Sztárok

Még a királynő is rajong az életéről szóló sorozatért – titkok a The Crown folytatásáról

Hamarosan érkezik a The Crown sorozat folytatása, ami olyan, mint egy színes-szagos, többnyire nagyon is hiteles emlékkönyv a világ leghíresebb királyi családjának életéről. Nem meglepő hát, hogy a famíliában többen is nagy rajongói a szériának, még maga a királynő is nézi. De lássuk, milyen változásokat hoz a folytatás.

Korábban már megírtuk, hogy miért lett a The Crown az eddigi legizgalmasabb sorozat, amely II. Erzsébet életéről szól. A Netflix szériájában mondhatni patikamérlegen adagolják a korszak fontosabb történelmi eseményeinek és a királyi család magánéletének bemutatását. A sorozat készítői tele érzelemmel mutatták be nekünk az első két évadban, hogyan próbált meg lavírozni az ifjú Erzsébet az anya, a feleség, az uralkodó és a támogató testvér szerepek között.  Ma már tudjuk, hogy számára mindig a korona és a nép lesz az első, a nő, Elizabeth Windsor pedig csak a második. Tizennégy hónapja már annak, hogy a Netflix elérhetővé tette a The Crown második évadát, és a rajongók tűkön ülve várják a folytatást. Lássuk, mit lehet tudni az új évadokról.

Ők lesznek az új színészek

A Netflix munkatársai nem árultak zsákbamacskát, hiszen már a sorozat elején elmondták, hogy minden második szezon után lecserélik a főszereplőket. Teszik ezt azért, hogy ne egy harmincas színésznőt kelljen majd elmaszkírozniuk az utolsó évadra a 92 éves uralkodóvá. Bár szokatlan, hogy egy produkcióban három színész alakítja a főszereplőt (és így van ez még Fülöp herceg vagy éppen Margit hercegnő esetében is), attól még senkinek nem kell félnie, hogy emiatt gyengébb lenne egy-egy évad. Persze tény, hogy Claire Foy az első két szezonban brillírozott II. Erzsébet szerepében, és több díjat is bezsebelt az alakításával, valamint a királynő férjét alakító Matt Smith is valósággal lubickolt a kissé hirtelen haragú, beszólásbajnok Fülöp szerepében, de a folytatás legalább ilyen kiváló színészekkel készül.

Claire Foy a The Crownban, II. Erzsébet szerepében

Így változik II. Erzsébet házassága

A The Crown folytatását szerencsére már idén megnézhetjük. De kik lesznek a főszereplők? Nos, II. Erzsébetet az az Olivia Colman alakítja majd, aki idén Oscar-díjat nyert A kedvenc című filmben nyújtott alakításáért. A 45 éves színésznő két évadon keresztül uralkodik majd, persze csak a Netflix sorozatában. Akik látták a The Night Manager (Éjszakai szolgálat) szériában, biztosan tudják, hogy a tévé legalább olyan jól áll neki, mint a színpad vagy a mozi.  

Colman egy interjúban elmondta, nagyon örül, hogy II. Erzsébet életének egy olyan szakaszát mutathatja be, amikor a házassága már sokkal stabilabb volt.

„Azt hiszem, a 60-as évek közepétől Fülöp és a királynő kapcsolata megingathatatlan fázisba került. Idősebbek és érettebbek lettek. De a heves érzelmek és indulatok enyhültek ekkoriban II. Erzsébet és a húga között is.”

Olivia Colman mint II. Erzsébet

Colman szerint fontos megérteni, hogy a testvérek gyerekkorukban „egyszerű” hercegnők voltak, aztán nagybátyjuk, VIII. Eduárd lemondott a koronáról, ezzel apjuk, VI. György lett az uralkodó.

„Ebben a pillanatban Erzsébet és Margit olyan pozícióba került, ahová egyáltalán nem vágytak”  folytatta Colman, akinek sorozatbeli férjét, vagyis Fülöp herceget nem más alakítja, mint Tobias Menzies. Ő sem ismeretlen a filmek és sorozatok kedvelőinek, hiszen játszott a Trónok harcában, a Rómában és a korábban említett The Night Managerben is. Budapestet is jól ismeri, mivel nálunk forgatta a The Terror című, tengeri hajós sorozatot.

A láncdohányos Camilla is debütál

„A harmadik évad elején a nézők már biztosan találkozhatnak Cornwall hercegnőjével, vagyis Camillával, aki bár csak 2005-ben ment feleségül Károly herceghez, már 1971-ben randevúzott vele”  ezt a sorozat egyik producere, Suzanne Mackie árulta el egy rádióműsorban. Azóta azt is tudni lehet, hogy a The Crown harmadik évada az 1963 és 1977 közötti eseményeket mutatja majd be. Camillát Emerald Fennel alakítja.

Vele találkozhattunk a 2012-es Anna Kareninában vagy a 2015-ös A dán lányban is, de íróként is tevékenykedik, méghozzá olyan sikersorozatban, mint a Killing Eve (Megszállottak viadala). „Elképesztően boldog vagyok, és egyben nagyon megrémültem” – nyilatkozta Fennel.

