nlc.hu
Sztárok

Igazság Kamilla és Károly herceg kapcsolatáról

Ilyen volt Kamilla és Károly kapcsolata a valóságban – Mi igaz a The Crown sorozatból?

Ritkán válik valaki egy sorozat hatására annyira a közutálat tárgyává, mint Kamilla hercegné. A Netflixen látható The Crown (A korona) negyedik évadát követően pont ez történt. Pedig jócskán akad a történetben drámai túlzás, arról nem is beszélve, hogy mindenki hibás volt ebben az elrontott édes négyesben. Lássuk csak, mégis milyen volt Kamilla és Károly kapcsolata a valóságban.

Ma már hivatalosan Kamilla cornwalli hercegnéként ismerjük, sokáig a korábbi férje nevén, Camilla Parker-Bowlesként emlegették a napok. Lexikonszerűen nagyjából ezt lehet tudni róla:

  • Kamilla 1947-ben Londonban született,
  • szülei Sussex megyében éltek,
  • apja őrnagy volt a hadseregnél,
  • anyja pedig Ashcombe bárójának legidősebb gyereke. A család ilyen módon volt köthető az udvarhoz,
  • a helyi iskolában kezdte meg tanulmányait, majd egy svájci bentlakásos intézetbe küldték szülei, a főiskolát már Londonba végezte el, és diplomázása után egy tervezőirodában kapott munkát.

A nyilvánosság Károly herceg szeretőjeként ismerte, erről a kapcsolatról számtalan részlet kiderült, a legtöbb a herceg sértett és megalázott feleségétől, Dianától származik, lényegében ezekből építkezett a Korona című sorozat is, ahol Kamillát és Károlyt is olyan rossz színben tüntették fel, ami csak hollywoodi főgonoszoknak jár ki. De mi az igazság? 

Szerelem volt a kezdetektől

Károly és Kamilla a húszas éveik elején jártak, amikor 1971-ben először találkoztak. Bár a pletykák szerint Károlynak egy lovaspóló-mérkőzésen mutatták be Kamillát, az igazság ezzel szemben az, hogy Lucia Santa Cruz, az Egyesült Királyság chilei nagykövetének lánya volt az, aki összehozta egykori iskolatársát, Károlyt és a talpraesett Kamillát. 18 hónapig tartó, szerelmes románc indult el köztük. Boldogok voltak, annak ellenére, hogy a királyi család nem nézte jó szemmel a bimbózó kapcsolatot, Kamillát ugyanis nem tartották elég megfelelőnek a jövendő uralkodó számára. Károlyt ez kicsit sem érdekelte. Alaposan kidolgozott, nagyon megható szerelmes levelekkel bombázta a nőt, és mindennaposak voltak késő esti telefonbeszélgetéseik is.

Nem minden mese igaz Károly hercegről és Kamilláról

Károly herceg és Kamilla cornwalli hercegné egy lovaspóló-mérkőzésen, 1975-ben (Fotó: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)

„Kézzel tapintható volt, hogy ketten tökéletesen kiegészítik egymást. Már fiatalon mindketten érdeklődtek a természet és a lovak iránt, ugyanazokat a rádióműsorokat szerették, ugyanazokat a művészeket kedvelték. De a legfontosabb, hogy rajongtak egymásért” – írták egy 1994-es könyvben.

Ne felejtsük el, hogy Károly ekkor facér volt, az egyik legkapósabb agglegénynek számított. A két évvel idősebb Kamilla azonban se veled-se nélküled kapcsolatban élt Andrew Parker Bowles tiszttel, akit még tizenhét évesen ismert meg. Kamilla akkor engedett utat érzelmeinek Károllyal kapcsolatban, amikor Andrew elkezdett kifelé kacsintani a kapcsolatból, és többször is megcsalta Kamillát. Egyszer még Károly húgával, Annával is randizott, ahogyan ez a The Crown sorozatból is kiderült.

Ágyas igen, feleség nem

Károly és Kamilla között azonban egyre komolyodott a kapcsolat. A trónörökösnek esze ágában sem volt lemondani az imádott nőről, és életrajzírói szerint 1972 novemberében szerette volna megkérni a kezét, de továbbra is habozott a döntésével kapcsolatban. 1972 decemberében töltötték együtt a „hosszú szünetük” előtti utolsó hétvégéjüket. Károly nagybátyjának és mentorának, Lord Mountbattennek a házába utaztak. Az ugyanis a valóságnak megfelelően került a sorozatba, hogy a nagybácsi volt az egyetlen, akiben Károly megbízott a családban.

