nlc.hu
Trend

Kamilla királyné Erzsébet koronájában

Csodaszép! II. Erzsébet 200 éves koronáját viselte Kamilla királyné

Ez volt II. Erzsébet kedvenc diadémja, és a legtöbb portrén is ebben látható.

A héten III. Károly és felesége Kamilla megnyitotta a parlament éves ülését. Az esemény azért is volt különleges, mert 1950 után, most először tette ezt egy király. 1951-ben ugyanis VI. György már a betegsége miatt nem volt rá képes, 1952-ben pedig már az ifjú II. Erzsébet királynő tette meg.

Aki figyelmesen nézte a király májusi koronázását, az észrevehette, hogy két korona is került a fejére a ceremónián. Az egyik maga a Szent Eduárd korona volt, amelyet a Canterbury érsek helyezett fel az uralkodó fejére. Ez a  monarchia központi jelképe, 22 karátos aranyból készült és 444 drágakövet tartalmaz. A második, az úgynevezett „birodalmi korona” volt, amely a szertartás végén került az uralkodó fejére. Ebben lépett ki az apátságból, ezt viselte a körmenetben, és ezt a koronát vette fel most is, a parlament éves megnyitóján.

III. Károly és Kamilla királyné

III. Károly és Kamilla királyné (Fotó: Profimedia)

A királyné, vagyis Kamilla pedig II. Erzsébet legikonikusabb gyémánt diadémját viselte a parlamentben. A legtöbb róla készült portrén II. Erzsébet ezt viselte. Több állami fogadáson választotta ezt az ékszert, amely gyöngyökkel és gyémántokkal ékesített arany és ezüst korona. A koronán Anglia, Írország és Skócia nemzeti jelképe is megjelenik, vagyis a rózsa, a lóhere és bogáncs. A diadém még 1820-ban, IV. György koronázására készült.

II. Erzsébet gyémánt koronában

Az ifjú II. Erzsébet (Fotó: Profimedia)

Egész életében viselte!

II. Erzsébet

Kifejezetten szerette az ikonikus koronát (Fotó: Profimedia)

A november 8-án megjelent Nők Lapjában is olvashattok a brit királyi családról. A magazin körbejárta, milyen a megítélése most III. Károlynak, kik kaptak meglepően sok feladatot a családban, és milyen jövőt terveznek Vilmosék a kis Györgynek.

Nők Lapja

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top