nlc.hu
Sztárok

Fotókon Fülöp herceg összes unokája és dédunokái

Ilyen volt a kapcsolata Fülöp hercegnek a 8 unokájával és a 10 dédunokájával – friss fotók

Van köztük fogathajtó, olimpikon, teljesen civil és olyan is, aki nagyapja örökségét folytatva, örök hőséget fogadott Fülöp halála után a koronának. Ők Fülöp herceg unokái és dédunokái.

Fülöp hercegnek és II. Erzsébet királynőnek összesen nyolc unokája van, akik eddig tíz dédunokával örvendeztették meg őket. Az április 9-én elhunyt idős herceg temetése és búcsúztatója kapcsán a cikkek többnyire arról szólnak, hogy Meghan Markle és Harry herceg, hogyan képviseltetik magukat. Azt már tudjuk, hogy a várandós Meghan nem utazott az Egyesült Királyságba, Harry viszont igen, ő péntekig karanténban van testvére, Vilmos szomszédságában. 

Csakhogy Fülöp herceget nem csak Harry, vagy Vilmos gyászolja. Sőt, az igazság az, hogy a legtöbb unokájával legalább olyan szoros kapcsolatot épített ki, mint Károly két fiával. Mindegyikük tovább is vitt valamit a nagypapa munkásságából, személyiségéből, értékrendjéből. 

Zara és Peter

Ahogy minden nagypapa, úgy Fülöp herceg is rettentően boldog volt, amikor Anna hercegnő világra hozta első gyermekét Petert, akit húga, Zara követett. Ők lettek a II. Erzsébet és Fülöp első unokái, akik gyakran jártak a nagypapával vidéki kalandokra, kirándulásokra. Megörökölték tőle a természet és az állatok szeretetét. A büszke nagypapa nagy gondot fordított a gyerek taníttatására is. Mindkét unokája iskoláját rendszeresen támogatta, és meg is látogatta a gyerekeket a bentlakásos sulikban.

Zara és Peter Phillips és Fülöp herceg

Fülöp herceg és lánya Anna hercegnő, valamint azok gyermekei (Fotó: Getty Images)

„Soha nem lehetünk elég hálásak a nagyszüleiknek mindazért, amit az országért, és amit a családunkért tettek” –mondta Peter egy 2013-as interjúban. Itt mesélt arról is, hogy nagyapja tanította meg úszni, valamint neki köszönhetően volt hosszú évekig elhivatott a rögbi iránt. „Fülöp nagyon szerette, hogy Peter és Zara is igyekeznek hétköznapi életet élni. Mondhatnánk, hogy földhözragadt embernek, de nem rossz értelemben. Fülöp életfilozófiáját talán ők ketten követik a leginkább” – nyilatkozta egy szakértő a Harper’s Bazaar magazinnak. 

Peter Phillips és Fülöp herceg

Fülöp herceg és legidősebb unokája, Peter Phillips 2016-ban (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Peter húga, Zara Tindall, aki a lovassportokban jeleskedik, olyannyira, hogy lovastusában olimpiai ezüstérmes. Fülöp többször is megkönnyezte Zara sportteljesítményét. Kimondhatatlanul büszke volt rá!

Fülöp herceg és Zara Tindall

Fülöp herceg és Zara Tindall 2014-ben (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Vilmos és Harry

Fülöp herceg halála után szinte minden megemlékezésben benne volt az a történet, mely Diana halála után esett meg. Harry és Vilmos nem akartak London utcái sétálni az édesanyjuk koporsója mögött. A megtört kamasz unokáit látván, Fülöp azt mondta: „Ha én sétálok , és kísérem édesanyátok koporsóját, akkor jöttök?” Harry és Vilmos válasza pedig ez volt: „Ha te jössz, nagypapa, akkor mi is.”

A trónöröklési sorban második Vilmos herceg, az unokák közül először szólalt meg Fülöp herceg halála kapcsán. Búcsújában pedig egyértelművé tette, hogy olyan kitartóan, alázatosan és szorgalmasan kívánja szolgálni a hazáját és a királynőt, ahogyan a nagyapja is tette. Vilmos kiemelte azt is, hogy mennyire hálás a sorsnak, hogy Fülöp megismerhette és jó kapcsolatot alakíthatott ki feleségével és gyermekeivel. „…Mindig is hálás leszek azért, mert a feleségemnek is lehetősége adódott arra, hogy megismerje a nagyapámat, és a kedvességért, amit Katalin irányába mutatott. A gyermekeimnek is különleges emlékeik vannak a dédapjukról, aki gyakran elvitte őket autóval, hogy maguk is meggyőződhessenek nagyapám fertőző kalandvágyáról, és az elképesztő humorérzékéről! Az én nagyapám egy kivételes ember volt, egy kivételes generációból. Katalin és én továbbra is úgy fogjuk támogatni a királynőt az elkövetkező években, ahogy azt Fülöp elvárná tőlünk. Nagyon fog hiányozni a nagyapám, de tudom, azt akarná, hadd folytassuk mi a munkáját.”

