nlc.hu
Sztárok

Ő II. Erzsébet férje

Kicsoda II. Erzsébet férje, Fülöp herceg?

II. Erzsébettel kapcsolatban az egyik leggyakoribb keresés Magyarországon, a férje Fülöp herceg. Írtunk hát egy kisokost, olyan alapinformációkkal, amiket jó tudni az uralkodó férjéről. 
Fülöp herceg fiatalon

II. Erzsébet férjét, ma már mindenki Fülöp edinburgh-i hercegként ismeri. Ám ezt a címet, csak az esküvő előtt kapa meg. Fülöp 1921. június 10-én született Görögországban, a görög és a dán királyi család tagjaként. Apja, András görög királyi herceg, anyja Battenbergi Alíz  volt. Fülöp még csecsemő volt, amikor I Konstantin királyt lemondatták a trónról, és a királyi családnak menekülnie kellett az országból. A másfél éves herceget egy narancsos ládába bújtatták. A családot végül a brit Királyi  Haditengerészet egy hadihajója menekítette ki őket Korfu szigetéről. 

Fülöp gyerekkora  tele volt megpróbáltatásokkal. Szülei különváltak, apja adósságokat halmozott fel, anyját mentális betegségek miatt kórházban kezelték, majd zárdába vonult. Többnyire a nővérei, és nagybátyja nevelte. Először Franciaországban, majd Németországban és az Egyesült Királyságban tanult. 18 évesen lett a Brit Királyi Haditengerészeti Akadémiájának tanulója, itt ismerte meg Erzsébetet, aki ekkor még hercegnő volt, és a családjával együtt az iskolában tett látogatást. Fülöp 1940-ben már az első bevetésén vett részt, a háborúban számos csatában vett részt, csak 1945-ben tért vissza az Egyesült Királyságba. A távolléte alatt végig levelezett a trónörökössel, aki rajongott a jóképű, magas hercegért. Erzsébet 21. születésnapja után, 1947. július 10-én tartották meg az eljegyzést. Politikai okokból, azonban még az esküvő előtt Fülöp lemondott a görög és dán hercegi rangjáról, felvette az anglikán vallást és brit állampolgár lett.

 

Fülöp 1947. november 20-án lett II. Erzsébet férje. S azóta tudja, hogy élete legnagyobb feladata maga a felesége, az ő támogatása. Házasságuk alatt négy gyermekük született, valamint nyolc unokájuk és nyolc dédunokájuk van. 

Fülöp herceg gyerekként
Megnézem
Összes kép (8)

Az elmúlt 70 évben védnöke volt mintegy 800 szervezetnek, főként a környezetvédelem, az ipar, a sport és az oktatás területén, s több neves egyetem tiszteletbeli rektora. A herceg irányítása alatt dolgozták ki a fogathajtás nemzetközi versenyszabályait. 64 évig volt  a National Playing Fields Association alapítvány elnöke.  Fülöp egészségével az elmúlt tíz évben egyre több gond volt. Előfordult, hogy a születésnapját is kórházban töltött. 2017 augusztusában visszavonult a közélettől. Utoljára még a számára oly kedves királyi haditengerészet felvonulásán vett részt , így búcsúzott hivatalos kötelezettségeitől.  II. Erzsébet 99 éves férje a nyugdíjas éveit tölti. Csak ritkán láthatjuk, ilyenek az unokái esküvői, vagy a dédunokái keresztelői. Azonban előfordul, hogy rendhagyó módon, még most is nyilvánosan ad hangot a véleményének, ahogyan tette ezt a koronavírus-járvány tavaszi időszakában is.

Fülöp herceget sokan tartják a beszólások királyának! Kíváncsi vagy rá, hogy miért? Ebben a cikkünkben megírtunk!

Brit királyi család:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top