nlc.hu
Sztárok

Botrányok a brit királyi családban

Látványosan megugrott a botrányok és a konfliktusok száma Fülöp herceg halála óta

Nem lennénk most II. Erzsébet, vagy az örökösei helyében. Mióta Fülöp herceg meghalt, sorra derülnek ki régóta elsumákolt történetek. Károly az öccsével csatározik, míg Harry herceg még mindig azzal van elfoglalva, hogy a sérelmeit sorolja.

Idén április 9-én, alig néhány héttel a 100. születésnapja előtt hunyt el Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő hűséges férje. A szókimondó, sokaknak nyers stílusú családfő mindig képes volt rendet teremteni a királyi famíliában, akkor is, amikor Diana hercegnő és Károly kölcsönösen megcsalták egymást, akkor is, amikor fia András és felesége, Sarah a válás mellett döntöttek, és akkor is aktívan tevékenykedett, amikor meg kellett változtatni a királyi családról kialakult képet az emberek fejében. Az unokái szerint nemcsak felesége, az uralkodó sziklája volt, hanem az egész családé. Úgy tűnik, hogy ezek nem pusztán üres szavak, mivel alig három hónappal a halála után, júliusban már annyi botrány és konfliktus alakult ki a brit királyi családban, amire hosszú idő óta nem volt példa. 

Kié legyen Fülöp rangja?

Arra nem nagyon gondolt senki, hogy a sor a trónörökös Károly herceggel és öccsével Eduárddal kezdődik majd. Eduárd és felesége a wessexi gróf és grófné címet birtokolják, fiuk pedig az algróf, míg lányuk a Lady rangot viseli. Eduárd lánya nagyon közel állt nagyapjához, akinek imádott fogatát is ő örökölte, és elmondta, milyen sokat tanult Fülöp hercegtől.

Régóta köztudott, hogy II. Erzsébet és Fülöp herceg úgy akarta, Eduárd örökölje majd apja halála után az edinburgh-i herceg címet, ez egyébként a CNN és a BBC közvetítésében is többször elhangzott Fülöp temetése kapcsán. Váratlan fordulat volt, hogy Eduárd pont a bátyjával akaszkodik össze, hogy megkapja apja korábbi rangját. A brit sajtó számolt be arról júliusban, hogy a trónörökös kijelentette: nem adja oda öccse családjának az edinburgh-i herceg címet, annak ellenére, hogy anyja és apja még 1999-ben döntést hozott ezzel kapcsolatban.

Fülöp herceg halálával a cím automatikusan Károly herceghez került, ez azt jelenti, hogy ő adhatja ezt oda öccsének, azonban valami különös oknál fogva nem teszi meg. A történt azonban nem ennyire egyszerű. Jelenlegi helyzetében Károly még nem ruházhatja át a címet öccsére, csak akkor, ha anyja halála, vagy visszavonulása esetén trónra lép. Az azonban a Sun szerint tény, hogy Károly nem igazán szeretné már apja korábbi címet másnak adni. 

Kié legyen Fülöp rangja?

Eduárd wessexi gróf és Fülöp herceg a Buckingham Palota erkélyén, 2005-ben (Fotó: Anwar Hussein/Getty Images)

Károly szeretné radikálisan csökkenti a királyi családban címmel rendelkezők számát – ahogyan ezt például a svéd uralkodó is megtette. Ugyanakkor pontosan öccse, és annak mennye azok, akik átvették Harry és Meghan feladatait, amikor azok leléptek a családból, és kiemelten sok kötelezettségnek tesznek eleget, a királynő kérésének megfelelően. Ráadásul, ha Károly visszatartja a címet, akkor szembemegy népszerű apja akaratával, ami nem biztos, hogy jó pont az emberek szemében. A palota nem kommentálta a híreket, de Eduárd állítólag nem hagyja annyiban a dolgot, és megpróbál borsot törni a bátyja orra alá. Lánya ugyanis idén betölti a tizennyolcat, és bár születésekor Eduárd és felesége, Zsófia, abban állapodtak meg, hogy cím nélkül, egyszerűen Lady Louise-ként anyakönyvezik, a lány a születésnapja után eldöntheti, hogy felveszi-e a neki járó, Ő királyi fensége (HRH) Louise hercegnő címet. Bár apja nagyon szeretné, ha ezt megtenné, valószínűtlen, a visszafogott, szerény fiatal nőtől egy ilyen döntés, ugyanis nem ebben a szellemben nevelkedett. „Megpróbáljuk úgy nevelni Louise-t és Jakabot, hogy meg kelljen dolgozniuk a megélhetésükért, a boldogulásukért” – mondta korábban anyja egy interjúban.

