Sztárok

Percről percre: ilyen lett volna II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg esküvője az internet korában

Maradt volna a pompa és a ragyogás, de az biztos, hogy minden részletről a történés pillanatában tudtunk volna, ha már akkor is lett volna okostelefon, internet és közösségi média. II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg házassági évfordulója alkalmából időutazásra hívunk.

Kereken 72 évvel ezelőtt, 1947. november 20-án az Egyesült Királyság trónörököse, Erzsébet hercegnő kimondta az igent vőlegényének, a görög származású Fülöp hercegnek. Bár filmhíradókban, valamint a BBC rádióműsorában beszámoltak az eseményről, sok részlet csak utólag derült ki, és hát a menyasszony ruhájáról is jó hallani, de még jobb látni. Eljátszottunk a gondolattal, vajon milyen lett volna, ha van akkor internet, okostelefon és közösségi média, vagyis összefoglalók helyett percről percre tudósítottak volna az eseményről. Rendhagyó módon köszöntjük II. Erzsébetet és Fülöp herceget a házassági évfordulójukon, hogy az esküvőjük részletei végre a helyükre kerüljenek.

1947. november 20. reggel

Száraz, felhős, de enyhe időre ébredt London lakossága. Már hajnalban izgatottan gyülekezni kezdtek a város utcáin, hogy ha csak egy pillanatra is, de láthassák a menyasszonyt, ahogyan a Westminster apátság felé igyekszik, kimondani az igent. Az időjárás bizony kegyes a trónörököshöz, hiszen a késő novemberi napon 14 fok van, és bár napsütésre nincs kilátás, az eső is elkerüli a belvárost. VI. György idősebbik lányának eljegyzését alig négy hónappal ezelőtt jelentette be a palota, és most itt vagyunk, az esküvőjük napján.

Sokan már előző éjjel az utcán várakoztak (Fotó: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Getty Images)

10.05 – Imádják a vőlegényt

Fülöp herceg és a vőfély, David Mountbatten hatalmas, elegáns fekete autókban indulnak el az apátság felé. Amerre csak elhaladnak a járművek, óriási üdvrivalgás fogadja őket.

10.10 – Churchill kivárt

Még mindig sok autó várakozik, hogy a vendégek eljuthassanak az apátságig. Szükség is van a pontos érkezésre, hiszen közel kétezer embert hívtak meg a nagy napra. Köztük van II. Fejszál, Irak királya, Julianna hercegnő és Bernhard herceg Hollandiából, a dán uralkodói család és a luxemburgi trónörökös is. Az utolsó percben lép be az épületbe Winston Churchill és neje. A meghívottak listája megérdemel egy Wikipédia-bejegyzést is. 

Tudtad?

Sir Winston Churchill odáig volt Erzsébetért. Egyszer még levelet is küldött neki, amiben bocsánatot kért, hogy a szőnyegre ejtette a szivarhamut.

10.15 – Mozgolódás a palotában

Ahogy kinyílnak a Buckingham palota hatalmas kapui, a felsorakozó rendőrök alig tudják kordában tartani az izgatott tömeget. Először a királyi lovas testőrség tagjai hagyják el a palotát, majd megpillantjuk a hintót, amelyben a királyné és Margit hercegnő utazik. Mikor a fogat megérkezik a templom elé, végre megleshetjük a koszorúslány, Margit ruháját, amely tört fehér árnyalatú, hozzá a vállat takaró kendővel, impozáns fejdísszel és kesztyűvel. Az örömanyává váló királyné aranyszínű, hosszú ruhát visel hasonló kalappal és ridiküllel.

10.20 – Viktória pazar hintója

Visszatérünk a palotához, ahonnan útnak indul az apátság felé az udvar legdíszesebb hintója, benne Erzsébet hercegnővel és édesapjával, VI. György királlyal. Az Irish State Coach 1851-ben készült Dublinban, és először Viktória királynő használta 1852-ben.

A hintó ebben a percben bekanyarodott az apátság elé, és az uralkodó tiszteletére felcsendül a himnusz is. Először VI. György ugrik ki a kocsiból, majd kisegíti lányát, Erzsébetet, és együtt indulnak el a templom felé.

Fotó: Hulton-Deutsch Collection/Corbis via Getty Images

10.30 – Micsoda belépő!

