nlc.hu
Sztárok

Diana és a királyi család tagjai

Ilyen volt igazából Diana hercegnő kapcsolata a királyi család nő tagjaival

Öt meghatározó alakja volt a királyi családnak akkoriban, amikor még Diana is a tagja volt. Lássuk, hogy kikkel milyen volt a kapcsolata. 

Ma, július 1-én lenne 62 éves Diana hercegnő. Azt gondolnánk, hogy már mindent tudunk róla, de most interjúk, könyvek és levelek segítségével tárul elénk, hogy milyen volt a kapcsolat a többi koronás hölggyel.

Diana és II. Erzsébet

Bár A korona című sorozatot nem szabad hiteles életrajzi beszámolónak venni (ezt a készítők is kijelentettek), volt egy érdekes jelenet az ötödik évadban. Ebben II. Erzsébet azt mondta menyének a botrányos Panorama interjú előtt, hogy bármit gondol is, ő nem az ellensége. Nem gyűlöli, és csak egyet szeretne, hogy végre boldog legyen, megtalálja a nyugalmát. Sokan kételkednek ebben, és démonizálják Erzsébetet, pedig ez nem is állhatna messzebb a valóságtól.

A Spencer család és II. Erzsébet kapcsolata régre nyúlt vissza. Diana testvére, Charles Spencer a királynő keresztfia, anyai nagyanyja, Lady Fermoy pedig az anyakirálynő udvarhölgye volt. Ennek ellenére Andrew Morton könyvében (Diana igaz története, a saját szavaival) arról lehet olvasni, hogy a kezdeti időkben Lady Di tartott az anyósától, és csak formális kapcsolatot ápoltak. Viszont Erzsébet nagyon is bízott menyében, annyira, hogy megkérte, egyedül képviselje a királyi családot 1982-ben Grace, monacói hercegné temetésén.

II. Erzsébet királynő és Diana hercegnő

II. Erzsébet királynő és Diana hercegnő 1987-ben (Fotó: Julian Parker/UK Press via Getty Images)

Diana aztán igazán erős szövetségre lelt a királynő személyében, amikor kapcsolata Károllyal már látványosan megromlott. Morton könyvében (amiről ma már tudjuk, hogy Diana kazettára felmondott emlékeiből készült – a szerk.) az is olvasható, hogy II. Erzsébet megértő és segítőkész hozzáállása nagyban ösztönözte Dianát arra, hogy harcoljon a házasságáért. Ez pedig eltér attól, amit A koronában mutattak a folyton elérhetetlen királynőről. 

II. Erzsébet viszont már maga is a válást sürgette, miután Diana Panaroma interjúja képernyőre került. Amikor a hercegnő 1997-ben autóbalesetben elhunyt a királynő így fogalmazott. „Először is szeretnék tisztelegni Diana előtt. Kivételes és tehetséges ember volt. Jó és rossz időkben sem veszítette el azt a képességét, hogy mosolyogjon és nevessen. Melegségével és kedvességével másokat is inspirált…Azon dolgozom, hogy ápoljuk az emlékét” – mondta, majd néhány nappal később mélyen fejet hajtott Diana koporsója előtt. 

II. Erzsébet királynő és Diana hercegnő

II. Erzsébet királynő és Diana hercegnő 1993-ban (fotó: Jayne Fincher/Princess Diana Archive/Getty Images)

Diana és Anna hercegnő

II. Erzsébet egyetlen lánya, Anna hercegnő jelenleg a királyi család legnépszerűbb tagja. Bár sosem vágyott igazán a figyelemre, Annát némileg bántotta, hogy mikor Károly feleségül vette Diana, az ő munkájáról, vagy sportsikereiről nem számoltak be a lapok. A téma mindig Diana aktuális szettje volt. Maga Lady Di így nyilatkozott sógornőjéről. „Anna hihetetlenül keményen dolgozik, és én vagyok a legnagyobb rajongója, mert amit belesűrít egy napba, azt én soha nem tudtam elérni.”

Egyes felvetések szerint a két nő közti rossz kapcsolatról szóló hírek azért erősödtek fel, mert Anna sem Vilmos, sem Harry keresztanyának nem lett felkérve. „Ha a második gyermekünk lány lett volna, fennállt volna a lehetőség, de mivel Harry fiú lett, így egy férfit kértünk fel fő keresztszülőnek” – indokolta Diana egy tévé interjúban. Harry fő keresztszülője András herceg, akit Margaret hercegnő annak lánya, Lady Sarah Chatto, majd Diana közeli barátja Carolyn Bartholomew, és Bryan Organ portréművész követ. Anna egyébként nem is ment el a keresztelőre, mivel már leszervezett utazása volt. „A szertartásra mindössze egy lehetséges dátum volt megadva, ekkor én nem voltam az országban. Nem hiszem, hogy igazán hiányoztam volna a családnak. Károlynak és Dianának csodás napja volt, és attól tartok, a gyerekeim, akik ott voltak az eseményen, hangoskodással pótolták a jelenlétemet” – mondta Anna Terry Wogan műsorvezetőnek.