Hajókázás a hölgyekkel

A királynő egyik kedvenc unokája, Eugénia hercegnő 2018. októberében ment feleségül Jack Brooksbank üzletemberhez. Első gyerekük, a dédapja nevét is viselő August Philip Hawke Brooksbank idén februárban jött a világra és a család Harry herceg egykori házában kezdett új életet.

Csendes életét élő házaspárról van szó, akik olykor-olykor imádott gyerekükről is posztolnak néhány fotót az Instagramon. Jacket és Eugéniát elkerülik a botrányok, éppen ezért kapta fel azonnal a sajtó azokat a képeket, melyeken az újdonsült apuka három fürdőruhás hölgy társaságában mulatott egy hajókiránduláson.

Hajókázás a hölgyekkel

Jack Brooksbank, Eugénia hercegnő és Sarah yorki hercegnő, egy londoni rendezvényen 2017-ben (Fotó: David M. Benett/Getty Images)

Az idén augusztus elején megjelent felvételeken Maria, Erica és Rachel nevű modellek ölelték a hercegnő férjét. Volt, hát miről csámcsogni a lapoknak, az azonban csak néhány nappal később derült ki, hogy a Capri utazás tulajdonképpen egy munka miatt volt fontos, egy UNICEF rendezvényről is szó volt. Maga Jack is többnyire olvasott, beszélgetett a jacht többi utasával, szerencsétlenségére néhányan ezt azonnal fel akarták lőni az Instára. Hogy ki sietett a férfi segítségére, amikor a napilapok darabokra akarták őt szedni, nos az anyósa! “Jack egy talpig becsületes ember. Ő az egyik legkedvesebb ember, akit ismerek, igazából én csak James Bondnak hívom”- kezdte Sarah yorki hercegnő BBC-nek. “Nagyszerű apa és csodás férje. Az az ember, aki soha nem áll ki a ház elé, hanem a háttérben tevékenykedik. Ezek a koholt sztorik pedig aláássák az ő munkát, amit fontosnak tartok tisztázni. Munkaúton vett rész, tárgyalásokat folytattok.” Eugénia pedig nem nyilatkozott a fabrikált sztorik kapcsán, vélhetőleg eszébe jutott a családja mottója: “Soha ne panaszkodj, soha ne magyarázkodj!”

András herceg nyaka körül is szorul a hurok

Apja halálát követően néhány hónapig csend volt András herceg ügyében, de idén augusztus elején ismét beindult a gépezet. A királynő második fiát bíróság elé állítja Virginia Roberts Giuffre, aki azt állítja, hogy 2001-ben a férfi többször is megerőszakolta őt. 

Virginia egyike azoknak a nőknek, akik a Jeffrey Epstein-ügyben tanúskodtak, és most polgári peres úton kíván elégtételt venni András hercegen. A Financial Review információi szerint, a vádiratban az áll, hogy 2001-ben András herceg többször is megerőszakolta az akkor 17 éves Giuffre-t, és bár a nő korábban is megemlítette a herceg nevét a tanúvallomásaiban, most először szállt szembe vele ilyen egyértelműen. Bár a bírásági tárgyalás zárt ajtók mögött zajlik majd, a jelen helyzet indokolja, hogy a herceg a nyilvánosság elé álljon az ügy miatt.

