nlc.hu
Sztárok

Ő volt II. Erzsébet királynő édesanyja

“A legveszélyesebb nő Európában” – Ő volt II. Erzsébet édesanyja, Bowes-Lyon Erzsébet brit királyné

Így élt a brit királyi család valaha volt legmagasabb kort megélt tagja, II. Erzsébet édesanyja, Erzsébet anyakirályné, aki egyáltalán nem készült királynénak.

II. Erzsébet édesanyja, Bowes-Lyon Erzsébet brit királyné, vagy ahogy a mi generációnk már jobban ismerte, Erzsébet anyakirályné 1900-ban született. Hogy pontosan hol, azt homály fedi. Édesapja Claude Bowes-Lyon Strathmore és Kinghorne 14. grófja volt, ezért Erzsébet skótnak vallotta magát és feltételezhető volt, hogy valahol Skóciában látta meg a napvilágot, ám sokkal valószínűbb, hogy Londonban. 14 éves volt, amikor kitört az első világháború. Négy fiútestvére részt vett a harcokban, egyikük, Fergus pedig el is esett.

Bowes-Lyon Erzsébet

A fiatal Bowes-Lyon Erzsébet (Fotó: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images)

Az emberek hercegnője

Miután a lánykérést kétszer is visszautasította, 22 évesen végül feleségül ment Albert György yorki herceghez, aki bátyja mögött akkor még csak második volt a trónöröklési sorrendben és nem kellett arra számítani, hogy trónra lép. Erzsébet a házasságkötéssel a York hercegnéje címet is megkapta és hamar népszerűvé vált az alattvalók körében. Ő volt az első, akit az “emberek hercegnőjeként” emlegettek, hosszú évtizedekkel Diana hercegnő előtt.

1926-ban hozta világra első gyermekét, Erzsébet hercegnőt, a későbbi királynőt. 1930-ban aztán megszületett kisebbik lánya, Margit is. A korabeli pletykák arról szóltak, hogy lányai nem természetes úton, hanem valamilyen mesterséges módszerrel fogantak.

Erzsébet királyné lányaival, Erzsébettel és Margittal 1941-ben

Erzsébet királyné lányaival, Erzsébettel és Margittal 1941-ben (Fotó: Lisa Sheridan/Studio Lisa/Getty Images)

A legveszélyesebb nő Európában

Miután VIII. Eduárd 1936-ban lemondott a trónról, hogy feleségül vehesse szeretőjét, Wallis Simpsont, Albert herceg VI. György néven trónra került, Erzsébetből pedig királyné lett. Három évvel később kitört a második világháború. Erzsébet állítólag egyszer úgy nyilatkozott, hogy a két ember, aki a legtöbb problémát okozta az életében, Adolf Hitler és Wallis Simpson volt. Utóbbit csak úgy emlegette: “az a nő”.

VI. György és neje a háború idején a bombázások alatt is Londonban maradtak. Erzsébet királyné folyamatosan látogatta a kórházakat, a romba dőlt környékeket és a gyárakat, amivel nagy tiszteletet váltott ki az emberekből. Hitler akkoriban úgy nevezte: “a legveszélyesebb nő Európában”.

Az anyakirályné

VI. György király 1952-ben tüdőrákban elhunyt, ami rendkívüli módon lesújtotta Erzsébetet. Apja halála után Erzsébet hercegnő II. Erzsébet néven lépett trónra, édesanyjából pedig anyakirályné lett. Az ezt követő évtizedekben a brit uralkodócsalád egyik legnépszerűbb tagjaként, fáradhatatlanul látta el királyi kötelezettségeit, mindeközben pedig stabil hátteret is jelentett a famíliának. Rajongott a lovakért és a lóversenyekért, de szenvedélyes műgyűjtő is volt, aki olyan mesterek munkáit birtokolta, mint Claude Monet vagy épp Peter Carl Fabergé. Kevesen tudják, de imádta a televíziót! Hogy, mi volt a kedvence? Hát, a Dallas.  

Az anyakirálynő 1990-ben

Az anyakirályné 1990-ben (Fotó: Georges De Keerle/Getty Images)

Az anyakirályné hosszabb időt töltött özvegységben, mint feleségként. Megélte unokái, Vilmos és Harry herceg születését, 2000-ben pedig a 100. születésnapját is. Bár a 101. születésnapi ünnepségén, 2001. augusztus 4-én már nagyon rossz egészségi állapotban volt, tudta, hogy tömegek gyűltek össze a tiszteletére és ragaszkodott ahhoz, hogy személyesen üdvözölje az embereket. 2002 februárjában részt vett a férje halálának 50. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen is. Három nappal később ifjabbik lánya, Margit hercegnő elhunyt.

Az anyakirályné 2002. március 30-án, délután negyed 4-kor, álmában hunyt el. 101 éves és 238 napos volt ekkor, amivel a brit királyi család valaha volt legmagasabb kort megélt tagja lett. Április 9-én egymilliónál is több ember búcsúztatta Londonban. Az anyakirálynét a Windsor-kastélyban található Szent György-kápolnában, férje és Margit hercegnő mellett helyezték végső nyugalomra. A koporsója tetején lévő koszorút az ismeretlen katona sírjára helyezték, ahogy azt 79 évvel korábban ő az esküvői csokrával tette.

Olvass még a brit királyi családról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top