nlc.hu
Sztárok

Férfiak Grace Kelly életéből

Grace Kelly, a boldogtalan színésznő élete Monacóban

Voltak-e más férfiak Grace Kelly életében a monacói herceg mellett? Milyen döntések vezettek oda - már az esküvő előtt - , hogy Kelly nem érezte teljesnek magát abban a frigyben, amit a világ olyan mesebelinek gondolt?

Hercegnői tündérmese – gyakran számolnak be a lapok ezzel a jelzővel a színésznőből lett hercegné, Grace Kelly esküvőjéről. Azt viszonylag sokan tudják, hogy az amerikai díva 1956-ban mondta ki a boldogító igent Rainier monacói hercegnek, és látványos esküvőjüket egy világ figyelte a televízió képernyőin keresztül. Kelly a hollywoodi vörös szőnyeget cserélte az európai miniállam trónjára, de boldog volt-e a házassága? Azt még az életéről szóló filmek is pedzegetik, hogy esküvője után is hiányzott számára a forgatás, a színészet és kevésbé találta a helyét távol az Egyesült Államoktól. De kezdjük az elején!

Az elzavart ex

Olyanról már hallottunk, hogy a férfi a kiszemelt hölgy szüleitől kért engedélyt arra, hogy udvarolhasson, de Grace Kelly és Rainier herceg esetében sokkal többről volt szó. Akkoriban a színésznőknek a stúdiók megszabták, hogy kikkel randevúzhatnak és kikkel nem, és „bejelentési kötelezettsége” is volt erről. Szóval a monacói hercegnek be kellett kopognia az MGM stúdióba, hogy engedélyt kérjen a randevúhoz. Az első találkozóra a cannes-i filmfesztivál ideje alatt került sor, Rainier palotájának kertjében. Bár a rivaldafény egyikük számára sem volt ismeretlen, mégis két külön világból jöttek. Ennek ellenére a herceg jól beilleszkedett Kelly családjába, amiről a színésznő nővére egy későbbi interjúban így mesélt. „A férjemmel együtt meghívtuk őket a manhattani kicsi lakásunkba vacsorára. Rainier remekül beilleszkedett, és még arra is kapható volt, hogy ő mosogasson el az étkezés után” – mondta Lizanne Kelly LeVine.

Eddig olyan tündérmesébe illő, igaz? Tévedés. Ugyanis a kapcsolatukban ekkor jelen volt egy harmadik. Amikor ugyanis Rainier kinézte magának a színésznőt, ő még jegyben járt Oleg Cassini divattervezővel. Kelly később választott és a herceg „lenyomta” Cassinit. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy Kelly családja ki nem állhatta a divatszakembert és soha nem adták volna áldásukat arra a frigyre. „Egyik szülője sem kedvelt engem. De a családja tiltakozása ellenére folyamatosan találkozgattunk, még azt is javasolta, hogy azonnal házasodjunk össze. Aztán meggondolta magát, azt hiszem, hogy szülei lebeszélték róla. Végül felhívott, hogy elmondja, eljegyezte Rainier herceg” – nyilatkozta korábban Cassini.

Grace Kelly III. Rainier Monaco

Rainier monacói herceg és Grace Kelly esküvője (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

Hozomány és termékenységi teszt

Innentől kezdve minden akadály elhárult az „évszázad esküvőjének” emlegetett nász elől. Csakhogy a tündérmese mögött kőkemény szerződések és csaták húzódtak. Nem véletlen, hogy a színésznő úgy emlegette az eseményt, hogy az „évszázad cirkusza”. Az asszony családja és a herceg közötti jó kapcsolat kissé megromlott, amikor Rainier közölte, igényt tart hozományra. Bár a színésznő apja tehetős volt, sértőnek találta a helyzetet, úgy gondolta, hogy a lányának nem kell fizetnie senki számára, hogy feleségül vegye. Végül mégis 2 millió dollár hozományt fizettek a hercegnek, ami megalapozta a keserű szájízt. Egyes szóbeszédek szerint Kellynek csak azután került az ujjára jegygyűrű, hogy átesett a kötelező termékenységi teszten, amivel garantálta, hogy képes utódokat nemzeni, amire a herceg nagyon vágyott. Mindezekkel együtt a hetedhét országra szóló esküvőt megtartották, Kelly pedig – miután leforgatta utolsó mozifilmjét – búcsút intett Hollywoodnak. Az új hercegné arcán hamar megjelentek a boldogtalanság jelei, de ő megannyi interjúban állította, hogy nagyon is boldog volt, legalábbis a házassága elején. „Amikor feleségül mentem Rainierhez, én a férfihoz mentem hozzá, és nem ahhoz a címhez, vagy hatalomhoz, amit képviselt. Beleszerettem és nem gondoltam arra, hogy ő kicsoda” – állította Kelly.

