nlc.hu
Trend

A királyi család estélyi ruhái

A brit királyi család 10 legpazarabb estélyi ruhája

Margit hercegnő születésnapi Diorja, Diana hercegnő Elvis-ruhája, de Meghan hercegné legdrágább kismamaszettje is ott van a brit királyi család valaha volt leglenyűgözőbb estélyi ruhái között. Szubjektív válogatás következik.

A brit királyi család tagjai  meglehetősen gyakran viselnek estélyi ruhát, így igen bőséges felhozatalból választottuk ki azt a 10 kreációt, melyek szerintünk a legemlékezetesebbek az elmúlt évtizedekből…

Margit hercegnő Diorban

II. Erzsébet húga, Margit hercegnő imádta a divatot és kiváló érzéke is volt hozzá. Az ötvenes évekre már valódi divatikonnak számított, a ruhatára a hollywoodi sztárokéval vetekedett. Nem csupán brit tervezők kreációit viselte – ahogy az a nővére esetében elvárás volt –, de külföldről is vásárolt. Korán felfigyelt Christian Diorra, és valósággal rajongott a hipernőies New Look kollekcióért. Ezt az arany virágokkal díszített, aszimmetrikus vállú, hófehér ruhát is a francia tervező készítette számára: ebben pózolt az 1951-es születésnapi portréin, melyek közül az egyik később az olasz Epoca magazin címlapjára is felkerült.  

Margit hercegnő az Epoca címlapján

Margit hercegnő az Epoca címlapján (Fotó: Mondadori via Getty Images)

II. Erzsébet Kennedyékkel

II. Erzsébetnek trónörökösként, majd pedig uralkodóként sokkal konzervatívabb módon kellett öltözködnie, mint például a húgának, nem csupán a hétköznapokban, de estélyeken, gálákon is. A fiatal Erzsébet talán „legmerészebb” estélyi ruhája az a kék tüllruha volt, melyet 1961-ben viselt, amikor John F. Kennedy amerikai elnököt és feleségét, Jackie Kennedyt fogadta a Buckingham-palotában. A szettet a kedvenc kreátora, Norman Hartnell álmodta meg a számára, aki számos egyéb öltözéke mellett a menyasszonyi- és a koronázási ruháját is tervezte.

II. Erzsébet és Fülöp herceg a Kennedy-házaspárral

II. Erzsébet és Fülöp herceg a Kennedy-házaspárral (Fotó: Getty Images)

Maga a hetvenes évek

A királynő egyetlen lánya, Anna hercegnő 1973-ban részt vett a Jézus Krisztus Szupersztár filmváltozatának premierjén. A 23 éves hercegnőnek ez volt az első nyilvános megjelenése a vőlegénye, Mark Phillips társaságában. Az eseményt emlékezetessé tette Anna virágmintás, puffos ujjú estélyi ruhája is, mely némileg szokatlan választás volt a királyi család tagjától, ugyanakkor az alkalomhoz tűpontosan passzolt, nem mellesleg pedig minden centiméterében maga volt a hetvenes évek.

Anna hercegnő és Mark Phillips

Anna hercegnő és Mark Phillips (Fotó: AFP)

Egy tánc Travoltával

Diana hercegnő és Károly herceg 1985-ben az Amerikai Egyesült Államokba látogattak, ahol Ronald Reagan elnök és felesége, Nancy fogadást rendeztek a tiszteletükre. Itt táncolt Diana John Travoltával a Szombat esti láz zenéjére. Mindezt egy sötét színű, Victor Edelstein által tervezett estélyi ruhában tette, mely ennek köszönhetően „Travolta-ruhaként” vonult be a divattörténelembe. A walesi hercegné a modellt még további három alkalommal viselte nyilvánosan. Ez a ruha is ott volt a 79 kreáció között, melyeket 1997-ben, tragikus halála előtt két hónappal elárvereztetett, hogy a befolyt összeggel AIDS-betegekkel foglalkozó jótékonysági szervezeteket támogathasson. Akkor egy floridai üzletasszony vásárolta meg a ruhát, aki azonban 2011-ben újra áruba bocsátotta, azóta pedig többször is megfordult árveréseken.

