nlc.hu
Életmód

Virágok, melyeket a királyi család tagjairól neveztek el

Fejedelmi szirmok – Csodaszép virágok, melyeket a királyi család tagjairól neveztek el

Rózsák, iszalagok, dáliák és krizantémok viselik a brit királyi család tagjainak nevét. Szerinted melyikükhöz illik a legjobban a róla elnevezett virág?

A Királyi Kertészeti Társaságot (The Royal Horticultural Society) 1804-ben alapították. Ma is Nagy-Britannia vezető kertészeti szervezete, mely a kertészkedés népszerűsítésével, professzionális és amatőr kertészek képzésével, illetve virágkiállítások szervezésével foglalkozik. A társaságnál régi hagyomány az is, hogy különféle virágokat neveznek a királyi család tagjairól. 

A brit királyi család 2019-ben

A brit királyi család 2019-ben (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Erzsébet királynő

Erzsébet királynő nevét egy klasszikus rózsaszín árnyalatú, robosztus virágzatú, floribunda rózsa viseli. A növényt kezdő és tapasztalt kertészeknek egyaránt ajánlják, kifejezetten szívós fajta, mely több hónapon át ontja magából a virágokat. Az RHS Plants kertészetének egyik legnépszerűbb virága. Nyilván nem véletlenül.

Erzsébet királynő rózsa

Erzsébet királynő rózsa (Fotó: RHS Plants)

Diana hercegnő

Diana hercegnőről először, még életében egy élénk rózsaszín, trombita virágzatú iszalagot neveztek el. A növény késői virágzású, augusztus és október között nyílik.

Diana hercegnő iszalag

Diana hercegnő iszalag (Fotó: RHS Plants)

A walesi hercegné tragikus halálát követően a szervezet az emlékére is elnevezett egy virágot: a választásuk akkor egy halvány rózsaszín-fehér dáliára esett.

Diana hercegnő emlékére

Diana hercegnő emlékére

Vilmos herceg

A Vilmos hercegről elnevezett iszalag egy igen ritka, lila-burgundivörös színváltozat, melyet a 2018-as Chelsea Virágkiállításon mutattak be. A gyors növekedésű fajta júliustól egészen szeptemberig virágzik.

Vilmos herceg iszalag

Vilmos herceg iszalag (Fotó: RHS Plants)

Katalin hercegné

Katalin hercegnéről egy fehér-pasztell lila virágú iszalagot neveztek el, mely legalább annyira kifinomult és elegáns, mint maga a hercegné. 

Katalin hercegné iszalag

Katalin hercegné iszalag (Fotó: RHS Plants)

György herceg

Katalin és Vilmos első gyermekéről, György hercegről születése alkalmából nevezték el ezt a egyszerű, hófehér iszalagot, mely júniustól egészen őszig virágzik.

György herceg iszalag

György herceg iszalag (Fotó: RHS Plants)

Sarolta hercegnő

Sarolta hercegnőről 2016-ban, első születésnapja alkalmából neveztek el virágot, mégpedig nem meglepő módon szintén egy iszalagot.

Sarolta hercegő iszalag

Sarolta hercegő iszalag (Fotó: RHS Plants)

Lajos herceg

A hercegi pár harmadik gyermeke, Lajos herceg sem maradt persze saját iszalag nélkül. 

Lajos herceg iszalag

Lajos herceg iszalag (Fotó: RHS Plants)

Meghan hercegné

Tavaly májusban, a Chelsea Virágkiállításon debütált Meghan hercegné iszalagja. A magentáslila növény évente kétszer, tavasz végén-nyár elején, illetve kora ősszel virágzik.

Meghan iszalag

Meghan iszalag (Fotó: RHS Plants)

Archie Harrison

Ugyanezen a seregszemlén mutatkozott be a Meghan és Harry gyermekéről, Archie Harrisonról elnevezett sárga krizantém is, melyet az Egyesült Királyság legrégebbi krizantémtermesztője, a Chrysanthemum Direct nemesített. 

Archie Harrison krizantém

Archie Harrison krizantém (Fotó: Yui Mok/PA Images via Getty Images)

Olvass még a brit királyi családról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top