nlc.hu
Sztárok

Európa kamasz hercegnői

Az új generáció! Európa kamasz hercegnői, akiktől mindenki sokat vár

Itt az új generáció! Kamasz hercegnők jönnek, sokuk közülük, hamarosan uralkodó is lesz! Egy új generáció tagjai ők, akik vagányak, de nagyon fegyelmezetten betartják és követik a hagyományokat.

Fogathajtó, vagány és okoska

Lady Louise Windsor novemberben fogja ünnepelni a 17. születésnapját. Hogy ki ő? Pont olyan unokája II. Erzsébet királynőnek, mint Vilmos, vagy Harry. Édesanyja Zsófia wessexi grófné, édesapja pedig Eduárd wessexi gróf, aki az uralkodó legfiatalabb gyermeke. Lady Louise koraszülöttként jött a világra. Születése után 3 hetet a kórházban töltött, és csak akkor hirdették ki a nevét, amikor már egy hónapos volt. Kifelé kacsintással született, melyet bár a lapok információ szerint megoperáltak, amikor hároméves volt, a szülők ezt mindig tagadták. Viszonylag távol a nyilvánosságtól nevelkedett, de rengeteg kép készült róla, amikor hétévesen koszorúslány volt Vilmos és Katalin esküvőjén. A lovak bűvöletében nőtt fel, gyakran készülnek róla olyan fotók, melyeken nagy szenvedélyének a fogathajtásnak hódol. Ezt a nagyapjától, Fülöptől örökölte, aki nagyon büszke ezért a vagány ifjú hölggyé cseperedett Louise-ra.

2018-ban mindenkit meglepett, amikor édesanyjával együtt feltűnt a BBC Szombati esti láz című műsorának nézőterén, és szurkolt a versenyező táncosoknak. A Hello magazin szerint Louise nagy rajongója a műsornak, és 15. születésnapjára azt kérte, hogy élőben megnézhessen egy adást. Ez ritka a királyi családban, de természetesen nem olyan kérés, amit lehetetlen teljesíteni, főleg, ha II. Erzsébet unokája az ember.

Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images

Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images

Mivel egy 17 éves lányról van szó, a lapok egyre jobban odafigyelnek arra is, hogy milyen öltözékben jelenik meg. Louise gyakran hord fast fashion ruhákat, ezek közül is a Zara a kedvence.

Louise szülei egyébként a rangjuk, a származásuk ellenére, igyekeznek hétköznapi élet felé terelgetni a gyerekeket. „Szinte kizártnak tartom, hogy a fiam, vagy a lányom a 18. születésnapja után használja az ő királyi fensége megszólítást. Igyekszünk úgy nevelni őket, hogy megértsék, az életben keményen kell dolgozni, semmi nincs ingyen. … Louise keményen tanul, hogy minden vizsgája kitűnő legyen. Természetesen szeretne egyetemre menni, de mi nem kényszerítjük. Nagyon okos, művelt lány”- nyilatkozta Zsófia grófné a lányáról idén júniusban. Tanulmányait a Szent György előkészítő iskolában kezdte Windsorban, majd Ascotban a Szent Mária bentlakásos lányiskolában tanult tovább.

Érdemes kicsi alaposan körbejárni a nevét. A teljes neve ugyanis Louise Alice Elizabeth Mary Mountbatten-Windsor. S, hogy kiről kapta a nevét?

Louise –  A szülei arról beszéltek, hogy Lujza hessen-kasseli német hercegnőről, aki IX. Keresztély dán király feleségeként vált dán királynévá. Egyik gyermekét, Alexandrát VII. Eduárd brit király vette feleségül, aki II. Erzsébet dédapja volt.
Alice – A nagyapja, vagyis Fülöp herceg anyját hívták így.
Elizabeth – Természetesen a jelenlegi uralkodóra, a nagymamára vezethető vissza
Mary – II. Erzsébet nagyanyját, Mária királynét hívták így.