Károly vívódott. Szerelmes volt Kamillába, de tudta, hogy szülei soha nem hagynák jóvá ezt a kapcsolatot. Egyetértett vele ebben a keresztanyja, Patricia Mountbatten is, aki később egy könyvben elmondta, hogy házasság soha nem jöhetett volna létre. „Egy Kamillához hasonló nőt nem engedtek volna Károllyal az oltárhoz” – mondta. Károly szerelmes volt, de hezitált, erről valóban több levelet is írt a nagybátyjának. Nem sokkal ezután, 1973 januárjában a herceget hét hónapos küldetésre küldték a Karibi-térségbe és Nyugat-Indiába. A sorozatban ezt úgy tüntették fel, mint az anyja, II. Erzsébet egyik lépését annak érdekben, hogy elválassza fiát Kamillától, ám erre utaló nyilatkozatokat soha, senki nem tett. Így nem árt tisztázni, hogy a The Crown mégiscsak egy sorozat.

Nem minden mese igaz Károly hercegről és Kamilláról

Károly herceg és Kamilla cornwalli hercegné távozik a Royal Festival Hallból, 1999-ben (Fotó: Dave M. Benett/Getty Images)

Amíg Károly kiküldetésen volt, vélhetőleg azért, hogy önmagában is tisztázza az érzelmeit Kamillával kapcsolatban, mert szerelmes volt ugyan, de nem volt biztos a házasságban, addig Andrew Parker Bowles megkérte a nő kezét. „Csalódott vagyok, hogy egy ilyen békés és boldog kapcsolat véget ért. Kamilla lenne számomra a megfelelő nő. Tudom” – írta nagybátyjának Károly.

A sorozatban szintén látható egy jelenet, melyben Károly nagyanyja – II. Erzsébet tudta nélkül! – megbeszélésre hívja Kamilla szüleit, és szinte követeli, hogy a „problémás” lányukat adják hozzá Andrew-hoz. Hogy ez a beszélgetés megtörtént-e, arról szintén nincsenek bizonyítékok, de az biztos, hogy a nagymama, vagyis az anyakirálynő, valamint Anna hercegnő részt vettek Kamilla esküvőjén, amelyet 1973 nyarán tartották. Károly egy levelet küldött a kiküldetéséről, melyben kifejezte sajnálatát, hogy nem lehet jelen.

A másik Spencer lány

Az évek teltek, Kamilla feleség, majd anyuka lett. Két gyereke született és kapcsolata Károllyal egy ideig barátsággá szelídült, érzelmeik plátói szinten ragadtak. A csalódott herceg különböző nőknél kereste a vigaszt. Sok viszonyba bonyolódott, köztük volt Diana nővére, Sarah Spencer is, ahogyan azt a Netflix sorozata hitelesen bemutatta. Amit azonban már nem tettek be a drámába, hogy hogyan is ért véget Károly és a „másik Spencer lány” története. Sarah síelni ment a trónörökössel, majd ebédelni ment két brit újságíróval, és az italozások alatt azt mondta, hogy a herceg „mesés ember”, de ő bizony nem szerelmes, és soha nem házasodna szerelem nélkül. Károly pedig jobbnak látta lezárni ezt a kapcsolatot. Azt ugyanis nem viselte el, ha egy nő a sajtóval kommunikál helyette. Egyetlen nő került közel Károlyhoz Kamillán kívül, és az Davina Sheffield volt, akit a herceg komolyan szeretett volna feleségül venni, csakhogy a nő volt párja részletesen kiteregette a szennyest a lapoknak, Károly pedig visszavonulót fújt.

Nem minden mese igaz Károly hercegről és Kamilláról

Sarah Spencer és Károly herceg egy 77-es lovaspólón (Fotó: Serge Lemoine/Getty Images)

Papíron minden ideális volt

A The Crownban megláthattuk, hogy a trónörökös Izlandon volt, amikor megtudta, hogy bácsikája terrortámadás áldozata lett, és meghalt. Mindez 1979-ben történt, és a megtört herceg, akihez közelebb állt Lord Mountbatten, mint a saját apja, Kamillát kereste meg, hogy vigaszra találjon. „Valójában Kamilla volt az egyetlen ember, akivel bármiről nyíltan beszélgetett. Ő volt a lelki társa, a legjobb barátja, és a bácsikájának halála után, ismét a szeretője lett” – írták a kapcsolatról. 

