Sztárok

Az elviselhetetlen, a csupaszív és a jegyzetelő – ilyen anyák a királynők és hercegnők

Anyák napját ünneplünk, és gondoltuk górcső alá vesszük, milyen édesanyák a királyi családok híres tagjai. Monacó, Egyesült Királyság és Svédország koronás hölgyeinek életét érdemes megismerni.

Erzsébet királynő nehezen lendült bele

A napokban ünnepelte 94. születésnapját II. Erzsébet királynő, akinek négy gyereke, nyolc unokája és nyolc dédunokája van. A jelenről, vagyis arról, hogy milyen nagymama vagy dédi Erzsébet, többet olvashatunk, és egy cuki nagyszülő képe lebeg a szemünk előtt ilyenkor. Például Katalin hercegné maga mesélt egyszer arról, hogy a figyelmes királynő mindig hagy valami kis meglepetést, édességet a gyerekek szobájában, ha nálunk jár vendégségben, de Saroltát gyakran lepi meg például a saját kertjében szedett virágcsokorral. De milyen volt Erzsébet királynő anyaként? 

„Próbált a lehetőséghez képest normális gyerekkor biztosítani a gyerekeinek. De néha nehezen tudta ezt megoldani, hiszen mégiscsak ő brit királynő”–  írta könyvében Carolyn Harris. II. Erzsébetből 26 évesen lett királynő, fiatal anya és feleség volt, aki innentől kezdve szigorú időbeosztás szerint élte az életét, a kötelezettségeinek mindig eleget tett, és tesz ma is. Ráadásul akkoriban még a tengerentúli utakra nem vitték magukkal a gyerekeket a férjével, mint teszi ezt most meg Katalin hercegné és Vilmos herceg, vagy tette meg Diana hercegnő és Károly herceg. Akkoriban a kis Károly és Anna többnyire a nevelőnőkkel töltötték az időt valamelyik palotában, illetve a királyi család otthon maradt tagjaival. Károly herceg már gyerekkorától szoros kapcsolatot ápolt nagybátyjával, Lord Mountbattennel, valamint nagyanyjával, Erzsébet anyakirálynéval.

Károly és Anna nagybátyjával

Károly herceg és Anna hercegnő nagybátyjával Lord Mountbattennel és Lady Mountbattennel, Máltán (Fotó: PA/PA Images via Getty Images)

„A királynő gyakran meglátogatta a fiát, amikor az Skóciában tanult, és mindig lenyűgözte Károly szenvedélye a művészetek iránt. Próbálta őt felkészíteni a rá váró életre és feladatokba, de valamennyire már szerette volna meghagyni a függetlenségét is”- olvasható Sally Bedell Smith Károly herceg életéről szóló könyvében. II. Erzsébet lényegesen több időt tudott együtt tölteni két fiatalabb gyerekével, Andrással és Eduárddal. Ekkor már „tapasztalt” királynő volt, aki könnyebben tudta beosztani az idejét, és meglátta, hogy a családdal töltött minőségi idő segít számára abban, hogy a munkájában jobban teljesítsen.

„Nem azt mondom, hogy Károllyal, vagy Annával nem volt jó a kapcsolata. Amikor csak tudott velük volt. Játszott velük, mesét olvasott fel nekik… De sokkal jobban jelen tudott lenni András és Eduárd életében” – írta Harris. II. Erzsébet ragaszkodik régen bevezetett, számára oly kedves hagyományokhoz, mint például az, hogy a családi nyarakat Balmoralban töltsék, a karácsonyt pedig Sandringhamben, és a karácsonyi ajándékozásnak is külön hagyománya van.

II. Erzsébet több időt töltött Andrással és Eduárddal

II Erzsébet királynő Andárs és Eduárd herceggel játszik, 1965. (Fotó: Lisa Sheridan/Studio Lisa/Getty Images)

Így emlékezett édesanyjára Albert monacói herceg

A néhai Grace Kelly, vagyis Grace monacói hercegné, 1982-ben egy tragikus balesetben hunyt el, az autóban mellette ült egyik gyereke is. Az egykori amerikai színésznő összesen három gyereket szült férjének, III. Rainier hercegnek: II. Albert herceget, Stefánia hercegnőt és Karolina hercegnőt.

„Hogy milyen jó és anya volt? Még gyönyörűbb volt belül, mint kívül. Szerető, gondoskodó, nagyon gyakorlatias édesanya volt. Számára a három gyereke jelentett mindent. Mindig csak a jót kereste, azt akarta, hogy nekünk a legjobb legyen”– mondta a People magazinnak Albert herceg, Grace Kelly fia.

Grace Kelly és a gyerekek: Stefánia, Albert és Karolina, 1966. (Fotó: Bettmann/Getty Images)

Grace Kelly és a gyerekek: Stefánia, Albert és Karolina, 1966. (Fotó: Bettmann/Getty Images)

Anyám soha nem panaszkodott. Pedig kezdetben amerikai nőként, nem lehetett könnyű beilleszkednie… Minket a gyermekeit megtanított arra, hogy mindig udvariasak legyünk, hogy tisztelettel legyünk az emberek felé, rangjától, nevétől, vagyonától függetlenül. Anyánk, minden szabadidejét velünk töltötte. Ha pedig szerettünk volna kérni valamit a szüleinktől, tudtuk, hogy anyánál kell próbálkoznunk, mert apánk szigorúbb volt” – emlékezett vissza gyerekkorára a jelenlegi monacói herceg, aki szerint a legnagyobb tévhit az anyjával kapcsolatban, boldogtalan, depressziós asszony volt.

Soha nem éreztem őt annak. Anyám 52 éves volt, amikor meghalt. Ez fájdalmas dolog. Ma is érzem a hiányát. Sokkal több dologról akartam, és akarnék vele beszélni, mint amennyire lehetőségem volt.”

