nlc.hu
Sztárok

Meghalt II. Erzsébet, a mesebeli királynő

Meghalt II. Erzsébet királynő: „Egész életemet, legyen az rövid vagy hosszú, a ti szolgálatotoknak szentelem”

Elhunyt II. Erzsébet királynő, aki 1952 óta uralkodott, és akinek soha nem fordult meg a fejében, hogy megszegje a népnek tett ígéretét.

Egy évvel imádott férje, Fülöp herceg halála után, 96 évesen elhunyt II. Erzsébet brit uralkodó, adta hírül a Buckingham palota. „A királynő békésen halt meg Balmoralban ma délután” – tudatták.

Csütörtökön a palota közölte, hogy az orvosok aggódnak a királynő egészségi állapotáért, ezért állandó orvosi felügyelet alá helyezték az uralkodót. A közvetlen családtagok a skóciai Balmoralba siettek, hogy a királynő ágya mellett lehessenek. Odautazott Károly herceg és felesége Kamilla hercegné, valamint a királynő másik három gyermeke, Anna hercegnő, András herceg és Eduárd wessexi gróf, illetve unokája, Vilmos herceg is, Katalin hercegné és Meghan Markle azonban nem tartott velük. 

Erzsébet gyermekkora és ifjúsága

II. Erzsébet császármetszéssel jött a világra 1926. április 21-én hajnali 2.40-kor. Szülei, a yorki herceg és hercegnő akkor már három éve voltak házasok. Ő volt az akkori király, V. György első unokája. Kislányként imádott falovakkal játszani, minden este megfésülte őket. Élete végéig rendszeresen lovagolt, versenyistállót működtetett, lovai szép sikereket értek el. Erzsébet nem született uralkodónak, hiszen apja másodszülött volt. 1936-ig csendes életet élt, akkor nagybátyja került a trónra VIII. Edward néven. Ő azonban 11 hónapnyi uralkodás után lemondott a trónról, hogy feleségül vehessen egy kétszeresen elvált amerikai nőt. Így lett Erzsébet apja VI. György néven a király, és így lett a hercegnőből trónörökös. A II. világháború alatt, 1940-ben mondta el első rádióbeszédét, melyben a brit birodalom gyermekeit bátorította. Hiába volt a trón várományosa, a háborúban teherautó-sofőrként szolgált, sőt megtanult autót szerelni is. 

Megmakacsolta magát és megkapta az igaz szerelmet

1939-ben, 13 éves volt, amikor megismerte Fülöpöt, Görögország és Dánia hercegét. Már aznap eldöntötte, hogy csak ő lehet a férje. A világháború alatt végig leveleztek, majd 1947 nyarán bejelentették az eljegyzésüket. Bár a család először nem örült ennek a szerelemnek, Erzsébet megmakacsolta magát, így apja beadta a derekát és áldását adta. 

Az esküvőre 1947-ben került sor. A ceremónia előtti napon VI. György a “királyi fenség” megszólításra való jogosultságot adományozta Fülöpnek, majd az esküvő reggelén az Edinburgh hercege, Merioneth grófja és Greenwich bárója nemesi címeket. A fogadáson egy három méter magas, 200 kilós tortát szolgáltak fel a násznépnek, amit állítólag Fülöp herceg kardjával vágtak fel. Akkor még senki nem gondolta, hogy II. Erzsébet lesz a brit uralkodóház első tagja, aki gyémántlakodalmat is ünnepel majd.

Ritkán látott fotók II. Erzsébetről
Megnézem
Összes kép (11)

Erzsébet – akkor még a trón várományosaként –  és Fülöp, valamint gyermekeik két évig éltek Máltán. A herceget mint a tengerészet hadnagyát a szigetre vezényelték, s Erzsébet első két gyermekével, Károly herceggel és Anna hercegnővel követte férjét. Azt mondta, ez volt élete legboldogabb két éve. 

Amiről kevesen tudnak

1945. május 8-án Sir Winston Churchill bejelentette, hogy Európában véget ért a II. világháború. Erzsébet hercegnő és Margit hercegnő ezen az éjszakán különös kéréssel álltak elő, megkérték szüleiket, hogy ők is ünnepelhessenek a britekkel London utcáin. Ebből az éjszakában készült film 2015-ben

Erzsébet az anya, az anyós, a nagymama

Erzsébetnek és Fülöpnek összesen négy gyermeke született. Amikor 1964-ben, a királynő negyedik gyermekével volt várandós, Fülöp így viccelődött:  “de jó, hamarosan együtt lesz a lovaspólócsapatom!” 

