Sztárok

Celebek és színésznők, akik majdnem mind királyi család tagjai lettek

Kicsit más minden variáció, de mindig ugyanaz a történet ismétlődik a királyi családokban, ahol lassan már az számít különlegesnek, ha rangbeli párt választanak maguknak a hercegek.

Kik azok a hercegnék, grófnék vagy éppen királynék, akik házasságuk előtt is ismert embernek számítottak, ám boldogan búcsút intettek a celeblétnek, hogy valami sokkal nagyobb vagy legalábbis egy előkelőbb társaság részesei legyenek? Mindegyiküknek kicsit más a története. 

Zsófia svéd hercegné

Zsófia 2015-ben mondta ki az igent a svéd király egyetlen fiának, Károly Fülöp hercegnek. Két kisfiút hozott világra, számos jótékonysági intézmény nagykövete vagy segítője. Sokat tanult, és még többet változott, az emberek pedig egyszerűen imádják. Kapcsolatuk elején azonban nemcsak a svéd nép, de Károly Fülöp testvérei és szülei is kíváncsian fürkészték az akkoriban modellként és tévés celebként tevékenykedő fiatal nőt. 

Zsófia teljesen hétköznapi családba született. Édesanyja marketingesként, apja pedig karrier-tanácsadóként dolgozott. Az érettségi után képzőművészetet tanult, ám még a tanulmányai közben igent mondott egy férfimagazin felkérésére: így készültek róla azok a bikinis fotók – nyakában egy kígyóval –, amelyek láttán igencsak megugrott majdani anyósa vérnyomása. Meg is választották abban az esztendőben az év lányának a magazinban. A címlap olyan sikeres volt, hogy Zsófia egyből a helyi Love Island egyik szereplője lett, ahol a fináléig menetelt.

Ez után a svédek csinos celebje kiköltözött New Yorkba – de nem azért, hogy meghódítsa Amerikát, hanem azért, hogy könyvelést, gyermek- és ifjúságvédelmet és gyermekkommunikációt tanuljon. Amíg az Egyesült Államokban élt, egy jógastúdióban vállalt munkát, hogy fizetni tudja az iskolákat, mikor pedig visszatért hazájába, csak néhány modellmunkára mondott igent, és inkább éttermekben dolgozott. Végül egy stockholmi klubban ismerkedett meg Károly Fülöppel, és mindkettőjük beszámolója szerint szerelem volt ez első látásra. 2010-et írtunk, amikor a svéd királyi család megerősítette a hírt, melyet addigra már több lap is tényként kezelt: Zsófia és Károly Fülöp egy pár.

Egy évvel később összeköltöztek, és ez idő alatt valóságos médiaössztűz zúdult az egykori modellre: mindenki a brit Kate Middletonnal próbálta összehasonlítani, és újra meg újra előszedtek a korábbi fehérneműs fotóit, sőt az egyik lap arról is beszámolt, hogy egy Las Vegas-i kiruccanása során az amerikai felnőttfilmessel, Jenna Jamesonnal csókolózott. Fotó ezt soha nem bizonyította, de Zsófia – vélhetőleg a királyi család utasítására – nem reagált a támadásokra: nyilatkozotot csak a vőlegénye adott (az eljegyzésük 2014-ben volt), aki arról beszélt, hogy az ítélkezéssel a sajtó esélyt sem ad arra, hogy kiderüljön, milyen csodás nőt választott maga mellé. Nem túlzott: ekkorra már az is „baj volt”, hogy Zsófiának tetoválás díszíti a nyakát, miközben a fiatal nő soha egyetlen rossz szót nem mondott az új családjáról, és az esküvőn is látszott, hogy anyósa és apósa igazán megkedvelte őt.

Zsófia és Károly Fülöp esküvője 2015-ben (Fotó: Ian Gavan/Getty Images)

Zsófia 2010-ben alapította a Playground Project nevű, dél-afrikai jótékonysági szervezetet, és mára tényleg ő lett a svéd Katalin hercegné, bár belőle soha nem lesz királyné, hiszen nem a férje a trón várományosa. Károly Fülöppel közösen mindenesetre számos alapítványnak dolgoznak, 2019-ben például élharcosai lettek egy online bullying elleni mozgalomnak is.

