Sztárok

Válástól a szülésig: így törte meg a hagyományokat a vagány Anna hercegnő

Szívós, vagány kislány volt, és a legszélsőségesebb helyzetekben is megőrizte a hidegvérét – ez mentette meg az életét, amikor elrabolták. Mindig a hagyományokkal szakítva élt II. Erzsébet egyetlen lánya, akinek az élete olyan, akár egy kalandos regény.

Minden korszaknak megvannak a maga „slágerhercegnői”. De ahogyan most sem Katalin vagy Meghan tesz eleget a legtöbb kötelességnek, hanem az uralkodó unokái, Beatrice és Eugénia, úgy a nyolcvanas és a kilencvenes években sem a nép kedvencei, Diana és Sarah mentek a legtöbbet a nép közé, hanem a királynő lánya, Anna hercegnő„Egy a királyi család tagjai közül. Eleget tesz a kötelezettségeinek, de nincs tele ékszerekkel és Rolex órákkal” – mondták egy dokumentumfilmben azok a britek, akik szerint Anna pont olyan, amilyennek az elvárások szerint egy modern hercegnőnek lennie kell.

Tiszta apja

1950. augusztus 15. nagy ünnep volt az Egyesült Királyság életében: a Clarence-házban megszületett a trón várományosának, Erzsébet hercegnőnek a második gyereke. Az elsőszülött Károly után a trónörökös ez alkalommal egy kislánynak adott életet. A nemzet számára Anna, a loknis hajú, mindig mosolygó kislány úgy festett, mintha egy tündérmeséből szalajtották volna, ő maga azonban később egy interjúban úgy fogalmazott: „soha nem voltam, és soha nem leszek tündérmesébe illő hercegnő”, és igazat is mondott, mert valóban messze áll a Disney-hercegnőket idéző csupa cuki stílustól.

II. Erzsébet a kis Annával és Károllyal (Fotó: Hulton-Deutsch Collection/Corbis via Getty Images)

Anna tizennyolc hónapos volt, mikor nagyapja elhunyt, és édesanyjából királynő lett. II. Erzsébet próbált egyensúlyozni a család és az uralkodói teendők között, de tény, hogy a gyerekek több időt töltöttek az apjukkal. Míg Károly félénk és érzékeny fiú lett, Anna hercegnő bátor, harcias és temperamentumos lány volt, egy igazi vagány. Az apjára ütött, és jobban ki is jött vele, mint a testvére.

Kezdetben mindketten a palotában tanultak: egy rettentő szigorú tanárnő oktatta őket, aki Károlyt, a jövendő királyt mondhatni ajnározta, míg Annát legtöbbször ignorálta. Mikor aztán nagyobb lett, a hercegnő bentlakásos iskolába ment, „Leginkább a sporttevékenységek és az aktív élet miatt szerette az iskolát. És itt kezelték először úgy, mint az összes többi gyereket” – hangzik el egy másik róla szóló dokumentumfilmben.

Fotó: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images

Meglepő, ki volt az első szerelme

Az érettségi után megjelentek az udvarlók is a hercegnő életében. 1970-ben az első szerelme nem más volt, mint Károly herceg jelenlegi nejének, Kamillának az első férje, Andrew Parker Bowles. A románc azonban nem tartott sokáig. 

