Fotó

Ellesett pillanatok – II. Erzsébet az anya, nagymama és anyós

Ritka pillanatok azok, amikor beleshetünk a királyi család életébe. Nem a nyilvános megjelenésekre gondolunk, amikor a 90 éves II. Erzsébet színes kosztümjeiben, rendíthetetlenül megjelenik megannyi eseményen, és eleget tesz uralkodói kötelezettségeinek. Azokra a pillanatokra gondolunk, amikor a királyi család is "csak egy család", egyszerűen, mint mi.

Nehéz ilyen fotókat, videókat találni. Nehéz, de nem lehetetlen. Kétségtelenül az az egyik legemlékezetesebb pillanat, amikor Károly herceg, “maminak” hívta a királynőt a színpadon.

 

Margit négy évvel volt fiatalabb nővérénél. Amikor II. Erzsébet elmondta húgának, hogy bácsikájuk lemondott és apjuk lesz a király, Margit visszakérdezett: “Ez azt jelenti, hogy egyszer te leszel a királynő! Szegénykém…” A testvérek között ritkán volt feszültség, annak ellenére, hogy Margitnak olyanokat is megengedett a király, amit a trónörökös Erzsébetnek nem. Apjuk, VI. György király egyszer úgy nyilatkozott lányairól, hogy Erzsébet a “büszkesége”, Margit pedig az “öröme”.

 

Erzsébet – még hercegnőként – 13 éves korában ismerte meg Fülöpöt, aki Görögország és Dánia hercege volt. A trónörökös kamasz, már aznap eldöntötte, hogy csakis ez a férfi lehet a férje. Végig leveleztek a háború alatt, majd 47-ben megházasodtok.

 

Erzsébet ifjú feleségként és anyaként két évig élt Máltán. Élete legboldogabb időszakán írja le ezt az időszakot, legutóbb 2015 őszén tért vissza a szigetre. Károly herceg és Anna hercegnő is imádta az itt töltött időszakot.

 

Erzsébet négy gyermeke közül mindig András herceg volt a legkedvesebb. Ő a királynő és férje harmadik gyermeke. Ő az, akit mindig, mindig botrányból kiment az édesanyja.

 

Sokszor beszélnek arról, hogy II. Erzsébetet az unokája Vilmos herceg követi majd a trónon, nem pedig a fia Károly. Erre azonban semmi esély sincsen. Egyrészt Vilmos hevesen tiltakozik ellene, másrészt semmi sem indokolja, hogy Károly születési jogával élve ne lépjen trónra akár nyolcvanéves korában is.

 

Az anya – II. Erzsébet és egyetlen lánya, Anna hercegnő.

 

“Nekem ő elsősorban a nagymamán, és csak azután a királynő”- mondta egy 2011-es interjúban II. Erzsébetről, unokája Vilmos, aki második a trónörökösi sorban. “A kapcsolatom a nagymamámmal napról napra erősebb. Ahogyan egyre idősebb lettem, úgy tölt be egyre fontosabb szerepet az életemben…A nagymamám számomra egy elképesztően erős, stabil, megingathatatlan példakép. Hálás vagyok, hogy nem csak védelmez a mai napig, hanem átadja nekem mindazt a tapasztalatot, amit megélt az évek alatt.”

 

II. Erzsébet nem csak fiának, Andrásnak bocsát meg mindent, de unokájának Harrynek is. Ugyanakkor Vilmossal ellentétben, Harry elsősorban a “főnökének” tartja a királynőt. “Mindig is hatalmas mély tisztelettel tekintettem rá, mint a főnökömre, persze ő az én nagyim is”- mondta egy friss interjúban a herceg.

 

“Azt gondolom, hogy a nagymamámnak, nagyon büszkének kell lennie arra, amit elért. Mint királynő, egyesíti az embereket, nem számít, hogy milyen a bőrük színe, milyen etnikai hátterük van, hogy a világ melyik pontján élnek. Egyesíti őket azzal, hogy ő a királynőjük. Egyszer megkérdeztem tőle, hogy “Nagymama, mi a titkod?” Mosolygott és nem árulta el semmit.”

 

András herceg két lánya Eugénia és Beatrix is számos alkalommal vesznek részt közös programon II. Erzsébettel. “A nagyi a skót birtokán, Balmoralban érzi a legjobban magát. Ha ott találkozunk, akkor mindig látom az arcán, hogy elképesztően boldog. Egyetértek vele abban, hogy a legcsodálatosabb hely a világon.”- mondta Eugénia hercegnő. A pletykákkal ellentétben II. Erzsébet nagyon is jó viszonyt ápol a menyeivel. Mindegyik közül a legkisebb fia, Eduárd herceg neje, Zsófia wessexi grófné a kedvence.

 

II. Erzsébet nem szól bele Vilmos és Katalin életébe. Ő volt az, aki azt tanácsolta az unokájának, hogy a házasság előtt éljen együtt Katalinnal, hogy megismerjék egymást, és erre – bármilyen furcsán is hangzik – engedélyt adott. Az eljegyzés után azonnal elrendelte, hogy Vilmos és Katalin külön otthonát kialakítsák a Kensington Palotában. És rengeteget segített a fiataloknak az esküvő megszervezésében is. “Ott volt egy lista rajta 777 ember nevével, akiket mi alig ismertünk. Mi pedig átadtunk neki egy kis papírt rajta a barátaink nevével. Ránk nézett és azt mondta, gyerekek ők a legfontosabbak” – ezt Vilmos osztotta meg az esküvő után.

 

Mint az nemrégiben kiderült a kis György herceg – aki II. Erzsébet harmadik dédunokájaként született – “Gan-Gannek” hívja a királynőt, akinek a születésnapjára egy több órás dokumentumfilmet készítettek, melyben Katalin hercegnő is megszólal.

 

“Látom rajta, hogy mennyire imádja a gyermekeimet. Mindig apró ajándékokat csempész az ágyukra, ha náluk alszunk, vagy ő érkezik hozzánk vendégségbe. Hatalmas türelemmel van a dédunokái felé.”

 

Az anya, a nagymama, a dédnagymama

 

A dédnagymama – Középen: II. Erzsébet. Balról jobbra: ( a királynő legfiatalabb unokái) James, Viscount grófja, Lady Lujza Alíz Erzsébet Mary Mountbatten-Windsor, (a királynő dédunokái) Mia Tindall, Charlotte hercegnő, Savannah Phillips, György herceg és Isla Phillips

 

II. Erzsébet kislányként kezdett rajongani a lovakért a corgi kutyákért. Az uralkodó 2012-ben, közel hetven év után döntött úgy, hogy felhagy a corgik tenyésztésével. A legidősebb corgija abban az évben pusztult el, ő volt az első kutya, amit már nem pótoltak.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.