Diana hercegnő és John Travolta

Diana hercegnő és John Travolta (Fotó: Pool Photograph/Corbis/Corbis via Getty Images)

Az Elvis-ruha

Diana 1989-ben a British Fashion Awards gálán viselte először ezt a gyöngyökkel és flitterekkel díszített öltözéket, melyet Catherine Walker tervezett direkt a számára. Az álló galléros boleróval ellátott modell Elvis Presley ikonikus outfitjeit idézte, épp ezért Elvis-ruhaként emlegetik a mai napig is. A szett később egy hivatalos portrén, illetve Hongkongban tett látogatásán is látható volt rajta. Ez a kreáció is ott volt az 1997-ben elárverezett kollekcióban: a The Franklin Mint nevű amerikai cég vásárolta meg, akik egy Dianáról mintázott babát is piacra dobtak, mely ennek a ruhának a kicsinyített másolatát viselte.

Diana hercegnő az 1989-es British Fashion Awards gálán

Diana hercegnő az 1989-es British Fashion Awards gálán (Fotó: Julian Parker/UK Press via Getty Images)

Margit hercegnő Jégvarázs-pillanata

1990 júliusában Erzsébet anyakirályné 90. születésnapja alkalmából rendeztek gálakoncertet a London Palladiumban. Az eseményen a királyi család jóformán teljes létszámban felvonult, ám aki az öltözékével kétségkívül ellopta a show-t, az Margit hercegnő volt hűvös kék, köpennyel díszített selyemruhájában. Mintha egyenesen a Jégvarázsból lépett volna ki, az animációs film bemutatása előtt 23 évvel.

Margit hercegnő

Margit hercegnő (Fotó: Getty Images)

A királynő pasztellben

2003-ban, II. Erzsébet megkoronázásának 50. évfordulója alkalmából készült ez a fotó, melyen az uralkodó Fülöp herceg, Károly herceg és Vilmos herceg társaságában látható. Mint ismeretes, a brit királynő általában élénk színeket visel, ám a hivatalos portrékon inkább neutrálisabb árnyalatú szettekben látható. Így volt ez ebben az esetben is, amikor egy halvány rózsaszín, flitteres estélyit választott. 

II. Erzsébet Fülöp herceggel, Károly herceggel és Vilmos herceggel

II. Erzsébet Fülöp herceggel, Károly herceggel és Vilmos herceggel (Fotó: Anwar Hussein/Getty Images)

A hercegné, először

Az ARK jótékonysági szervezet 2011-es gálavacsorája volt az első alkalom, ahol Katalin már hivatalosan hercegnéként jelent meg, bő egy hónappal azután, hogy örök hűséget fogadott Vilmos hercegnek. Az eseményen egy púderrózsaszín, flitteres Jenny Packham estélyit viselt, melyet a brit tervező akkor aktuális kollekciójából vásárolt. A kreációt 2016 nyarán újra felvette, szintén egy jótékonysági gálára.

Katalin hercegné az ARK gálavacsorán

Katalin hercegné az ARK gálavacsorán (Fotó: Indigo/Getty Images)

Meghan hercegné Marokkóban

Harry herceg és a várandós Meghan hercegné 2019 februárjában Marokkóban jártak. A hivatalos látogatás egyik állomásán viselte Meghan ezt a Dior ruhát, mely a védjegyének számító minimalista stílust ötvözte a marokkói öltözködés tradícióival. A hercegné kismamaruhatára nagyjából félmillió angol fontba, vagyis átszámítva mintegy 185 millió forintba került, a terhessége alatt viselt összes holmi közül pedig messze ez a kreáció a legdrágább: 90 000 angol fontot, vagyis úgy 33 millió forintot kóstált.

Harry herceg és Meghan

Harry herceg és Meghan Marokkóban (Fotó: Yui Mok – Pool/Getty Images)

Estélyiből esküvői

II. Erzsébet 1962-ben az Arábiai Lawrence című film londoni premierjére „udvari divattervezőjével”, Norman Hartnellel készíttetett magának egy estélyit. A pazar kreáció aztán némileg váratlan módon idén bukkant fel újra: a brit uralkodó kedvenc unokája, Beatrix hercegnő ugyanis ebben, a nagymamájától kölcsönkapott ruhában állt oltár elé idén júliusban, a legnagyobb titokban, szűk körben megtartott esküvőjén. A ruhát némileg átalakították a számára: vállakat takaró, puffos ujjakat kapott – erre a templomi esküvőre vonatkozó öltözködési szabályok miatt mindenképp szükség volt –, illetve az alját is kiegyenesítették. 

II. Erzsébet az Arábiai Lawrence premierjén és unokája, Beatrix az esküvőjén

II. Erzsébet az Arábiai Lawrence premierjén és unokája, Beatrix az esküvőjén férjével (Fotó: Getty Images/Instagram)

Királyi stílus:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top