nlc.hu
Sztárok

Amikor Fülöp herceg Magyarországon járt

Amikor Fülöp herceget lenyűgözte Bugac! – 17 ritkán látott felvétel az edinburgh-i hercegről

Fülöp herceg Magyarországon is megvillantotta nyers humorát, aztán lenyűgözte a magyar Alföld. Szívesen tartott grillpartyt a személyzet nélkül, és ha kellett, akkor fodrásztanulókkal készített parókákat. Jöjjön néhány igazán ritkán látott fotó a 99 évesen elhunyt hercegről.

Fülöp herceg Magyarországon!

Fülöp herceg többször járt Magyarországon, általában a különböző lovassport-események miatt. Természetesen itt is megcsillogtatta különc humorát, amikor például 1993-ban Budapesten tett hivatalos látogatást a feleségével, akkor odalépett egy turistához és ezt mondta: „Maga még nem lehet itt sok ideje, mert nincs még sörhasa.” Ezenkívül megjárták Bugacot is, és több vidéki várost.

Fülöp herceg magyarországon

Fülöp herceg, Göncz Árpád és II. Erzsébet Budapesten (Fotó: Martin Keene – PA Images/PA Images via Getty Images)

Fülöp herceg Bugacon

A 4 napos látogatás alatt elmentek Bugacra is (Fotó: Martin Keene – PA Images/PA Images via Getty Images)

Aztán, amikor Fülöp herceg meglátta ezt!

Bugac lovasok

Fotó: Martin Keene – PA Images/PA Images via Getty Images

Valósággal felragyogott a tekintete!

Fülöp herceg és II Erzsébet Bugacon

Fülöp herceg számára nagyon izgalmas programokat szerveztek (Fotó: Martin Keene – PA Images/PA Images via Getty Images)

Göncz Árpád, II. Erzsébet, Fülöp herceg Windsorban

Később Göncz Árpád és felesége Windsorban látogatta meg a királynőt és férjét, valamint II. Erzsébet édesanyját (Fotó: John Stillwell – PA Images/PA Images via Getty Images)

Fülöp, a kisfiú

A herceg 1921-ben született Görögországban. Apja András görög királyi herceg, az uralkodó testvére volt.

Az egyéves Fülöp herceg

Az egyéves Fülöp herceg Korfun (Fotó: Topical Press Agency/Getty Images)

Fülöp alig volt 18 hónapos, amikor a királyt lemondatták és az egész családnak menekülnie kellett Korfuról. A Görögország és Dánia hercege címet viselő fiúcskát egy narancsos ládába bújtatva mentették ki az országból. Végül a görög királyi családnak a brit Királyi Haditengerészet egy hadihajója sietett a segítségére. 

Fülöp herceg kisfiúként

Fülöp herceg és barátai Párizsban (Fotó: Picture Post/Hulton Archive/Getty Images)

Fülöpnek hányatott gyerekkora volt. Szülei házassága megromlott, apja a szerencsejátékokba és az alkoholba menekült. Édesanyjának mentális problémái lettek, így a herceget többnyire négy nővére nevelte. 

Fülöp herceg görög népviseletben

A 9 éves Fülöp herceg görög népviseletben (Fotó: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)

Fülöp herceg kapcsolata az egyetlen lányával

II. Erzsébetnek és férjének, összesen négy gyermeke született. Egyetlen lányuk Anna királyi hercegnő, aki személyiségében kiköpött az édesapja. Mindig megértették egymást, hasonlóan vélekedtek a világ dolgairól, szerepükről, munkájukról.

A királyi család és Eisenhower elnök

Eisenhower elnök látogatása a királyi családnál. Fülöp herceg mellett Anna hercegnő, a királynő mellett Károly áll (Fotó: ullstein bild/ullstein bild via Getty Images)

Fülöp attól sem jött zavarba, hogy lánya elleni támadáson viccelődjön. Pontosan tudta, hogy megteheti, mert ha valaki, akkor az ő lánya érti a humorát. 1974-ben ugyanis hercegnő egy jótékonysági eseményről tartott haza, amikor kocsiját megállásra kényszerítette egy Ford Escort. A sofőr kiugrott, és lövéseket adott le az autóra, megsebesítve Anna testőrét és sofőrjét, majd azt a férfit is, aki az esetet látva a segítségére próbált sietni. Amikor a merénylő Annához ért, közölte vele, hogy el fogja rabolni, és ha megkapja érte a váltságdíjat, az egész összeget a brit egészségügynek adja. Anna ránézett a fegyveresre, és így szólt: „Még mit nem!” Végül megérkezett a rendőri erősítés, a királynő lányát pedig egy másik járókelő biztonságos helyre vitte. S, hogy később mi volt erre Fülöpnek a reakciója? Amikor a lánya elleni támadásról kérdezték az újságírók, így felelt: „Ha annak a férfinak sikerült volna elrabolnia Annát, a lányom pokollá tette volna az életét, amíg fogva tartja.”

