nlc.hu
Sztárok

Ismerd meg I. János Károly spanyol király életét

Pénztől megrészegült, nőfaló bohóc lett I. János Károly spanyol király, a demokrácia élharcosa

Lehetetlen csak a mostani korrupciós ügy alapján véleményt alkotni I. János Károly spanyol királyról. Persze, senki nem akarja szentté avatni, azonban mindazt, amit a 80-as években tett a hazájáért, nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Eseménydús heteket él a spanyol királyi család. I. János Károlyról sokat hallani, mi most összeszedtük, mit érdemes tudni a botrányos uralkodóról. 

A testvére tragikus halála

Utazzunk vissza 1931-ben, amikor Spanyolországban kitört a forradalom és az akkori uralkodó, XIII. Alfonz – János Károly nagyapja – családjával együtt Olaszországba menekült. Itt született meg 1938-ban János Károly. Egyéves kisfiú volt, mikor Franco hatalomra került a hazájában, és a diktatúra fényében nagyapjának nem maradt más választása, mint az, hogy 1941-ben lemondjon a királyi címéről.

János Károly gyerekkorát beárnyékolta a testvére elvesztése. A fiúk az otthonukban található vadászfegyverekkel játszottak, amikor az egyik elsült, és János Károly öccse azonnal meghalt. Korabeli híradások arról szóltak, hogy a halálos lövést, az a 22-es kaliberű pisztoly okozta, amelyet még Franco tábornok adott ajándékba a fiúknak. A család akkori varrónőjének beszámolója szerint János Károly nem tudta, hogy a fegyver meg van töltve, baleset történt. Amit biztosan tudunk, hogy mindketten gyerekek voltak még, és csak ők ketten voltak a szobában. A halálos balesetet okozó fegyvert az apjuk a tengerbe vetette a tragédia után.

Franco átugrott egy generációt

A kamaszodó herceg Olaszországban, majd Svájcban tanult jogot, irodalmat és közgazdaságtant. Járt katonai akadémiára is, majd saját kérésére Spanyolországban érettségizhetett le, ott, ahol ekkoriban még mindig a Franco rezsim kezében volt a hatalom. János Károly 1962-ben vette feleségül Zsófia görög és dán királyi hercegnőt, Pál görög király lányát, akit még egy hajóúton ismert meg. A fényűző esküvőt Athénban tartották, és a következő években három gyerekük is született.

Feleségével a hatvanas években (fotó: Keystone/Getty Images)

Feleségével a hatvanas években (fotó: Keystone/Getty Images)

Időközben felnőtt egy generáció, a tábornok pedig érezte, hogy Európában elkerülhetetlen a változás. A ’66-os népszavazáskor visszaállították Spanyolországban a királyságot, ’69-ben pedig Franco nem János Károly apját, hanem átugorva egy generációt, magát János Károly herceget nevezte meg az örökösének. Furcsa ellentmondásnak tűnhet ez egy olyan diktátortól, aki másik országba üldözte a királyi családot, de Franco pontosan tudta, hogy akár ezt is megteheti.

„Neked majd egészen máshogyan kell ezt csinálni”- állítólag ezeket mondta a tábornok a fiatal János Károlynak, utalva egy demokratikusabb berendezkedésre.

Tudtad, hogyJános Károly fiának, VI. Fülöpnek Franco tábornok volt az egyik keresztapja?

Katonai egyenruhában jelentette be: megvédi a demokráciát

Amikor 1975-ben Franco meghalt, és I. János Károly spanyol király lett, a politikusok azt hitték, hogy ő is éppen olyan báb lesz a sakktáblájukon, mint sokan mások. De János Károly a sarkára állt és a demokrácia mellette tette le a voksát. Lemondott arról, hogy egy totális diktatórikus rendszert vigyen tovább, inkább egy működő, demokratikus alkotmányos monarchiát akart kiépíteni Spanyolországban. Menesztette hát Franco kormányát, és első lépésben enyhítette az ekkor még uralkodó cenzúrát, majd elérte, hogy szabadon engedjék a politikai foglyokat.

Fülöppel 1977-ben (fotó: Daniel Gluckman/Getty Images)

Fülöppel 1977-ben (fotó: Daniel Gluckman/Getty Images)

Nem sokkal azután, hogy János Károly új alkotmányt hirdetett, 1981-ben a Franco-hívő, fasiszta eszmékkel szimpatizáló Antonio Tejero, társaival együtt betört a parlamentbe, és követelte a Franco idején hozott rendeletek visszaállítását. A puccskísérletre János Károly határozott nemet mondott. A király a következő órákban sorra hívta a laktanyákat, majd katonai egyenruhában megjelent a tévében és beszédet mondott, melyben kiemelte, hogy kiáll a demokrácia mellett. Mellette volt az akkor 13 éves fia, mert azt akarta, Fülöp lássa, milyen uralkodni, mit kíván a nemzet, és hogyan kell mindig megvédenie a demokráciát. Fél nappal később a katonaság sikeresen lefegyverezte a puccskísérletben résztvevőket.

