Sztárok

A királyi család legnagyobb PR katasztrófái: „Soha ne panaszkodj, soha ne magyarázkodj”

Mi történik, amikor elakadt a PR gépezet? Milyen kínos helyzetekből jöttek ki nehezen a különböző uralkodói családok tagjai, és mi volt a pont, amikor a sajtó nem ismerte fel a határokat?

„Soha ne panaszkodj, soha ne magyarázkodj” – ez volt a királyi család stratégiája egészen a közelmúltig. A dolog mögött alapvetően a józan ész áll. A világ azonban változott, az emberek a közösségi oldalakon érdeklődnek az uralkodói családok mindennapjairól, és várják, hogy olykor megszólaljanak egy róluk szóló hírrel kapcsolatban. Ám van úgy, hogy elakad az a bizonyos PR gépezet, és bekövetkezik a katasztrófa

Nem tudta kimagyarázni a kimagyarázhatatlant

Jár az előrehozott karácsonyi bónusz a brit királyi család tagjaink, akiknek alig négy hónap alatt négy nagyobb botrányt kellett elsimítaniuk. Ám az is igaz, hogy ez nem minden esetben sikerült. Kezdetnek ott volt a királynő fiának, András hercegnek az ügye, akit az FBI megkeresett Jeffrey Epstein tetteivel és halálával kapcsolatban. Epstein augusztusban találták holtan cellájában, azt követően, hogy felszámolták a gyereklányokból épített szexhálózatát. A herceget pedig egy már felnőtt nő vádolta meg azzal, hogy amikor még kiskorú volt, András kihasználta és szexuálisan zaklatta, molesztálta. András azonban nem volt hajlandó válaszolni a nyomozók kérdésére, más források viszont azt állították, hogy csak azt ismételte, nem látott semmi szokatlant, vagy törvénytelen, amikor a milliárdossal találkozott. András herceg igencsak szorult helyzetbe került, és végül úgy döntött, hogy interjút ad a sajtónak. Ez a tévéinterjú azonban olyan katasztrofálisan sikerült, hogy napokkal később az anyja „nyugdíjazta” őt, felmentve további kötelezettségei alól. A sajtósok legnagyobb kudarca, hogy András szinte minden kérdésre azt felelte a riporternek, ő bizony nem emlékszik, hogy ilyesmi történt volna, és azért nem rendelhetett italt a hölgynek egy bárban, mert ő sem iszik.

András yorki herceg sé II. Erzsébet királynő (Fotó: Mark Cuthbert/UK Press via Getty Images)

András yorki herceg és II. Erzsébet királynő (Fotó: Mark Cuthbert/UK Press via Getty Images)

„Ekkora PR katasztrófát régen láttunk a királyi család részéről. Olyan volt ez az interjú, mint egy szörnyű autóbaleset, amely emberi hiba miatt történt” – írta a Twitterre a BBC egyik munkatársa. Más oldalról közelítette meg a témát egy független PR szakértő.

„Egy palotában élsz, szolgáid vannak, az a munkád, hogy mindenkit meghallgass, és napjában megnyiss két kórházi szárnyat. Persze, hogy egy szemtől szembe tévéinterjú furcsa lesz számodra, és a közönség számára is. Ezt azonban minden kommunikációs szakembernek tudnia kell. Vagy felkészítik a herceget rendesen, vagy nem engedik odaülni” – mondta.  Lássuk be, ezért valóban nem jár bónusz.