Tudtad?

Természetesen Zsófia is szívesen kiöltözik a különleges alkalmakra, de a hétköznapokon szívesen viseli olyan fast fashion márkák ruháit, mint a Zara, a H&M vagy a Marks & Spencer.

Meghan sussexi hercegné

Sokan nem ismerték Meghan Markle nevét, míg ki nem mondta az igent Harry hercegnek. Ez furcsa, hiszen az amerikai hölgy bizony színésznőként dolgozott korábban – bár az is igaz, hogy az Oscar-gáláig nem jutott el, és a kasszasikerek is elkerülték. Ma már mindenesetre jól tudjuk, hogy jógaoktató édesanyja mellett a filmiparban dolgozó édesapja nevelte, és neki köszönhető az is, hogy Meghan tévézni kezdett. A papa többek között a népszerű Rém rendes család forgatásain dolgozott, ahol gyakran meglátogatta a lánya is.

Meghan Markle a General Hospital forgatása idején (Fotó: AKM Images/Backgrid USA/Profimedia)

A fiatal nő színészetet és nemzetközi kapcsolatokat is tanult, és nem is az álomgyárba ment azonnal dolgozni, hanem a Buenos Aires-i amerikai nagykövetségre gyakornoknak, de aztán szépen lassan őt is beszippantotta Hollywood. Első szerepében egy nővért alakított a General Hospital című szappanoperában (ez kis túlzással az amerikai Jóban Rosszban), majd feltűnt a CSI: NY-ban, a 90210-ben és a Castle-ben is, végül pedig ő lett a bőröndöket nyitogató lány a helyi Áll az alkuban. Amíg nem indult be a karrierje, blogolásba kezdett, és ezt egészen az esküvője napjáig folytatta is – ott írta egyszer azt, hogy azért szenvedett a színészi karrierje beindításával, mert a döntéshozók szerint nem volt elég fekete a fekete női szerepekhez, de nem volt elég fehér a bőre ahhoz, hogy fehér nőt alakítson. Szerinte az olyan etnikai hátterű nők, mint ő, egyszerűen nehezebben kapnak munkát. Végül 2011-ben megkapta az egyik főszerepet a Briliáns elmék című sorozatban, és menet közben leforgatott néhány limonádé tévéfilmet is, de a színésznői munkássága ennyiben ki is merült, hiszen hamarosan férjhez ment: Meghan Markle-ből másfél év randizás után, 2018-ban lett Meghan sussexi hercegné, majd 2019-ben megszülte első gyerekét, Archie-t.

Meghan és Harry (Fotó: Chris Jackson/Getty Images)

Meghannek egyébként nem Harry herceg az első férje, és korábbi házastársa hasonló karakter, mint Harry – ezen egy ideig lamentált is a brit sajtó, de az újdonság varázsa hamar elmúlt. Sőt, az elvált színésznőt szerepei és a magánélete miatt sem nagyon bírálták: a kritikák nagy részét mostanáig azért kapta, mert viszonylag kevés kötelezettségnek tett eleget, miközben megannyi kiváltságot követelt (például magángépet, túlzottan drága ruhákat, lezáratott lelátókat sporteseményeken). Markle ennek ellenére továbbra is szerette kimondani a véleményét, ám már nem személyes blogján tette ezt, hanem olyan projektekben, mint például a Vogue magazin egyik különszámának a megszerkesztése – aztán nemrég robbant a régóta ketyegő időzített bomba, és bejelentették Harryvel, hogy háttérbe akarnak vonulni a királyi családból, a világ pedig azóta is csak lesi a fejleményeket.

Grace monacói hercegné

Nem Meghan Markle volt az első amerikai színésznő, aki az álomgyárat hátrahagyva Európába jött, hogy hercegné legyen – Markle-lel ellentétben azonban Grace Kelly ünnepelt színésznőként döntött úgy, hogy búcsút int Hollywoodnak. De ne szaladjunk ennyire előre.

