nlc.hu
Sztárok

Diana hercegné és Fülöp herceg különös levelei

„Gyengéd szeretettel, Papa” – így levelezett Fülöp herceg Dianával

„Gyengéd szeretettel, Papa” – így írta alá Dianának címzett valamennyi levelét Fülöp herceg, aki ellentétben A korona sorozatban látottakkal nem volt kemény vagy rideg a menyével.

Diana maga is megértő embernek tartotta apósát, tulajdonképpen az április 9-én elhunyt Fülöp volt az egyetlen férfi a királyi családban, akire Vilmos és Harry édesanyja hajlandó volt hallgatni. Diana csodálta apósa határozottságát, őszinteségét és azt, hogy mennyire két lábbal a földön áll. Egyszer állítólag ezt mondta a barátainak: „Vajon hány feleség beszélné meg a házassági problémáit az apósával, a férje helyett, rajtam kívül?” Tudta, hogy problémáival mindig bátran fordulhat Fülöp herceghez, és ezt támasztják alá a férfi egyetlen lányának, Annának a szavai is. „A család bármely tagja fordulhatott hozzá a nehézségeivel, a küzdelmeivel, mert remek hallgatóság volt. Ráadásul apám soha nem adta tovább harmadik félnek azt, ami négyszemközt egy beszélgetésben elhangzott” – mondta Anna hercegnő a BBC dokumentumfilmjében.

Diana hercegnő és Fülöp herceg

A várandós Diana hercegnő és Fülöp herceg beszélget a Buckingham-palota teraszán 1982-ben (Fotó: Getty Images)

Fülöp támogatta Dianát abban, hogy fiaival megismertesse a palotán kívüli életet, ugyanakkora mindig próbálta emlékeztetni rá a menyét, hogy Vilmosból egyszer uralkodó lesz, így az „átlagos” élet esetében szinte lehetetlen.

Persze kettejük között bőven voltak nézeteltérések is. Noha II. Erzsébet néhai férje szorgalmasnak tartotta Dianát, abban már kételkedett, hogy a hercegnő elkötelezettsége a királyi család, és maga az intézmény felé valódi lenne, s nemcsak a nyilvánosság számára szólt.

A herceg nagyon a szívére vette Diana és Károly válása után, az asszony azon állítását, miszerint ő adott volna zöld lámpát Károlynak ahhoz, hogy a házassága alatt viszonyt folytasson Kamillával. Fülöp elfogultnak tartotta Adrew Morton 1992-ben megjelent könyvét, melyhez Diana titokban szivárogtatta ki a hanganyagokat a palotából. S ilyenkor bizony haragosan, és nem éppen kedves hangnemben átkozta menyét a folyosókon.

Diana hercegnő és Fülöp herceg

Diana hercegnő és Fülöp herceg 1986-ban (Fotó: Daily Mirror/Mirrorpix/Getty Images)

Egyik ezután kelt levelében a herceg azt írta Dianának, hogy őszintén nézzen a szívébe, és vizsgálja meg, vajon saját viselkedése nem volt-e oka annak, hogy férje más nő karjába kereste a boldogságot. Bár sokszor elismerte, hogy gondoskodó és szerető anya, de olykor túlságosan birtokló viselkedése megfojthatja a másikat.

Ugyanakkor Fülöp az utolsó percig próbálta rábeszélni fiát és Dianát, hogy mentsék meg a házasságukat. Egyik levelében így írt neki: „El sem tudom képzeli, hogy épelméjű ember elhagyjon téged Kamilláért.”

Diana hercegnő és Fülöp herceg

Diana hercegnő és Fülöp herceg 1986-ban (Fotó: Anwar Hussein/Getty Images)

Madame Lucia Flecha de Lima, Diana néhai barátnője azt állítja, hogy a herceg közel fél tucat levelét látta, amit Dianának címezett. „Bár olykor kemények voltak a szavai, de egyértelműen konstruktívak és megoldásra fókuszáltak. Dianával mindig udvarias és segítőkész volt. Úgy levelezett vele, mint egy apa a lányával” – idézi Lima szavait a Daily Mail.

Azonban minden megváltozott azután a bizonyos tévéinterjú után, ahol Diana kijelentette, hogy „hárman voltak a házasságban: Kamilla, Károly és ő”. Ezután Fülöp soha többet nem volt hajlandó levelet írni neki, csakis a királynő tartotta Dianával a kapcsolatot. Ez sem véletlen. Fülöp ugyanis nem kedvelte a médiát, de tudta, hogy időnként eleget kell tenni a sajtó kéréseinek. Arra tanította a család többi tagját, hogy adjanak interjút, üljenek le beszélgetni újságírókkal, de ne beszéljenek a saját problémáikról, a magánéletükről, hanem az igazán fontos dolgokról, a küldetéseikről. Diana viszont a családi szennyest teregette ki, a saját szemszögéből. Ez pedig ütközött Fülöp személyiségével, aki hasonló baklövésnek titulálta Harry herceg Oprah-nak adott interjúját is 30 évvel később.

Diana hercegnő és Fülöp herceg

Diana hercegnő és Fülöp herceg 1994-ben (Fotó: Profimedia)

Mi történik most a királyi családban?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top