Német szerető, különös offshore cégek

I. János Károly végül 1975-től 2014-ig uralkodott, akkor, megromlott egészségi állapotára hivatkozva mondott le a trónról, bár sokkal valószínűbb, hogy döntése hátterében veje korrupciós botránya és saját átláthatatlan pénzügyei álltak. A koronát egyetlen fiára hagyta, aki VI. Fülöpként lett Spanyolország királya.

Zsófiával 1987-ben (fotó: Georges De Keerle/Getty Images)

Zsófiával 1987-ben (fotó: Georges De Keerle/Getty Images)

János Károly lemondását több éves lejtmenet előzte meg. 2008 után egyre több kritikus cikk jelent meg a lapokban a fényűző életéről, nem hallgattak tovább a lapok a király titkos szeretőjéről sem, aki már hosszú évek óta melegítette az ágyát. 2013-ban derült ki, hogy az egykori uralkodó egy madridi luxusvillát és egyéb ajándékokat adott a nála húsz évvel fiatalabb Corinna zu Sayn-Wittgenstein német üzletasszonynak. Ekkoriban kerültek nyilvánosságra azok a fotók is, amelyek egy botswanai vadászaton készültek a királyról, aki halott elefántok teteme mellett pózolt. A spanyol WWF szinte rögtön visszavonta tiszteletbeli elnökségét, az embereket pedig az érdekelte, miből finanszírozta a kis kalandját János Károly. További címlapsztori volt az is, amikor kiderült, hogy nem egyedül, hanem fiatalabb barátnőjével lövöldözött az elefántokra. 

A nők

Egyes feltételezések szerint I. János Károly több tucat nővel csalta meg Zsófiát a házasságuk alatt. A legvadabb pletykák szerint, még magával Diana hercegnővel is viszonya volt. Mégis miért tűrt annyi éven keresztül Zsófia? Ne felejtsük, hogy a görög királyi család sokat szenvedett az elüldözésük miatt. Zsófia testvére mindenét elvesztette, ő pedig nem akart a sorsára jutni. De sokat elárul az érzéseiről az, hogy amikor elérkezett az aranylakodalmuk időpontja, akkor Zsófia közölte, nem lesz ünneplés, mert ezen a házasságon nincs mit megünnepelni.

2017-ben már kínos, bizonyító erejű hangfelvételekről érkeztek hírek – az ügyet a spanyol titkosszolgálat zárt ajtók mögött tárgyalta. Corinnának állítólag olyan üzletekről volt tudomása, melyekkel több millió eurót vághatott zsebre az egykori uralkodó, ezek végül a vesztét okozták a királynak.

A korrupcióval vádolt spanyol király önkéntes száműzetésbe vonult

2020. augusztusában I. János Károly bejelentette, hogy 58 év után kiköltözik a madridi Zarzuela palotából és külföldre megy. Ezt a döntést két hónappal azután hozta meg, hogy offshore-botrányának ügyében vizsgálatot indított a spanyol legfelsőbb bíróság, hogy felderítse, kapott-e jutalékot, amiért egy spanyol konzorcium nyerte el a Medinát és Mekkát összekötő nagy sebességű vasútvonal építésének második szakaszát Szaúd-Arábiában.

Így jutottunk el oda, hogy a férfi, aki lefektette a rezsim utáni demokratikus Spanyolország alapjait, megrészegült a pénztől, és most, csak úgy, mint gyerekkorában, idegen földre kényszerül, azért, hogy ne tegyen több kárt a monarchiában, és az ő hibáját ne a fia, és az unokája fizesse meg.

Tüntetők a királyi család fotóit égetik rezidenciájuk előtt Spanyolországban augusztus 9-én (fotó: Marcos del Mazo/LightRocket via Getty Images)

Tüntetők a királyi család fotóit égetik rezidenciájuk előtt Spanyolországban augusztus 9-én (fotó: Marcos del Mazo/LightRocket via Getty Images)

A spanyol média rendszeresen közöl arról cikkeket, hol lehet jelenleg János Károly. Egyesek önkéntes száműzetésként, mások szökésként értelmezik, hogy a királyi udvar hivatalosan azt állítja, nem tudja hol van az egykori uralkodó. Sem János Károly ügyvédje, sem a madridi kormány nem nyilakozott, egyes információk szerint az egykori államfő a Doiminikai Köztársaságba menekült, mások szerint Portugáliába, ahol a fiatal kora nagy részét töltötte, de a spanyol ABC szerint Abu-Dzabi egyik luxus szállodájában tartózkodik. Egyik ország sem adott ki hivatalos közleményt ezzel kapcsolatban. Egy biztos: János Károly körüli botrányoknak az eltűnésével biztosan nincs még vége.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top