nlc.hu
Sztárok

Károly és Diana kapcsolata

15 fotó, ami megmutatja, hogyan változott Károly és Diana kapcsolata az évek folyamán

Beszédes képek, melyek mást jelentettek a maguk korában és egészen mást az utókor számára, mely már jól ismeri Károly herceg és Diana házasságának keserű történetét.

Károly herceg és Diana házassága sokáig tökéletesnek látszott. A brit trónörökös és a szívek hercegnője valódi álompárnak tűnt a világ szemében, a palota falai mögötti valóság azonban egészen más volt… 15 fotóval idézzük fel, hogyan alakult Diana hercegnő és Károly herceg kapcsolata a hetvenes évek végétől a kilencvenes évek közepéig.

Kéroly herceg és Lady Sarah Spencer

Károly herceg és Lady Sarah Spencer (Fotó: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)

Diana Spencer 16 éves volt, amikor 1977-ban először találkozott későbbi férjével. A 28 éves Károly herceg akkoriban a nővérével, Lady Sarah Spencerrel randevúzgatott. Miután azonban Sarah azt nyilatkozta egy lapnak, hogy „nem megyek hozzá senkihez, ha nem vagyok belé szerelmes, legyen az egy kukás vagy Anglia jövendő királya”, Károly herceg szakított vele.

Már 1980-ban üldözte a sajtó

Már 1980-ban üldözte a sajtó (Fotó: Ian Tyas/Getty Images)

Diana és Károly három évvel később, 1980-ban találkoztak újra. Ahogy a sajtó tudomást szerzett az alakuló kapcsolatról, gyakorlatilag üldözni kezdték Dianát, aki ebben az időszakban még civil életet élt – vagy legalábbis szeretett volna élni –, óvónőként dolgozott Londonban. Ám ahogy kilépett a lakása vagy a munkahelye ajtaján, az újságírók és a lesifotósok azonnal lerohanták. 

Az eljegyzési fotó

Az eljegyzési fotó (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

Diana és Károly 1981. február 24-én jelentették be hivatalosan az eljegyzésüket. Egy újságírói kérdésre, hogy szerelmesek-e, Diana így válaszolt: „Természetesen”. Károly pedig megjegyezte: „Bármit jelentsen is a szerelem.”

Az esküvő főpróbája után

Az esküvő főpróbája után (Fotó: PA Images via Getty Images)

Diana a királyi esküvőt két nappal megelőző főpróbán szembesült igazán azzal, mit is vállalt. Egyik életrajzírója, Andrew Morton szerint a hatalmas felhajtás nagyon megviselte a leendő hercegnét, aki a főpróba közben összeomlott és vigasztalhatatlanul sírt. A Szent Pál-székesegyházból végül kéz a kézben távoztak, a külvilág azt hitte, felhőtlenül boldogok.

Az esküvő napján

Az esküvő napján (Fotó: Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

1981. július 29-én Károly herceg és Diana hercegnő házasságot kötöttek. A ceremónia után a Buckingham-palota erkélyén hitvesi csókot váltottak, ezzel pedig ők lettek az első pár a brit királyi családból, akik megosztották ezt a pillanatot a nyilvánossággal. A Diana: Saját szavaimmal című dokumentumfilmben a hercegnő az esküvője napját úgy emlegette, mint élete legrosszabb napját.

Nászúton Balmoralban

Nászúton Balmoralban (Fotó: Jayne Fincher/Princess Diana Archive/Getty Images)

A házaspár nászútját a skóciai Balmoralban, a királyi család birtokán töltötte. Diana a már említett dokumentumfilmben elárulta, hogy Károly a nászút alatt egy olyan mandzsettagombot viselt, amelyet Kamilla Parker Bowles ajándékozott neki.

Károly, Diana és a kis Vilmos herceg

Károly, Diana és a kis Vilmos herceg (Fotó: Jayne Fincher/Princess Diana Archive/Getty Images)

1983-ban első tengerentúli körútjukra utaztak Ausztráliába, ahová elsőszülöttjüket, Vilmos herceget is magukkal vitték. A turné alatt vált Diana  visszavonhatatlanul „a nép hercegnőjévé”, az emberek imádták minden megnyilvánulását és a sajtó részéről is sokkal nagyobb figyelmet kapott, mint a férje, ami állítólag féltékennyé tette Károly herceget.

