Trend

Még Katalin hercegné sem hordhat mindennap tiarát

A brit királyi családnak van a legnagyobb tiaragyűjteménye a világon. Több tucat arany-, ezüst- és platinadiadém van a királynő kincsesládájában – és időről időre kölcsön is adja őket családtagjainak. Katalin hercegné eddig hármat kapott tőle, mindegyiknek különleges története van.

Bár a játékboltban minden jobb hercegnőjelmezhez alapból jár egy diadém is, az igazi hercegnők valójában nem hordhatnak folyamatosan tiarát, bárhogy is szeretnék. Komoly illemszabályok korlátozzák, ki és mikor veheti fel ezt az ékszert.

Hajadonoknak például tilos. Hiába járna vér szerint korona is nekik – tiarát akkor is csak az esküvőjük napján vehetnek fel először. És akkor sem hordhatják mindennap, ha már házasok: csakis olyan kivételes, jelentős esti programoknál szabad felvenniük, amelyek hat után kezdődnek (kivéve persze, ha esküvőre hivatalosak, mert az olyan jelentős eseménynek számít, ami felülírja a szabályokat).

Bár azt hihetnénk, hogy a tiara a régi idők óta töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mindig voltak a csillogást kedvelő hercegnők, valójában egy hosszú évszázadokig mellőzött ékszerről beszélünk, amelyet az ókori görögök, rómaiak és szkíták után legközelebb Napóleon felesége, Jozefina tett a fejére a 18. században. Igaz, ez után tényleg egy csapásra újra közkedveltté váltak a hajpántszerű, hátul nyitott kis „minikoronák”, és azóta se nagyon változott a helyzet, sőt – ma már bálok, szalagavatók és persze menyasszonyok kedvelt ékszere is a diadém, nem beszélve a hercegnősdit játszó kislányokról.

Az európai királyi házak fő tiarakészítője a Chaumet nevű ékszerészet, amely 1780 óta közel kétezer igen drága darabot készített már el főúri megrendelőinek. Na mármost, tiarát készíteni nem egyszerű – nemcsak a látványos dizájn számít, hanem a praktikum is: fő szempont, hogy az ékszer legyen könnyű (ami a sok-sok drágakő miatt nem egyszerű kihívás) és legyen stabil is, nehogy leessen tánc közben a viselője fejéről. Emellett az igazán jó tiarák gyakran átalakíthatóak nyaklánccá, és sokszor szét is lehet szedni őket, hogy bross, karkötő vagy fülbevaló lehessen belőlük.

Katalin hercegnének nem ilyen multifunkcionális darabok jutottak – de mindegyik igazi mestermű évszázados történelemmel. Lássuk őket sorban!

Dicsfény tiara (Cartier Halo tiara)

Ez az a fejék, amelyet Katalin 2011-ben, az esküvője napján viselt – de nem kapta meg ajándékba. Ez volt az ő szerencsét hozó „kölcsöndarabja”, amelyet Erzsébet királynő a magángyűjteményéből bocsátott a rendelkezésére.

Ma már Halo, azaz Dicsfény tiarának nevezik, de korábban csak Scroll, azaz Tekercs tiara volt a neve a mintájául szolgáló csavaros viráglevelekre utalva. A névváltozás jelzi, mennyire megnövekedett a fejdísz fontossága, miután Katalin hercegné felvette, a tiara első 75 éve ugyanis egyáltalán nem volt dicsőséges.

A Dicsfény tiara (Fotó: Lewis Whyld/WPA Pool/Getty Images)

A Dicsfény tiara (Fotó: Lewis Whyld/WPA Pool/Getty Images)

Az ékszert eredetileg VI. György készíttette a feleségének tizenharmadik házassági évfordulójukra 1936-ban, de Erzsébet királyné (a jelenlegi királynő édesanyja, hivatalos nevén az Anyakirálynő) nem volt elájulva tőle. A hivatalos feljegyzések szerint mindössze egyszer viselte.

1944-ben azonban, amikor lánya, Erzsébet 18 éves lett, tökéletes születésnapi ajándéknak bizonyult. Mivel dúlt a második világháború, illendően takarékos dolog volt, hogy nem költöttek pénzt efféle hívságokra – de azért elég jelentős is volt ahhoz, hogy vele ünnepeljenek egy ilyen fontos eseményt. Szegény Erzsébet persze nem igazán vehette fel sehová, és nemcsak azért, mert a háború idején nem nagyon tartott partikat a királyi család, hanem azért is, mert akkoriban még hajadon volt, így nem hordhatott tiarát. 