Megszólalnak a harsonák. Nyolc koszorúslány kíséri Erzsébetet:

  1. Margit hercegnő (Erzsébet húga)
  2. Alexandra kenti hercegnő (Erzsébet unokatestvére)
  3. Lady Caroline Montagu-Douglas-Scott (Buccleuch gróf lánya)
  4. Lady Mary Cambridge (Erzsébet másodunokatestvére)
  5. Lady Elizabeth Lambart (Cavan earl lánya)
  6. Lady Pamela Mountbatten (Fülöp herceg unokatestvére)
  7. Margaret Elphinstone (Erzsébet unokatestvére)
  8. Diana Bowes-Lyon (Erzsébet unokatestvére)

A nyolc lány mellett két kis unokatestvérével, Vilmos gloucesteri herceggel és Michael kenti herceggel, valamint apjával az oldalán a koronahercegnő elindul a westminsteri apátság hosszú folyosóján vőlegénye felé. A ceremónia Arnold Bax komponista szerzeményére kezdődik el.

10.31 – Kórus

Az orgona mögött Sir William Neil McKie ausztrál művész ül, ő az esküvő zenei rendezője is. Három kórus összesen 91 tagja énekel a hercegi pár esküvőjén.

10.32 – A ruha

Végre teljes pompájában láthatjuk Erzsébet ruháját! A különleges szaténruhát Norman Hartnell brit divattervező álmodta meg, és Boticelli A tavasz című festménye inspirálta. A ruhát tízezer gyönggyel és kristállyal díszítették, a hozzá tartozó uszály négy és fél méter hosszú. Ezt egyébként a két gyűrűhordozó fiúcska, vagyis Vilmos gloucesteri és Michael kenti herceg fogja a vonulás alatt.

A hagyományoknak megfelelően valami „kölcsön” is található a trónörökösön, nem is akármilyen: a nagyanyja, Mária anyakirályné gyémánt diadémja. A palota egyébként most adta ki a közleményt a sajtónak, miszerint a 21 éves hercegnő maga készítette el a sminkjét a nagy napra.

Úgy tűnik a közvetítésen, mintha egy törés lenne a fejdíszen? Jól látják! Egy friss Twitter-poszt szerint két órával a ceremónia előtt a nagy sietségben valaki leejtette az ékszert, és sérülés keletkezett rajta, amit az udvari ékszerészek az utolsó percben próbáltak meg kijavítani.

Tudtad?

A II. világháború után úgy meggyengült a brit gazdaság, hogy Erzsébetnek is „kuponokkal” kellett fizetnie a ruhájához felhasznált anyagért. Országszerte több száz ember küldte el neki a saját kuponját, hogy elkészüljön az esküvői ruha, de mivel ezeket törvénytelen lett volna elfogadnia, köszönettel visszaküldte őket.

10.40 – A gyűrűk titka

A vőlegény és a menyasszony Canterbury érseke előtt állva hamarosan elmondják esküjüket, közben pedig az is kiderült, hogy Erzsébet karikagyűrűjét ugyanabból a walesi aranyrögből készítették el, amelyből édesanyja ékszerét is kovácsolták. A jegygyűrű ezzel szemben platina és gyémánt felhasználásával készült Philip Antrobus ékszerész műhelyében, méghozzá a vőlegény, Fülöp anyjának egykori tiarájából.

Tudtad?

Az első királyi esküvő, melyet a Westminster apátságban tartottak, I. Henrik királyé volt.

10.45 – Az eskü különlegessége

Erzsébet és Fülöp mostantól hivatalosan is férj és feleség, mindketten határozottan és érthetően mondták ki az igent. A hercegnő az esküjében engedelmességet fogadott urának, ami mindenképpen érdekes helyzeteket fog szülni a házasságukban, amikor majd Erzsébetből uralkodó lesz

II. Erzsébet és Fülöp herceg esküvője a westminsteri apátságban (Fotó: PhotoQuest/Getty Images)

10.50 – Hagyomány a virágokban

Erzsébeték egymás ujjára húzták a gyűrűket is. Míg a pár a sekrestyében aláírja a hivatalos papírokat, ejtsünk néhány szót a csodás virágcsokorról. Erzsébet kezében fehér orchideákból és mirtuszból kötött csokor van. A mirtusz Viktória királynőhöz köthető, mivel ő köttetett először ilyen virágot az esküvői csokrába – azóta ez hagyománnyá lett, amit az uralkodói család minden tagja követett.

