Trend

Margit hercegnő, a brit királyi család elfelejtett divatikonja

Rajongott Diorért, a hollywoodi dívákéval vetekedő ruhatára volt és haláláig fashionista maradt. Ő volt Margit hercegnő, a brit királyi család első modernkori divatikonja.

Míg nővére, Erzsébet Nagy-Britannia trónjára lépett, és életét az ezzel járó fegyelem és szigorú szabályok mentén élte le, VI. György és Elizabeth Bowes-Lyon második lányának, Margit hercegnőnek az arisztokrata lét könnyedebb – bár sokszor így sem kifejezetten napos – oldala jutott. A szabad szellemű hercegnő imádta a vad partikat, élvezte a férfiak csodálatát, és persze divatozott, mégpedig nem is akárhogyan…

Megnézem
Összes kép (6)

Kislányként és tinédzserként Margit úgy öltözködött,  ahogyan azt egy kis hercegnőről képzeljük. Fodrok és virágminták uralták a gardróbját, ahogy nővéréét is. Ezekben az évtizedekben ugyanis a testvérpár gyakran hordott teljesen egyforma, vagy nagyon hasonló ruhákat.

Megnézem
Összes kép (6)

Tizenévei végén, húszas évei elején aztán nagyot változott a stílusa. Míg a trónöröklési rangsor élén álló, majd 1952-ben királynővé koronázott Erzsébetnek brit tervezők ruháit kellett hordania és a protokollnak megfelelő módon öltözködnie, addig Margit sokkal inkább megtehette, hogy kövesse a legaktuálisabb divatot, és akár külföldről is vásároljon. Bár előszeretettel viselte a kor egyik meghatározó brit kreátora, Norman Hartnell ruháit, ám felfigyelt Christian Diorra is. Odavolt a hipernőies New Look kollekcióért, és jelentős szerepe volt abban, hogy a ruhafazon a szigetországban is felkapottá vált.

Megnézem
Összes kép (7)

Az ötvenes években Margit hercegnő egyértelműen divatikonná vált. Gardróbja és a divatra gyakorolt hatása addigra már a hollywoodi színésznőkével vetekedett.

Megnézem
Összes kép (3)

A hercegnő 1960-ban kötött házasságot Antony Armstrong-Jones fotóssal. Menyaszonyi ruháját, ahogy korábban a nővéréét is, Norman Hartnell tervezte. A derékhangsúlyos selyemruha és a könnyű fátyol szinte minimalista volt, mentes mindenféle nehéz vagy bonyolult díszítéstől, ami abban az időszakban nem volt szokványos, különösképp az arisztokrata arák esetében.

Megnézem
Összes kép (5)

A hatvanas években egyre inkább Dior divatház akkori vezető tervezője, Marc Bohan által megalkotott Slim Look határozta meg Margit öltözködési stílusát is. Elhagyta a derékhangsúlyos sziluetteket, keskenyebb és egyre rövidebb szoknyákat hordott, mind merészebb fejfedőkkel.

Megnézem
Összes kép (5)

A hercegnő gyakran nyaralt a Karib-tengeren található privát szigeten, Mustique-on, a vivid színvilág és a trópusi minták pedig a hetvenes években a ruhatárában is meghatározóvá váltak. Nem csupán egzotikus útjain, de otthon, Nagy-Britanniában is leginkább ennek jegyében öltözködött.

Megnézem
Összes kép (4)

Az akkoriban már ötvenes éveiben járó Margit a nyolcvanas évek divatirányzatait is magáévá tette. Bár a brit királyi család első számú divatikonjává avanzsált Diana hercegnővel nem tudta felvenni a versenyt – és erre nem is volt szükség –, a legkevésbé sem maradt szégyenben mellette sem. Elképesztő eleganciával viselte a korszak kevésbé arisztokratikus jellegű trendjeit, például az eltúlzott válltöméseket is.

Megnézem
Összes kép (9)

Margit hercegnő 2002-ben bekövetkezett haláláig vérbeli fashionista maradt. Utolsó éveiben, betegen sem veszítette el azt a méltóságot és karizmát, ami csak a legnagyobb stílusikonok sajátja.

Ezek is érdekelhetnek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top