Három évvel később, az esküvőjén vehette volna fel először, de nem ezt választotta, így akkor is a fiókban maradt. Sőt később se nagyon került elő, mert miután királynő lett, Erzsébet inkább a családi gyűjtemény nagyobb, látványosabb darabjait részesítette előnyben. Nővérének, Margit grófnőnek és saját lányának, Anna hercegnőnek néha kölcsönadta, de 1970 óta nem került elő a kincsesládikájából.

Katalin, fején a Dicsfény tiarával (Fotó: CARL DE SOUZA / AFP)

Katalin, fején a Dicsfény tiarával (Fotó: CARL DE SOUZA / AFP)

Valószínűleg pont ezért választotta a nagy napra Katalin: mert egy olyan darab, amely elegáns, egyszerű, és ugyan már régóta a királyi családé, de senki nem hordta annyit, hogy a nevéhez kössék. Ráadásul igazán csillogó darab: 739 briliáns és 149 keskeny, pálcikára csiszolt gyémánt díszíti.

A Dicsfénynek átkeresztelt tiara azóta a világ leghíresebb ékszerei közé emelkedett, és millió menyasszony hordta a másolatát a saját nagy napján, hogy egy kicsit ő is hercegnőnek érezhesse magát. Jó darabig azonban nem látjuk majd senkinek a fején – ugyanis múzeumba került, Katalin ruhájával együtt.

Lótuszvirág tiara (Lotus Flower tiara)

Ez a tiara volt az első, amelyet Katalin már mint férjes asszony kapott kölcsön a királynő gyűjteményéből, hogy megfelelőképp képviselhesse a családot.

A tiara maga egy szerencsétlen ajándékból született. Akárcsak a Halo diadémot, ezt is Erzsébet királynő édesanyja kapta ajándékba a férjétől 1923-ban, méghozzá az esküvője alkalmából. De akárcsak a diadém, ez a a gyöngyökkel és gyémántokkal kirakott darab sem nyerte el a tetszését, ezért hát az udvari ékszerésszel szétszedette, és másik tiarát rendelt helyette.

A Lótuszvirág tiara Erzsébet királyné fején (Fotó: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)

A Lótuszvirág tiara Erzsébet királyné fején (Fotó: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)

Garrard, az udvari ékszerész (aki egyébként később Diana híres, kék köves eljegyzési gyűrűjét is készítette) egy lótuszvirágokkal díszített fejéket tervezett a királynő számára, amelynek minden egyes virágszirmát gyémántok díszítik, a tetejükön pedig gyöngyszemek trónolnak. Az anyakirályné egészen különleges módon, a homlokába húzva hordta, és annyira szerette, hogy ezt viselte azokon a hivatalos fényképeken is, amelyek férje királlyá koronázásának évében készültek róla. A jól ismert és népszerű darab 1959-ben aztán Erzsébet királynő testvéréhez, Margit hercegnőhöz került. Ő is sokszor és szívesen hordta – és egyszer még a lányának is kölcsönadta annak esküvője alkalmából. 2002-ben, Margit halálakor azonban a tiara visszakerült a kincstár tulajdonába, és a királynő úgy döntött 2013-ban, hogy ez lesz Katalin első jelentős diadémja. 

Fotó: Dominic Lipinski / POOL / AFP

Fotó: Dominic Lipinski / POOL / AFP

Szerelmi kötés tiara (Lover’s Knot tiara)

A csomó a szerelem régi szimbóluma – ahogy két madzagból egy lesz, úgy köti össze a házasság is a szerelmesek életét. A Szerelmi kötés nevű tiarán 19 csepp alakú gyöngyszem van – mindegyik egy szív alakú gyémántokkal kirakott hurokra van erősítve, melynek alján ott a csomó: a tiara névadó eleme.

Fantasztikus, látványos darab, és elég népszerű is volt a maga korában – nem meglepő hát, hogy nem egy, nem kettő, hanem pontosan öt ugyanilyen tiarát ismernek a művészettörténészek, és talán ami a legérdekesebb, hogy az eredeti nem is a királyi családé volt: ők csak lemásolták azt.

