Sztárok

Máig cáfolja családja a Grace Kelly halálával kapcsolatos szóbeszédeket

November 12-én ünnepelné kilencvenedik születésnapját Grace Kelly, aki színésznőként kezdte, majd Monaco hercegnője lett. Vajon tényleg annyira mesébe illő volt az élete, mint azt sokan gondolják? Megtalálta-e a boldogságot, és ha igen, miben? És mi az a különös pletyka, ami a halálával kapcsolatban máig lázban tartja az embereket? Google-keresések mentén adunk választ a kérdésekre. 

Amire a legtöbben keresnek: Grace Kelly-filmek

Bár a világ monacói hercegnéként ismeri, Grace Kelly Philadelpihában született: ereiben ír, amerikai és német vér is csordogált. Már azelőtt ismert lett, hogy befutott volna színésznőként, ezt pedig az édesapjának köszönhette, aki amellett, hogy evezősként három olimpiai bajnoki címet is szerzett, önerőből léphetett be a milliomosok klubjába (értsd: piszkosul meggazdagodott). Grace bátyja szintén sportoló lett, a nővére pedig a szépségével a hódított, cserébe a szigorú neveltetésben részesült, rút kiskacsának csúfolt Grace balettozni és színészkedni kezdett.

Grace 19 évesen (Fotó: Ed Vebell/Getty Images)

A család nem nézte jó szemmel, hogy a lány a színpadon, a rivaldafényben szeretne kiteljesedni, de Grace hajthatatlan volt, és Hollywoodba költözött.  Kezdetben csak modellmunkákat kapott, majd sorban jöttek a nagyobb mozik, köztük a Mogambo, melyben Clark Gable volt a partnere – vele később viszonyba is bonyolódott. Kelly 1955-ben Oscart nyert A vidéki lányban nyújtott alakításért, egy évvel később pedig leforgatta utolsó filmjét, A felső tízezer címűt.

Grace Kelly és Clark Gable a Mogambóban (Fotó: Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images)

Azt pletykálják…

…hogy hosszabb-rövidebb ideig Grace Kelly szeretője volt Gary Cooper, Bing Crosby, Marlon Brando, Frank Sinatra, Paul Newman, William Holden, David Niven, Ray Milland és a rendező, Fred Zimmermann is.

Amire a legtöbben keresnek: Grace Kelly esküvője

Grace 1955-ben találkozott Monaco hercegével, III. Rainier-vel. Épp a cannes-i filmfesztiválon vendégeskedett, és egyszer csak jött egy áramkimaradás, ő pedig képtelen volt megszárítani a haját, sőt az estélyi ruháját sem tudta kivasalni a szálloda személyzete, így egy másik darabot kellett választania, keszekusza tincseibe pedig hatalmas művirágot tűztek. Kelly kiborult a külseje miatt, mérges volt, hogy nem tud úgy megjelenni a herceg előtt, ahogyan szeretett volna, ráadásul a férfi két órát késett a találkozóról, így mire ott álltak egymással szemben, a színésznő már tajtékzott a dühtől – Rainier udvariassága azonban végül mégis levette a lábáról: a herceg körbevezette őt a palotájában, és bókokkal halmozta el. A fesztivál után Kelly visszautazott az Egyesült Államokba, ám folyamatosan leveleztek a herceggel, és még ugyanabban az évben megtörtént az eljegyzés is.

III. Rainier monacói herceg és Grace Kelly esküvője a Szent Miklós-katedrálisban, 1956. (Fotó: Hulton-Deutsch Collection/Corbis via Getty Images)

Az esküvőt 1956 áprilisában tartották, a nász pedig azt jelentette, hogy Kelly 27 évesen, egy Oscar-díjjal a zsebében nyugdíjba vonult. A színésznő egy hatalmas óceánjárón érkezett Monacóba alig öt nappal a nagy esemény előtt. Közel hetventagú személyzet kísérte, a kíváncsi fotósok és filmesek még helikoptert is béreltek, hogy megörökítsék az érkezését. Először a polgári ceremóniát tartották meg a palota tróntermében, majd egy nappal később a templomi esküvőn is kimondták az igent. Házasságuk alatt Grace Kelly három gyermeket szült a hercegnek, köztük a jelenlegi uralkodót, II. Albertet.

Amire a legtöbben keresnek: Grace Kelly ruhái

A hercegnőnek számos híres ruhája volt, melyek ma is inspirálóan hatnak a nőkre és a tervezőkre is. Bemutatjuk a három legismertebb darabot.

Egyik legemlékezetesebb ruhája az a szett, amit az 1954-es Hátsó ablak című filmben viselt. A hatalmas fehér szoknyát és az egyszerű fekete felsőt gyöngy- és gyémántékszerek egészítették ki.