Hatalmi játszmák közleményekben

András után érkezett Harry herceg és Meghan Markle költözésének katasztrofális találása. Ez azonban sokkal inkább a makacsságuknak, mintsem a sajtóosztály hibájának köszönhető. Mert, mi is történt pontosan? Harry és Meghan nem volt hajlandó megvárni, amíg II. Erzsébettel összeülve, megtalálják a megfelelő megoldást a költözködési szándékukra. Azt sem volt hajlandóak megvárni, hogy az uralkodó hivatalos csatornáin a Buckingham-palota adja ki a közleményt arra vonatkozóan, hogy a tengerentúli akarják folytatni az életüket. Tulajdonképpen a saját sajtós csapatukkal nyilvánosságra hoztak egy közleményt, melyben leírták, ők mit akarnak, és pont. Ezt a fajta tényközlést, zsarolásnak értelmezte a sajtó, ahogyan vélhetőleg az uralkodó is. II. Erzsébet ezt követően kiadott egy határozott közleményt, azonban leszögezte, hogy kell lennie egy átmeneti időszaknak, és benne volt az is, hogy mélyen megbántotta, hogy unokája a háta mögött cselekedett.

„…A családom és én támogatjuk Harry és Meghan vágyát, hogy fiatal családként új életet kezdjenek. Bár jobban örültünk volna, ha maradnak teljes körű, aktív szenior tagjai a királyi családnak, tiszteletben tartjuk és megértjük, hogy szeretnének függetlenebb életet élni családként úgy, hogy továbbra is értékes tagjai maradnak a családunknak. Így hát megállapodtak, lesz egy átmeneti időszak, amikor a sussexiek időt töltenek Kanadában és az Egyesült Királyságban is.”

Meghan és Harry (Fotó: Chris Jackson/Getty Images)

Meghan és Harry (Fotó: Chris Jackson/Getty Images)

Az egy újabb hatalmas hiba volt Harry és Meghan részéről, hogy nem engedték el a témát, és utolsó szó jogán, még ők hoztak ki egy utolsó közleményt. Ez már tényleg semmi másról nem szólt csak arról, hogy mi mondjuk ki az utolsó szót, az új, civil életünkben. Ráadásul nem engedtek az uralkodónak, átmeneti időszak nélkül, azonnali hatállyal áttették a székhelyüket Kanadába, és a fotók szerint már házakat néznek Kaliforniában.

Megcsúsztak a közleménnyel

Nem telt egy hónap a nagy Harry-Meghan ügy után, amikor újabb katasztrófával kellett megbirkóznia a brit királyi családnak. A sajtóban nem tudták tovább visszatartani a hírt, hogy válságba került a királynő másik unokájának, Peter Phillipsnek a házassága. Mivel kezdetben nem szólaltak meg, így a lapok azt írtak, amit csak akartak. Egyesek tudni vélték, hogy Meghan, vagyis a Megxit volt a katalizátor, és a hónapok óta különélő Autumn Phillips két gyerekével együtt visszatér szülőhazájába Kanadába. Ezen a ponton muszáj volt közbeavatkozniuk a királyi család szorgos segítőinek, igaz, mivel Peter és családja mindig is civil életet éltek, a hallgatáshoz maximálisan joguk volt. Két nappal a botrány kirobbanása után, amikor már azt pedzegették a cikkek, hogy lassan nem marad rokon, aki II. Erzsébet születésnapján integessen a tömegnek az erkélyen, kiderült, hogy az asszonynak nem áll szándékában visszaköltözni a gyerekekkel Kanadába. Továbbra is Gloucestershire-ben élnek, egymáshoz közel, de ősz óta már külön otthonban.

Peter és Autumn Phillips (Fotó: Paul Marriott/Alamy/Profimedia)

Peter és Autumn Phillips (Fotó: Paul Marriott/Alamy/Profimedia)

„Levonták a következtetéseket, és úgy döntöttek, ami a legjobb a gyerekeiknek és kettejük barátságának. A válás, és a közös felügyeletről szóló döntés mögött sok hónapos beszélgetés áll… A válás után is a gyerekeik jóléte és biztonsága az első. Természetesen mindkét családot lesújtotta a válás híre, de maximálisan támogatják Peter és Autimn döntését” – írták a közleményben.

