Sztárok

Őrült rajongótól, a romantikus miniszterig – II. Erzsébet királynő és a férfiak

Bár 68 éve Fülöp herceg a férje, az angol királynő életében számos más férfi is főszerepet játszott. II. Erzsébetet sok kritika érte, amiért túl hűvös és visszafogott, de ahogy a mellékelt ábra mutatja, ez nem teljesen igaz.

II. Erzsébet régóta a trónon van, gyakorlatilag az egész életét a nyilvánosság előtt élte, mégis az egyik legzárkózottabb ember. Érthető persze, ha mindenki kíváncsi, hogy telnek a királynő hétköznapjai, legyen szó akár Erzsébet karácsonyáról, akár az Erzsébet és testvére éjszakai kalandjáról készült filmről,  vagy arról, milyen a kapcsolata az élete fontos férfijaival. Van köztük olyan, akivel csak futólag találkozott, mégis örök életre nyomott hagyott az uralkodó életében.

Őrült rajongótól, a romantikus miniszterig - II. Erzsébet királynő és a férfiak

V. György király – Erzsébet volt a kedvence

Amikor II. Erzsébet kilencven éve, 1926. április 21-én hajnali 2.40-kor császármetszéssel világra jött, nagyapja, V. György ült a brit birodalom trónján. Erzsébet volt az első unokája, még a keresztnevét is ő választotta ki. Imádták egymást, a kis Lilibet – így hívja ma is a család Erzsébetet –, a királytól kapta az első póniját.

Őrült rajongótól, a romantikus miniszterig - II. Erzsébet királynő és a férfiak
V. György, a kis Erzsébet és Mária királyné (1935.)

Amikor V. György a harmincas évek elején súlyos beteg lett, orvosai nem gyógyszert, hanem a kis Lilibetet írták fel neki: együtt utaztak el Bath-ba, velük tartott Mária királyné is, és láss csodát, az uralkodó meggyógyult.

VIII. Eduárd király – Akinek Erzsébet a trónját köszönheti

Ő volt V. György örököse, Erzsébet nagybátyja. Amikor még csak walesi herceg volt, rendszeresen látogatta Lilibetet és húgát, Margitot, játszott velük, esténként pedig mesét mondott neki. Ki gondolta volna akkor, hogy miatta lesz majd királynő a szőke kislány.

Edward ugyanis 11 hónapnyi uralkodás után lemondott a trónról, hogy elvehesse a kétszeresen elvált Wallis Sipmsont, akit sem az egyház, sem a brit nép nem akart királynéként tisztelni. Így lett Erzsébet apja király, ő maga pedig trónörökös. Eduárd és Wallis Párizsban telepedett le, és csak Erzsébet uralkodása alatt kötöttek békét a Windsorokkal.

Őrült rajongótól, a romantikus miniszterig - II. Erzsébet királynő és a férfiak
A kis Erzsébet (balra), húga és VIII. Eduárd

A királynő rendszeresen meghívta nagybátyját és nagynénjét családi eseményekre. Amikor Eduárd haldoklott, meglátogatta, majd a királyi mauzóleumban temettette el. 16 évvel később meghalt Wallis hercegné is, a nő, akinek a királynő a trónját “köszönheti”. Erzsébet magángépét küldte el a holttestért, hogy Wallis Eduárd mellett nyugodhasson.

VI. György király – Erzsébet példaképe

Mi, négyen – csak így emlegette magukat, feleségét és két lányát Erzsébet apja. S tényleg szép, boldog családi életet éltek, aminek Eduárd lemondása vetett véget. György nem készült királynak, dadogott, félt a nyilvánosságtól, műveltsége is elmaradt a várttól. Mégis ő volt az, aki országát átvezette a II. világháború borzalmain, de ezért súlyos árat fizetett: 56 évesen elhunyt, trónját az akkor 25 éves lányára hagyta. Erzsébet tőle tanulta meg, hogy előbb a kötelesség, csak aztán minden más. S így tesz 64 éve.

Őrült rajongótól, a romantikus miniszterig - II. Erzsébet királynő és a férfiak

Margit, VI. György, Erzsébet királyné és II. Erzsébet

Fülöp herceg – Erzsébet királynő támasza

13, illetve 18 évesek voltak, amikor egymásba szerettek, 1947-ben házasodtak össze, azóta, majd hét évtizede Fülöp herceg a szikla Erzsébet életében. Házasságuk csak egyszer reccsent meg, amikor a királynő trónra került.

