nlc.hu
Sztárok

Harry herceg és Meghan Markle New York-i üldözése

Mi történt New Yorkban? A Harryt és Meghant menekítő taxis szerint túlzás üldözésről beszélni

Már Harry herceget „menekítő” taxisofőr is megszólalt a szerdai autósüldözésről. 49 éve egyébként Anna hercegnőt akarták elrabolni. 2 éve pedig Vilmos herceg gyerekeit üldözték egy mezőn.

Szerdán az tartotta izgalomban az embereket, hogy – a hírek szerint – életveszélyes autósüldözésben menekült a fotósok elől New Yorkban Harry herceg és Meghan Markle. A pár által kiadott hivatalos közlemény a következő:

„Sussex hercege és hercegnője, valamint Ragland asszony majdnem katasztrofális autós üldözésbe keveredett, amikor a rendkívül agresszív lesifotósok körbevették őket. A több mint két órán át tartó, könyörtelen üldözésben más sofőrök, gyalogosok és két New York-i rendőrtiszt is részt vett. Bár közszereplőnek lenni a nyilvánosság bizonyos szintű érdeklődésével jár, ilyen és ehhez hasonló eseteknek soha nem lenne szabad megtörténnie.”

Taxival próbálták álcázni magukat

Az állítólag két órán át tartó menekülésről azóta sok dolog kiderült: például az, hogy nem kifejezetten „gyors” üldözésről volt szó, hanem arról, hogy képtelenek voltak haladni a fotósoktól, akik elállták az útjukat, és villogtatták a vakukat. A CBS csatornának nyilatkozó források elmondták, hogy Harry és Meghan (és persze a testőreik), nagyjából egy órán keresztül próbálták lerázni a lesifotósokat. Végül a New York-i rendőrkapitányság 19-es rendőrőrsére mentek. Itt járművet cseréltek (egy taxiba szálltak), hogy elmeneküljenek. A fotósok figyelmét azonban így sem tudták elterelni.

Harry herceg és MEghan Markle menekülése New Yorkban

Percekkel azelőtt, hogy Harry és Meghan „üldözése” elkezdődött volna (Fotó: Profimedia)

A taxis szerint túlzás üldözésnek nevezni a történteket

A BBC szerint azért nem jártak sikerrel, mert az egyik háztömbnél a taxi pont egy szemeteskocsi mögé került, így beérték őket a paparazzik. A taxit vezető Sukhcharn ‘Sonny’ Singh a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy szerinte a fotósok nem tűntek agresszívnek, elismerte azonban, hogy „igen aktívan dolgoztak”. Miközben Harry és Meghan kifejezetten idegesek voltak. Szerinte az üldözés szó az esettel kapcsolatban túlzó, bár lehet, hogy azelőtt történt valami, hogy a hírességek beszálltak volna az ő autójába. „De azon a környéken mindenhol zsaruk, rendőrkapitányságok vannak. Szerintem ott nem kell félni..Egyszer Keith Richardst is fuvaroztam a taximmal. Állandóan felkapom a hírességeket. Szóval nem tartom ezt nagy dolognak”- jegyezte meg a taxis, aki a 10 perces útért 50 dollárt kapott a herceg testőrétől.

Az esettel kapcsolatban a New York-i rendőrség illetékesei az NBC csatornának azt mondták, nem hiszik, hogy az üldözés „majdnem katasztrofális” volt. Szerintük egy kisebb kaotikus helyzetről volt szó. Hozzátették azt is, hogy amikor kérték, a város rendőrei segítették a házaspár privát testőreinek csapatát. 

„Bár számos fotós viselkedés veszélyes volt, a herceg és a hercegnő megérkezett úti céljához. Nem tudunk semmilyen ütközésről, sérülésről, vagy az esettel kapcsolatos letartóztatásról”

– mondta Julian Phillips rendőrségi szóvivő.