„Megtiszteltetés, hogy ennyi tehetséges színészhez csatlakozhatok a The Crown forgatásán. Igazából imádom Camillát, és nagyon hálás vagyok, hogy a tinédzseréveim felkészítettek erre egy láncdohányos, hullámos frizurájú szerepre”  nyilatkozta némi humorral Fennell. Nos, kevesen tudják, de a hercegnő valóban sokat dohányzott, alig néhány éve szokott le erről a káros szenvedélyéről, amit a Mirror információ szerint Károly is rettentően utált.

Emerald Fennel (Fotó: Profimedia, Alamy)

Camillánál maradva, az unokaöccse, Ben Elliott a Vanity Fair magazinnak elárulta, hogy a hercegnő bizony megnézte a The Crown első két évadát, és nagyon élvezte. Azt azonban már kevésbé várja, hogy saját magával találkozzon a sorozatban. A People magazin információ szerint Károly első felesége, Diana hercegnő csak a negyedik évad elején tűnik fel a szériában. A felnőtt Károly herceget Josh O’Connor alakítja majd, míg húgát, Anna hercegnőt Erin Doherty.

Ha megnézzük a felvételeket a fiatal Károlyról, akkor megfigyelhetjük, hogy amikor megfordult, először mindig csak a nyakával mozdult, és csak később a testével. Kicsit furcsa volt gyakorolni, mintha egy Justin Timberlake-táncmozdulat lenne” – mondta O’Connor a The Sunday Timesnak.

Josh O’Connor lesz Károly herceg szerepében (Fotó: Profimedia, Getty Images)

Korábban II. Erzsébet anyja volt, most a húga lesz

II. Erzsébet bulizós, sokszor botrányba keveredő húgát, Margit hercegnőt is lecserélik a folytatásban. A változás mindenképpen izgalmas lesz, hiszen Helena Bonham Carter kapta meg a szerepet. Számára nem ismeretlen terep a királyi család, hiszen a 2010-es, A király beszéde című moziban II. Erzsébet édesanyját alakította. Ezért egyébként a Brit birodalmi érdemrenddel tüntette ki maga a királynő.

Margit hercegnő és Helena Bonham Carter (Fotó: Dave J Hogan/Getty Images)

Történelmi hitelesség és fizetési cirkusz

Természetesen, ahogyan az első két évadban, úgy a folytatásban sem csak a királyi család tagjainak magánélete kap majd helyet a sorozatban. A készítők bemutatják például az 1966-os Aberfanban történt katasztrófát, amelyben egy óriási sárlavina 116 gyermek és 28 felnőtt életét követelte. Bár a királynő rögtön gyásznapot rendelt el az országban, a tragédia helyszínére csak 8 nappal később utazott el, ami miatt számos támadás érte.

Újra jönnek Magyarországra?

A The Crown második évadának egy-egy jelenetét Magyarországon forgatta a stáb, úgy tűnik, erre most nem kerül sor. Hírügynökségek értesülése szerint a produkció Nagy-Britannián kívül Spanyolországban forgat majd.

Nem a történetek bemutatása miatt ugyan, de korábban számos támadás érte a sorozatot, amikor kiderült, hogy a Fülöp herceget alakító Matt Smith az első két évadban magasabb fizetést kapott, mint a királynőt megformáló Claire Foy. A gyártás részéről Suzanne Mackie elnézést kért, és megígérte, hogy a harmadik évadtól senki nem kereshet többet a királynőnél. Mondjuk, ez sovány vigasz Foynak, aki már nem dolgozik a produkcióban. Ő egyébként nagyon elegánsan úgy reagált a történtekre: „Nem vagyok meglepve, hogy az emberek a történetet olvasva kicsit furcsán érezték magukat. Én is így éreztem, és tudom, hogy Matt is. Ő sem akart egy olyan helyzetbe kerülni, ahová nem vágyott.”

Aki szereti a történelmi sorozatokat, de vágyik a drámára és a magánéleti civakodásra is, annak ideális választás lehet a The Crown. Minőségi sorozat, amelynek készítői próbálnak hűek maradni a történelmi tényekhez, és láthatóan ezt a királyi család is értékeli. Ahogyan korábban említettük, Camilla nagy rajongója a szériának, de Katalin hercegnéről is az a hír járja, hogy megnézni az epizódokat. Ő egyébként alig néhány hete, egy díjátadón ismerkedett meg a „következő királynővel”, vagyis Olivia Colmannel.

Katalin hercegné és Olivia Colman a 2019-es BAFTA-díjátadón a Royal Albert Hallban (Fotó: Profimedia, Goff Photos)

Amennyiben hinni lehet a Sunday Express bulvárlapnak, II. Erzsébet szintén megnézte az eddigi epizódokat. Bár egyes részeket túldramatizáltnak talált, magával ragadta a The Crown történelmi hitelessége. Kell ennél jobb ajánlás? Aligha!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top