Szabadidő

Friss: lemondott a spanyol király

Lemondott trónjáról I. János Károly spanyol király – adta hírül a BBC. Az elmúlt két és fél év alatt nyolcadszor operálták meg a spanyol uralkodót, aki megromlott egészségi állapota és valószínűleg egy pénzügyi és egy szexbotrány miatt mondott le a trónról.

A hírt Mariano Rajoy miniszterelnök jelentette be. Az új uralkodó János Károly 45 éves fia, Fülöp lesz.

1975 óta uralkodott János Károly király Spanyolországban, a katonai diktatúra után került trónra, és óriási szerepe volt abban, hogy az ország a demokrácia útjára lépett. 1981-ben katonai puccsal akarták megdönteni a friss demokráciát, erre a király megjelent a tévében, és élő adásban emlékeztette neki tett hűségesküjükre a katonákat, akik egymás után hagyták ott a puccsistákat. Mellette ülő 13 éves utódja, Fülöp herceg végignézte, ahogyan apja megmenti a demokráciát.

Mindez egy életre biztosította neki a népszerűséget. Sajnos azonban az utóbbi években a király egészsége megrendült, és ez politikai problémákat is okozott, mivel a kórházi kezelései alatt az őt az államfői tisztségben helyettesítő Fülöp herceg nem rendelkezett törvényszentesítési jogkörrel.
Ám nagyobb gondot jelentett János Károly kisebbik lányának és férjének pénzügyi botránya. Idén áprilisban Krisztina hercegnőt egy spanyol bíróság gyanúsítottként nevezte meg férje, Iñaki Urdangarin korrupciós ügyében. Az infásnő férjét több millió eurós hűtlen kezeléssel és adócsalással vádolják, és bár egyelőre semmi sem bizonyított, ez is elég volt, hogy a monarchia veszítsen népszerűségéből.

Közben maga a király is bulvárbombát robbantott: kiderült, hogy János Károly egy madridi luxusvillát és egyéb ingyenes javakat bocsátott Corinna zu Sayn-Wittgenstein német üzletasszony rendelkezésére. Az uralkodónál több mint húsz évvel fiatalabb hölgyet évek óta János Károly szeretőjeként tartják számon a spanyol lapok.

I. János Károly király,Zsófia és Leonor hercegnő, Fülöp herceg és Zsófia királyi hercegnő
I. János Károly király, Zsófia és Leonor hercegnő, Fülöp herceg és Zsófia királyi hercegnő

A lemondással a spanyol király valószínűleg megmentette a monarchiát, hiszen annak adja át a koronát, aki legméltóbb rá, aki soha nem keveredett botrányba. A most 45 éves koronaherceg minden bizonnyal VI. Fülöp néven lép trónra. Fülöp és felesége, Letizia éppen tíz éve házasodtak össze, divatos pár, két bájos kis hercegnő, Leonor és Zsófia szülei. Az alattvalók egyenesen imádják őket, és éppen pár hete készült az a felmérés, mely szerint egy fiatalabb, népszerűbb királyi pár nagy lendületet adhatna a rossz gazdasági helyzetben vergődő országnak. Fülöp lánya, a még csak nyolcéves Leonor hercegnőről aki apja után Spanyolország királynője lesz már most többoldalas beszámolókat közölnek a legnagyobb hetilapok. Leonor a nagyapjával együtt fogadta korábban XVI. Benedek pápát, amikor szentatya Spanyolországba látogatott.

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top