Harry és Meghan New York-i menekülése, rendőrségi levél

A rendőrség arról számolt be, hogy segítették a testőrök munkáját, mivel a herceg és a hercegnő útját a fotósok jelenléte nehézkessé tette. Sussex hercege és hercegnéje végül szerencsésen megérkezett az úti célhoz. Ütközésről, feljelentésről, sérülésről a rendőrséghez nem érkezett jelentés. Letartóztatás nem történt. (fotó: Profimedia)

A képügynökség négy szabadúszó fotósának magatartását vizsgálják az esettel kapcsolatban. A BBC csütörtökön délben arról írt, hogy hárman autóval, egy fotós pedig kerékpárral követte a herceget és családját. Azonban az ügynökség szerint a sussexi pár nyilatkozatának néhány aspektusa erősen vitatható. „Megértjük, hogy Harry herceg és Meghan Markle biztonsága a legfontosabb, és tiszteljük a munkásságukat. Mindazonáltal szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a jelenlévő fotósok szerint az eset során nem történt ütközés, de még ütközés közeli eset sem. A fotósok beszámolója szerint a házaspár egyetlen pillanatig sem volt közvetlen veszélyben.”

Időközben a nevét nem vállalva, de megszólalt a brit ITV egyik műsorában az egyik lesifotóst szállító autó sofőrje. Úgy fogalmazott, hogy a paparazzik abban reménykedtek, hogy a sussexi pár vacsorázni megy a díjátadó után. Ezért követték őket. Véleménye szerint Harry és Meghan sofőrje (nem a taxis, hanem aki előtte vitte őket – a szerk.) katasztrofálisan vezetett, felesleges manővereket csinált. „Ha bármilyen szörnyűség történt volna, akkor elsősorban annak az autóvezetőnek a rutinján múlt volna” – állította.

Harry herceg és Meghan Markle New York-i útja

Percekkel azelőtt, hogy elindultak (Fotó: Profimedia)

A jelenlegi helyzet azért is érdekes, mert Harry továbbra is igényt tartana a különleges testőri védelemre, annak ellenére, hogy elhagyták a királyi családot.

Hasonló esetek a múltban

Diana

Erről a mostani esetről nyilván mindenkinek rögtön Diana hercegnő tragikus halála jut eszébe, aki Párizsban egy autóbaleset következtében halt meg. Az autó sofőrje ittas volt, gyorsan menekültek az őket valóban agresszíven, motorral követő fotósok elől, és egy alagútban végzetes balesetet szenvedtek. Maga Harry is azt mondta a szerdai eset után a barátainak, hogy most értette meg csak igazán, hogy mit élhetett át az anyja. Ezt már Max Foster, a CNN tudósítja mondta a herceg barátaira hivatkozva a hivatalos TikTok-csatornáján.

Diana walesi hercegnő és Dodi Fayed a végzetes napon

Diana walesi hercegnő és Dodi Fayed (a hátsó ülésen), Trevor Rees-Jones testőr (elöl, balra) és Henri Paul sofőr Mercedes-Benz S280-asukkal, nem sokkal a halálos baleset előtt, 1997-ben (Fotó: Jacques Langevin/scottbaker-inquests.gov.uk via Getty Images)

Most el foglak rabolni!

1974-ben Anna hercegnő (II. Erzsébet lánya) egy jótékonysági eseményről tartott haza London utcáin, amikor kocsiját megállásra kényszerítette egy Ford Escort. Az ismeretlen sofőr kiugrott, és lövéseket adott le az autóra, megsebesítve a hercegnő testőrét és sofőrjét, majd azt a férfit is, aki az esetet látva a segítségükre próbált sietni. Amikor a merénylő a hercegnőhöz ért, közölte vele, hogy el fogja rabolni, és ha megkapja érte a váltságdíjat, az egész összeget a brit egészségügynek adja. Anna ránézett a fegyveresre, és így szólt: „Még mit nem!” Ezzel igencsak összezavarta a merénylőt.

