Sztárok

Ő lép Meghan Markle helyébe: ilyen Zsófia grófné élete, aki II. Erzsébet királynő kedvenc menye

Egy korábban botrányba keveredett, ám azóta elképesztően sokat dolgozó grófné vette át Meghan Markle feladatait. Zsófiáról úgy tartják, hogy a királynő kedvenc menye.

Bár Meghan Markle az esküvője előtt határozottan kijelentette, hogy nem célja visszatérni a színészethez, sem celebeskedni, már mind tudjuk, hogy férjével együtt a királyi munkát hátrahagyva Kanadába költöztek, és házat néznek az Egyesült Államokban. Nincs könnyű helyzetben II. Erzsébet, mert ilyen vagy olyan okból, de rövid időn belül több családtagja is kivonta magát a kötelezettségek alól. De még a királyi családban sem léteznek pótolhatatlan „háttéremberek”. Meghan távozásával ráadásul az uralkodó kedvenc menye kapott egyre több feladatot. Ismerjétek meg Zsófiát.

Megnézem
Összes kép (3)

Romantikus, de visszafogottabb esküvő

Zsófia wessexi grófné, vagyis Sophie Helen Rhys-Jones 1965-ban született az Egyesült Királyságban. Édesanyja titkárnőként, valamint szociális munkásként dolgozott, édesapja pedig autógumi-értékesítő volt. Diplomázása után kezdetben titkárnőként, majd asszisztensként dolgozott, aztán négy évig volt a londoni Capital Radio közönségkapcsolati és sajtómunkatársa. 31 éves volt, amikor saját PR-ügynökséget hozott létre. Még a rádióban dolgozott, amikor megismerkedett Eduárd herceggel, a királynő legfiatalabb fiával, aki ekkoriban Zsófia egyik barátnőjével találkozgatott. Évekkel később futottak össze újra egy jótékonysági rendezvényen, és a herceg azonnal randira hívta a talpraesett Zsófiát. 1999-ben, hat közös év után egy romantikus ceremónián össze is házasodtak. Zsófián visszafogott, hosszú ujjú ruha volt, hatalmas fátyollal és gyönyörű gyöngyékszerekkel. A ceremónián Zsófia testvére olvasott fel, a tanúk között pedig természetesen ott volt Eduárd két fivére: Károly és András.

1999 júniusában vette feleségül Eduard herceg Zsófiát Windsorban (Fotó: Anwar Hussein/WireImage)

Az esküvő napján II. Erzsébet a Wessex grófja és Severn algrófja címeket adományozta legkisebb fiának, de kihirdette azt is, hogy férje, Fülöp edinburgh-i herceg halála után, Eduárd megkapja az Edinburgh hercege címet is. Amint kimondták az igent, Zsófia a királyi család tagja lett, vagyis jár neki az Ő királyi fensége megszólítás, és hivatalosan Wessex grófnéjává vált.

A botrány után is talpra állt

Erzsébet már az első alkalommal megkedvelte Zsófiát, és az esküvő után minden lap csak úgy írt róla, mint a királynő kedvenc menyéről, és ez a mai napig nem változott. Amikor a karácsonyi misére vagy egyéb rendezvényre, a királynő útitársat választ maga mellé az autóba, rendre Zsófia csatlakozik hozzá.

II. Erzsébet brit királynő és Zsófia wessexi grófné együtt távoznak a Szent Mária Magdolna templomból, a vasárnapi mise után (Fotó: Steve Parsons/PA Images via Getty Images)

Érdekesség, hogy Erzsébet csak jobban megkedvelte menyét, miután az talpra állt egy botrány után, és évek óta, az egyik legaktívabb tagja a királyi családnak. Történt ugyanis, hogy 2001-ben, az akkor még működő News of the World magazin munkatársa álruhában felvette, ahogyan a grófné nem túl kedves megjegyzéseket tesz a brit kormány néhány tagjára, majd néhány perccel később a felvételen hallható, ahogyan arról beszél, hogy rangját használja fel arra, hogy vállalkozásának ügyfeleket szerezzen. Amikor Zsófia lelepleződött, férjével együtt visszavonultak az üzleti  élettől, és azóta csakis a királyi család tagjaiként tesznek eleget minden kötelezettségnek.

Zsófia botránya hosszú ideig beszédtéma volt

Ebben viszont lassan két évtizede maximálisan helytáll a grófné, sőt ő az egyik legtöbbet dolgozó családtag. Ezt II. Erzsébet nem akármivel jutalmazta. 2010-ben kitüntette a menyét a Királyi Viktória Rend nagykeresztes dámája címmel. 

„Zsófia tökéletesen illik a királyi családba. Talán az első években kissé naiv volt, és ezen tulajdonsága bajba sodorta, de azóta felnőtt a feladathoz. Hallgat a királynőre, tanul tőle, és inspirálja is. Kicsit hasonlít is az uralkodóra, ám még nála is kifinomultabb. Erzsébet úgy tekint rá, mintha a saját lánya lenne. Ennyire talán senki másban nem bízik” – mondta róla a BBC egyik riportere.

