Család

Elfeledve és megcsalva – tényleg így élt lemondása után VIII. Eduárd brit király?

VIII. Eduárd kevesebb, mint egy évig volt az Egyesült Királyság uralkodója. Meg sem koronázták, mégis elérte, hogy mindenki, de tényleg mindenki róla beszéljen. Még azok is ismerik a nevét, akik egyébként nem fordítanak különösebb figyelmet a királyi családnak. De akkor mégis mitől lett olyan híres II. Erzsébet nagybátyja?

Örökké irigy volt Erzsébetre

Ő volt a trónörökös, aki apját, V. Györgyöt követte a trónon. Csakhogy a korábban is meredek nőügyeiről elhíresült herceg a rossz asszonyba szeretett bele, amikor pedig apja halála után rászállt a korona, esze ágában nem volt lemondani. Ez a nő a már sokat emlegetett, elvált, amerikai – nem Meghan Markle, hanem – Wallis Simpson volt. A kapcsolatot a kormány, az anyakirályné és az egyház is aggódva figyelte. Wallis ugyanis náci vezetőkkel is barátkozott, s megbízhatónak a legkevésbé sem volt mondható. Ráadásul akkoriban elfogadhatatlan lett volna, hogy egy kétszeresen elvált amerikai asszonyból legyen a királyné.  Eduárdnak döntenie kellett, ő pedig elvakultan a szerelmet választotta a kötelesség helyett. Bár egész hátralévő életében irigykedve figyelte öccsét, majd annak lányát, Erzsébetet a trónon. Nem mintha ők valaha is vágytak volna erre a szerepre… Miután Eduárd lemondott, asszonykájával meglátogatta Hitlert, amit érthetően a britek nem néztek jó szemmel. Franciaország német megszállása után a kormány s a családja a Bahamák kormányzójává nevezték ki, így próbálták meg  távol tartani az ország vezetésétől és attól, hogy titkokat adjon ki a németeknek. Mindez 1940-ben történt, a döntés pedig nem volt véletlen, hiszen korábban gyakran találtak a titkos, hivatali papírjain rúzsnyomokat és italfoltokat. Vagyis az ország háborús titkait is kiadhatta az asszonynak.

Wallis Simpson és VIII. Eduárd találkozik Adolf Hitlerrel (Fotó: IanDagnall Computing/Alamy/Profimedia)

Wallis Simpson és VIII. Eduárd találkozik Adolf Hitlerrel (Fotó: IanDagnall Computing / Alamy / Profimedia)

Élet a Bahamákon

Bahamai otthona bármennyire is impozáns volt, számára nagyon puritán a Buckingham-palotához képest. Az ingatlant most 8,5 millió dollárért árulják, s a hirdetésben még Harry és Meghan számára is írtak felhívó szöveget, hátha a királyi családot legfrissebben elhagyó herceg is megvenné. Eduárd persze nem volt boldog, amiért ide kell költöznie, ám egyes történelmi beszámolók szerint maga az anyja fenyegette meg, hogy elvág minden anyagi forrást, ha engedély nélkül el meri hagyni a bahamai házat és a vele járó kormányzói tisztséget. Egészen pontosan az történt, hogy a kormányzói kúria túlságosan „élhetetlennek” bizonyult, s a lemondott király nem volt hajlandó beköltözni, amíg azt fel nem újítják, így vette meg a Sigrist House kúriát, ide költöztek be először a nejével.

Fotó: Sotheby’s, TopTenRealEstateDeals.com

A Sigrist House kúria (Fotó: Sotheby’s, TopTenRealEstateDeals.com)

Ez ma már az egyik legdrágább ház a szigeten. Bár kormányzósága alatt a herceg számos olyan döntést hozott, mely kedvezően hatott a bahamaiak életére, ő nem igazán volt boldog az ottani életében. Hiúsága miatt pedig nem volt képes feldolgozni, hogy félreállították a felnőttek sakktábláján és elfelejtkeztek róla. Pedig sokan bármit megadnának, ha ebben a kúriában élhetnének.  A házhoz négy hektárnyi kert tartozik, és pazar kilátás az óceánra. A házat, ahol ideiglenesen lakott a nejével, még Frederick Sigrist brit filmgyártó építette az 1930-as években. A hatalmas építményt brit vidéki ház stílusban alakították ki. A kúria négy lakosztállyal, három hálószobás apartmannal és két négyfős vendégházzal büszkélkedhetett, ám ez nem volt elég az új kormányzónak. Az ingatlant azóta természetesen korszerűsítették, új tetőt kapott, ahogyan modernizálták az elektromos hálózatot és a vízvezetékeket is. A kertbe apró tavakat alakítottak ki, számos kókusz- és gyümölcsfát ültettek. Természetesen úszómedence is jár az egykori herceg kúriájához, amelyből szintén az óceánt lehet sasolni.