Fotó: Hulton-Deutsch Collection/Corbis via Getty Images

A fiatal hercegnő számos jótékonysági intézménynek lett a vezetője, és megannyi utazást tett Afrikába. „A királyi család tagjai többnyire ötcsillagos szállodákban laknak, autós kísérettel utaznak, és pezsgőt isznak, Anna azonban sátorban hajtotta álomra a fejét, és egy olyan dzsippel járta körbe Afrikát, amit csak a csoda tartott egyben” – mondta róla egy, a királyi család életével foglalkozó brit újságíró. Mindeközben Annát lépten-nyomon követték a sajtó munkatársai: kamerát nyomtak az arcába akkor is, ha csak lovagolni ment, és akkor is, ha kicsit sem hercegnői ruhában járta az utcákat az afrikai éhezők között. És persze azt is találgatni kezdték, hogy ki lehet a hercegnő titokzatos párja, de ez nem tartott sokáig, mert hamar kiderült, hogy a választott a nem nemesi családból származó Mark Phillips hadnagy. 1973-ban tartott esküvőjüket, ami maga volt a pompa és a csillogás, közel 100 millió tévénéző látta – a ruhája miatt viszont Annát sokan támadták, ugyanis csipke és kivágások helyett egy magas nyakú, a Tudor-kort idéző öltözékben állt oltár elé, melynek a királyi családban szokatlan módon több részét ő maga tervezte.

Hidegvérének köszönheti, hogy megúszta az emberrablást

1974-ben Anna hercegnő egy jótékonysági eseményről tartott haza London utcáin, amikor kocsiját megállásra kényszerítette egy Ford Escort. A sofőr kiugrott, és lövéseket adott le az autóra, megsebesítve a hercegnő testőrét és sofőrjét, majd azt a férfit is, aki az esetet látva a segítségére próbált sietni. Amikor a merénylő Annához ért, közölte vele, hogy el fogja rabolni, és ha megkapja érte a váltságdíjat, az egész összeget a brit egészségügynek adja. Anna ránézett a fegyveresre, és így szólt: „Még mit nem!”

Anna hercegnő meglátogatja a támadás során megsérült Brian McConnell újságírót és Michael Hills rendőrt a londoni Szent György Kórházban (Fotó: Frank Barrett/Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

Végül megérkezett a rendőri erősítés, a királynő lányát pedig egy másik járókelő biztonságos helyre vitte. Az elkövetőt hamar elkapták, ám elmeállapota miatt csak gyógykezelésre ítélték. A támadás során megsérült emberek mind felépültek, és sorban ki is tüntették őket, a rendőrök pedig kiemelték, hogy lélekjelenlétének köszönhetően Anna végig kimért, ugyanakkor harcias maradt. Mindez persze cseppet sem lepte meg azokat, akik ismerték őt, édesapja például csak annyit fűzött hozzá a történethez: „Ha annak a férfinak sikerült volna elrabolnia Annát, a lányom pokollá tette volna az életét, amíg fogva tartja.”

Szakított a hagyományokkal

1977-ben megszületett a pár első gyereke, Peter Phillips – ő volt az első királyi baba, aki kórházban született, vagyis a tévhittel ellentétben nem Diana volt ebben az úttörő. Peter húga, Zara négy évvel később, 1981-ben jött világra. Ők lettek II. Erzsébet és Fülöp herceg első unokái, és az uralkodó fel is ajánlotta, hogy nemesi címet adományoz nekik, Mark Phillips azonban ezt visszautasította. Anna maga is egyetértett: férjéhez hasonlóan ő is azt szerette volna, hogy a gyerekeiknek a lehető legnormálisabb életük legyen. „Anna nem akarta, hogy a gyerekek reflektorfényben nőjenek fel. Azt akarta, hogy szakmát tanuljanak, sportoljanak” – hallható az Anna életét feldolgozó filmben. Mindkét gyermek sikeres sportoló is lett, Zara még olimpiai ezüstérmet is szerzett.  

Peter és Zara Philips édesanyjukkal Annával (Fotó: Tom Wargacki/Getty Images)

Egy válás és egy esküvő egy év alatt

Ahogy telt-múlt az idő, Anna házassága egyre rosszabb lett. Markot sem elbűvölő férfinek, sem társasági embernek nem lehetett nevezni, és még csak arisztokrata sem volt, amit sokan rossz szemmel néztek már a kapcsolat elejétől kezdve. Anna számára persze kezdetben pontosan az volt ennyire vonzó benne, hogy közember, arra azonban még nem volt felkészülve, hogy ő is ilyen életet éljen – házasságukban a legtöbb konfliktust éppen ez okozta.

