nlc.hu
Sztárok

Marguerite Alibert és VIII. Eduárd pikáns kapcsolata

A párizsi kurtizán, aki pofátlanul megzsarolta a királyi családot, így megúszott egy gyilkosságot

Egy kicsit sem romantikus történet, ami arról szól, hogy jól át kell gondolni, kinek irkál az ember szerelmes leveleket.

Aki felháborodott azon, hogy Károly és Kamilla viszonyt folytatott, amíg Károly Diana férje volt, vagy éppen azon, hogy hány szeretője volt a herceg mellett Dianának, az most vegyen egy mély levegőt és nyugodjon meg, mert egy igazán botrányos francia örömlány és az egykori brit trónörökös történetét hoztuk ma el.

Az, hogy VIII. Eduárd király, aki II. Erzsébet nagybátyja volt, azért mondott le villámgyorsan a trónról, mert szerelmes lett a kétszeresen elvált amerikai Wallis Simpsonba, közismert történet. De Eduárd már 23 éves korában is apja idegeivel játszott, amikor viszonyba keveredett a francia Marguerite Aliberttel.

Pezsgő, luxus és titokzatos levelek

Az első világháború idején, akkor még Eduárd walesi hercegként (V. György legidősebb fiaként – a szerk.) Franciaországban állomásozott. Amikor 1917 tavaszán Párizsba ment eltávozásra, az ottani arisztokrata barátain keresztül megismerkedett az akkor 24 éves Marguerite Aliberttel, aki azonnal elbűvölte. A lány azonban nem volt nemes. Apja taxisként, anyja pedig házvezetőnőként dolgozott. Alibertet fiatalon egy kolostorba küldték a szülei, ám amikor teherbe esett, el kellett hagynia a rendházat. Haza nem mehetett, így a megélhetés miatt konzumnőként kezdett dolgozni egy ismert bordélyházban. Amikor a hercegnek a szállodában bemutatták a kicsit sem szégyenlős nőt, az képtelen volt ellenállni neki. A találkozásuk utáni 18 hónapban Eduárd és Marguerite között tombolt a szerelem. A walesi herceg, amikor csak tudott, elmenekült Párizsba, hogy a nővel legyen. Ilyenkor a legdrágább pezsgőt itták és Eduárd Rolls-Royce autójával kocsikáztak körbe-körbe a városban. Volt olyan időszak, amikor V. György fia havonta 20 levelet is küldött szerelmének, melyet mindig egy „E” betűvel írt alá. Bár ne tette volna… 

Marguerite Alibert

Marguerite Alibert, a párizsi kurtizán (Fotó: Wikipedia)

Hinnéd vagy sem, de a szerelemnek maga a herceg vetett véget, amikor megismerkedett a szintén házas Freda Dudley Warddal, aki ráadásul közelebb is élt hozzá. Eddig tartott a nagy románc a párizsi nő és a trónörökös között. A szakításkor pedig a férfi nyomatékosan felhívta Alibert figyelmét arra, hogy semmisítse meg a korábban küldött leveleket. De ő nem az a fajta lány volt, aki hallgatott a férfiakra, még akkor sem, ha Nagy-Britannia trónörököséről volt is szó. „Ó azok az átkozott levelek! Mekkora bolond voltam, hogy nem fogadtam meg a tanácsodat, több mint egy évvel ezelőtt. Attól tartok, hogy ő az a 100 ezer font, vagy semmi típusú nő. Csalódott vagyok, nem gondoltam, hogy ennek csúnya vége lesz. Minden probléma a leveleim miatt van, mert egyet sem égetett el” – írta korábbi személyi titkárának, Joey Legh-nek a herceg.

3 év, két férj

Az említett összeg ma körülbelül 9 millió fontnak felel meg. Amíg ment az alkudozás, Alibert új férfit talált magának, ő pedig nem volt más, mint Charles Laurent. A gazdag tiszt alig néhány hónappal a megismerkedésük után feleségül vette a nőt, aki felvette hites ura családnevét. A gyors esküvőt gyors válás követte, vigaszdíjnak azonban Marguerite hatalmas asszonytartást kapott.

