nlc.hu
Trend

Katalin hercegné a Strathmore Rose tiarában

Elfeledett, 100 éves tiara ragyogott Katalin hercegné fején

Közel egy évszázad után került elő II. Erzsébet édesanyjának lélegzetelállító, rózsamotívumos tiarája.

A Nagy-Britanniába látogató koreai elnök Jun Szogjol és felesége Kim Gonhi tiszteletére rendeztek állami bankettet kedd este a Buckingham-palotában. Az eseményen a királyi család prominens tagjai, így természetesen Vilmos herceg és Katalin hercegné is részt vett. A walesi hercegné egy hímzett vállrésszel ellátott, hófehér Jenny Packham estélyi ruhát viselt, a fején pedig a Strathmore Rose tiara ragyogott, mely ezt megelőzően közel egy évszázadon át porosodott egy dobozban.

Katalin hercegné

Katalin hercegné az állami banketten (Fotó: Yui Mok / POOL / AFP)

A Strathmore Rose tiarát még II. Erzsébet édesanyja, Bowes-Lyon Erzsébet kapta nászajándékba a szüleitől, amikor 100 évvel ezelőtt házasságot kötött York hercegével, a későbbi  VI. György brit királlyal. A fejéket, mely még a 19. század végén készült, a londoni Catchpole & Williamstől vásárolták. A gyémántokkal díszített tiara különlegessége, hogy a virágok levehetők és brossként is hordhatók, illetve eredetileg öt foglalatos zafír is tartozott hozzá, melyek a rózsák helyére voltak rögzíthetők.

A yorki hercegné házassága első éveiben rendszeresen hordta a tiarát, több akkoriban készült portréján is ebben látható. A kor divatjának megfelelően ő nem a feje tetején, hanem a homlokára húzva viselte az ékszert. Utoljára a harmincas években bukkant fel, majd szinte teljesen elfeledték, sem maga az anyakirályné, sem II. Erzsébet, sem pedig az uralkodócsalád más tagja nem viselte azóta sem. Bár többször felmerült, hogy a família valamely házasodó tagja ezt választja esküvői tiaraként, végül sosem került elő. Egészen tegnapig.

Bowes-Lyon Erzsébet

Bowes-Lyon Erzsébet 1926-ban (Fotó: Daily Herald Archive/National Science & Media Museum/SSPL via Getty Images)

Egyes elméletek szerint a fejdíszt azért nem választotta senki ilyen sokáig, mert úgy vélték, hogy csak homlokon lehet viselni, ahogy annak idején Bowes-Lyon Erzsébet tette, azonban Katalin hercegné megcáfolta ezt, hiszen ő a feje tetejére tűzte, akár bármelyik másik tiarát.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top