Diana hercegnő, Vilmos herceg, Harry herceg, Anna hercegnő és lánya Zara

Diana hercegnő, Vilmos herceg, Harry herceg, Anna hercegnő és lánya Zara 1992-ben (fotó: Archive/Getty Images)

Ingrid Seward, a Majesty magazin főszerkesztője a Vanity Fairnek 2020-ban úgy fogalmazott, hogy Anna számára  kezdettől fogva közömbös volt Diana, akit butuska lánynak tartott. Richard Kay, a Daily Mail munkatársa és Diana barátja arról írt, hogy Annának nem volt ideje Dianára… „Nem tetszett neki, ahogy a kötelességeit teljesítette, és ahogyan a kamerákat és médiát önmaga reklámozására használta. Anna sokkal hagyományosabban viszonyul a monarchiához és a királyi kötelességekhez. Csendes, de elképesztő tempóban dolgozik a mai napig.”

Diana és az anyakirálynő

Viszonylag kevés információ van arról, hogy milyen volt a kapcsolat Diana és II. Erzsébet anyja között. Azonban Gareth Russell könyvében arról írt, hogy egyszer egy hatalmas konfliktus alakult ki a két nő között. „Az anyakirálynő mindig furcsán tekintett rám…Nem gyűlöletet láttam a szemében, hanem az érdeklődés és a szánalom keveredését. Persze nem vagyok benne biztos. Valahányszor találkozik a tekintetünk ő mosolyog” – mondta Diana egy barátjához intézett telefonbeszélgetésben, amit rögzítettek, és ami megjelent Russell könyvében is. A kettejük kapcsolata aztán végérvényesen megromlott, ami egyrészt Diana üldözésimániájának volt köszönhető. Az író arról számolt be, hogy a hercegnő kifejezetten rosszul érezte magát az anyakirálynő 90. születésnapján, ahol „zordnak és sápadtnak” nevezte II. Erzsébet anyját. „Mindannyian ellenem vannak, főleg ő” – írta naplójában Diana.

II. Erzsébet, Diana hercegnő és az anyakirálynő

II. Erzsébet, Diana hercegnő és az anyakirálynő 1986-ban (Fotó Derek Hudson/Getty Images)

A legnagyobb feszültség azért alakult ki köztük, mert Diana szerint az anyakirálynő előnyben részesítette Vilmost Harryvel szemben. Erről a kivételes bánásmódról nemcsak Russel, de Harry életrajzírója, Angela Levin is beszámolt. „Az anyakirálynő mindig meghívta Vilmos herceget teára, beszélgetett vele a jövőjéről, de ugyanezt nem tette meg Harry herceggel.”

Bár Diana aggodalmait Károly is osztotta, az is tény, hogy mire a fiúk idősebbek lettek, fordult a kocka. Mint a BBC az asszony halála után beszámolt róla, Harry és Vilmos összesen 14 millió fontot örököltek dédanyjuktól, aminek nagyobb része Harry hercegé lett. Ennek oka, hogy Vilmosnak sokkal nagyobb vagyona lesz, ha király válik belőle.

Vilmos herceg, Diana hercegnő és az anyakirálynő

Vilmos herceg, Diana hercegnő és az anyakirálynő 1987-ben (fotó: Hulton Archive/Getty Images)

Diana és Margit hercegnő

Bár a Netflix sorozatában nem tértek ki erre, de Diana és Margit között viszonylag jó volt a kapcsolat. Mindketten a Kensington-palotában éltek, egymással szomszédos apartmanokban. „II. Erzsébet húga sok erőfeszítést tett, hogy Diana jól érezze magát a családban”- olvasható a Tatler cikkében. Gyakran mentek közösen színházba és kirándulni is, talán pont ezeknek köszönhető, hogy Diana így nyilatkozott Andrew Mortonnak: „Mindig is imádtam Margitot. Az első naptól kezdve kedveltem, csodálatos személyisége van.”