1984-ben

1984-ben (Fotó: Len Trievnor/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images)

1984 júliusában, két hónappal Harry herceg születése előtt, egy lovaspóló-meccsen készült ez a kép. Diana a dokumentumfilmben elmondta, hogy ebben az időszakban álltak egymáshoz a legközelebb a férjével. Sem azelőtt, sem pedig később nem sikerült ennél közelebb kerülniük a másikhoz. 

Az újszülött Harry herceggel

Az újszülött Harry herceggel (Fotó: R Wells, J Fraser, P Brooks/Mirrorpix/Getty Images) 

1984. szeptember 15-én megszületett Harry herceg. Károly és Diana házassága azonban az ezt követő hónapokban súlyosan megromlott és már látszott, hogy ebből nincs visszaút.

Úgy tűnt, szeretik egymást

Úgy tűnt, szeretik egymást (Fotó: Georges De Keerle/Getty Images)

A külvilág mindebből nem sejtett semmit. A hercegi pár kapcsolata a nyilvánosság előtt harmonikusnak látszott, úgy tűnt, szerelmesebbek mint valaha. Gyakran váltottak csókot is a fotósok előtt, például a pólómeccseken, ahová Diana rendszeresen elkísérte Károlyt. 

Omán, 1986

Omán, 1986 (Fotó: Anwar Hussein/Getty Images)

1986-os ománi látogatásukon is a nyilvánosság előtt csókolóztak. Senki sem gondolta volna, hogy komoly válságban van a házasságuk. 

Idillinek tűnt

Idillinek tűnt (Fotó: David Levenson/Getty Images)

A családi idill is legalább olyan tökéletesnek tűnt, mint a hercegi pár házassága: Károly, Diana és a két tündéri kis herceg a nép és a sajtó kedvence volt. 

1992, Szöul

1992, Szöul (Fotó: Anwar Hussein/Getty Images)

A háttérben azonban a közös életük mind mélyebb válságba jutott. Már nem csupán Károly folytatott viszonyt Kamillával, de Diana is évek óta másnál kereste a boldogságot. A hercegnő azonban sokáig nem akart válni, míg a herceg igen. Ekkoriban jártak Magyarországon is, itt szintén beszédes fotók készültek róluk. Végül 1992. december 9-én hivatalosan bejelentették, hogy külön élnek. 

A család 1994-ben

A család 1994-ben (Fotó: Terry Fincher/Getty Images)

Papíron még további négy évig házasok voltak, a válást 1996. augusztus 28-án mondta ki a bíróság. A köztes időszakban Károly és Diana olykor megjelent még közösen a nyilvánosság előtt, jellemzően a fiaik, Vilmos és Harry herceg társaságában. Ez a felvétel például 1994-ben készült a családról, egy a II. világháború végének évfordulója alkalmából tartott parádén.

A BBC-interjú

A BBC-interjú (Fotó: Mathieu Polak/Sygma/ Sygma via Getty Images)

Diana 1995. november 20-án otthonában adott interjút a BBC-nek. A Panorama-interjúban minden addiginál nyíltabban beszélt a magánéletéről. Úgy fogalmazott: „hárman voltunk házasságban, ezért kissé zsúfolt volt”.

Tina Brown a The Diana Chronicles című életrajzi könyvében azt írja, az egykori házaspár a válást követően baráti viszonyba került, bár Diana állítólag még mindig táplált gyengéd érzelmeket Károly iránt. Ezt az állítást hivatalosan soha nem erősítették meg.

„Károly megszokta, hogy néha összefutnak a Kensington-palotában. Együtt teáztak és némi keserédes csevejt folytattak. Még nevettek is együtt. (…) Határozottan lenyugodtak a kedélyek, ahogy a fiúk idősebbek lettek. A filantrópiáról beszélgettek. Elfogadta Kamillát. Végül  valóban megértette, hogy Kamilla volt Károly élete szerelme, és ő nem tehetett semmiről… De azon az ebéden azt mondta nekem, hogy azonnal visszamenne Károlyhoz, ha akarná” – írta Brown. 

Királyi család:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top