nlc.hu
Életmód

Ez történik II. Erzsébet ékszereivel

Ő örökölheti II. Erzsébet pazar ékszereit

II. Erzsébet végrendelete ugyan titkos, az azonban sejthető, kikhez kerülnek majd az elhunyt királynő értékes ékszerei.

Mint ismeretes, a néhai II. Erzsébet királynő a brit koronaékszerek mellett lenyűgöző privát ékszergyűjteménnyel is rendelkezett, melyet nemcsak ő maga viselt, de a jelentősebb eseményekre kölcsön is adott belőle a királyi család más tagjainak, illetve olykor meg is ajándékozta őket egy-egy darabbal. Az uralkodó halála után felmerülhet a kérdés, vajon mi lesz az elképesztően értékes ékszergyűjtemény sorsa. 

„Nem ismerjük az összes királyi ékszer tulajdonjogának részleteit és valószínűleg arról sem kapunk részletes információkat, hogy kik öröklik azokat. A királyi végrendeletek titkosak, így ezek a dokumentumok sem adnak majd útmutatást” – mondta Lauren Kiehna történész, a királyi ékszerekkel foglalkozó The Court Jeweller blog szerzője a Page Six Style-nak.  

II. Erzsébet

II. Erzsébet (Fotó: Michael Ukas – Pool /Getty Images)

A szakértő szerint nem valószínű azonban, hogy II. Erzsébet ékszergyűjteményét a család különböző tagjai között osztanák szét. 

„Nagyon valószínűnek tartom, hogy a királynő a nagyanyja, Mária királynő és édesanyja, Erzsébet anyakirálynő nyomdokain haladva minden ékszerét közvetlenül az új uralkodóra, III. Károly királyra hagyta. Ennek az öröklési módnak történelmi és adózási előnyei is vannak” – magyarázta Kiehna, utalva arra a tetemes örökösödési illetékre, amelyet az ékszerek után kellene fizetni, ha magánszemélyek örökölnék azokat.

A király persze megteheti, és minden bizonnyal meg is teszi majd, hogy kölcsönad vagy épp odaajándékoz bizonyos ékszereket a család tagjainak. A legvalószínűbb tehát, hogy a királynő egy-egy csodálatos ékszerét például Kamilla vagy Katalin hercegné viselik majd jeles alkalmakkor.

Mindemellett nem elhanyagolható tény az sem, hogy a királyi ékszerkollekció bizonyos darabjait a britek egykor az általuk gyarmatosított országokból rabolták el – köztük a Koh-i-Noor gyémántot is, mely a brit koronaékszerek része. Elképzelhető azonban, hogy a király az ékszerek új tulajdonosaként úgy dönt, hogy a szóban forgó ékszereket, drágaköveket visszaszolgáltatja azoknak az országoknak, ahonnan eredetileg származnak. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top