Akik ügyesen együttműködtek

Egy héttel később az is kiderült, hogy a néhai Margit hercegnő fia, David Linley Snowdon grófja is felbontja 26 éve tartó házasságát. Esetükben a lehető legügyesebben jártak el a sajtósok, amint megtudták, hogy a lapok kiszimatolták a válást, elküldtek egy rövid közleményt a szerkesztőségekben, melyben tudatják, hogy a házaspár úgy érzi, ez a válás elkerülhetetlen, döntésük kölcsönös. Elejét vették minden pletykának, és valaki ügyesen azt is kiszivárogtatta, hogy a királynőt lesújtotta az unokaöccsével kapcsolatos hír.

II. Erzsébet királynő és David Linley Snowdon grófja (Fotó: Richard Gillard / Camerapress / Profimedia)

II. Erzsébet királynő és David Linley Snowdon grófja (Fotó: Richard Gillard / Camerapress / Profimedia)

Ám nem csak a brit uralkodói családban vannak különös bejelentések. Nézzük, hogyan oldják meg ezt máshol!

Próbálták közleményben kérni a nyugalmat

Nem volt könnyű helyzetben a svéd királyi család sem, amikor a korona várományosára, Viktóriára akkora nyomás nehezedett, hogy étkezési rendellenességekbe menekült. Édesapja, XVI. Károly Gusztáv a nyílt, de határozott kommunikáció mellett döntött, amikor az újságírók Viktória anorexiája után kezdtek szimatolni. Tizenkilenc éves volt a koronahercegnő, amikor anorexiát állapítottak meg nála, ezt a család hivatalosan egy évvel később, 1997-ben erősítette meg a sajtónak. Ám az említett egy év alatt Viktória sok segítséget kapott, mindent megtett a gyógyulása érdekében, de szinte lehetetlen volt titokban tartani az állapotát. Számos fotó készült róla fogadásokon és bálok, ahol a média azt találgatta, hogy miért ilyen sovány, mi baja lehet. Ez azonban a legkevésbé sem segítette Viktória felépülését. Végül 1997 áprilisában egy közleményben tudatták, hogy Viktória anorexiás, és felépülése érdekében a sajtó munkatársait arra kérték, ne nehezítsék meg életének ezt a szakaszát. A hercegnő az Egyesült Államokba költözött, ott folytatta egyetemi tanulmányait, és úgy kérhetett orvosi segítséget, hogy nem ismerték fel a rendelőkben. 1999-ben már ő maga nyilatkozott erről: „Nehéz időszak volt. Nemcsak számomra, hanem a környezetem, a családom számára is. Ma már jól vagyok.”

Később pedig a róla szóló könyvben beszélt részletesen az étkezési problémáiról. Viktória talán soha nem tudott volna teljesen felgyógyulni, ha édesapja nem zabolázza meg a sajtót, ám még a közlemény is kevés volt ehhez, szükség volt arra, hogy olyan helyen gyógyuljon, ahol nem súgnak össze a háta mögött, ha terápiára megy.  

Viktória hercegnőre alig lehet ráismerni ezen az 1997-es felvételen (Fotó: Julian Parker/UK Press via Getty Images)

Viktória hercegnőre alig lehet ráismerni ezen az 1997-es felvételen (Fotó: Julian Parker/UK Press via Getty Images)

A férj csendben maradt

Nem várták meg a pletykalapok cikkeit, így próbálták meg elhallgattatni a későbbi szóbeszédet Luxemburgban. Ez volt a taktikája a Lajos hercegnek és Tessy hercegnének. Tizenkét együtt töltött év és két gyermek után döntöttek a válás mellett. „A hercegné szomorúsággal értesíti az érintetteket, hogy a hercegi pár tizenkét év együttélést követően a válás mellett dönt. A gyermekeiket azonban ezután is közösen nevelik majd” – írták a kommunikációs szakértők Tessy közleményében. Ám nem sokkal azután, hogy bíróságra került az ügyük, számos cikk született arról, hogyan válik a „tündérmese” egy borzalmas, vagyonmegosztásról szóló rémálommá.

Lajos herceg és Tessy hercegné (Fotó: Didier Baverel/WireImage)

Lajos herceg és Tessy hercegné (Fotó: Didier Baverel/WireImage)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top