Az esetet végül a gyorsan kiérkező rendőrök zárták le, Annát pedig egy arra járó idegen vitte biztonságos helyre. Az elkövetőt az elmeállapota miatt csak gyógykezelésre ítélték. A támadásban sérülést szenvedők felépültek, és kitüntetést kaptak. 

Anne hercegnő meglátogatja testőrét

Anna hercegnő meglátogatja testőrét, James Beaton felügyelőt a londoni Westminster Kórházban, ahol a hercegnő elrablásának kísérlete során szerzett lőtt sérüléseiből lábadozik (Fotó: Central Press/Hulton Archive/Getty Images)

Vilmos: „Hogy merészelsz úgy viselkedni a gyerekeimmel?” 

Körülbelül két évvel ezelőtt Vilmos hercegről került fel egy videó az internetre. A herceg a családjával a hétvégét a sandringhami birtokon, a kastélytól mindössze 3 km-re álló Anmer Hall házban töltötte. A 10 szobás, vidéki ház a királynő esküvői ajándéka volt Vilmosnak és Katalinnak. 

A családfő a gyerekekkel kerékpározott a közeli birtokon; kirándultak, játszottak. Vilmos azonban kiszúrta a bokorban leskelődő fotóst és kerékpárjával odatekert hozzá, hogy számon kérje. „Épp most jöttem rá, hogy kik vagytok. Már abba is hagytam a fotózást! Esküszöm, hogy nem jártam a házatok közelében” – védekezett a fotós, mire Vilmos így felelt. „Hogy merészelsz úgy viselkedni a gyerekeimmel? Körbe-körbe leselkedsz, minket és a gyerekeinket keresve. Szombat van, csendesen biciklizek a gyerekeimmel. Élveznénk a hétvégét. Felháborítóan viselkedsz. Undorító vagy. Tényleg az vagy. Hogy merészelsz így viselkedni?”  Vilmos ezt követően gyorsan telefonált, vélhetőleg a biztonsági embereit hívta. „Igen, szükségem van rád, összevesztem egy fotóssal. Folyamatosan filmez és fotóz.”  

A herceg felháborodása azért is érthető, mert ők valóban nem rejtegetik a gyerekeiket, ugyanakkor nekik is szükségük van olyan napokra, amikor nem kell fotósok előtt pózolniuk.

Váratlan vendég a királynő hálójában

Sokan emlékeznek még arra az esetre is, amikor 1982 júliusának egy reggelén II. Erzsébet arra ébredt, hogy egy idegen férfi ül az ágyán. Michael Fagan valahogy bejutott a szigorúan őrzött Buckingham-palotába, és eljutott a királyi hálószobába. A beszámolók szerint Erzsébet még ebben a lehetetlen helyzetben is megőrizte hidegvérét, és negyed óráig beszélgetett Fagannal, többek között arról, hogy mindkettőjüknek négy gyermeke van. Végül kihasználva a férfi figyelmetlenségét, sikerült megnyomnia azt a gombot, mely az őrséget riasztotta. A szokatlan eset után Fagan fél évet töltött el egy pszichiátriai intézetben. 

Michael Fagan

Michael Fagan, a besurranó, aki 1982-ben bejutott II. Erzsébet királynő hálószobájába a Buckingham-palotában (Fotó: R. Brigden/Express/Hulton Archive/Getty Images)

Idős hölgyet sodort el Zsófia konvoja

A legfrissebb eset pedig Zsófia edinburgh-i hercegnével történt. Ő egy jótékonysági eseményre sietett, hogy képviselje a királyi családot. Konvoja éppen Nyugat-Londonon keresztül haladt, amikor egy veszélyes kereszteződésnél a 81 éves Helen Holland lelépett a járdáról, hogy áthaladjon az úton. Sajnos a hercegnét kísérő motoros rendőr elsodorta, és a nő azóta is kómában van. A helyiek szerint szerencsétlen baleset történt, mert csak úgy látható be a forgalom, ha az ember lelép a járdáról, ezért évente több baleset is történik a helyszínen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top