A Szerelmi kötés tiara Katalin és Diana fején (Fotó: Profimedia, Press Association)

A Szerelmi kötés tiara Katalin és Diana fején (Fotó: Profimedia, Press Association)

Az eredeti 1818-ban készült egy német hercegnő, Hessen-Kasseli Auguszta számára, aki Cambridge hercegéhez ment feleségül, és nászajándékba kapta ezt a tiarát férjétől. Ez egy kicsit nagyobb, mint a ma ismert Szerelmi kötés tiara, ugyanis nem 19, hanem 38 gyöngy volt rajta: a szív alakú részekhez nemcsak lefelé illeszkedett egy-egy gyöngy, hanem felfelé is. A tiarát az ifjú hercegnő később is szívesen hordta – és 1838-ban, Viktória királynő koronázásakor óriási sikert aratott vele.

Mária királynő, a jelenlegi Erzsébet királynő nagymamája maga is teljesen odavolt a fantasztikus tiaráért, de mivel nem volt eladó, hát csináltatott magának egy pontosan ugyanolyat. Ezt később megkapta ajándékba unokája, II. Erzsébet, aki szintén szerette és gyakran hordta is – de ő már leszedette róla a felfelé álló gyöngyöket, amitől így a tiara kisebb és kellemesebb arányú lett. Fia, Károly esküvőjének alkalmából odaajándékozta a tiarát menyének, Dianának, aki szintén szerette és szívesen viselte, de időnként panaszkodott, hogy túl nehéz, és megfájdul tőle a feje. Talán ezért nem is bánta annyira, amikor vissza kellett adnia – merthogy bár úgy egyeztek meg a férjével, hogy a tőle kapott ékszereket megtarthatja, ez a tiara hivatalosan mindig a királynő tulajdona maradt, így a váláskor vissza is került hozzá. 1991 és 2015 között senki nem is hordta a diadémot – ám ekkor a királynő úgy döntött, hogy egy tiara nem tiara: legyen Kate Middleton birtokában legalább kettő, ha megfelelően akarja reprezentálni a királyi családot. És úgy tűnik, hogy Dianával ellentétben Katalin számára nem jelent nehéz terhet, ugyanis ez volt eddig rajta a legtöbbször.

Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images

Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images

És hogy mi történt az eredeti tiarával? Nem veszett el, viszont az elmúlt évszázadokban többször is gazdát cserélt, ma egy német nemesi család tulajdona. Nemrégiben Württembergi Matilda waldburg-zeili hercegnőt fotózták le vele, aki az unokahúga, Zsófia esküvője után rendezett bálon viselte.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

For the ball following the wedding of her niece, duchess Sophie of Wurtemberg to Comte Maximilian d'Andigne, the princess of Waldbourg Zeil, née duchess Mathilde of wurtemberg, wore for the first time the original "Cambridge pearl and diamond tiara". That tiara was bought by her father in law at Christie's in the 1990s. There are at least 4 versions of that tiara. This one was created in Germany for princess Augusta of Hesse Cassel (1797-1889) who married the duke of Cambridge in 1818. She left it to her eldest daughter, Augusta, who became grand duchess of Mecklembourg Strelitz. She, i. Turn, left it to her grand daughter, Jutta, who became crown princess of Montenegro. Princess Jutra died in 1946, :5 years later, her tiara was sold at Christie,s. Another of the duchess of Cambridge grand daughter, queen Mary of England, had the same tiara created for her. It has remained in the British royal family and was worn by the queen, princess Diana, and the current duchess of Cambridge. A third version belongs need the prince Youssoupov. If is now lost, unless it is the fourth version of that tiara worn in the 1920s by the maharani of Patiala. The 5tb version of that tiara is kept in the schatzkammer of the Residenz in Munich. The last princess to wear was crown princess Ruprecht of Bavaria, born princess of Luxembourg. More in Point De Vue this week and in Point De Vue IDM spécial jeewelry on the 16tb of November. #pointdevue #jewelry #tiara #wurtemberg

Vincent Meylan (@vincentmeylan) által megosztott bejegyzés,

Ez a tiara természetesen éppúgy nincs kiállítva, ahogyan Kataliné sem. Ám ha valaki szeretné alaposabban is megvizsgálni, van rá lehetősége: pontos mása Münchenben, a Wittelsbach család kastélyában, golyóálló üveg alatt megtekinthető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top