András herceg nyaka körül is szorul a hurok

András herceg és Virginia Roberts az ominózus felvételen, háttérben Ghislaine Maxwell, Jeffrey Epstein élettársa (Fotó: Profimedia)

Eugénia és Beatrix hercegnők apja egyébként korábban már adott interjút az üggyel kapcsolatban, akkor azt állította:  nem emlékszik, hogy találkozott volna a nővel, ezért soha nem is történhetett semmi, amivel vádolja. Ezt követően azonban felkerült egy közös fotó róla és a nőről, amin kedvesen mosolyognak a kamerába…

Giuffre a közleményében kijelentette: nehezen hozta meg a döntést, de mindenképpen felelősségre akarja vonni András herceget az ellene elkövetett tettekért. Elmondása szerint azért várt eddig, mert többször is megfenyegették korábban, és csak azután mert kiállni a nyilvánosság elé állni, hogy több egykori áldozattal összefogtak.

Vilmos herceg beolvasott a bácsikájának

Öt nappal azután, hogy kiderült: András herceg semmiképpen nem úszhatja meg a tárgyalást, egy újabb hírről számoltak be a lapok. A cikkek szerint Vilmos herceg az a királyi családból, aki a leginkább aggódik a nagybátyja viselt dolgai miatt. Abban mind, a trónörökös Károly, mind pedig a fia, Vilmos egyetért, hogy András soha nem térhet vissza a közéletbe, nem képviselheti hivatalosan a királyi családot, és már a legjobb az lenne, ha az ünnepségeken sem mutatkozna. Vilmos azonban ettől is továbbment, nem törődve a korkülönbséggel és élve azzal, hogy második a trónörökösi sorban második pozíciójával, beszélgetésre hívta apja testvérét. A Mirror szerint Vilmos kerek perec kijelentette, hogy András húzza meg magát, mert minden vele kapcsolatos hír, árt a gyászoló királynő egészségének, valamint a királyi család hírnevének és megítélésének is, amit majd az ő három gyermeke, és András unokái is örökölnek idővel…

Vilmos herceg beolvasott a bácsikájának

Vilmos herceg és András yorki herceg a Westminsteri apátság előtt, 2017-ben (Fotó: Hannah McKay – WPA Pool /Getty Images)

Napraforgó Harry

Augusztus közepén előkerült a Meghan Markle-Harry herceg páros is. Hiszen ők ketten annyira vágytak a civil életre, hogy amióta kiléptek a családból, folyamatosan tévéműsorokban szerepelnek. Most éppen azzal húzták ki a gyufát, hogy celebpárt játszanak Hollywoodban. “Pontosan tudják, hogy az Egyesült Királyság nagy része, már egyszerűen unja őket, éppen ezért nyitottak amerikai felé, és próbálnak beolvadni abba a piacba”- nyilatkozta Jonathan Sacerdoti, a királyi családdal foglalkozó újságíró. “Nagy-Britanniában az emberek érdeklődésének fókuszában, most Vilmos és az ő családja van. Ezt pedig jól látja Harry is”- mondta a szakértő, aki szerint azonban Károly kisebbik fia nagyon is szemmel tartja, hogy mi történik a hazájában, és amint ránézve újra “kisüt a nap”, visszatér majd Angliába…

Botrányok a brit királyi családban

Meghan és Harry Montecito-i otthonukban, Meghan 40. születésnapján (Fotó: Profimedia)

Kérdés, hogy vissza tud-e térni. A királynőnek ugyanis a Sun szerint már nagyon elege van az unokájából, és annak a családját érintő kirohanásaiból. Éppen ezért II. Erzsébet a lap szerint jogászokkal konzultál, hogy felkészüljön Harry és Meghan újabb lejárató nyilatkozatára. A palota által felkeresett szakemberek többsége rágalmazási ügyekre specializálódott, valamint a magánélet védelmével foglalkozik. Az uralkodó célja, hogy Harry és a színésznő Meghan Markle tudomására hozza: nem tőr el tovább a hangos vádaskodásokat. Szüksége is van a 95 éves Erzsébetnek a segítségére, mivel unokája négy könyvre szerződött le, melyekben részletesen szeretné elmondani sérelmeit a királyi családdal kapcsolatban. Maradjunk annyiban, hogy ezek a könyvek nem biztos, hogy a boltokba kerülhetnének, ha Fülöp még élne…

Uralkodók

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top