A közvetlen trónörökös, akinek nagyon megy a beszéd

Ingrid Alexandra norvég hercegnő januárban lett 16 éves. Ő nem „egyszerű” hercegnő, hiszen nagyapja után apja, majd pedig a legidősebb gyermekként ő kerül a trónra. Haakon norvég királyi herceg és Mette-Marit hercegné gyermekeként született 2004-ben. Ingridnek egy bátyja – ő az anyja korábbi házasságából született -, és egy öccse van. Bár trónörökösöknek való nevelést kap, ez nem azt jelenti, hogy egy toronyban elzárva tartják, vagy magániskolában taníttatják.  Ingrid hercegnő ősszel kezdi meg tanulmányait a népszerű Elvebakken Középiskolában Osloban. Ez Norvégia legnagyobb állami középsulija, ahová 1400 tanuló jár, és  ahol 150 tanár dolgozik. A hercegnő maga választotta ki az iskolát, korábban járt magánintézménybe, és államiskolába is. Mindig is két nyelven tanult, ez ezután sem fog változni, a szülei ragaszkodnak hozzá.

Fotó: Per Ole Hagen/Getty Images

Fotó: Per Ole Hagen/Getty Images

A hercegnő 2019 augusztusában konfirmált, ez az ünnepség pedig összehozta az európai királyi családokat. A szertartáson, és az azt követő fogadáson ugyanis ott voltak Ingrid keresztszülei: a spanyol királyi házaspár, a svéd koronahercegnő és a dán koronaherceg és felesége is. Közülük néhányan a hercegnő keresztszülei is. Nagyszüleitől Ingrid egy díszes, népviseleti ruhát kapott, melyet a szertartáson is viselt. A norvég kormány egy természetvédelmi területet ajándékozott a lánynak, akiről a nagymamája, a királyné jegyezte meg korábban, hogy nagyon foglalkoztatja a természetvédelem. Ingrid beszédében először köszönetet mondott a norvég kormánynak, a miniszterelnöknek, majd a keresztszüleinek, akik messziről is odautaztak, hogy vele legyenek ezen a fontos napon. „Különleges nap ez számomra, köszönöm mindenkinek a kedves szavakat, és azt, hogy csodásra sikerült ez a nap. A családomnak! Ti teremtetettek számomra biztonságos és szeretetben gazdag gyerekkort, tele gondoskodással és boldog élményekkel. Nagyon szerencsés ember vagyok. Drága Anya, és Apa. Köszönöm, hogy felneveltetek. Köszönök mindent, amit tőletek tanultam, hogy segítettetek olyan emberré válni, amilyen ma vagyok. Drága testvéreim: Marius és Magnus, ti vagytok a világ legjobb testvérei, az esetek többségében. Kedves nagymama és nagypapa. Köszönök minden alkalmat, amit veletek tölthettem, amikor átadtátok azt a sok-sok tudást, amit ti őriztek. Drága Nagypapa. Sok fontos dolgot tanítottál már nekem az életemben. Azt hiszem, számos tulajdonságomat tőled örököltem, például azt, hogy erős bennem a versenyszellem. Különösön köszönök neked minden alkalmat, amikor megnevettettél. Nagymama! Neked köszönhetem, hogy olyan sokat tudok a kultúráról, a művészetekről. De a legjobban azokat az estéket köszönöm, amikor a karodban ringatva aludhattam el, és esti mesét olvastál. Marit Nagymamam – ő a hercegnő anyai nagymamája – a szerk. – neked azt a sok ezer palacsintát köszönöm, amit minden alkalommal megsütöttel, valamint azt, hogy a segítségeddel, már a világ legkrémesebb tortájat is megsütöm…” – mondta a megható beszédét Ingrid, aki ekkor 15 esztendős volt. Csoda, hogy mindenki bőgött és kacagott a teremben? Nem…

Amikor majd Ingrid trónra kerül, ő lesz Norvégia második női uralkodója. Előtte egyetlen királynő volt, Margit még a XV. században.

Komolyan veszi esküjét

Van egy 18 éves ifjú hölgy Európában, aki szintén trónörökös. A belga Erzsébet koronahercegnő első a trónöröklési sorban.  A jelenlegi Fülöp király, és Matilda királyné legidősebb gyermeke ő, ám rajta kívül még három csemetéje van a házaspárnak. Ők egyébként valamennyien annak a Szász–Coburg–Gothai-háznak a tagjai, melynek tagja volt a brit Viktória királynő férje, Albert herceg is.