Csakhogy az ominózus Panoráma interjú után minden megváltozott. Margit, ahogy idősödött egyre határozottabban ismételgette, hogy egyetlen célja a királynő és a monarchia támogatása. Éppen ezért, az aljas hazugságokkal készült interjút követően, a hercegnő megszakította a kapcsolatot Dianával. Andrew Morton az Erzsébet és Margaret, a Windsor nővérek című könyvében azt állítja, hogy a Margit az interjút rombolónak és mélységesen tiszteletlennek tartotta a családdal szemben. Még levelet is írt egykori pártfogoltjának, melyben kifejtette, hogy: „Még a legkisebb áldozatot sem képes meghozni a család érdekében, amely befogadta.” Innentől kezdve pedig a nő leghevesebb kritikusa lett, és többször is felvetette, hogy Dianát fosszák meg az Ő Királyi Felsége megszólítástól

Margit hercegnő és Diana hercegnő

Margit hercegnő és Diana hercegnő (fotó: Profimedia)

Levelek

Érdekesség, hogy Margit nemcsak Dinának írt levelet, hanem II. Erzsébet másik menyének: Sára, yorki hercegnének is. Azt követően ragadott tollat, hogy a nőről intim fotók kerültek elő, amint megcsalja férjét.

Diana és Sára, yorki hercegné

„Dianával hallattuk a hangunkat, ezért kerültünk mindig bajba”nyilatkozta lapunknak Sára, yorki hercegné (vagyis Sarah Ferguson) 2022-ben.

Diana 1981-ben ment feleségül Károlyhoz, Sarah pedig 1986-ban mondta ki az igent Károly testvérének Andrásnak.  Ám a két nő már jóval ezelőtt ismerte egymást, mivel távoli rokonok, ráadásul az édesanyjaik együtt jártak iskolába. 1980-ban kerültek igazán közel egymáshoz, ekkor Diana 19, Sarah pedig 21 éves volt.  Vilmos és Harry herceg anyja az esküvőjére is meghívta barátnőjét, akinek egy csodás ruhát is adott, amit viselhetett az eseményen. Ám kissé csalódást okozott neki, mivel a fogadásra már nem invitálta meg. Ez azonban nem vetett véget a barátságuknak, azután is hetente találkoztak, Sarah pedig Diana bizalmasává vált. „Két évvel fiatalabb nálam, és mindig igyekszem támogatni, megvédeni őt, minta a húgom lenne” – írta 1996-os életrajzában a yorki hercegné.

1985-ben egy Windsorban tartott vacsorára Diana meginvitálta a barátnőjét is. Itt ismerkedett meg Sarah és András, és egy évvel később az igent is kimondták. Amikor András nejét is követni kezdték a fotósok, Diana adott neki tanácsokat.

„Megláttam azt a sok fotóst és elképedve néztem Dianára. – Csak mosolyogj – suttogta nekem. És én megtettem. Mindig biztonságban éreztem magam, amikor Dianát utánoztam”

– olvasható az említett könyvben.

Azért rivalizálás is volt a két asszony között. Sarah lenyűgözte II. Erzsébetet azzal, hogy pilótaengedélyt szerzett, Fülöp pedig azt imádta menyében, hogy hozzá hasonlóan szerelme lett a fogathajtás. De András felesége számos olyan sportban jeleskedett, amiben Diana nem volt jó, viszont a királyi család kedvencei voltak. Lady Di erről úgy beszélt Andrew Mortonnak , hogy Fergie (ez Sarah beceneve – a szek.) mindenkit megbabonázott. „Egyszer a férjem azt mondta nekem, hogy bárcsak olyan lennél mint Sarah, aki mindig vidám.”

Diana a Panorama interjú után, Sarah pedig a kínos, a hűtlenségét leleplező fotók után elveszítette el Fülöp és Erzsébet védelmét, és bizalmát. Mindkét nő házassága 1992-ben ment tönkre, és a válásaikat is egyszerre, 1996-ban mondták ki. Az ezt követő egy évben azonban nem beszéltek egymással, állítólag azért, mert Sarah azt írta a könyvében, hogy sok cipőt kapott sógornőjétől, amiket a lábán lévő bütyök miatt Diana nem tudott hordani.

„Én próbálkoztam. Leveleket írtam neki, és arra gondoltam, hogy bármi is történt beszéljük meg a dolgot. Tudtam, hogy idővel rendeződik ez a viszony. A halála előtti napon felhívta az egyik barátomat és megkérdezte, hogy hol vagyok, mert beszélni akar velem. Erre a beszélgetésre sajnos már nem került sor” – nyilatkozta Sarah, aki szerint Diana mindkét fiára elképesztően büszke lenne.

Sara Ferguson és Diana hercegnő
Megnézem
Összes kép (4)

 

Az ebéd

Valamennyien emlékszünk Diana ikonikus szavaira: Hárman voltunk ebben a házasságban. Így egy kicsit zsúfolt. (Bár a korrektség jegyében tegyük hozzá azt is, hogy Diana is rendszeresen félrelépett – a szerk.) Ennek megfelelően nem is szükséges nagyon taglalni Kamilla és Diana kapcsolatát. Azonban érdekesség, hogy A koronában ábrázolt közös ebéd a két nő között valóban megtörtént. Az eset nem sokkal Diana és Károly eljegyzése után történt, és Kamilla kezdeményezte. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top