nlc.hu
Sztárok

Jakab, II. Erzsébet legkisebb unokája, akit alig látunk

Ő Jakab, II. Erzsébet legkisebb unokája, akit ritkán látunk

Alig látjuk ezt a hamarosan 15 esztendős fiatalembert, pedig még Harry herceget is lecserélte az erkélyről a királynő születésnapján. Ismerd meg jobban Jakabot, Severn algrófját.

A lassan megszámlálhatatlan – pontosan tizenkettő – dédunoka mellett szinte megfeledkezünk II. Erzsébet legfiatalabb unokájáról, a szép csendben ifjú kamasszá cseperedő Jakabról, aki a severni algróf címet birtokolja.

II. Erzsébet legifjabb unokája a királynő legkisebb gyermekének, Eduárdnak és a feleségének, Zsófiának a fia. Teljes nevén: Jakab Sándor Fülöp Teó Mountbatten-Windsor 2007 decemberében született, és jelenleg a 15. a trónvárományosok sorában. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy a nővére előtt áll a trónöröklésben, mivel csak 2011-től érvényes a törvény, mely szerint nem számít az elsőszülött gyermek neme. Jakab volt az első királyi csemete a családban, akit már nem a Viktória királynő által megálmodott, eredeti keresztelőruhában tartottak a keresztvíz alá, hanem annak a másolatában. Az azóta született babákat mind ebben a hiteles replikában keresztelték meg, míg az eredeti ruhácskát – ami még 1840-ben készült – különleges körülmények között őrzik, hogy megóvják az állapotát.

Jakab severni algróf

Eduárd wessexi gróf, Louise Windsor, Jakab severni algróf és Zsófia wessexi grófné, 2022. március 29-én, a westminsteri hálaadáson (Fotó: Samir Hussein/WireImage)

Se puccos megszólítás, se Instagram

Jakabnak és nővérének megadatott az, ami az uralkodói család többségének nem: egy viszonylag normális magánélet. A fiatalember, aki idén télen lesz 15 esztendős, csak kivételes esetekben, évente 2-3 alkalommal vesz részt nyilvános eseményen. Előfordult már, hogy elkísérte szüleit Dél-Afrikába, ahol a koronát képviselték, és nagyapja, Fülöp herceg tavalyi halálakor is Jakab és családja voltak azok, akik az emberek közé mentek fogadni a részvétnyilvánításokat, valamint interjút adtak a napok óta várakozó riportereknek. Ennek ellenére azt lehet mondani, hogy Jakab, II. Erzsébet legritkábban látott unokája. „Úgy neveljük a gyermekeinket, hogy megértsék: dolgozniuk kell majd a megélhetésért, semmi nem jár nekik alanyi jogon. Ezért is döntöttünk úgy, hogy nem használják a nekik járó Ő királyi fensége megszólítást. Persze, ha betöltik a tizennyolcat, eldönthetik, hogy elkezdik-e használni, de nagyon valószínűtlennek tartom” – nyilatkozta Jakab és nővére, Louise édesanyja, Zsófia a Good Housekeeping magazinnak 2020-ban. Itt beszélt a grófné arról is, hogy a gyermeknevelésben a nyílt, egyenes kommunikációban hisz. „Jelenleg egyik gyermekem sincs fent a közösségi oldalakon. De ez nem fog örökre így maradni, ezért Eduárddal az a feladatunk, hogy megértsék, és jól eligazodjanak ebben a világban… A nyitottság az egyik legjobb mód, hogy megmutassuk a tinédzser gyermekeinknek: hozzánk bármivel fordulhatnak. Ha a gyerekek félnek megosztani az aggodalmaikat, a problémájukat a szülőkkel, akkor sem segíteni, sem támogatni nem tudjuk őket.”

Jakab severni algróf

Eduárd wessexi gróf és Jakab severni algróf 2020-ban, egy nagy szemétszedési akción, Portsmouth egyik strandján (Fotó: Pool/Samir Hussein/WireImage)

II. Erzsébet szomszédságában laknak

Lehet, hogy mi ritkán látjuk Jakabot, de a királynő nagyon is sűrűn. Köszönhető ez annak, hogy Eduárd gróf családja nagyon közel, alig 10 mérföldre laknak Windsortól, így bármikor átugorhatnak az idős nagymamához teázni. Arról nem is beszélve, hogy Louise – hasonlóan néhai nagyapjához – szenvedélyes fogathajtó, így mindennapos vendég a windsori kastély istállójában. Sokan úgy vélik, hogy a meglepően visszahúzódó testvérpáros II. Erzsébet kedvencei. Ezt persze nem tudjuk biztosan, azt viszont igen, hogy több különleges szerep is jut majd nekik idén, az uralkodó platina évfordulóján. A parádén az anyja ruháit is szívesen viselő Louise például imádott nagyapja egykori kocsijával és lovaival fog felvonulni. Jakab pedig egyes források szerint azokat a hintókat fogja „felügyelni”, amelyekben a királynő 12 dédunokája utazik majd.

Jakab severni algróf és Louise Windsor

Jakab severni algróf és Louise Windsor II. Erzsébet születésnapi felvonulásán (Fotó: Profimedia)

Nem maradnak örökre grófok

II. Erzsébet dönti el, hogy mikor, de tény, hogy Eduárd, majd utána a fia, Jakab, öröklik Fülöp egykori címét, vagyis az edinburgh-i herceg rangot.

Harry nem, Jakab igen

Ellentétben Harry herceggel, rájuk feltétlenül számít a királynő a balkonon is. Minden évben látványos légi parádéval zárul II. Erzsébet születésnapja, amelyet a királyi család tagjai a Buckingham-palota erkélyéről néznek végig. Idén minden eddiginél nagyobb a felhajtás, hiszen Erzsébet uralkodásának a 70. évfordulóját ünneplik. Ám míg a légi parádé előtti szentmisére, valamint a windsori eseményekre a család valamennyi tagját – így például Harryt és Meghant, valamint a botrányok hercegét, Andrást is – meghívták, addig az erkélyen már csak kizárólag a királyi közfeladatokat ellátó családtagok lehetnek jelen. Ez azt jelenti, hogy II. Erzsébet mellett, Károly, Kamilla, Vilmos és Katalin, Eduárd és felesége, Zsófia hercegnő és férje, valamint a gloucesteri és a genti hercegi pár lesz jelen. De II. Erzsébet úgy határozott, hogy Vilmos három gyermeke, valamint Eduárd gyermekei: Louise és Jakab is legyenek ott az erkélyen. Így történhet meg, hogy a családból lelépő Harry herceg bár hatodik a trónöröklési sorban, a balkonra mégsem őt invitálta meg az uralkodó, hanem az alig 15 esztendős, és a listán is „csak” 15. Jakabot.

Jakab severni algróf

Jakab severni algróf (jobbra) a királynő erkélyén (Fotó: Profimedia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top