nlc.hu
Sztárok

Fülöp herceg és II. Erzsébet megismerkedése

Fotón Fülöp herceg és II. Erzsébet megismerkedése 1939-ből!

Fülöp herceg 18 esztendős volt, amikor kadétként megismerkedett az akkor 13 éves Erzsébettel, aki akkor még csak hercegnő volt. Ki gondolta volna, hogy a pillanatot megörökítő felvételek, egy 73 évig tartó házasság kezdetét jelentik? Ritkán látott, megható felvételek II. Erzsébetről és az ő Fülöpjéről.

1939-ben az akkor 13 éves Erzsébet hercegnő családjával együtt a Királyi Tengerészeti Akadémiára látogatott. A programok alatt a kísérőik között ott volt Fülöp görög-dán herceg is, aki ekkor lett 18 éves. A herceg és a trónörökös Erzsébet rengeteg időt töltött együtt a rövid látogatáson. S innentől kezdve éveken keresztül leveleztek.

II. Erzsébet és Fülöp herceg élete képekben

1939-ben, VI. György király feleségével és lányaival Királyi Tengerészeti Akadémián. A kocsiban a fiatal Fülöp herceg, aki kadét volt (Fotó: Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

II. Erzsébet és Fülöp herceg élete képekben

Az ifjú kadét és a 13 éves hercegnő itt ismerte meg egymást (Fotó: O’Brien/Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images)

Egy kézzel írott levélben Erzsébet visszaemlékezett arra, hogyan ismerte meg a háború előtt Fülöpöt az akadémián. Bár megjegyzi azt is, hogy már találkoztak egy esküvőn, de ő valamiért nem emlékezett rá.

II. Erzsébet és Fülöp herceg élete képekben

II. Erzsébet kézzel írt levele, melyben arról mesél, milyen volt megismerni Fülöpöt (Fotó: Profimedia)

Erzsébet és húga, Margit 1946-ban Patricia Mountbatten esküvőjére voltak hivatalosak. Az esküvőn ott volt Fülöp is, aki így nézett a hercegnőre…

II. Erzsébet és Fülöp herceg élete képekben

Tekintetek találkozása (Fotó: Profimedia)

Aztán lesegítette az ő hercegnője kabátját…

II. Erzsébet és Fülöp herceg élete képekben

Fülöp igazi úriemberként viselkedett (Fotó: Profimedia)

Erzsébet még hercegnőként 1947 őszén ment feleségül Fülöp herceghez. A nászutat Hampshire-ben töltötték, itt pedig éppen az esküvőn készült fotóikat nézegetik.

II. Erzsébet és Fülöp herceg élete képekben

Mintha csak egy átlagos pár lennének (Fotó: Profimedia)

A gyémántlakodalmuk  alkalmából visszatértek arra a helyre, ahol az előző fotók készültek. Egészen megható, hogy ennyi év alatt, ilyen odaadással elkötelezték magukat egymás mellett. 

II. Erzsébet és Fülöp herceg élete képekben

Ahogy egymásra néztek! (Fotó: Profimedia)

2012-ben II. Erzsébet és Fülöp herceg egy hintóban hajtottak el az uralkodó hivatalos születésnapi parádéjára. Az akkor 91 éves herceg a brit királyi testőrség díszegyenruháját viselte, ami mosolyt csalt felesége arcára.

II. Erzsébet és Fülöp herceg élete képekben

Egy kedvenc pillanatunk (Fotó: Profimedia)

Fülöp 2017-ben vonult nyugdíjba. Azt követően nem vett részt hivatalos eseményeken sem. Előtte viszont hosszú évtizedeken keresztül fogta felesége kezét, például akkor, amikor a Parlament évnyitó ülései megkezdődtek. Utoljára 2016-ban készült róluk itt közös kép. A következő években már Károly herceg helyettesítette az apját, anyja oldalán.

II. Erzsébet és Fülöp herceg élete képekben

Kéz a kézben (Fotó: Getty Images)

Tökéletes volt II. Erzsébet és Fülöp házassága? Nyilván nem, de melyik házasság az? Azonban 73 évig álltak ki egymás mellett, a legnehezebb időkben is. Fülöpnek meg kellett tanulnia férjként a felesége, vagyis az uralkodó „mögött menni”, Erzsébetnek pedig uralkodóként meg kellett tanulnia, elengedi az otthoni dolgok irányítását. 

Erzsébetnek egész uralkodása alatt azzal kellett szembesülnie, hogy bármennyit szolgált, bármennyire is tartja magát ahhoz az esküjéhez, amit 21 évesen tett, a pletykalapokat mindig jobban fogja érdekelni húga, gyermekei vagy éppen az unokája botrányai. Bár nem tudjuk, hogy valóban lezajlott-e ez a beszélgetés II. Erzsébet és a férje között, de a Netflix sorozatában a botrányokon és az őt gyakran túlragyogó húga miatt aggodalmaskodó királynőnek ezt mondta Fülöp: 

„Mindig voltak ragyogó Windsorok és unalmas Windsorok. Az apád egy unalmas volt. A nagyapád ugyancsak. Mindez fellelhető VI. Györgytől Viktóriáig visszamenőleg. Megszakíthatatlan sorozata a flegma sivárságnak. Igen, mondhatni benned kulminálódott, de párhuzamosan az unalmas, kötelességtudó, hősies vonallal fut egy másik. Káprázatos, zseniális, igazi egyéniségek, akik veszélyesek. Ezért minden Viktóriára jut egy VII. Eduárd. Minden VI. Györgynek jut egy VIII. Eduárd. Minden Erzsébetnek jut egy Margit… Ne áltassuk magunkat, a komoly diplomácia nem csupa tánc és ivászat… Te vagy a királynő. Ő pedig a veszélyes kishúgod.”

II. Erzsébet és Fülöp herceg élete képekben

(Fotó: Getty Images)

És ne feledjük el Erzsébet és Fülöp ikonikus 1990-es táncát Balmoralban!

Fülöp hercegre emlékezünk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top