Grace Kelly fia Albert herceg

Grace és fia Albert jamaikán (Fotó: getty images)

Lányával osztozik a ruháin a svéd királyné

A svéd Szilvia királyné gyerekkorát Németországban és Brazíliában töltötte, és egy teljesen új ország lett az otthona, amikor kimondta az igent a jelenlegi svéd királynak, Károly Gusztávnak. Szilviának három gyereke, és hét unokája van, akikkel szoros a kapcsolata. Legidősebb lánya, Viktória koronahercegnő szívesen viseli édesanyja ékszereit és ruháit is, nemegyszer újrahasznosította már Szilvia 10-20 éves impozáns estélyijét a szekrényből.

„Boldoggá tesz, hogy Viktória használja a régi, szeretett ruháimat.  Olyan kellemes arra gondolni, hogy ilyen összhangban vagyok a gyerekemmel. Ez csodálatos érzés”- mondta korábban erről az Elle magazinnak a királyné. Ám egy másik beszélgetésen azt is elárulta, hogy a legközelebb a legkisebb gyerekét, Madeleine hercegnőt érzi magát, éppen ezért volt számára nehéz időszak, amikor a nő, családjával együtt az Egyesült Államokba költözött. 

Madeleine hercegnő, Károly Fülöp, Viktória hercegnő, Szilvia svéd királyné és XVI. Károly Gusztáv svéd király (Fotó: Mark Cuthbert/UK Press via Getty Images)

Madeleine hercegnő, Károly Fülöp, Viktória hercegnő, Szilvia svéd királyné és XVI. Károly Gusztáv svéd király (Fotó: Mark Cuthbert/UK Press via Getty Images)

Jegyzeteket készít gyermekeiről

Míg anyja három, addig a svéd Viktória koronahercegnő két gyereknek adott életet. A 42 éves trónörökös lánya nyolc, míg fia négy esztendős. Egy interjúban, amit a Svéd Nemzeti Hírügynökség közölt, Viktória így beszélt az anyaságról.

„Mint minden dolgozó anya, én is kimaradok olykor egy-egy igazán kedves pillanatból a gyerekeim életéből”– azonban hozzátette azt is, hogy igyekszik minden apróságnak tűnő részletet lejegyezni, ami a fiával és a lányával történik.

Próbálom megfigyelni őket, a viselkedésüket, a boldogságukat, az örömüket, és azt is ha rájuk tör a bánat. Ezeket pedig leírom. Oszkár nagyon nyugodt gyerek, jól fókuszál, jó megfigyelő. És imádja a nővérét, aki élénk, vibráló, csupaszív személyiség.”

Viktória és lánya Esztella

Viktória svéd királyi hercegnő és lánya Esztella (Fotó: MEGA / The Mega Agency / Profimedia)

Együtt süt-főz a gyerekeivel

Katalin hercegné boldog, háromgyerekes anyuka és olykor-olykor nyilvános eseményen férjével együtt elárulnak egy-két apró titkot a gyerekekről. Így például tudjuk, hogy György és Sarolta imád Katalinnak sütni a konyhában, kedvencünk a házi pizza. A kétéves Lajos herceg pedig rajongással utánozza nagyobb testvéreit. Ezt nem is olyan régen azon a videón is láthattuk, amit a büszke szülők töltöttek fel róluk.

Katalin 2019-ben beszélt az anyaságról, amikor fiatal szülőknek támogatást nyújtó alapítvány rendezvényén járt. „Anyának lenni nem könnyű, sok támogatást igényel, különösen a kezdeti időszakban. Sok könyvet elolvasunk, sok tanácsot kérünk. Életünknek ebben a szakaszában mindannyian ugyanazokat a küzdelmeket folytatjuk le, ugyanazok a kételyek dolgoznak bennünk. Lehet, hogy mi Vilmossal kissé más körülmények között élünk, de tudom, milyen harcaik, feladataik vannak a szülőknek.”

Elviselhetetlen anya volt

Viktória királynőről szeretnek romantikus képet festeni. Különösen igaz ez a róla elnevezett sorozaton, amit itthon az HBO-n lehet megnézni. Viktóriát egy olyan sok gyerekes édesanyának mutatják, aki szinte mindig kedvesen áll a gyerekeihez, bár nevelők veszik körül a kicsiket, ő is nagy szeretettel gondoskodik róluk. De, mi volt ehhez képest az igazság? Nos, Viktória az életben nagyon is szigorúan fogta mind a kilenc gyermekét, akiket inkább tekintett egyfajta eszköznek ahhoz, hogy kiházasításukkal ellenőrzése alatt tartsa Európát. A gyerek hercegeknek és hercegnőknek komoly elvárásoknak kellett megfelelniük, például sírni tilos volt, és a tanítok testi fenyítését is bírniuk kellett.  Viktória kifejezetten szeretett megalázó, becsmérlő, lekezelő sorokat írni naplójában a gyerekeiről. Korábban már írtunk róla, hogy a királynő így írt fiáról, a későbbi királyról, Eduárdról.

Bertie (Eduárd Albertként született, csak királyként vette fel az Eduárd nevet – a szerk) módszeresen tétlen, lusta gyerek. Semmi nem érdekli. Kétségbe ejt a gondolat, hogy rá marad a trón”- nem túl kedves, ugye? Viktória a fiát okolta azért is, mert a sokat betegeskedő férje elhunyt, és nem ez volt a legdurvább, amit a gyereke fejéhez vágott.

Viktória királynő és Albert herceg (Fotó: Jerry Tavin / Everett / Profimedia)

Viktória királynő és Albert herceg (Fotó: Jerry Tavin / Everett / Profimedia)

Anyák napja 2020!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top