Őrült rajongótól, a romantikus miniszterig - II. Erzsébet királynő és a férfiak

Fülöp herceg elszegényedett görög herceg volt, ha valamit is vitt a házasságba, az a neve volt. Szerette volna, ha a királyi család felveszi az családnevét, a Mountbatten nevet, de erre nem került sor. Amikor beköltöztek a Buckingham-palotába, a herceg megpróbálta átszervezni új otthonuk működését. Nem értette, miért három inas hoz neki szendvicset, de közölték vele, törődjön a maga dolgával. A napi politikai ügyekhez semmi köze sem volt (ma sincs), nyilvános eseményeken a felesége mögött kellett mennie három lépéssel, nem lehetett véleménye semmiről, s még nem alakult ki az érdeklődési köre, nem tudta lekötni magát. “Egy nyomorult élősködő vagyok” – mondogatta. Évekbe tellett, mire talált magának feladatot, és azóta is remekül csinálja, ő a királyi család egyik legtöbbet dolgozó tagja.

Károly herceg – Erzsébet fia, a tökéletes örökös

Károly herceg ma is úgy gondolja, gyerekkorában anyjának kevés ideje volt rá. Ez félig-meddig így is van, a fiatal anyának mint királynőnek kellett helyt állnia, és tény, hogy Károllyal sokat foglalkoztak a nevelők, de azért anyja is ott volt a fürdetéseknél, játszott vele, nevelte őt.

Őrült rajongótól, a romantikus miniszterig - II. Erzsébet királynő és a férfiak

Károly tulajdonképpen hatéves kora óta nem él a szüleivel, bentlakásos iskolákba járt, majd egyetemre ment, utána a hadseregnél szolgált, ahonnan 29 évesen szerelt le. Felnőttként került közel anyjához, Erzsébet ma, mint tökéletes trónörökösre tekint rá, aminek hangot is adott: számos beszédében dicsérte fia közéleti, jótékonysági tevékenységét.

Persze ott volt a herceg magánélete, Diana, aztán Kamilla. Sokan felhánytorgatják a királynőnek, miért nem avatkozott közbe, hogy megmentse Károly és Diana házasságát. De lássuk be, milyen jogon avatkozhat bele egy anya két felnőtt ember házasságába?

András herceg – Erzsébet kedvenc fia

Négy gyermeke közül ő a kedvence. Már nyolc éve uralkodó volt, kialakította a szerepét, a napi rutint, amikor megszületett András, végre volt ideje igazán anyának lenni. De bármennyire is imádta a herceget, amikor Nagy-Britannia hadat üzent Argentínának, amiért megszállta a Falkland-szigeteket, a királynő közölte: a fia katona, neki is mennie kell.

Őrült rajongótól, a romantikus miniszterig - II. Erzsébet királynő és a férfiak
II. Erzsébet férje és gyermekei, Anna, András és Károly társaságában

Aztán amikor András hazatért II. Erzsébet kijelentette, azért örül, mert ő az egyetlen, aki be tudja állítani a videóját. András harminc éve vette feleségül Sarah Fergusont, két lányuk született, de 1992-ben különváltak. András és volt neje azóta is egy fedél alatt élnek, a királynő pedig – talán fia kedvéért – ma is jó kapcsolatot ápol Sarah-val.

Eduárd herceg – Erzsébet mintafia

Erzsébet 38 éves volt, amikor legkisebb gyermekét a világra hozta, kissé el is kényeztette. Eduárdnak mindent szabad volt, amit a nagyobbaknak nem: nem kellett bevonulnia a seregbe, civil szakmát választhatott, dokumentumfilmes producer lett. Anyja szemében Eduárd és felesége alkotják a tökéletes családot, hiszen a herceg 17 éve házas, és két gyermeket nevel. Meg is lett a jutalmuk, megkapták a királynőtől a Windsor melletti Bagshot Parkot, így a királyi családból ők laknak a legnagyobb kastélyban, továbbá Eduárd felesége, Sophie a királynő kedvenc menye lett.

Őrült rajongótól, a romantikus miniszterig - II. Erzsébet királynő és a férfiak
II. Erzsébet férje, édesanyja és Eduárd herceg társasgában

Peter Philips – Az első unoka

II. Erzsébetnek nyolc unokája van, négy lány, négy fiú. A legidősebb, Peter, Anna hercegnő fia a legkedvesebb a szívének, hiszen mégiscsak ő az első unoka. Ráadásul Peter ajándékozta meg az első dédunokával is.