Grace Kelly III. Rainier Monaco

Rainier monacói herceg és Grace Kelly Enniskerry-ben, Írországban, 1965-ben (Fotó: Philip Townsend/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images)

A dolgozó nő és a herceg nehézségei

A házaspár között a legnagyobb problémát az okozta, hogy míg Grace Kelly nagyon szeretett volna forgatni, dolgozni, Rainier hallani sem akart erről. 1962-ben, hat év házasság után a hercegné azt tervezte, hogy visszatér a képernyőre, Alfred Hitchcock készülő filmjében, a Marnie-ban. A palota megerősítette a híreket, de azt is hozzátették, hogy ezt követően Kelly már nem forgat majd többet. Úgy tűnt hát, hogy egyetlen mozi erejéig a hercegné visszatérhet Hollywoodba, de néhány hónappal később a monacói palota bejelentette, hogy az időbeosztási nehézségek miatt a hercegné mégsem forgatja le a filmet. „Csak akkor tudtam volna megtenni, ha a férjem és a gyerekek velem jönnek. Ez lehetetlen volt” – nyilatkozta visszafogottan Kelly. De Hitchcock már nem volt ennyire óvatos. Elpletykálta, hogy a színésznő kicsit sem boldog, és hogy a közös munka terve a „konzervatív monacói palota” miatt hiúsult meg.

Grace Kelly III. Rainier Monaco

A hercegi család Palm Springs-i otthona előtt, 1963 (Fotó: Archive Photos/Getty Images)

A világ irigyelt hercegnéje igazából egy kicsi ország zárt palotájában élt. Olykor fogadott tévéstábokat, de inkább olyan volt, mint egy szárnyaszegett madár. Férjének ráadásul már az esküvője utáni hónapokban is szeretői voltak – szám szerint három –, legalábbis Wendy Leigh életrajzíró szerint, aki azt állította könyvében, hogy a színésznőnek is voltak félrelépései, de ezek rendszerint a férje hűtlenségére adott válaszok voltak. „Tudom, hogy a férjemnek viszonya van más nőkkel. Ez nagyon frusztráló számomra és boldogtalanná tesz” – az író szerint ezt a fodrászának mondta Grace Kelly, akinek Marlon Brandóval és Frank Sinatrával is viszonya volt, állítása szerint.

Leigh kijelentései alapján a színésznőnek és Sinatrának évekig tartó viszonya volt, egy francia villát is vettek közösen Cap Ferrat-ban, ahol elbújhattak a világ elől. „De még mellette is fenntartott további kapcsolatokat. Vonzották a nagy energiájú férfiak. Udvarlói között volt gengszter és herceg is” – írta könyvében Wendy Leigh.

Grace Kelly és Frank Sinatra

Frank Sinatra és Grace Kelly a Gazdagok és szerelmesek című filmben (Fotó: Getty Images)

Azon gondolkodott, hogyan alakult volna az élete…

Még a halála előtti években is felröppent pár pletyka további viszonyokról. 1980-ban arról cikkezett a sajtó, hogy Kelly Robert Dornhelm osztrák filmrendezőhöz került közel, aki 18 évvel volt fiatalabb nála. A rendező soha nem volt hajlandó reagálni a pletykákra, csupán annyit, hogy jó barátok voltak.

J Randy Taraborrelli szintén könyvet írt Grace Kelly életéről. Ő azt állítja, hogy pusztán a családja miatt választotta a herceget, de a szíve mélyén máshogyan döntött volna. „Ha nem lettek volna olyan makacsok Oleg Cassinivel kapcsolatban, valószínűleg feleségül mentem volna hozzá. Hány csodálatos szerepet játszhattam volna el! Hogyan alakulhatott volna az életem? A döntés, hogy hozzámentem Rainier herceghez, megváltoztatta az egész jövőmet” – olvashatóak a Grace Kellynek tulajdonított szavak Randy könyvében…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top