Grace Kelly 19 évesen (Fotó: Ed Vebell/Getty Images)

Kelly Philadelpihában született; édesapja evezősként három olimpiai bajnoki címet is szerzett, majd önerőből lépett be a milliomosok klubjába. Csoda szép nővére mellett Grace-t gyakran hívták rút kiskacsának, ám ő minden gúnyolódással dacolva balettozni és színészkedni kezdett. Kezdetben csak modellmunkákat kapott, de aztán jöttek a nagyobb mozik, köztük 1953-ban a Mogambo, melyben Clark Gable volt a partnere – vele később viszonya is volt a színésznőnek.

Kelly 1955-ben Oscart nyert A vidéki lányban nyújtott alakításért, egy évvel később pedig leforgatta A felső tízezer című utolsó filmjét, akkor ugyanis már III. Rainier monacói herceg jegyese volt, és az esküvő után 27 évesen nyugdíjazta magát – bár nem teljesen önszántából, sokkal inkább férje és annak tanácsadói nyomására. Házasságuk alatt Kelly három gyereket szült a hercegnek, ám egyes szerzők szerint a frigy közel sem volt olyan boldog, mint azt kifelé mutatták, főleg mivel Kellynek hiányzott a filmezés és a színpad; sőt vannak feltételezések, melyek szerint a hercegnének szeretője is volt, miután elhidegültek egymástól a férjével. A titokzatos életű Grace Kelly autóbalesetben hunyt el.

Salwa Aga Khan hercegné

Az 1988-ban született Kendra Spearst sokáig Cindy Crawford utódjaként tartották számon. Az Egyesült Államokban, Seattle városban született, majd a középiskola elvégzése után szociológiát tanult az egyetemen. 20 éves volt, amikor 2008-ban modellkedni kezdett, és hamar New Yorkban találta magát az egyik legsikeresebb, feltörekvő modellként, ráadásul miközben leszerződtette a leghíresebb ügynökség, sikeresen le is diplomázott. A világ legnagyobb divatházai (a Gucci, a Germés, a Valantino) alkalmazták, ő pedig lubickolt a sikerben: szerepelt a Vogue, az Elle, az Allure címlapján, és felvonult a New York-i divathéten is.

A lapok 2013-ban adták hírül, hogy Kendrát eljegyezte az iszmáiliták 20 milliós közösségét vezető IV. Aga Kán legidősebb fia, Rahim herceg, és még azon a nyáron meg is tartották az esküvőt Genfben. Kendrából Salwa lett, de a munkájáról ezután sem mondott le, továbbra is modellként dolgozott. 2015-ben megszületett első gyermekük, aki az Irfan nevet kapta, majd két évvel később világra jött az öccse, Sinan is.

Salwa Aga Khan hercegné és Rahim herceg (Fotó: Getty Images)

Letícia királyné

Nagy kedvence az embereknek a spanyol Letícia királyné, aki szintén szeret olcsóbb fast fashion ruhákat viselni, így gyakran öltözködik a Zarából, de felvette már azt a ruhát is, amit az anyósa viselt 38 évvel korábban. Persze ez lehetett afféle színpadias cselekedet is, mivel olykor felröppennek olyan – nem is alaptalan – hírek, hogy a jelenlegi királyné eltiltja a gyermekeit a nagyanyjuktól, és néha fagyos pillanatokat is megörökítik róluk a kamerák. Ezzel együtt a nép és a média is szereti Letícia királynét, aki már akkor is ismert nő volt, amikor beházasodott az uralkodói családba.

Letícia Spanyolországban született, apja újságíróként, anyja pedig ápolónőként dolgozott. Bár szülei elváltak, jó kapcsolatban maradt mindkettőjükkel. A középiskola befejezése után a lány apja nyomdokaiba lépve kommunikációt kezdett tanulni az egyetemen, a mesterfokozat megszerzése után pedig újságíróként helyezkedett el az ABC nevű spanyol napilapnál, ahonnan később egy hírügynökséghez ment. Végül aztán leszerződött a CNN csatornához, ő tudósította a spanyolokat Washingtonból a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokról, majd 2003-ban haditudósítóként Irakban is járt.

