nlc.hu
Sztárok

Diana halála A korona sorozatban

„Diana halálának ábrázolása olyan érzés, mintha átléptünk volna egy határt”

Egymásnak ugrottak A korona készítői és a királyi családot jól ismerő ismerősök, politikusok, írók. A Netflix azt hajtogatja, hogy ők egy drámasorozatot készítenek, nem dokumentumfilmet, azonban a kitalált elemekre sem Diana fiai, sem a volt férje nem tud reagálni.

Van itt egy kis félreértés. A Buckingham-palota, vagyis leegyszerűsítve III. Károly nem adott ki semmilyen hivatalos közleményt a Netflix sikersorozatának ötödik évada kapcsán. Azonban többen is vállalták rossz érzésüket azt illetően, hogy A korona folytatása elfogultan és egyoldalúan állítja be a 90-es évek történéseit, beleértve Diana hercegnő tragikus halálát. Arról nem is beszélve, hogy maga Vilmos herceg is többször kijelentette, hogy nem könnyű együtt élni a múlttal, ha azt újra és újra előveszik tévéműsorok és hitelesnek vélt dokumentumfilmek miatt.

II. Erzsébet A korona 5. évad

Imelda Staunton, mint II. Erzsébet (Fotó: Netflix)

A korona ötödik évada novemberben kerül fel a Netflixre, és a Tatler magazin információi szerint egyes társadalmi körökben egyre nagyobb az ellenérzés ezzel kapcsolatban. A legnagyobb probléma, hogy kiderült, a készítők kitaláltak egy jelenetet, ami a valóságban nem történt meg, erre azonban külön nem fogják felhívni a nézők figyelmét. A párbeszéd Diana és Károly között hangzik el, és ebben a férfi azt mondja nejének: „börtönbe kellene zárni, annyira rossz anya vagy!” 

William Shawcross, királyi életrajzíró – aki több könyvet is készített II. Erzsébet édesanyjáról – úgy fogalmazott a Telegraphnak, hogy ez egy „utálatos, rosszindulatú és szándékosan bántó” jelenet, valamint hozzátette azt is, hogy sok köze nincs a valósághoz.

A korona teli van hazugságokkal, féligazságokkal, amit csipkébe és bársonyba csomagolnak. Az emberek azt hiszik, hogy amit látnak, az a valóság. A korona szándékosan bántja a királyi család egyes tagjait, a köztisztviselőket, akik ezekre nem tudnak reagálni, vagy kártérítésért perelni. Peter Morgan, az egyik alkotó pedig egyszerűen kampányt folytat a monarchia lejáratásáért. Egy intézményt akar lerombolni hazugságokkal

mondta Shawcross a lapnak. Az író egyébként arra utalt, hogy a királyi család tagjai soha, semmilyen kritikára, pletykára nem reagálnak, nem reagálhatnak. Az egyetlen alkalom, amikor ezt nem is olyan rég megtették, az a nyomozás volt, melyben kiderítették, hogy a Dianával készült „roppant hitelesnek” beállított BBC-interjú nagyrészt csalással készült el, kihasználva az akkor már mentálisan labilis hercegnőt, akinek erősen üldözési mániája volt.

Diana, Károly és a fiúk A korona 5. évadában

Diana, Károly és a fiúk A korona 5. évadában (Fotó: Netflix)

De nem az író az egyetlen, aki felszólalt A korona ellen. Sir John Major, korábbi miniszterelnök is elítélte a napokban a műsort, amiért szerinte kitalált párbeszédekkel vezették meg a nézőket, és festettek egy, a valóságtól igencsak távol álló képet róla és a néhai királynőről. Major elmondta, hogy a sorozat készítői soha nem keresték meg őt, az általuk kreált jelentek pedig „károsak, rosszindulatúak és  fiktívek”. Lord Carey, Canterbury egykori érseke szintén aggályát fejezte ki a sorozat kapcsán a Telegraphnak.  Az érsek az ellen emelt hangot, hogy a készítők által kitalált egyik jelenetben, a néhai királynő bevallja, hogy gyermekei házasságának felbomlása „a legszörnyűbb szülői kudarca”.  Carey azt is mondta a lapnak, hogy beszélgetései a királynővel pestiesen szóval köszönőviszonyban sem állnak a sorozatban látottakkal. 

A korona plakát

A korona 5. évadának első hivatalos plakátja (Fotó: Netflix)

Az ötödik évad mindössze öt évet, az 1991 és az 1996 közötti időszakot öleli fel. Akkor lett vége Diana és Károly házasságának, ekkor égett le Windsor egyik része, ekkor ment tönkre Sarah és András házassága, és természetesen ekkor hunyt el a néhai walesi hercegné. A Netflix a közelmúltban kijelentette, hogy nincs felelősségük abban, hogy a sorozatban látottak tények vagy fikciók. Pedig már két évvel korábban, az akkori brit kulturális miniszter is úgy fogalmazott, hogy A korona készítőinek egyértelművé kellene tenniük, hogy a széria csupán fikció. „Aggódom, hogy egy nemzedéknyi néző, aki még nem élt az események idején, összetévesztheti a fikciót a valósággal.” Dominic West, aki Károlyt alakítja majd az új részekben, azt mondta, hogy ezek „elképzelt párbeszédek”, hiszen honnan is tudhatná bárki, hogy miről beszélgettek a magánéletükben a királyi család tagjai.

Domic West, vagyis Károly A koronában

Domic West, vagyis Károly A koronában (Fotó: Netflix)

A The Sun szerint viszont nem ekkora az egység a stáb között. A lap úgy tudja, hogy egyes jelenetek – melyek Diana walesi hercegnő halálát mutatják majd be – aggasztják a kollégákat.

Olyan érzés, mintha átléptünk volna egy határt. Nagyon kényelmetlen érzés volt visszatérni Párizsba, és Diana utolsó napjait és óráit drámává változtatni. A korona mindig igyekezett a lehető legérzékenyebben bemutatni a királyi család történetének kitalált változatát, de mostanában, ahogy az események közelednek a jelenhez, egyre nehezebb megtalálni ezt az egyensúlyt

mondta a stáb egyik tagja a lapnak.

„A koronát mindig is történelmi eseményeken alapuló drámaként mutattuk be. Az 5. évad is egy fiktív dramatizálás, amely azt képzeli el, mi történhetett a zárt ajtók mögött a királyi családban egy igazán jelentős évtizedben. Ezt az időszakot az újságírók, életrajzírók és történészek már alaposan megvizsgáltak és dokumentáltak” – állt a készítők közleményében. Korábban pedig így fogalmaztak: A koronát drámaként mutatjuk be a kezdetektől, és megbízunk abban, hogy a nézők értik, fikcióról van szó, ami nagy mértékben történelmi tényeken alapul. Ezért nem tervezzük és nem látjuk szükségét annak, hogy külön jelezzük a fikció tényét.” 

Diana A korona 5. évad

Diana halála lesz a fókuszban az új évadban (Fotó: Netflix)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top