nlc.hu
Sztárok

Fülöp herceg öröksége a királyi családban

Ilyen lesz az élet a királyi családban Fülöp herceg nélkül

Kik és milyen feladatokat kapnak Fülöp herceg halála után, és mitől féltik sokan II. Erzsébet királynőt?

Egy közösség. Egy feleség. Egy család. A 99 évesen elhunyt Fülöp herceg nemcsak Erzsébetnek ígért örök hűséget az esküvőjükön, hanem a brit népnek is, ami befogadta. Megesküdött, hogy szolgálni fog a haláláig, és be is tartotta. Az élet a királyi családban már soha nem lesz olyan Fülöp nélkül, mint korábban. Rangok és címek változnak majd, és kérdés, hogy hogyan viseli Erzsébet az imádott férfi hiányát. Gondoljatok csak bele, az uralkodó soha nem élt még egyedül, 73 év házasság után kell ezt megtanulnia.

Életében először maradt egyedül a királynő

Hogyan folytatódhat az élet, anélkül a férfi nélkül, akiért szinte egész életében rajongott? Erzsébet 13 éves volt, amikor megismerte Fülöp. Hosszú leveleket írtak egymásnak éveken át, és az időközben felnőtt hercegnő egyre biztosabb volt abban, hogy a görög herceg lesz a férje, és Fülöp végül lemondva minden korábbi rangjáról, a nevéről, a vallásáról, feleségül vette az akkor 21 éves trónörököst.

Nehéz lesz hozzászoknia a magányhoz II. Erzsébetnek

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg nászútjukon Hampshireben, 1947. (Fotó: AFP)

73 évig éltek együtt, és bár voltak pletykák, a házasságuk a problémák ellenére is boldog volt. II. Erzsébet a támaszának, sziklájának, tanácsadójának, barátjának és hűséges társának tartotta férjét, miközben Fülöp elfogadta, hogy mindig egy lépéssel a világ legismertebb asszonya mögött kell sétálnia. Ez a házasság akkor is működött, amikor Fülöp volt a család feje és irányítója, és azután is, hogy a felesége rangja miatt háttérbe szorult.

Valószínűleg kevesen tudják elképzelni, mennyire ijesztő lehet egy asszony számára, ha 73 együtt töltött év után, hirtelen egyedül marad. Egyedül a gondolataival, a bizonytalansággal, egyedül a csendben. Hiába veszik körbe emberek, ez az ijesztő helyzet nem kíméli az uralkodót sem, akinek a társa, a tanácsadója nélkül kell folytatni nem csak az életét, de az uralkodását is. És a királyi családot nem ismerők találgatásával ellentétben, szó sincs arról, hogy Erzsébet visszavonulna. Ahogyan sok-sok évtizeddel ezelőtt, a születésnapi beszédében fogalmazott: „Egész életemet, legyen az bármilyen rövid, vagy hosszú, a nemzet szolgálatának szentelem”. II. Erzsébet ehhez a fogadalmához tartja magát és még két nappal Fülöp halála előtt is nyilvános eseményen vett részt, mosolygott, és érdeklődéssel hallgatta az embereket. A herceg halálát követő negyedik napon pedig dolgozni kezdett.

Nehéz lesz hozzászoknia a magányhoz II. Erzsébetnek

Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő (Fotó: Fiona HANSON/POOL/AFP)

Már ezen a rendezvényen is lehetett látni, hogy II. Erzsébet, mennyit fogyott az elmúlt hetekben. Arca beesett lett, jellegzetes színes kosztümje is két számmal nagyobbnak tűnt. De, akik azt gondolják, hogy II. Erzsébet Viktória királynőhöz hasonlóan a férje halála után kivonulna a közéletből, azok tévednek.  Ahogyan egyik egykori udvarhölgye fogalmazott, a királynő egy szerény ember, azonban azt pontosan tudja, hogy ami számára a túlélés kulcsa: az elfogadás. Erzsébet már április 10-én, egy nappal Fülöp halála után bejelentette, hogy a királyi család tagjai két hetes gyászidőszakot tartanak, ezt követően mindenki folytatja a munkáját, eleget tesznek a kötelezettségeiknek, és fekete szalagot viselnek majd. 

Ki fogja a családban helyettesíteni Fülöp herceget?

