Sztárok

Ma 98 éves II. Erzsébet férje: az unokáiért bármit megtesz a pikírt Fülöp herceg

Ma ünnepli 98. születésnapját Fülöp herceg, II. Erzsébet kissé nyers humorú férje, akiért odáig vannak a britek. Különösen azért, ahogyan a nyolc unokája és nyolc dédunokája kedvében jár.

II. Erzsébet mindig is támogatta férjét mint a család fejét. Rábízta a döntéseket, legyen szó a gyermekeik iskoláztatásáról vagy egyéb ügyekről. Pedig Fülöp nem egy érzékeny ember, inkább szokták praktikusnak és kissé nyersnek titulálni. Az azonban vitathatatlan, hogy a ma 98 éves herceg minden igyekezetével azon volt, hogy önbizalomra, erőre, odaadásra és kitartásra nevelje gyerekeit és unokáit, akikkel nyaranta rendszeresen túrázott, horgászott, sőt megtanította őket grillezni is.

Vilmos és Harry kapcsolata Fülöp herceggel

Amikor néhány évvel ezelőtt Matt Smith – aki Fülöp herceget készült eljátszani a The Crown című sorozatban – egy sporteseményen megkérdezte Vilmos hercegtől, hogy hogyan jellemezné a nagyapját, a trónörökös, csak ennyi mondott: „Ő egy legenda.”

Hogy Harry és Vilmos mennyire erősen kötődik Fülöphöz, azt az édesanyjuk halála utáni időszak mutatja meg a legjobban. Diana halála után Károly herceg két fia Balmoralban maradt Fülöp herceg és II. Erzsébet társaságában. Az uralkodó és férje védte a két gyászoló kamasz gyereket: próbálták óvni őket a nyilvánosságtól, és eltüntették a kastélyból a magazinokat és a tévéket. Tina Brown, aki könyvet írt a hercegnő haláláról, így számolt be erről az időszakról:

„Fülöp herceg tízéves volt, amikor az anyja úgy döntött, zárdába vonul, ő pedig ott maradt egyedül. Talán ennek hatására, talán nem, de rendkívül gyengéden, rendkívül érzékenyen bánt az unokáival a nap minden percében. Szabadtéri programokat szervezett, a szárnyai alá vette őket.”

Fülőp és Vilmos herceg (Fotó: Phil Walter/Getty Images)

A terv szerint Diana temetésén Károly, a hercegnő testvére, valamint Vilmos és Harry is ott sétált volna a koporsó mögött. Csakhogy Vilmos egy ponton kijelentette, hogy ezt nem szeretné.

„Ha én is megyek, sétálsz mellettem?”

– kérdezte meg ekkor Fülöp herceg az unokáját, aki igennel válaszolt. És így is történt. Vilmos herceg végül a nagyapja mellett kísérte végső útjára az édesanyját.

Fülöp edinburgh-i herceg, Vilmos cambridge-i herceg, Earl Spencer, Harry herceg és Károly herceg Diana hercegnő temetésén (Fotó: Anwar Hussein/Getty Images)

Egyes források szerint amikor Vilmos herceg egyetemre ment, eluralkodott rajta a honvágy, és a helyzet annyira súlyossá vált, hogy arra gondolt, otthagyja az iskolát. Ekkor is Fülöp herceg ült le vele beszélni, és győzte meg arról, hogy maradjon, és koncentráljon a tanulmányaira. Amikor Vilmos feleségül vette Katalint, és saját családot alapítottak, többször is elmondták, hogy mennyire szeretik Fülöpöt.

A herceget tulajdonképpen nagybátyja, Lajos Ferenc battenbergi herceg nevelte fel, aki 1979-ben egy az IRA által elkövetett merénylet során vesztette életét. Az iránta való tiszteletből lett Vilmos herceg elsőszülött fiának középső és harmadik gyermekének első keresztneve is Lajos. Amikor 2018-ban Vilmos a Közel-Keletre utazott, a kötelezően megszervezett programok mellett ellátogatott Fülöp herceg édesanyja, Aliz sírjához is, hogy lerója kegyeletét.

De Fülöp herceg hasonlóan közel áll Károly másik fiához, Harryhez is. Őket talán a katonai múltjuk köti össze leginkább: míg Fülöp a második világháborúban szolgált, addig Harry Afganisztánban teljesített szolgálatot.

Fülöp mindig is igyekezett támogatni Harry törekvéseit. 2013-ban találkozott unokája bajtársaival a Buckingham-palotában, 2015-ben pedig személyesen látogatott el a Chelsea Virágkiállításra, ahol abban az évben a néhai Diana hercegnőről is elneveztek egy csodaszép kertrészt. Amikor Fülöp herceg nyugdíjba vonult, unokája, Harry vette át tőle a királyi tengerészgyalogosok kapitánya címet, és természetesen Harry esküvőjén is jelen volt a büszke nagypapa, pedig ez sokáig kérdéses volt, mivel kereken egy hónappal a ceremónia előtt a herceg csípőprotézis-beültetésen esett át. Bizonyára voltak még fájdalmai az esküvő napján is – ezt erősíti meg Philip Dampier is, aki 33 évig írt cikkeket a királyi családról: „Fülöp hatalmas erőfeszítéseket tett, hogy képes legyen besétálni a templomba, és részt vegyen a ceremónián.”