Diana még 1977-ben megismerte a herceget, amikor az randizni ment a nővérével. Addig sündörgött a pár körül, hogy csak elérte, hogy bemutassák a trónörökösnek. Károly akkor fordult a végtelenül naivnak tűnő, fiatal nő felé, amikor annak nővére inkább a sajtónak fecsegett. 1980 nyarán Diana házibuliba hívta a herceget, amit több pólómérkőzés és kerti parti követett. A nő ártatlansága, és együttérző képessége szimpatikus lett Károly számára. 1980 augusztusában a királyi jachton utazgattak, majd megtörtént a sorozatban látható balmorali vendégség is, amikor Dianát jobban megismerhette Károly családja. A trónörökös még ekkor is jó barátságban volt Kamillával, de viszonyuk nem volt. Károly azonban felhívta a nőt, hogy kikérje tanácsát, feleségül vegye-e Dianát. 1980-ban Károly megvásárolta a híres Highgrove birtokot, amely a Parker Bowles házaspár otthonától alig néhány kilométerre található, és a sorozatban többször tényként közölték, hogy Károly mindezt csak azért tette, hogy Kamilla közelében lehessen. A herceg keresztanyja azonban úgy nyilatkozott, hogy Károly nem akart mást, mint egy normális családi életet, távol „a palotától” a jövendő feleségével, és sok barátja lakott a környéken, valamint húga, Anna is.

Papíron minden ideális volt, hiszen Diana egy gróf lánya volt, ártatlan, fiatal és úgy tűnt, tökéletesen illeszkedne a családba. Nem voltak korábbi partnerek, akik gondot okozhatnának a házasság előtt vagy közben. Károlynak mégis kétségei voltak. Nem volt biztos a saját érzelmeiben, és nem volt biztos Dianáéban sem. Bár csak kevés utalást láthattunk erre a sorozatban, de Diana nagyon is tudatosan készült arra, hogy egyszer királyi esküvője legyen. A habozásukat látván, maga Fülöp herceg vette a kezébe az ügyet. Levelet küldött fiának, melyben úgy fogalmazott, hogy ideje döntenie, és megházasodnia. Azonban a sorozatban látottakkal ellentétben nem jelentette ki kerek perec, hogy Dianát kell választania. Azt tanácsolta Károlynak, hogy döntsön: vagy feleségül veszi a fiatal nőt, vagy elengedi. Károly nem a szívére hallgatott, hanem csak helyesen akart cselekedni, és 1981. február 6-án megkérte Diana kezét, ő pedig habozás nélkül igent mondott, annak ellenére, hogy már tudta: Károly szíve Kamilláé, még ha a viszony csak plátói szerelem is volt akkor.

Nem minden mese igaz Károly hercegről és Kamilláról

Károly herceg és Diana hercegnő – 1980, Balmoral, Skócia (Fotó: Getty Images)

„Kamilla mindig is arra ösztönözte Károlyt, hogy vegye feleségül Dianát. Szóval a fiatal nő gyanakvása Kamilla irányába, teljesen alaptalan volt” – mondta Kamilla egyik barátja, Gyles Brandreth életrajzírónak. Ez volt az a pont, ahol a herceg és Kamilla kapcsolata egy időre ismét megszakadt. Szoros kötelék maradt, ez igaz, de többről nem volt szó.

II. Erzsébet legidősebb fia 1981. július 29-én vezette oltár elé Diana Spencert. Két gyerekük született, Vilmos és Harry. „A legnagyobb problémát az jelentette ebben a házasságban, hogy a gyerekeiken kívül nem volt közös pont az életükben. Nem tudtak miről beszélni, nem voltak közös időtöltéseik. Nem is volt bennük semmi közös” – írták róluk. „Kamilla valóban jó barátom volt ezekben az években, de hűséges voltam a feleségemhez addig, amíg a házasságunk helyrehozhatatlanul meg nem romlott” – mondta maga a trónörökös később. Ennek némileg ellentmond az a hangfelvétel, amelyen az hallható, hogy Diana szembesíti Kamillát a viszonyról.

Diana, aki maga is több viszonyt fenntartott a házasság alatt, nem akart válni. Károly viszont igen. A trónörökös értelmetlennek látta a folytatást, Diana annak ellenére ragaszkodott ehhez, hogy ő maga is másnál kereste a boldogságot. Ha tehát hibáztatni akarunk valakit, akkor nem feltétlenül Kamillánál kell kezdenünk, hanem nagyszülőknél, pletykás barátnőknél, döntésképtelen hercegnél.

Károly és Diana házasságát 1996-ban érvénytelenítették. Károly és Kamilla először 1999-ben jelent meg együtt nyilvános eseményen. 2005-ben egy szűk körű ceremónián mondták ki az igent. És a pletykákkal ellentétben nem született titkos szerelemgyerekük

Olvass még a The Crown sorozatról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top