Mindezektől függetlenül is egyre erősebb szerep jut Károly hercegnek, mint trónörökösnek, aki idős kora ellenére a legaktívabb tagja a királyi családnak. Szakértők szerint a jövőben, II. Erzsébetet még gyakrabban fogja helyettesíteni a legidősebb fia. Erre készítette fel őt élete utolsó szakaszában Fülöp herceg is. Robert Jobson – aki könyvet írt a 99 évesen elhunyt hercegről -, azt nyilatkozta, hogy az elmúlt években került igazán közel egymáshoz Fülöp és legidősebb fia, Károly. „Nagyon mély tisztelettel voltak egymás iránt, és a fikciós sorozatokkal ellentétben Fülöp nagyon szerette Károlyt, és nem, nem ő kényszerítette bele a Dianával kötött házasságba. Élete utolsó hónapjaiban Fülöp felkészítette Károlyt arra, hogy gondoskodjon az uralkodóról a halála után, és kijelentette, hogy Károlynak kell a család fejének lennie, minden tekintetben”– mondta a férfi a Daily Mailnek. Károlyt viselte meg egyébként a legjobban édesapja temetése. Fülöp négy gyermeke közül, Károly többször elsírta magát a ceremónián, és látható volt rajta, hogy mennyire összetört..

Károlyt felkészítették rá, hogy Fülöp helyére lépjen

Fülöp herceg és Károly herceg, Erzsébet királynő szobrának leleplezésén Poundbury-ben, 2016. október 27-én (Fotó: Mark Cuthbert/UK Press via Getty Images)

Mindenben azonban nem tudja Károly helyettesíteni az édesapját. II. Erzsébet az elmúlt években egyre több időt töltött lányával, Anna hercegnővel, aki inkább Fülöphöz állt közelebb, mivel személyiségében is rá hasonlít igazán. Éppen ezért Anna lehet az, aki beszélgetőtársa lehet most az uralkodónak. Anna pont olyan magabiztos, szellemes, kissé nyers, mint az apja volt, és legalább annyira utálja a nyilvánosságot is.

Szakértők szerint közben II. Erzsébet egyre távolodik kedvenc gyerekétől, a sokáig elkényeztette András hercegtől, aki az Epstein-botrány óta visszavonult a rangjával járó kötelezettségektől. Amíg pedig az őt érintő ügy végére nem kerül hivatalosan is pont, szinte kizárt, hogy segítse az anyját a munkában. Apja halálát követően egyébként ő is nyilatkozott. „Szörnyű veszteség ért minket. Apám azt mondta nekem a telefonban néhány hónappal ezelőtt, hogy mindannyian ugyanabban a hajóban evezünk, és erre mindig emlékeznünk kell. De időnként, arra kérnek minket, a családot, hogy álljunk fel, mutassunk példát, együttérzést és némi irányítást.”

András hamarosan bejelentheti, hogy kibékült a volt feleségével

Sarah Ferguson és András herceg (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

András herceggel kapcsolatban egy másik érdekes pletyka is kering. A férfi még 1992-ben, hat évvel az esküvője után vált el Sarah Fergusontól, lányai anyjától. Ám idővel ők ketten bizony kibékültek, és brit lapok szerint még ma is egy fedél alatt élnek, csakhogy Fülöp herceg ki nem állhatta az asszonyt, és amíg élt, látni sem akarta a családi összejöveteleken. Sokan fogadnak most arra, hogy apja halála után András hamarosan bejelenti, hogy kibékült a volt feleségével.

Két magányos királynő

II. Erzsébetnek részvétét fejezte ki II. Margit dán királynő is. Ő, hasonlóan “kolléganőjéhez”, sok-sok év után veszítette el imádott férjét, Henrik herceget még 2018-ban. Vagyis, ha van ember, aki tudja, hogy milyen elveszíteni azt, akire támaszkodni tud egy uralkodó, az Margit.

Erzsébetnek és Fülöpnek van egy negyedik gyereke is. Ő Eduárd, aki születése után – testvéreivel ellentétben – nem kapott hercegi rangot, hanem wessexi gróf lett, felesége Zsófia pedig grófné. Azonban kimondott tény, hogy apja halála után Fülöpre száll a címe, vagyis ő lesz az Edinburgh-i herceg. Eduárd és Zsófia az elmúlt két évben a királynő felkérésére sokkal nagyobb szerepet vállaltak a királyi család feladataiból. Zsófiát tartják az uralkodó kedvenc menyének, aki megbízhatóságával és kedvességével megnyerte magának Fülöp herceget is. Eduárd a hercegi cím mellet az Edinburgh-díjjal járó ügyintézési feladatokat is átvette az apjától, Fülöp herceg 1956-ban alapított ifjúsági szervezete 140 országban van jelent.

