Trend

Ezt az ékszert minden nap viseli II. Erzsébet

Fülöp herceg maga tervezte azt az ékszert II. Erzsébet számára, melyet a királynő máig is minden nap visel. Persze, hogy az eljegyzési gyűrűjéről van szó.

1939-ben VI. György és családja a dartmouth-i tengerészeti akadémián tett látogatást, ekkor kérte fel Erzsébet brit királyné az akkor 18 éves Fülöp herceget, hogy legyen a lányai, Erzsébet és Margit hercegnők kísérője. A 13 éves Erzsébet hercegnő akkor szeretett bele a jóképű Fülöpbe, akivel levelezni kezdtek. 1943 karácsonyán és szilveszterén a herceg látogatást tett a brit királyi udvarban. 1946 nyarán Fülöp megkérte Erzsébet kezét VI. Györgytől, aki igent mondott ugyan, ám az eljegyzés hivatalos bejelentésére csak a következő évben 1947. július 10-én került sor, amikor Erzsébet már elmúlt 21 éves.

Erzsébet hercegnő – a későbbi II. Erzsébet – 1947. november 20-án kötött házasságot Fülöp herceggel

Erzsébet hercegnő – a későbbi II. Erzsébet – 1947. november 20-án kötött házasságot Fülöp herceggel (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

Fülöp herceg a londoni Philip Antrobus ékszerház szakembereinek bevonásával saját maga tervezte meg az eljegyzési gyűrűt, melyet Erzsébet ujjára húzott. A platinából készült gyűrűt egy nagy, valamint további tíz kisebb gyémánt díszíti. A központi kő a herceg édesanyja, Aliz battenbergi hercegnő esküvői tiarájából való. A szóban forgó tiarát a tragikus sorsú II. Miklós orosz cár és neje, Alekszandra Fjodorovna cárné ajándékozták a Aliznak, aki az eljegyzésre készülő fiának adta tovább. A tiarából emelték ki azt a 3 karátos gyémántot, melyet aztán a gyűrű elkészítéshez használtak.

Máig is ott csillog az ujján az eljegyzési gyűrű

Máig is ott csillog az ujján az eljegyzési gyűrű (Fotó: Antony Jones/UK Press via Getty Images)

Erzsébet 1947. november 20-án ment feleségül Fülöp herceghez. Eljegyzési gyűrűjét a királynő máig is minden nap viseli, mégpedig a walesi aranyból készült karikagyűrűje kíséretében. 

Olvass még II. Erzsébet királynőről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top