Zsófia wessexi grófné Queen’s Guide Award-on, a londoni Gibson Hallban (Fotó: Ian Nicholson/PA Images via Getty Images)

A gyerekek nem tudták, hogy királynő a nagyanyjuk

2001 nemcsak a lebukása miatt volt elviselhetetlenül nehéz időszak számára. Abban az évben, néhány nappal karácsony előtt a grófné rosszul lett, és azonnal kórházba szállították. Kiderült, hogy méhen kívüli terhessége volt. Zsófia két évvel később, 2003 novemberében hozta világra első gyerekét, a szülés sem volt komplikációktól mentes. A grófnén császármetszést hajtottak végre, mivel a méhlepény egy része levált, az ő és a gyerek élete is veszélyben volt. A kislány 20 napot töltött a kórházban, nevét is csak azt követően hozták nyilvánosságra, hogy szülei hazavitték az intézményből. Louise exotrópia, vagyis a kifelé kancsalítás betegséggel született, és bár néhány lap szerint megoperálták, amikor hároméves volt, ezt a szülei határozottan cáfolták.

Louise Windsor, Zsófia wessexi grófné, Jakab severni algróf és Eduárd wessexi gróf (Ftoó: Chris Jackson/Getty Images)

Lady Louise Windsor ma már 17 éves, míg öccse, Jakab Severn vikomtja idén lesz 13 esztendős. Zsófia és Eduárd azonban nem szerették volna, ha gyerekeik megkapják a királyi fenség megszólítást, így II. Erzsébettel közösen úgy határoztak, hogy a gyerekek a Windsor-ház tagjai, de civil életet élhetnek, nem kötelesek részt venni a hivatalos eseményeken vagy kivenni a részüket a kötelezettségekből.

Mennyit dolgoznak?

A 2019-es évre kiadott listán, mely azt mutatja, hogy a király család tagjai mennyi kötelezettségnek tettek eleget, Eduárd a negyedik, míg Zsófia a középmezőnyben van, megelőzve Katalin, Meghant és Kamillát is. Az Indpedent cikke szerint is Zsófia vállalja majd a Meghan Markle kilépése után megmaradt feladatokat.

Arról már később, egy interjúban beszélt Zsófia és Eduárd, hogy lányuk egészen sokáig nem kötötte össze, hogy a nagymamája egyben a királynő is.

„Mi nem mondtuk neki, mert teljesen természetes, hétköznapi kapcsolat van közte és a nagymamája között. Amikor azonban ötéves lett, és elkezdte az iskola-előkészítőt, a többi gyerek mondogatta neki, hogy a nagymamád a királynő. Louise hazajött, és megkérdezte: édesanya, a mama tényleg az ország királynője? Én pedig válaszoltam neki, hogy igen. Ezután arra kért, hogy magyarázzam el, ez mégis mit jelent” – mesélte Zsófia a Sky News-nak adott interjújában.

A már kamasz gyerekek ma is sok időt töltenek a királynővel, Louise, Zsófia és Erzsébet  rendszeresen kilovagolnak. Ám más közös szenvedélye is van az uralkodónak és menyének. Ez pedig a történelem, kiváltképp hadtörténelem kutatása.

Ő lett a bizalmasa

Zsófiának a család többi tagjával sem voltak nagyobb konfliktusai. A királynő után talán Katalin hercegnével került közelebbi kapcsolatba, akit pártfogásába vett, amikor az hozzáment Vilmos herceghez. Több közös van bennük, mint gondolnánk, hisz mindketten középosztálybeli szülők gyermekeként nőttek fel. Zsófia volt az, aki megismertette Katalinnal, hogy a különböző eseményeken mit viseljen, hogyan alkalmazkodjon a királyi protokollhoz, hogyan alakítsa ki udvartartását. Az sem titok, hogyha közösen vesznek részt rendezvényeken, rendre egyeztetik a megjelenésüket, és összeöltöznek. Katalin és Zsófia képesek jól együtt dolgozni, tisztelik és becsülik egymást, és bár róluk ritkán írnak közös cikket a magazinok, sokkal közelebb állnak egymáshoz, mint Katalin és Meghan, akik a hírek szerint december óta nem is beszéltek egymással.

„Zsófia nagyon természetesen viselkedik, nincsenek allűrjei, és rettentően könnyen teremt kapcsolatot az emberekkel. Nem maguktól találták ki az újságok, hogy Zsófia a királynő kedvenc menye, ez valóban így van. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy Erzsébet számos olyan jótékonysági intézmény nagykövetének tette meg Zsófiát, amelyeket még az édesanyja alapított, vagy képviselt. Keményen dolgozó, középosztálybeli családból jött, ezért megérti az emberek problémáit, ő tényleg egy közülük” – mondták róla egy dokumentumfilmben. Kell még magyarázni, hogy miért benne látja Erzsébet azt az embert, aki megfelelően támogathatja Katalint a munkában, amikor a férje trónra kerül?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top