Zsófia Katalinnal együtt a királynő legszilárdabb támasza lett

Eduárd wessexi gróf, Zsófia wessexi grófné és lányuk Lady Louise Windsor a Szent György kápolnánál, Fülöp halála után (Fotó: Steve Parsons/POOL/AFP)

Zsófia és Eduárd voltak azok, akik Fülöp halála után azonnal a királynőhöz hajtottak Windsorba. Majd kimentek a gyászoló tömeghez, megköszönték a sok-sok virágot és részvétnyilvánító üzenetet, de mindenkit megkértek arra is, hogy a járványhelyzetre tekintettel ne tegyék ki  magukat a koronavírus veszélyének. Eduard a riporterek kérdésre elmondta: bármennyire is igyekeztek erre a helyzetre felkészülni, sokként érte őket az édesapja halála, és még próbálják elfogadni a veszteséget. A kisírt szemű grófné annyit tett ehhez hozzá: „A királynő csodálatraméltóan erős. Fülöp csendben és békében ment el, és egy ilyen helyzetben csak ezt kívánhatod, nem igaz?”

A házaspár valamint idősebbik gyerekük vett részt másnap a vasárnapi misén, ahol Fülöp herceg udvartartásával is találkoztak és beszélgettek. „Zsófia Katalinnal együtt a királynő legszilárdabb támasza lett. A címmel járó elkötelezettségeket szó nélkül, kritika nélkül és felhajtás nélkül teljesítik. Ezzel pedig sokat segítenek most az uralkodónak”- írták róluk a brit lapok.

Mi lesz Harry és a királyi család közötti feszültséggel

Sokan féltik most a királynőt. Lelkileg és testileg is nehéz lesz átvészelnie az előtte álló heteket, hónapokat. Most még nagyobb szüksége lenne a nyugalmas, szenzációhajhász interjúk nélküli életre, mint bármikor korábban.

Márpedig mostanában sokszor kerülnek címlapra, vagy a híradóba a királyi család tagjai. Gondoljunk csak András herceg botrányára, vagy Harry herceg és Meghan Markle, a családot támadó nyilatkozataira, amelyekre, a protokoll szerint a rokonok nem reagálhatnak. Harry herceg egyedül ugyan, de hazajött a nagyapja temetésére, az amerikai OK magazin szerint könyörgött apjának, hogy tegyék félre a konfliktusokat, és hívják haza a búcsúztatóra, de ezért felesleges volt könyörögnie, mert mindenki természetesnek vette, hogy ő is elbúcsúzik a nagyapjától. Az persze tény, hogy sokan neheztelnek rá, amiért nem volt hajlandó eltolni azt a bizonyos Oprah interjút, amikor Fülöp herceg szívműtéten esett át a kórházban.

Harry egyedül utazott haza nagyapja temetésére

Fülöp herceg, Harry herceg, Katalin hercegné és Vilmos herceg a Buckingham Palota erkélyén (Fotó: Profimedia)

Sokan voltak azok, akik abban bíztak, hogyha Károly nem is, Fülöp herceg még képes lesz megbékéltetni az egymással már nem is beszélő Vilmos és Harry hercegeket. De az idős, beteg nagypapa már nem akart részt venni a fiúk békéltetésében. Vilmos herceg jövendő uralkodóként nem teheti meg azokat a nyilatkozatokat, amelyekkel Harry és Meghan Markle naponta etetik a nyilvánosságot, ugyanakkor végtelenül mérges volt testvérére és sógornőjére, amiért nemcsak a családot, hanem feleségét, Katalint is keményen kritizálják. (Meghan Markle még Katalin korábbi gúnynevét is emlegette a műsorban – a szerk.) Vilmos szavai, amelyeket a nagyapja halála utáni közleményben megfogalmazott, nem csak a búcsúról szóltak. Fogadalmat is tett benne, éppen úgy, ahogy anno 21 évesen a nagyanyja tette. „Katalin és én továbbra is úgy fogjuk támogatni a királynőt az elkövetkező években, ahogy azt Fülöp elvárná tőlünk. Nagyon fog hiányozni a nagyapám, de tudom, azt akarná, hadd folytassuk mi a munkáját” – írta búcsújában a trónöröklési sorban második Vilmos, aki ezzel öccsének is üzenet, méghozzá azt, hogy ő sziklája marad a családnak.

Ezzel együtt is egyes királyi szakértők úgy vélik, hogy Vilmos hajlandó lesz egy végső esélyt adni az öccsének a jövőben. Azt nem tudjuk, hogy a testvérek a temetés után, vagy előtt leültek e beszélgetni egymással, de azt igen, hogy a szertartás után egymás mellett sétáltak vissza a kastélyba.

Vilmos és Harry hercegek Fülöp herceg temetésén

Vilmos és Harry hercegek Fülöp herceg temetése után, mellettük Katalin hercegné (fotó: Profimedia)

Katalin pedig, mint egy kedves békéltető beszélgetett a két testvérrel, akik  július 1-jén szinte bizonyos, hogy újra találkoznak majd, hiszen akkor avatják fel édesanyjuk, a néhai Diana hercegnő szobrát Londonban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top