Megnézem
Összes kép (7)

VIII. Eduárdból tehát Eduárd Windsor herceg lett, s feleségével, Simpsonnal  öt évig élt a Bahamákon. 1945-ben mondott le, majd Észak-Amerikába utaztak, és leginkább gazdagok eseményein vettek részt afféle díszvendégként. Végül Franciaországban telepedtek le, itt éltek egészen a Eduárd haláláig.

Egy régi történet az alkalmazott naplójából

Azt csak kevesen tudják, hogy Wallis és Eduárd ezután is szívesen időzött az Egyesült Államokban. Itt találkozgatott Wallis és fiatal szeretője is. A nő 54 éves volt, Jimmy pedig 35, amikor a viszony elkezdődött. A férfi anyjának Palm Beachen található otthonában találkoztak először. Bár Jimmy számos híres felmenővel büszkélkedhetett, őt magát megannyi elitiskolából eltanácsolták, sokak szerint igazi élősködő volt.  De igaz volna ez a pletyka?

Anne Seagrim korábban Eduárdnak dolgozott. Naplóját és abban félve őrzött titkait hosszú évekig megtartotta, ám 2011-ben, a halála után ezek a papírok napvilágot láttak. A történet szerint tizenhárom év házasság után a hercegné unatkozni kezdett a francia otthonukban, s unta a kesergő, honvággyal küzdő herceget is. Viszonyba keveredett hát egy 19 évvel fiatalabb, amerikai férfival, ő volt Jimmy Donahue, akiről a korabeli pletykalapok munkatársai mind úgy vélték, hogy ismert homoszexuális. Anne így jegyezte le azt a pillanatot, amikor Eduárd herceg szembesült azzal, hogy megcsalják. „Azon a napon történt, amikor hazaérkezett egy ismert New York-i klubból. Ott azt mondta neki valaki, hogy a saját érdekében tudnia kell, hogy Wallis minden este ugyanazzal a fiatal fiúval fekszik az ágyba. A herceg felment a szobájába és magába roskadva feküdt, amikor benyitott hozzá a neje.  Eduárd elcsukló, szinte nyüszítő hangon elmondta neki, amit róla hallott. Ezeket a szavakat intézte hozzá:

Wallis, a tetted nem azért zavar, mert Windsor hercegnéje vagy, hanem azért, mert a feleségem vagy.  Bármelyik férfi bánná, ha ezt tennék vele.”

Wallis és VIII. Edward (Fotó: Getty Images)

Wallis és VIII. Edward (Fotó: Getty Images)

 A személyzet naplója szerint az asszony egyetlen szót sem válaszolt. Lesütött szemekkel jött ki a férje szobájából, majd elhaladva Anne mellett, elment a szobájába. „Nem volt önmaga. Nagyon csendes és alázatos lett. Amikor bement a szobájába, hosszú ideig telefonált. Felbontotta a kapcsolatát azzal a fiatalemberrel. Legalábbis ezt hittük. Nem így történt, még évekkel ezután is találkozgattak. Mentségére legyen szólva, hogy amikor rájött, hogy elkapták, nem próbált meg szabadkozni, vagy hazudni… Sajnálom ezt a két embert. Mert bár biztos vagyok abban, hogy Wallis soha nem érzett olyan erős szenvedélyt a herceg iránt, mint fordítva, valahol mégis szerette, kötődött hozzá. Boldoggá akarta tenni, de számára Eduárd egy munka volt, nem pedig egy kölcsönös szerelem” – olvashatóak a korábbi alkalmazott naplójában.

Wallis 1954-ben végleg szakított a férfival. Eduárd 1972-ben, rákban hunyt el, neje 1986. április 24-én halt meg. Férje mellé temették el a windsori kastély közelében fekvő Royal Burial Ground-ban. Sírfeliratán ez áll: „Wallis, Windsor hercegnéje”.

Egy másik amerikai hercegnő…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top