Fülöp herceg Harry és Meghan esküvőjén (Fotó: Owen Humphreys/WPA Pool/Getty Images)

Eugénia és Beatrice kapcsolata Fülöp herceggel

„Úgy vélem, hogy a nagypapánk egyszerűen hihetetlen, bámulatos – ezt már Eugénia hercegnő mondta a nagyapjáról egy dokumentumfilmben. – A nagypapa erős és következetes ember. Annyi éve áll már a családja mellett, azt hiszem, mindannyiunknak ő a támasza.” András herceg két lánya rajongva imádja Fülöp herceget, aki pedig nagyon büszke az unokáira, mivel Eugénia és Beatrice messze a legaktívabbak, ha a hivatalos megjelenések számát nézzük. És bár a lányok édesanyja, Sára yorki hercegné és Fülöp között kifejezetten rossz a viszony, amikor Eugénia tavaly ősszel férjhez ment, mindketten képesek voltak félretenni a háborúskodást, így hosszú idő után olyan fotókat is láthattuk, amelyeken Fülöp és egykori menye is szerepel. Sőt! Mostanában úgy tűnik, mintha András herceg exneje egyre többször kapna meghívást a hivatalos eseményekre. Van egy olyan érzésünk, hogy ez csak egyre látványosabb lesz.

Beatrice, Sára és Eugénia hercegnő (Fotó: David M. Benett/Getty Images)

A lányokkal egyébként nem bánik kesztyűs kézzel a média, főleg a divatszerkesztők imádnak belekötni a ruháikba és a kalapjaikba. Kemény kritikákat kapnak, ám a nagyapjuk arra is megtanította őket, hogy ne foglalkozzanak azzal, amit az újságok írnak.

„Mindig megosztja velük a saját tapasztalatait. A sajtóval kapcsolatban csak annyit szokott mondani, hogy nem érdemes vele foglalkozni, mert a mai újságba holnap fish and chipset csomagolnak majd az árusok” – mondta Philip Dampier a Harper’s Bazaarnak.

Peter Phillips és Zara Tindall kapcsolata Fülöp herceggel

Fülöp herceg legidősebb unokái, akik a lehető legcivilebb életet próbálják élni, nagyapjuk nyomdokaiban járva maguk is a Skóciában található Gordonstoun Iskolába jártak, ám nem ez, hanem sokkal inkább a sport szeretete az, ami igazán összeköti őket Fülöppel. „Rettentően büszke az olimpiai ezüstérmes Zarára és a remekül rögbiző Peterre. Végtelenül szimpatikus neki az is, hogy milyen életet választottak maguknak a saját családjaikkal” – mondta a királyi család szakértője a magazinnak. Egyszer Zara Tindall állítólag elkotyogta, hogy ők, vagyis az uralkodó unokái csoportos WhatsApp-beszélgetésekben üzennek egymásnak, ha olyan dolgokról van szó, ami mindannyiukat érinti, nagyapjuk pedig erre viccesen megkérdezte, hogy őt miért nem veszik be a buliba.

Zara Tindall és Fülöp herceg (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Lady Louise Windsor és Jakab severni algróf kapcsolata Fülöp herceggel

Ők II. Erzsébet és Fülöp herceg legfiatalabb unokái, alig tizenöt és tizenegy évesek. Jakab teljes neve Jakab Sándor Fülöp Teó Mountbatten-Windsor severni vikomt – nem nehéz kitalálni, hogy a Fülöpöt a nagypapa tiszteletére kapta. És azon sincs mit csodálkozni, hogy tizenöt éves nővére igazán ígéretes tehetség a fogathajtásban, hiszen nagyapja is remekelt ebben a sportban.

Jakab és Fülöp herceg II. Erzsébet királynő születésnapi ünnepségén (Fotó: Chris Jackson/Getty Images)

Fülöp mindig is szerette, ha a családban jelen van egyfajta dinamika. Úgy érzi, hogy unokái továbbviszik majd mindazokat az értékeket, amelyek számára fontosak, és bár őt magát a modernizálás nem feltétlenül érdekli, nem bánja, ha a gyerekek változtatnak a dolgokon. A 98 éves herceg ajtaja mindig nyitva áll az uralkodói család fiatal tagjai előtt, és mindegy, hogy sportról, házasságról, honvágyról vagy a gyász feldolgozásáról van szó, nemcsak remek hallgatóság, de kiváló tanácsokat is ad. Kívánjuk, hogy ez még sokáig így legyen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top