Sztárok

Mégis, mit dolgozott eddig a nyugdíjba vonuló Fülöp herceg?

Vannak emberek, akik azt gondolják, hogy a most nyugdíjba vonuló Fülöp herceg élete eddig is csak lazításból állt. Pedig évente több száz hivatalos kötelezettségnek tett eleget a királynő majdnem 100 éves férje. Egyébként házasságuk korai éveiben pontosan a semmittevés keserítette meg Fülöp életét.

Amikor ugyanis a 25 éves Erzsébetből királynő lett, Fülöp élete is teljesen megváltozott. A férfinak nehéz volt elfogadnia, hogy le kell térdelnie neje előtt, és hogy bárhol jelennek meg, csakis 3 lépéssel a királynő mögött mehet. A tétlenség is kiborította a háborúban hajóparancsnokként harcoló Fülöpöt, aki fejébe vette, hogy családja nem költözik a Buckingham-palotába, hanem a sokkal barátságosabb Kensington-palotában laknak majd. Ezt az ötletét Churchill lesöpörte az asztalról, ahogyan arra is nemet mondott, hogy Fülöp repülni tanuljon. Míg Erzsébet egy birodalmat irányított, a fiatal apuka, Fülöp, kis túlzással otthon malmozott a gyerekekkel.

via GIPHY

Eldöntötte, hogy megpróbálja megreformálni a királyi háztartást: nem értette, hogy ha kér egy szendvicset, azt miért három lakáj hozza. Hogy az étel miért hideg, mire az ebédlőhöz ér. Szeretett volna játszóteret a palota parkjába, de minden felvetésére közölték vele: törődjön a saját dolgával.  Ekkor került válságba II. Erzsébet és Fülöp házassága, ami négy évig tartott. Végül a férfi létrehozta a máig igen sikeres, róla elnevezett díjat, amely a sport és a tudomány területén több próbát sikeresen abszolváló fiatalokat jutalmazza. Ezt követően évente több száz királyi kötelezettségének tett eleget egyedül. Először 1956-ban, amikor hat hónapnyi körutazást tett a Nemzetközösség országaiban, ő nyitotta meg az az évi nyári olimpiai játékokat Melbourne-ben. 1957-től Fülöp dönthetett arról, hogy hova járnak a gyerekek iskolába, kik lesznek a nevelőik. A herceg intézte az összes királyi kastély kezelését, döntött a személyzet ügyekben is.

Tudtad? Fülöp herceg ötlete volt az is, hogy II. Erzsébet koronázását közvetítsék a televízióban. Mindenki rettegett az ötlettől, a politikusok hallani sem akartak róla, de az uralkodó bizalmat szavazott a férjének.

Az elmúlt 70 évben Fülöp védnöke lett mintegy 800 szervezetnek, főként a környezetvédelem, az ipar, a sport és az oktatás területén, s több neves egyetem tiszteletbeli rektora. A herceg irányítása alatt dolgozták ki a fogathajtás nemzetközi versenyszabályait. 64 évig volt  a National Playing Fields Association alapítvány elnöke. Ezt a munkát 2013-ban Vilmos vette át tőle. Ezenkívül még közel 10 oktatással, sporttal és egészségüggyel kapcsolatos szervezet elnöke volt. Fülöp herceg 2015-ben 217 programon volt jelen az egy évvel korábbi 273 hivatalos megjelenés után. (Csak összehasonlításképpen, 2015-ben Harry, Vilmos és Katalin együtt sem vettek részt 200 hivatalos eseményen.)

Mégis mit dolgozott eddig a nyugdíjba vonuló Fülöp herceg?

Fülöp herceg tett róla, hogy minden hivatalos látogatásának legyen nyoma. Mondjuk, sokszor ezt a tőle egyáltalán nem szokatlan, nyers beszólásaival érte el. 1998-ban Pápua Új-Guineában megkérdezte az ott tanuló brit diáktól: “Ezek szerint neked sikerült megúsznod, hogy megegyenek, mi?”

Az, hogy Fülöp gondolkodott már egy ideje a visszavonuláson, egy 5 évvel ezelőtti interjúból kiderül:

Az ember már lefelé tart fizikailag, szellemileg, és általában is jobb kiszállni még a szavatossági idő lejárta előtt.

II. Erzsébet férje 2017. május 4-én, egy hónappal a 96. születésnapja előtt jelentette be, hogy nyugdíjba megy.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top