Őrült rajongótól, a romantikus miniszterig - II. Erzsébet királynő és a férfiak
Zara, Peter és a királynő

Vilmos herceg – Erzsébet királynak neveli

Amikor 1982 –ben megszületett Károly és Diana első fia, Erzsébet volt az első, aki meglátogatta. Ránézett a kis batyura, és megszólalt: “Szerencsére nem olyan a füle, mint az apjáé.” Egyszer Károlyról ugyanis megjegyezte, úgy néz ki, mint egy nyitott ajtajú Rolls Royce. A királynő évek óta tanítgatja unokáját a rá váró uralkodói feladatra: a tini herceg még Etonba járt, amikor vasárnaponként elment teázni a szomszédos Windsor kastélyba, némi gyorstalpaló tanfolyamra. S ez ma is így van. Később Vilmos arra is engedélyt kapott nagyanyjától, hogy együtt éljen szerelmével, Katalinnak, hogy a fiatal lány kipróbálja a királyi életet, és ne úgy végződjön a történetük, mint a walesi hercegi párnak.

Őrült rajongótól, a romantikus miniszterig - II. Erzsébet királynő és a férfiak

Harry és Vilmos

Harry herceg – Akinek Erzsébet mindent megbocsát

Már kicsiként is ördögfióka volt, nyelvet öltött a fotósokra, hosszú orrot mutatott az éljenző tömegnek, és nagyobb korában is sok fejtőrést okozott Őfelségének. Las Vegas-i meztelen buli, füvezés, csajok a társadalom minden rétegéből…. De ez a múlt. A királynő ma már igazán büszke Harryre: remekül helytállt a hadszíntereken, jótékonysági munkájával Afrikától Bhutánon át Angliáig sok feladatra, eredményre felhívja a figyelmet, rengeteg pénzt is szerez nemes célokra. Ráadásul Harry herceg megszervezte a harctereken súlyosan megsebesült, rokkant  katonák “olimpiai játékát”. Erzsébetnek valószínűleg már csak egy kívánsága van: szerezzen végre feleséget magának az unokája.

György herceg – Imádott dédunoka

Gyakran találkozik vele Erzsébet, még a Buckingham-palotában is, hiszen György herceg és húga is a palota medencéjébe járnak babaúszásra. De a királynő is – akit György csak Gan Gannek szólít – sűrűn átruccan a Kensington-palotába, hogy találkozzon dédunokáival, és ahogyan éppen a minap Katalin hercegnő egy tévéinterjúban elmondta, mindig visz nekik valamilyen ajándékot.

Őrült rajongótól, a romantikus miniszterig - II. Erzsébet királynő és a férfiak

Churchilltől Cameronig

Őfelségének 64 éves uralkodása alatt 12 miniszterelnöke volt, 11 férfi s egy nő, Margaret Thatcher. A sorban az első a világháborús győző, Sir Winston Churchill volt, akit annyira elbájolt az ifjú királynő, hogy állítólag beleszeretett. Ez biztosan túlzás, de tény, hogy odáig volt érte, egyszer még levelet is küldött neki, amiben bocsánatot kért, hogy a szőnyegre ejtette a szivarhamut. Nyílt titok, hogy a királynő kedvenc miniszterelnöke a munkáspárti Harold Wilson volt a hatvanas hetvenes években. Hogy miért? Wilsonnak lehengerlő humora volt, és mindig tájékoztatta a királynőt a politikusokról szóló pletykákról is.

Őrült rajongótól, a romantikus miniszterig - II. Erzsébet királynő és a férfiak
II. Erzsébet és Sir Winston Churchill egy közös vacsora után a Downing Street 10-ben

A királynő minden kedden hatkor audiencián találkozik a miniszterelnökével, hogy megbeszéljék az aktualitásokat. Hogy pontosan miről beszélnek a titkos találkozókon, s hogy Erzsébet mennyire avatkozik bele a dolgok menetébe, nem tudni. Azt azonban minden eddigi brit miniszterelnök elmondta, hogy politikai éleslátása, tapasztalata miatt érdemes hallgatni rá.

Michel Fagan – Erzsébet rajongója

Vele van a legfurcsább kapcsolata a királynőnek, nem is igen lehet kapcsolatnak nevezni, de hogy hatással volt rá, az biztos. 1982. júliusának egy reggelén a királynő arra ébredt, hogy egy idegen férfi ül az ágyán. Michael Fagan valahogy bejutott a Buckingham-palotába, és eljutott a királyi hálószobába.

Őrült rajongótól, a romantikus miniszterig - II. Erzsébet királynő és a férfiak

Erzsébet megőrizte hidegvérét, majd negyed óráig beszélgetett Fagannal, többek között arról, hogy mindkettőjüknek négy gyermeke van. Aztán egy óvatlan pillanatban sikerült megnyomnia azt a gombot, mely az őrséget riasztotta. A szokatlan eset után Fagan fél évet töltött el egy pszichiátriai intézetben. Az őrült rajongó már korábban is betört a palotába, ám akkor még csak Károly herceg fehérborát lovasította meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top