Károly herceg állítólag már az esküvőn azt mondta, hogy Anna nem élete szerelméhez ment hozzá, és házasságának katasztrófa lesz a vége. A szóbeszéd szerint így fogalmazott: „Nem házasodhatott össze egy lóval, hát hozzáment egy jó lovashoz, Markhoz.”

Kapcsolatuk utolsó éveiben mindketten másfelé kacsingattak, lapértesülések szerint Mark és Anna is szerelmes lett valaki másba még a válásuk kimondása előtt: 1989-ben, a válásuk évében a The Sun például egy bensőséges hangvételű levélről számolt be, melyet Anna írt Timothy Laurence-nek. Válási procedúrájuk végül 1992-ben fejeződött be, és Anna még abban az évben, Skóciában hozzá is ment Laurence-hez, aki akkor a Brit Királyi Haditengerészet parancsnoka volt.

VIII. Henrik után Anna hercegnő volt a brit királyi család második olyan tagja, aki válás után újraházasodott, de a népet ekkor már nem nagyon izgatta a magánélete. A legtöbben gratuláltak neki az új házasságához, és úgy vélekedtek, hogy amíg a lehető legjobban ellátja a teendőit, senkinek semmi köze hozzá, hogy kivel él együtt – az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a kilencvenes évek elején már javában tombolt a Diana-láz. Ők ketten egyébként egyáltalán nem jöttek ki jól egymással, ami persze nem is meglepő, hiszen a személyiségük is nagyon eltérő volt. A hírességek társaságát kereső Diana ragyogó, elbűvölő és gyakran manipulatív volt, Anna pedig szívós, olykor nyers és nagyon kötelességtudó ember, aki a birtokán, a lovak között érezte jól magát.

Mark és Anna (Fotó: David Levenson/Getty Images)

Botrányok és unokák

2001-ben Anna hercegnő újra a címlapokon találta magát, amikor feljelentették gyorshajtás miatt – mint kiderült, 150 km/óra sebességgel hajtott egy kétsávos úton, az esetért végül pénzbüntetést és öt büntetőpontot kapott. Alig egy évvel később pedig ismét eljárást indítottak ellene, amikor a kutyája megtámadott két gyereket egy parkban – ekkor pénzbüntetésre ítélték, kutyáját pedig iskolába kellett vinni, hogy „megneveljék”.

Anna ma már azonban elkerüli a botrányokat, sőt igazából nincs is ideje ilyesmire, hiszen négy unokája van, akik imádják. A hatalmas birtokkal rendelkező nagymama rengeteget foglalkozik az új generációval, és ha velük van, végképp nem hasonlít egy hercegnőre: gyerekei állítólag gondban is vannak, mert mindig arra buzdítja a kicsiket, hogy vegyenek részt valamilyen játékos csínytevésben, és gyakran lesznek sárosak és koszosak is, miközben kint játszanak az udvaron. A program egyébként többnyire fogócska és bújócska, de a három nagyobb gyereket természetesen megtanította már lovagolni is Anna, és a legkisebbet is ott várja egy póni a nagyi istállójában.

Anna hercegnő és unokái, Isla Phillips, Mia Tindall és Savannah Phillips (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Mostanában sokat halljuk, hogy Meghan vagy Katalin ebben vagy abban a helyzetben milyen úttörő, de ha visszatekintünk a királynő egyetlen lányának eddigi életére, hamar meglátjuk, hogy Anna mindkettőjüket megelőzte. Amikor ő normális gyerekkort kért a gyerekeinek, az azt is jelentette, hogy lemondott a magángépezésről és a méregdrága dizájnerruhákról, a kötelezettségeinek közösségi oldalak és önreklámozás nélkül tesz eleget, ha pedig végzett, hazatér a birtokára, ahol farmerba és egyszerű pufidzsekibe öltözve fogócskázik az unokáival.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top