A munkája kapcsán ismerkedett meg személyesen az akkori trónörökössel, akiből azóta VI. Fülöp király lett – ám ahogy Meghan Markle esetében, úgy nála is volt egy apró probléma: 1988-ban feleségül ment az irodalomprofesszorához, így, bár a házasság alig egy évig tartott, elvált asszonynak számított. 2004-ben mindenesetre hozzáment Fülöphöz, és két gyermeket is szült, aztán apósa visszavonulása után a férjéből király, belőle királyné, idősebb lányukból pedig koronahercegnő lett.

VI. Fülöp spanyol király és felesége, Letícia spanyol királyné (Fotó: Pablo Cuadra/Getty Images)

Letícia számtalan hivatalos eseményen képviseli férjével a spanyol koronát, jártak Magyarországon is. Az egykori tévés elkötelezett híve a rák elleni harcnak.

Szomorú párhuzam

Bár a holland Máxima királyné nem túl ismert figura, egy szomorú párhuzam vonható közte és Letícia között: mindkettőjük húga öngyilkosságot követett el. A spanyol királynénak 2007-ben, hét hónapos terhesen kellett részt vennie testvére temetésén, Máxima 33 éves húga pedig 2018-ban vetett véget az életének.

Joss Stone, aki nem hercegnőként vált híressé

Emlékeztek még Joss Stone-ra? Ma már kevesebbet hallani a 32 éves brit énekesnőről, de 2003-ban nem lehetett elbújni a dalai elől, annyit játszották őket a rádiók, és a szakma továbbra is a 21. század egyik legnagyobb soulénekesnőjeként tartja számon Amy Winehouse és Duffy mellett.

Stone átlagos brit családban nevelkedett, szülei zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkoztak. Karrierje korán és gyorsan indult: diszlexiára hivatkozva idő előtt otthagyta a középiskolát, majd jelentkezett a BBC csatorna akkori tehetségkutatójába, 2003-ban pedig komoly lemezszerződést kötött, és el is indult a világhírnév felé. A következő években számos elismerést kapott, köztük két Brit Awardot és egy Grammy-díjat is, és szerepelt a népszerű Tudorok sorozatban, ahol VIII. Henrik negyedik feleségét, Klevei Annát alakította. Ekkoriban annyi pénzt keresett, hogy nem is volt nála gazdagabb fiatal sem az Egyesült Királyságban, sem az Egyesült Államokban – de nem is azzal szerzett hírnevet magának, hogy orrba-szájba szelfizett, mint a Kardashianek.

Hogy mégis miért került be az összeállításba? Nos, azért, mert majdnem Joss hercegné lett belőle. Történt ugyanis, hogy 2007-ben Vilmos herceg szakított Katalinnal, és még ugyanebben az évben koncertet rendezett Harryvel Londonban az édesanyjuk halálának tizedik évfordulójára, ahova nemcsak Katalin és annak teljes családja volt hivatalos, hanem Joss Stone is – az énekesnő pedig nemcsak fellépett a rendezvényen, hanem bizony követte mindenhova a herceget. A lapok meg is írták, hogy Stone és Vilmos között kialakulóban van valami, ám a románc hamar elhalt, a leendő uralkodó pedig visszatért Katalinhoz, akit négy évvel később feleségül is vett.

Vilmos herceg és Joss Stone 2007-ben, a Wembley Stadionban (Fotó: SSD/SOLARPIX/Profimedia)

Aki a médiában dolgozott

Zsófia wessexi grófné a londoni Capital Radio közönségkapcsolati és sajtómunkatársa volt. Neki egyébként azért kellett felhagynia civil munkájával, mert a brit News of the World napilap egyik riportere felvette, hogy sértő megjegyzéseket tett a brit kormány egyes tagjaira, illetve beismerte, hogy rangját is felhasználta arra, hogy vállalkozásának ügyfeleket szerezzen. Zsófia és férje azóta rengeteg kötelezettséget vállal a királyi családban, karácsony előtt a grófné például Koszovóban járt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top