Fülöp herceg, Katalin és Vilmos

Fülöp herceg nagyon megkedvelte Vilmos feleségét, Katalint is (Fotó: Karwai Tang/WireImage)

Harry herceg katonai múltja miatt állt közel a nagyapjához. Ő volt az, aki 2017-ben, azt követően, hogy Fülöp nyugdíjba ment, átvette tőle a tengerészgyalogosok főkapitányi címét. Azonban míg nagyapja 64 évig látta el ezt a feladatot, addig Harry 30 hónap után „felmondott”. Fülöp csalódott volt, amikor unokája és friss felesége kilépett a királyi családból, de úgy vélte, hogy mindenkinek joga van úgy élni az életét, ahogyan szeretné. Amit már nehezen bocsátott meg Harry hercegnek, az a bizonyos Oprah-interjú volt, melyet pont akkor adott, mikor néhány héttel a halála előtt Fülöp szívműtéten esett át. „Oprah-hoz menni? Ez egyszerűen őrültség! Semmi jó nem fog kisülni belőle” – mondta a hír hallatán Fülöp.

Fülöp herceg és unokája Harry herceg

Fülöp herceg és Harry herceg 2015-ben (Fotó: Max Mumby/Pool/Indigo/Getty Images)

Eugénia és Beatrix

„A nagypapa erős és következetes ember. Annyi éve áll már a családja mellett, azt hiszem, mindannyiunknak ő a támasza, a sziklája” – így beszélt Fülöp hercegről Eugénia hercegnő.  Sokan mondják, hogy András herceg talpraesett és szorgalmas lányai voltak a nagypapa kedvencei. Ezt persze soha nem fogjuk megtudni, de tény, hogy nagyon szoros kötelék alakult ki köztük.

Eugénia hercegnő nyilvános Instagram-posztban búcsúzott nagypapájától:

Legdrágább Nagypapa!

Mindannyiunknak nagyon hiányzol. Annyira megérintene, és meghatódnál mindattól a kedvességtől, tisztelettől, amit megosztottak velem az elmúlt napokban.

⁣Vannak emberek, akik arra emlékeznek, hogy mellettük ültél egy vacsorán, mások arra emlékeztek vissza, hogy egyszer kezet fogták velük, vagy csak köszöntél nekik. Mások azt osztották meg, hogy mennyit jelentenek számukra azok a kitüntetések, elismerések, melyeket te osztottál ki. 

Én arra emlékszem, hogy megtanítottál főzni, festeni és megmutattad, hogy mit olvassak. Emlékeszem, mennyit nevettem a vicceiden, és kérdezgettelek a különleges, kalandos életedről, valamint a haditengerészetnél töltött szolgálatodról. Emlékszem, hogy odaégettük a kolbászokat a grillezésnél, és te megmentetted a napot. Emlékszem a kezedre, a nevetésedre és a kedvenc sörödre…

Örökké emlékezni fogok rád a gyermekeidben, az unokáidban és a dédunokáidban. 

⁣Köszönjük az elhivatottságodat, és a mindannyiunk iránt érzett szeretetedet, különös tekintettel a Nagyi felé, akinek a gondját fogjuk viselni.

Szeretettel:

Eugénia”

Eugénia hercegnő, Beatric hercegnő és Fülöp herceg

Eugénia hercegnő, Beatrix hercegnő és Fülöp herceg 2012-ben (Fotó: Indigo/Getty Images)

Fülöp herceg már nagyon beteg volt, amikor 2019 őszén megtartották Eugénia hercegnő esküvőjét. Az idős herceg mindent megtett annak érdekében, hogy ott lehessen a ceremónián, és könnyes szemmel figyelte, ahogyan unokája oltár elé vonul.

Fülöp herceg Eugénia eskvőjén

Fülöp herceg és a királynő Eugénia eskvőjén (Fotó: Owen Humphreys – WPA Pool/Getty Images)

Beatrix hercegnő esküvőjét többször el kellett halasztani. Végül nem vártak tovább, és a pandémia egyik enyhébb időszakában, alig néhány fős, szűk körű ceremóniát tartottak. Beatrix nagyon boldog volt, hogy a távolságtartási szabályokkal együtt, idős nagyszülei ott lehettek, amikor kimondja az igent, ráadásul a hercegnő a nagyanyja egyik 1966-ban készült estélyiruhájában házasodott meg.

Beatrix hercegnő esküvője

Beatrix hercegnő esküvője (Fotó: Profimedia)

Jakab és Louise

Fülöp legfiatalabb unokái. Jakab alig 13 éves, ő az elmúlt években, egyre több nyarat töltött a nagyszüleinél.

Jakab és Eduard

Jakab és édesapja Eduárd wessex-i gróf (Fotó: Profimedia)

Louise már 18 éves lesz. Ő a lovak bűvöletében nőtt fel, gyakran készülnek róla olyan fotók, melyeken nagy szenvedélyének a fogathajtásnak hódol. Ezt a nagyapjától, Fülöptől örökölte, aki nagyon büszke volt ezért a vagány ifjú hölggyé cseperedett Louise-ra. 

A fiatal lány nagyapja halála utáni reggel, szinte még hajnalban kiment a birtokukra és nagyapja tiszteletére tett egy nagy kört a lovakkal. Louise később csatlakozott szüleihez, és találkozott Fülöp herceg udvartartásával, valamint részt vett a vasárnapi misén.

Lady Louise Windsor és Fülöp herceg

Lady Louise Windsor és Fülöp herceg (Fotó: Getty Images)

Ismerd meg a dédunokákat is! Lapozd végig a galériát!

Fülöp herceg a dédunokáival
Megnézem
Összes kép (8)

Kékvér:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top