Sokan szerették “démonizálni” II. Erzsébetet, mondván nem kedvelte Dianát, de nem szerette igazán Kamillát sem. Ez azonban nem igaz, mivel II. Erzsébet mindig tiszteletben tartotta Diana hercegnő életét, és döntéseit. Menye viszont a válás után sorra szegte meg azokat a több száz éves hagyományokat, amelyek (többek között) a fiai biztonságát is szolgálták. Való igaz, hogy a királynő nem ment el Károly és Kamilla esküvőjére, csak az azt követő egyházi áldásra, de csak azért, mert jelenléte a windsori városházán túl nagy biztonsági felhajtással járt volna.

Váratlan vendégek

1982-ben, egyik reggel a királynő arra ébredt, hogy egy idegen férfi ül az ágyán. Michael Fagan valahogy bejutott a Buckingham-palotába, és eljutott a királyi hálószobába. Erzsébet megőrizte hidegvérét, majd negyed óráig beszélgetett Fagannal, többek között arról, hogy mindkettőjüknek négy gyermeke van. Aztán egy óvatlan pillanatban sikerült megnyomnia azt a gombot, mely az őrséget riasztotta.

2013-ban is betörőket fogtak a Buckinham-palotában. Egyiküket a palota egyik díszes termében, a másikat az épületen kívül, a kertben fogták el. Ő a hatósági gyanú szerint a betörő segítőtársa volt

II. Erzsébet és a trónörökösök: Károly herceg, Vilmos herceg és György herceg

II. Erzsébet és a trónörökösök: Károly herceg, Vilmos herceg és György herceg (fotó: MEGA / The Mega Agency / Profimedia)

“Nekem ő elsősorban a nagymamán, és csak azután a királynő…Ahogyan egyre idősebb lettem, úgy tölt be egyre fontosabb szerepet az életemben. A nagymamám számomra egy elképesztően erős, stabil, megingathatatlan példakép…”– mondta Vilmos herceg még 2011-ben egy interjúban. Vilmossal ellentétben, Harry herceg elsősorban a “főnökének” tartotta a királynőt. Kapcsolatuk kissé meg is változott, miután 2019-ben Harry bejelentette, hogy nejével együtt civil életre vágyik és faképnél hagyja a családját.  II. Erzsébetnek összesen nyolc unokája és 12 dédunokája van.

Könnyek

Mindössze kétszer sírt nyilvánosan, az édesanyja temetésén, illetve amikor ünnepélyes keretek közt el kellett búcsúznia a Britannia királyi jachttól, mert a 120 méter hosszú hajó fenntartása túl költséges volt.

II. Erzsébet a királynő

1952. február 6-án Fülöp és Erzsébet Kenyában tartózkodtak hivatalos úton, amikor meghalt a király. A magántitkáruk mondta el hírt Fülöpnek, aki ezután a feleségét egy közeli patak partjára hívta, fel-alá sétálgatva árulta el neki, hogy királynő lett. Később élete legnehezebb beszélgetéseként írta le ezt. Amikor néhány órával később a titkár és Erzsébet között:

– Milyen néven szándékozik uralkodni?
– Természetesen a magamén – jött a válasz.
– Jó, akkor II. Erzsébet.

“Egész életemet, legyen az rövid vagy hosszú, a ti szolgálatotoknak szentelem”

II. Erzsébet a koronázása után

II. Erzsébet a koronázása után (fotó: Mary Evans Picture Librar / Profimedia)

II. Erzsébetet 1953. június 2-án koronázták királynővé.  Első miniszterelnöke Sir Winston Churchill volt. Ő volt a brit monarchia leghosszabb ideje trónon lévő uralkodója. Sikeres uralkodónak tartották, nemcsak azért, mert országait átvezette gazdasági válságokon, a hidegháborún, s végig kellett néznie, ahogyan a Brit Birodalom országai Malajzián át Kenyáig függetlenné váltak, hanem mert több mint hét évtizeden át azt tette, amit az alattvalók és kormányai elvártak tőle, miközben mindenféle családi botrány ellenére megőrizte a monarchia tekintélyét és titokzatosságát.

II. Erzsébet megtestesítette a történelmi folytonosságot és a politika felett állt. Olyan magas mércét állított utódainak, melyet minden bizonnyal sem Károly, sem Vilmos herceg nem fog tudni megugrani. De nem is kell, tőlük ugyanis egészen más stílusú uralkodást vár el majd a világ…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top