11.20 – Vonulás

A ceremónia végén felcsendül a jól ismert dallam…

11.25 – A BBC riporterének is elcsuklott a hangja

Az orgona, a harsonák és a harangok játékától kísérve egy fiatal, mosolygós feleség és egy daliás, legalább ennyire boldog vőlegény lép ki a westminsteri apátság ajtaján. A rájuk váró több ezres tömeg éljenzése már elnyomja az épületből kiszűrődő zenét.

Erzsébet és Fülöp zárt hintóban, de lehúzott ablakokkal utaznak vissza a palotába. Fülöpnek majd két percet kell várakoznia a hintó mellett, mert a hercegnő ruháját kicsit nehézkesen tudják begyömöszölni a kocsiba. „Itt jön ő, a mi hercegnőnk, és a férje! Legyünk rá nagyon büszkék” – mondja a BBC riportere elcsukló hangon.

11.30 – Még a nap is kisütött

Nemcsak Erzsébetéket, de a mögöttük érkező többi családtagot, így az uralkodót is meghatja az az elképesztő szeretet és üdvrivalgás, ami az utcán fogadja őket. Amint VI. György és felesége hintója elindul a palota felé, még a nap is kisüt, utat törve magának a felhős égen.

Fotó: PhotoQuest/Getty Images

12.00 – Ünneplés a balkonon

A hercegnő és férje ebben a percben visszaérkeztek a palotába, és már indulnak is az emeletre, hiszen hatalmas tömeg várja, hogy megpillanthassa őket a feldíszített erkélyen. A szokásos várakozás után nyílik az ajtó, és az ifjú pár az erkélyről integetve köszönti az egybegyűlteket. Erzsébet fátyla közben beakad az ajtóba, ám Margit hercegnő és Fülöp azonnal kiszabadítja a szorult helyzetből. Csókra hiába is várunk, az nem lenne illendő. Először az uralkodó, majd felesége és édesanyja hagyja el a balkont, végül csak Erzsébet és Fülöp marad a tömeggel. Az ifjú feleség még az ajtóból is visszafordul, és hatalmas mosollyal az arcán tovább integet a népnek.

Erzsébet hercegnő és Fülöp edinburgh-i herceg a palota erkélyéről integet a tömegnek (Fotó: PhotoQuest/Getty Images)

12.30 – A fogadás

Mi ezt már nem látjuk, de a vendégek most a Buckingham palotában tartott fogadáson vesznek részt. A menüben szerepel a vőlegényről elnevezett nyelvhalfilé, cserépedényben sült fogoly, zöldbab, burgonyakrokett, valamint epres jégkrémdesszert is. Hol terem meg ilyenkor az eper? – kérdezhetik sokan. Nos, nem messziről importálták a gyümölcsöket: a palota személyzete nevelte őket az üvegházban.

Itt vágja fel az ifjú pár az esküvői tortát is, mely négyemeletes, 230 kilós és 275 centi magas. Az ízesítéshez sok-sok gyümölcsöt, többek között 80 narancsot is felhasználtak, és elfogyott 660 tojás, valamint nagyjából 11,5 liter rum is. Bár két éve véget ért a világháború, sok hozzávalót külföldről hoztak a tortához – némelyiket egészen messziről, például Ausztráliából vagy Dél-Afrikából, hajóval –, ezért is ragadt rá a Tíz mérföldes torta gúnynév. A süteményt a menyasszony és a vőlegény családi címerpajzsai díszítik, de a pár monogramja és apró figurák is láthatók rajta, ahogyan például tengerészeti jelvények is, valamint Erzsébet és Fülöp tíz kedvenc hobbiját is megörökítették a cukrászok. A pár a tortát Edinburgh hercegnének, Mountbattennek a kardjával vágja fel, amit nászajándékba kaptak a királytól. 

Erzsébeték összesen 2500 nászajándékot kaptak, telegramot pedig nagyjából 10 ezren küldtek a világ minden tájáról, hogy gratuláljanak a párnak. Ez a nap egészen biztosan sokáig példaértékű lesz a királyi család életében.

Fotó: David Levenson Collection/Getty Images

A búcsú

Ideje elköszönni a friss házasoktól, akik Mountbatten grófjának Broadlandsben található birtokán töltik az első estét, majd Hampshire-be és Barlmoralba utaznak – egyébként nem kettesben, hiszen csatlakozik hozzájuk a hercegnő kutyája, Susan is. Mielőtt azonban elindulnának a nászútjukra, holnap még visszaviszik Erzsébet esküvői csokrát a westminsteri apátságba, és az ismeretlen katona sírjára helyezik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top