Marguerite Alibert

Marie Marguerite Ali Bey (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

1922-ben Eduárd némiképp ismét fellélegezhetett a zsarolásból, amikor az exe megismerkedett az egyiptomi Ali Fahmyval, aki nemcsak multimilliomos, de elképesztően népszerű is volt a hölgyek körében. Él egy tévhit, hogy a férfi a valóságban herceg volt, azonban ez csak egy ráragasztott jelző. Ennek ellenére mesés vagyonnal rendelkezett, és mondhatni naponta adott gyémántot, aranyat a szerelmének. Így hát mit érdekelte már Alibertet az angol trónörökös zsarolása. Hisz új, multimilliomos szerelmének a vagyona sokkal többet jelentett számára, mint a zsarolással megkaparintható összeg vagy az asszonytartás.

Véres Chanel ruha és kirakattárgyalás

Alibert és Ali Fahmy 1923-ban már össze is házasodtak Kairóban, a francia nő pedig áttért az iszlám vallásra. A lakodalmat az év első hónapjaiban tartották, ám mire nyáron megérkeztek Londonba, az asszonyt mindig zúzódásokkal a testén lehetett látni, miközben a férfinek karmolások voltak az arcán. A pár ekkoriban a Savoyban szállt meg, és egyik éjszaka annyira elfajult köztük a vita, hogy Alibert lelőtte férjét. A nőnek arra sem volt ideje, hogy lecserélje véres Chanel ruháját, azonnal letartóztatták. Míg őt kihallgatták, a férjét kórházba vitték, de már nem lehetett megmenteni az életét.

Ali Kamel Fahmy Bey

Ali Kamel Fahmy Bey, akit felesége gyilkolt meg (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

Alibert letartóztatásának híre futótűzként terjedt Londonban, így hamar értesült róla a királyi udvar is. A család pedig pánikba esett. Attól tartottak, hogy az ügyész a nő mocskos múltját is felhasználná, csak azért, hogy megnyerje az ügyet. Ez pedig azt jelentette volna, hogy a walesi herceget egy olyan nővel említették volna egy lapon, aki képes a gyilkosságra. Gondoljunk csak bele, miként hatott volna az a trónörökös hírnevére, ha a lapok beszámolnak róla, hogyan fürdött pezsgőben a népszerű párizsi prostituálttal. Tette ezt az eltávozása közben, amikor katonatársai a lövészárokban harcoltak…

Az egész történetről még egy könyv is készült (The Prince, The Princess And The Perfest Murder), amelyben az ügyvéd, Andrew Rose ezt írja: „Ez is csak egy megkomponált kirakatper volt. A hatóságok Alibert felmentését akarták, hiszen egy gyilkossági ítélet katasztrofális lett volna az udvar számára.” A tárgyaláson a bíró az egyiptomi üzletember szexuális viselkedését „megdöbbentően émelyítőnek és undorítónak, kegyetlennek és utálatosnak” titulálta. Ezzel is azt erősítve az esküdtekben, hogy a nő önvédelemből ölt. Alibertet fel is mentették. A megállapodás egyébként az volt, hogy ő visszanyeri a szabadságát, ha visszaszolgáltatja Eduárd összes levelét az udvarnak.

A nő ezt követően visszatért Párizsba. Néha-néha szerepelgetett filmekben, de többnyire azzal töltötte az idejét, hogy gazdag férfiakat próbált behálózni újra és újra. Hogy mi lett Eduárddal? Nos, ő lemondott a trónról és megnősült. De ezt a történetet már ismerjük…

Megnézed VIII. Eduárd szeretőit! Katt a galériára!

Thelma Furness
Megnézem
Összes kép (4)

Marguerite Alibert 1971-ben, VIII. Eduárd pedig 1972-ben hunyt el. Mindketten Párizsban élték le életük utolsó éveit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top