nlc.hu
Sztárok

Szülések a királyi családban

Lazac, szobaszerviz és luxus zuhanykabin – Mennyibe került Katalin és Meghan szülése?

Otthonszüléstől a dupla VIP amerikai luxuskórházig. Hol, hogyan és mennyiért szültek a királyi család tagjai?

II. Erzsébet még mind a négy gyermekét otthon, a palota falain belül hozta a világra. Ma már azonban kórházban szülnek a királyi család hölgy tagjai. Látjuk, ahogyan a hercegnők és hercegnék kilépnek a kórház ajtaján kezükben az újszülött gyermekkel. Aztán mikor sok év múlva visszatérnek egy jótékonysági eseményre ugyanabba az intézménybe, és véletlenül meglátják egykori szülésznőjüket, hatalmas öleléssel üdvözlik. Így tett nem is olyan régen Katalin hercegné is. De mégis mennyibe kerülnek a királyi szülések? Mit és mire költenek?

Katalin még kedvezményt is kaphatott

Katalin hercegné mindhárom gyermekét a szintén állami St. Mary kórházban hozta a világra. Csakhogy a londoni intézmény privát, fizetős Lindo Wing részlegén. (Itt szült Diana hercegné is – a szerk.) Hogy mennyit kell fizetni az itten ellátásért, az nagyban függ a kapott gyógyszerektől, a tartózkodás hosszától, az eljárásról… A money.com munkatársai azonban készítettek egy tervet, mely a 2018-as árak alapján készült. Ekkor született meg Vilmos és Katalin legkisebb gyermeke, Lajos. Szóval a Lindo Wing oldalán elérhető akkori árlista alapján, a hercegnek legalább 2,5 millió forintot kellett fizetnie abban az esetben, ha Katalin természetesen úton hozta világra Lajost, egy éjszakát tartózkodott bent és a deluxe szobát választott. A Us Weekly öt évvel ezelőtti beszámolója szerint azonban egy lakosztály mellett döntöttek, és a számlájuk végösszege elérte a 3,7 millió forintot. Ezekben az összegekben viszont még nincs benne az orvos díja, mely körülbelül 1,5 millió forintnak felelt meg. Nem mintha szükségük lett volna rá, de a Lindo Wing 10 százalék kedvezményt ad minden anyukának, aki a harmadik gyermekét is náluk hozza a világra. Tisztára megéri.

Katalin hercegnő, Vilmos herceg és György herceg
Megnézem
Összes kép (6)

Meghan a rekorder

Meghan Markle az első szüléséről igencsak homályosan fogalmazott a Netflix dokumentum filmjében. Az azonban ma már biztos, hogy Archie-t a londoni Portland kórházban hozta a világra. Ezt az intézményt választotta a szüléshez korábban Victoria Beckham és Claudia Schiffer is. De Meghan előtt Sarah Ferguson, vagyis Sarah, yorki hercegné is itt adott életet Eugénia és Beatrix hercegnőknek. Természetesen itt sem párizsis kenyér és finomfőzelék a menü. Ötcsillagos menü, 0-24-ben elérhető tanácsadó, kézzel készített babakelengyék (ebbe bugyolálják az újszülöttet közvetlenül a szülés után). A számla a brit lapok szerint akár 4,5 millió forintba is kerülhet.

Harry herceg és Meghan Markle újszülött fiukkal, Archie Harrison Mountbatten-Windsorral 2019. május 8-án

Harry herceg és Meghan Markle újszülött fiukkal, Archie Harrison Mountbatten-Windsorral 2019. május 8-án (Fotó: Dominic Lipinski / POOL / AFP)

Lilibet, Meghan és Harry második gyermeke, a Santa Barbara Cottage kórházban született. Maga az intézmény inkább néz ki hotelnek, mint kórháznak. A szüléshez itt is különböző csomagokat lehet választani. A természetes szülés átszámítva kb. 4,5 millió forint, a császármetszés viszont ennek a duplája. A kórház minden szobájában kanapé, hintaszék, és egy plusz (vendég)ágy is található. Akármennyi párnát kérhet a beteg és természetesen minden szobában remek wifi-kapcsolat van. De külön számítógépet is biztosítanak. A vajúdó kismamák és családtagok bármit rendelhetnek, akár egy szobaszerviz, úgy működik a klinika étterme. Az intézményt még 1888-ban alapították, és ez az egyik legközelebbi kórház Harry és Meghan Montecitóban található villájához.

Lazac és pezsgő

Beatrix hercegnő a londoni Chelsea és Westminster kórház magánszárnyában szülte meg kislányát, Siennát. Itt a legolcsóbb csomag 3 millió forint, míg a platina csomag már 4,5 millió forintba kerül (ez sürgősségi ellátást is tartalmaz). A kórházban lehet rendelni füstölt lazacot vagy 33 ezer forintos pezsgőt is. A luxus zuhanykabinokról és az ultramodern okostévékről még nem is beszéltünk…

Aki nemet mondott a puccra

Hinnéd vagy sem, de van olyan tagja a királyi családnak, aki minden puccról lemondva, egy NHS (magyarul állami kórházban) intézményben hozta világra mindkét gyermekét. Zsófia, wessexi grófné az akkori otthonukhoz közeli, Frimley Park kórházban szült. Ennek első alkalommal tragikus oka volt. Lánya, Lady Louise Windsor ugyanis egy hónappal korábban jött a világra, és sürgősségi beavatkozásra volt szükség. Amikor később a fiával volt várandós, már előre jelezte, hogy ugyanitt, mindenféle VIP-ellátás nélkül szeretne ismét szülni. 2014-ben visszatért az intézménybe, ahol ő adta át az akkor felújított újszülött osztályt. 2023 januárjában szintén egy jótékonysági esemény kapcsán tűnt fel az intézményben.

Aki otthon szült

Zara Tindall, ahogyan Beatrix, szintén II. Erzsébet unokája. A nőnek már volt két kislánya, amikor a Covid csúcsidőszakában a harmadik gyermekével lett várandós. A kisfiú végül 2021 márciusában jött a világra, azonban nem volt hajlandó addig várni, amíg szülei beérnek a kórházba. Zara az otthonuk fürdőszobájában szülte meg harmadik gyerekét.

„Lucas olyan gyorsan megérkezett, hogy nem volt időnk bejutni a kórházba. A köldökzsinórt pedig én vágtam el” – mondta a büszke apuka, Mike Tindall, a saját podcast-csatornájában. „Zara úgy viselkedett, akár egy harcos. Mi, férfiak nem is tudjuk elképzelni, min mennek keresztül a nők szülés közben. De a baba és Zara is jól vannak. Másnap kimentünk sétálni” – válaszolta meg a hallgatók kérdését Tindall.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top