Grace Kelly a Hátsó ablak című filmben (Fotó: Paramount Pictures/Getty Images)

Grace Kelly bátran nyúlt a zöld szín árnyalataihoz, két híres ruhája is ebben a színben tündökölt. Az egyik egy smaragdzöld, váll nélküli nagyestélyi, amit Szent Patrik-napon viselt 1954-ben, a másik egy halványzöld szaténruha, amit Edith Head tervezett neki az 1954-es Oscar-gálára.

A ruha, amit az Oscar-díjátadó ünnepségen viselt (Fotó: PDN/VILLARD/Sipa Press/Profimedia)

Mind közül kiemelkedik Grace Kelly esküvői ruhája, melyet korábbi munkaadója, az MGM filmstúdió ajándékozott neki a menyegzőjére. A tervező, Helen Rose huszonhárom méter selyemtaftot használt fel hozzá, a valenciai csipke- és gyöngydíszítéseken pedig harminchat ember dolgozott közel két hónapon keresztül. A csipkeszegéllyel díszített selyemtüll fátyol egy gyönggyel kivarrt ún. Júlia-sapkáról hullott alá. Sokan vélik úgy, hogy Katalin hercegné 2011-es Alexander McQueen esküvői ruhájának vállfűző csipkéi nagyban hasonlítottak arra, amit Kelly viselt 1956-ban. Antonio Marras divattervező például így vélekedett: „Meg lehet nézni Grace Kelly vagy Erzsébet királynő ruháit. Ez azoknak egy modernebb változata.”

Fotó: Everett Collection/Profimedia

Amire a legtöbben keresnek:  Grace Kelly halála és balesete, 1982

Grace Kelly és kisebbik lánya, Stephanie 1982. szeptember 13-án a nyaralójukból autóztak hazafelé, amikor a hercegné elvesztette uralmát a jármű felett – kezdetben fékhibáról lehetett olvasni, ám pár nappal később már azt mondták, hogy az 52 éves Kelly agyvérzést kaphatott. Noha a kocsi egy korlátot áttörve közel negyven métert zuhant, a balesetben Stephanie csak könnyebb sérüléseket szerzett, édesanyja viszont másnap meghalt. A tragédia utáni napokban egy különös pletyka is felütötte a fejét a lapokban, miszerint a szerencsétlenség azon a helyen történt, ahol a Kelly főszereplésével készült Fogjunk tolvajt! című film piknikjelenete játszódott, de a család minden efféle szóbeszédet cáfol. 

III. Rainier herceg soha nem házasodott újra, 2005-ben hunyt el. A trónon fia, II. Albert követte, jelenleg is ő regnál Monacóban.

Az egyik utolsó kép: Jimmy Stewart, Grace Kelly és Bob Hope egy New York-i gálán, 1982-ben (Fotó: PL Gould/Images/Getty Images)

Egy 2004-es könyv (Joanna Spencer: Grace, a csalódott hercegnő) különös dolgokat állít a hercegi pár utolsó éveiről: a szerző szerint Kelly el akart válni a férjétől, s egy fiatal rendező oldalán kereste a boldogságot, ugyanis Rainier-t hibáztatta félbeszakadt karrierje miatt, és az is csalódottá tette, hogy a férfi túl sokat dolgozott, és kevés időt fordított a házasságukra. A kötetben részletesen olvashatunk Robert Dornhelm magyar származású rendező és a 45 éves hercegné kapcsolatáról, mely egyesek szerint több volt, mint barátság.

Amire a legtöbben keresnek: Grace Kelly-idézetek

Sokan keresnek Grace Kelly-idézeteket, és beszédesek is ezek a mondatok: egyfajta kettősség rajzolódik ki belőlük. Kelly visszavágyott a filmezéshez, szeretett volna újra dolgozni, de közben férje gyengédségére is éhezett, és a családanya szerepét is rettentően élvezte.

„A nő természetes szerepe, hogy a családja pillére legyen.”

„Feminista vagyok. A nők bármit elérhetnek, ha hisznek benne.”

„A nők egyenjogúsítása elvette tőlük a rejtélyességet.”

„Sok-sok boldog, önfeledt pillanat volt az életemben, de szerintem a boldogság nem folyamatos állapot. Egyszerűen ilyen az élet.”

Grace Kelly (Fotó: Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images)

Amire a legtöbben keresnek: Grace Kelly–Mika

A brit előadó, Mika, aki többször fellépett már Magyarországon is, 2007-ben adta ki Grace Kelly című számát, ami hatalmas sláger lett. A dalt a lemezkiadók kegyetlen világa és a zenész e közegben szerzett rossz tapasztalatai inspirálták, és szerepel benne egy rövid részlet a hercegné Oscar-díjas filmjéből, A vidéki lányból is. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top