Guiffre nevű nő azt állította ugyanis, hogy a pedofíliáért elítélt milliárdos, Jeffrey Epstein arra kényszerítette közel húsz évvel ezelőtt, hogy feküdjön le András yorki herceggel. Nemrégiben aztán letartóztatták Epstein volt barátnőjét, Ghislaine Maxwellt, akivel a herceg állítólag szintén jó barátságot ápolt. Az áldozatok egy részét képviselő ügyvéd szerint András herceg az ügyben több lehet egyszerű tanúnál. 

Eduárd wessexi gróf

Eduárd wessexi gróf 1964. március 10-én jött világra. Úgy tartják, ő II. Erzsébet és Fülöp kedvenc gyermeke, akinek a születésénél egyébként a herceg is jelen volt és fogta felesége kezét, pedig az apás szülés nem volt épp szokványos a királyi családban.

Fiútestvéreihez hasonlóan a Gordonstoun Iskolában tanult, majd történelmet hallgatott Cambridge-ben. Diplomája megszerzése után ő is belépett ugyan a Királyi Tengerészgyalogság kötelékébe és elkezdte a tiszti tanfolyamot, ám ezt végül félbehagyta. Jobban érdekelte ugyanis a színjátszás, a nyolcvanas években tagja volt Andrew Lloyd Webber társulatának is, és szerepelt Az Operaház Fantomja, a Starlight Express és a Macskák musicalekben.

Eduárd wessexi gróf

Eduárd wessexi gróf (Fotó: Ian MacNicol/Getty Images)

1999-ben feleségül vette Sophie Helen Rhys-Jones-t, akivel a mai napig is boldog házasságban élnek, így Eduárd az egyetlen a brit uralkodó gyermekei közül, aki nem vált el. Eduárdnak és Zsófiának két közös gyermeke van, a 16 éves Louise Windsor és a 12 éves Jakab severni algróf. Zsófia grófné a királynővel is nagyon jó kapcsolatot ápol, II. Erzsébet gyakorlatilag a lányaként szereti.

Zsófia egy alkalommal keveredett jelentősebb botrányba: 2001-ben a saját PR-ügynökségének vezetőjeként találkozott Mazher Mahmooddal, a News of the World újságírójával. A riporter titokban rögzítette a beszélgetésüket, mely során a grófné nem túl hízelgő megjegyzéseket tett többek között az akkori miniszterelnökre, Tony Blairre és feleségére, illetve az ellenzék akkori vezetőjére is, miközben a brit királyi család tagjainak tilos bármilyen politikai kérdésben állást foglalniuk. Camilla Parker-Bowles kapcsán is tett néhány észrevételt, többek között, hogy a nyilvánosság nem szeretné, hogy Camilla királyné legyen. Miután erről megjelentek a cikkek, a grófné kiszállt a vállalkozásából, azóta csakis a rangjával járó kötelezettségeknek tesz eleget.

Eduárd korábban televíziós producerként dolgozott, saját céget is alapított: az Ardent Productions számos dokumentumfilmet és tévédrámát gyártott a BBC számára. A vállalkozást 2009-ben számolták fel. A gróf azóta kizárólag a rangjából adódó kötelezettségeinek él, ő vette át a 2017-ban visszavonult Fülöp herceg legtöbb feladatát is.

Olvass még II. Erzsébetről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top