Erzsébet születése után fogadta el a kormány azt a törvényt, melynek hatására, már nem az elsőszülött fiú, hanem simán az elsőszülött örökli a trónt. Így bár Fülöpnek született később két fia is, nem ők, hanem Erzsébet az első számú örökös.

Fotó: Olivier Matthys/Getty Images

Fotó: Olivier Matthys/Getty Images

Erzsébetet már nehezen hívhatjuk kamasznak, hiszen ősszel lesz 19 éves. Ifjú hölgy, akiről igazán különleges fotók készültek idén tavasszal, amikor apjával, a jelenlegi királlyal, valamint nagyapjával, a volt uralkodóval hármasban álltak a kamera elé. A hercegnő egy walesi középiskola tanulója, ám a koronavírus miatt, ő is hazautazott Belgiumba még tavasszal. Nemzetközi kapcsolatokat, és diplomáciát is tanul, ezeket hallgatta itt korábban Vilmos holland király, és Jordánia jelenlegi hercegnője is. Amikor Erzsébet tavaly októberben betöltötte a tizennyolcat, beszédet tartott, melynek legfontosabb mondata az alábbi volt: „18 éves lettem, ezzel beléptem a felnőttkorba. A hazám mindig számíthat az elkötelezettségemre.”

Amikor trónra kerül, ő lesz az első női uralkodó az országban.

Akit már 13 évesen beállítottak a csatasorba

Mi is sokat szoktunk foglalkozni a 2005-ben született Leonóra spanyol királyi hercegnővel.  Ő majd egyszer apját, a jelenlegi VI. Fülöp királyt követi a trónon. A madridi Santa Maria de los Rosales iskolába jár, ahol évtizedekkel korábban apja is tanult. Balettozik és síel, de közel sem ezért olyan érdekes az élete. Húgával együtt nagyon aktívan részt vesznek a királyi kötelezettségekben. Nem telik el úgy hét, hogy a 15 éves infánsnő ne jelenne meg apjával, valamilyen rendezvényen. Ami azt illeti, alig volt 13 éves, amikor megtartotta első, nyilvános beszédét. Leonóra az ország alkotmányának első cikkét olvasta fel a Cervantes Intézet madridi központjában tartott ünnepségen. Ekkor volt a 13. születésnapja is, így követte a családi hagyományt, hiszen édesapja is ennyi idősen beszélt először nyilvánosság előtt.

 

Azóta pedig nagyon belejött a beszédekbe, itt például állva tapsoltak neki,  Ezen a felvételen pedig könnyeket csalt a szülei szemébe. Leonóra az anyanyelvén kívül beszél angolul, franciául és kezdő szinten már kínaiul is.

A sportos, holland koronahercegnő

Vilmos Sándor holland király három gyönyörű kamasz lány édesapja. Közülük a legidősebb Katalin Amália, aki decemberben lesz 17 esztendős. Igazi sportos hercegnőről beszélünk, aki imádja a lovakat, a dzsúdót és a gyeplabdát. Emellett kiválóan zongorázik is. Ellentétben a belga, a norvég, vagy a spanyol kolléganőjével, ő még nagyobb nyilvános beszédet nem mondott, de interjút már adott televíziónak.

Fotó: Patrick van Katwijk/Getty Images

Fotó: Patrick van Katwijk/Getty Images

Tizenhatodik születésnapjára sem szerveztek nagy bulit, ezt az édesanyja, vagyis Maxima királyné árulta el a holland RTL televíziónak. „Kisebb, családi ünneplés volt, mivel Amáliának még rengeteg vizsgája volt, amelyekre szorgosan tanult…Olyan gyorsan megnőtt, olyan gyönyörű ifjú hölgy lett. Nagyszerű lány, és rendkívüli barát vált belőle, akire nagyon büszkék vagyunk”- nyilatkozta a királyné. A trónörökös egy állami általános iskolába járt, majd egy független, protestáns gimnázium hallgatója lett, ahová később az egyik húga, Alexia hercegnő is beiratkozott.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top