Anna hercegnő első esküvője

Anna hercegnő első esküvője a Westminster apátságban (Fotó: PA Images via Getty Images)

A büszke apuka 1973-ban adta férjül a lányát Mark Phillips hadnagyhoz. Az esküvő maga volt a pompa és a csillogás. Fülöp arca pedig büszkeségtől és örömtől ragyogott. Nem volt azonban már annyira boldog, amikor Anna bejelentette a válását, de amikor évekkel később újra férjhez ment, apja mindenben támogatta.

Anna hercegnő és Fülöp herceg és hercegnő esküvőjén

Az esküvőt 1973 novemberében tartották, és 100 millióan néztek a televízióban (Fotó: NCJ Archive/Mirrorpix/Mirrorpix via Getty Images)

Fülöp herceg halála mindenkit megviselt a családban, de talán Annát a legjobban. Ő így búcsúzott apjától a közleményében: „Tudod, hogy ez meg fog történni, de soha nem vagy még készen. Apám volt a tanárom, a támogatóm és a kritikusom, de leginkább a példaképem. A szabad, de a szolgálatot mindig teljesítő életével.  Képes volt minden embert önálló egyébként kezelni, a saját képességeihez mérten. Nagy megtiszteltetésnek és kiváltságnak érzem, hogy felkértek, hogy bizonyos szervezeteknél lépjek édesapám nyomdokaiba. Tudom, mennyit jelentettek ezek a feladatok a számára. Tudom, mennyit jelentett neki az Egyesült Királyság és az egész Nemzetközösség.  Szeretném hangsúlyozni, hogy a család nagyra értékeli azt a sok részvét üzenetet, amit az emberek küldenek. Édesapám hiányozni fog, de olyan örökség hagy ránk, amely mindannyiunkat inspirálhat.”

Anna hercegnő és Fülöp herceg a 80-as években

Anna hercegnő és Fülöp herceg 1980 körül (Fotó: Serge Lemoine/Getty Images)

Fülöp herceg a leghétköznapibb, vagy éppen a legkülönlegesebb helyzetekben

Teljesen hétköznapi dolog, hogy apa és gyermekei közösen grilleznek, ugye? Így van ez a királyi családnál is. Ilyenkor nem sürögnek körülöttük inasok, és ahogyan Harry herceg a közleményében írta: a nagyapja készítette a legfinomabb BBQ-t a világon.

Fülöp herceg és Anna hercegnő grillezés

Fülöp herceg és Anna hercegnő 1972-ben egy nyári grillezésen (Fotó: Profimedia)

Fülöp tényleg jó lehetett a grillezésben, mert ez bizony még a Netflix A korona sorozatába is bekerült:

Fülöp herceg és Anna hercegnő A korona sorozatban

Az Anna hercegnőt és a Fülöp herceget játszó színészek A korona sorozatban (Fotó: Profimedia)

A herceg tényleg bárhol feltalálta magát. Amikor például a BBC 50. születésnapját ünnepelték Londonban, beállt az operatőr helyére „dolgozni”. Nem állt távol tőle a média, bár az újságírókat kevésbé kedvelte. Ő verte át a kormányon, hogy II. Erzsébet koronázását közvetítse a televízió.

Fülöp az operatőr

Fülöp herceg az operatőr (Fotó: Wesley/Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

Fülöp 992 jótékonysági szervezet elnöke, vagy patrónusa volt. 2017-ig az egyik legtöbb hivatalos eseményen ő vett részt a királyi családból. Ment, dolgozott, néha mondjuk maga is zavarba jött egy-egy programtól. Itt például póthaj, frizura és parókakészítés közben látogatott meg egy iskolát 1968-ban.

Fülöp herceg parókát néz

Fotó: Staff/Birmingham Post and Mail Archive/Mirrorpix/Getty Images

Igen, jól látjátok. Aztán beállt parókát készíteni.

Fülüp herceg 1968-ban

Fotó: Staff/Birmingham Post and Mail Archive/Mirrorpix/Getty Images

A királynőnek mindenre is van embere. Nyilván olyan is akad, aki az esernyőjét tartja, ha szüksége lenne rá. De Fülöp igazi úriember. 73 évig tartotta felesége feje felett az esernyőt…

II. Erzsébet és fülöp herceg

II. Erzsébet és Fülöp herceg 1976-ban (Fotó Anwar Hussein/Getty Images)

Fülöp, ahogy nem ismertük:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top