Család

Ezért viseli Katalin hercegné II. Erzsébet arcképét

Különös kiegészítővel büszkélkedhet Katalin hercegné, a kiemelt diplomáciai eseményeken láthatjuk rajta azt a jelvényt, melyet II. Erzsébet királynő arcképe díszít. A királyi családi rangjelzést nem mindenki kaphatja meg.

Nagyon feltűnő és távolról egészen különös megjelenése van annak a jelvénynek, melyet Katalin hercegnén láthatunk a kiemelt diplomáciai eseményen, gálákon: egy méretes masnira tűzőtt kitüntetésről van szó, amelynek közepén II. Erzsébet királynő miniatűr portréja látható. Az ékszer nem más, mint a királyi családi rangjelzés (royal family order), melyet a szemfüles sorozatnézők a The Crown egyes részeiben is kiszúrhattak már, csak épp ott a királynő viselte, ráadásul kettőt is.

A királyi családi rangjelzés nem a szó szokványos értelmében vett kitüntetés, állítólag onnan eredeztethető, hogy a lovagi érdemrendeket nők nem kaphatták meg, így alkottak számukra egy hasonló, megtisztelő jelvényt. A brit királyi családban IV. György király vezette be a szokást az 1820-as években, a jelvényt azóta is a királyi család felnőtt nő tagjai kaphatják, személyesen az uralkodótól, jelen esetben II. Erzsébet királynőtől.

Adományozása nem számít protokolláris eseménynek, a kívülállók onnan tudhatják csak, hogy valaki megkapta, ha egy soron következő, jelentős eseményen látható a ruháján. Katalin hercegné például 2017-ben kapta meg a királynőtől jelvényt, melyen a királynő fiatalkori arcképe gyémánt foglalatban látható, felette a Tudor koronával.

Katalin hercegné 2018-ban egy állami banketten a Buckingham Palotában, ruháján a a királyi családi rangjelzéssel.

Katalin hercegné 2018-ban egy állami banketten a Buckingham Palotában, ruháján a a királyi családi rangjelzéssel (Fotó: Stillwell – WPA Pool/Getty Images)

A szalag színe sárga, de ezt a briteknél mindig az uralkodó választja meg, ezért láthatunk II. Erzsébet királynőn kék és rózsaszín szalaggal ellátottat, amiket ő édesapjától, VI. Györgytől és nagyapjától, V. Györgytől kapott, uralkodásuk idején. Jelenleg heten viselhetnek olyan jelvényt, melyet II. Erzsébet adott családtagjainak: a királynő lánya, Anna hercegnő, Brigitta gloucesteri hercegné, Zsófia wessexi grófné, Károly herceg felesége, Kamilla cornwalli hercegné, Katalin cambridge-i hercegné, Alexandra brit királyi hercegnő és Katalin kenti hercegné.

II. Erzsébet királynő, ruháján a királyi családi rangjelzéssel
Megnézem
Összes kép (5)

A különleges rangjelzés nem csak a brit királyi családhoz köthető szokás, a norvég, a svéd, a dán és állítólag a tongai uralkodó családban is rendelkeznek a családtagok ilyen jelvényekkel. A norvégoknál jelenleg minden kitüntetett hölgy V. Harald norvég király jelvényét viseli, mely egy kék-fehér szegélyű, piros masnira rögzített, az uralkodó képmásával díszített jelvény.

Szonja norvég királyné, ruháján a királyi családi rangjelzéssel.
Megnézem
Összes kép (3)

A XVI. Károly Gusztáv svéd királyhoz köthető rangjelzést egy halványkék masni tartja, az uralkodó arcképét itt is gyémántfoglalatos brossba helyezték, mely a királyné esetén díszesebb, mint a többi családtag esetén.

Szilvia svéd királyné 2018-ban, ruháján a királyi családi rangjelzés.
Megnézem
Összes kép (2)

A dánoknál a jelenlegi uralkodó, II. Margit dán királynő arcképe díszíti a női családtagok jelvényeit, míg ő maga édesapja, IX. Frigyes dán király rangjelzését viseli.

II. Margit dán királynő 2018-ban, ruháján a királyi családi rangjelzésekkel.
Megnézem
Összes kép (3)

Még több érdekesség a brit királyi családról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top