Aktuális

Egy monarchia végnapjai: gyámoltalan az új spanyol király?

Először a parlamentben nyújtotta be lemondását I. János Károly spanyol király, majd a televízión keresztül beszédet intézett népéhez is. Kérdés, hogy utódja, Fülöp képes lesz-e helyreállítani a monarchia megtépázott tekintélyét.

A spanyol uralkodói családra évtizedeken át amolyan béke szigeteként tekinthettek mindazok, akiknek elegük volt az angol királyi família csúnya ügyeiből. Komoly politikai teljesítményt nyújtó uralkodó, kedves és melegszívű királyné, három gyermek. Szerény életvitel, semmi botrány, jó kapcsolat a sajtóval. Mindez igaz is volt, és a felsoroltak közül érdemes I. János Károly uralkodói teljesítményével kezdeni az elemzést.

Nem tipikus királyi történet az övé. Nagyapja, XIII. Alfonz ugyanis a spanyol polgárháború elől menekült családjával Olaszországba, majd 1941-ben le is mondott a trónról. János Károly már Rómában született, maga a pápa, XII. Pius keresztelte meg. Egyenes ági leszármazottja nemcsak Viktória angol királynőnek, de XIV. Lajosnak is. Katonai akadémiát végzett, tanult a közgazdaságtól a filozófián át mindent, pedig kevés esélye volt, hogy visszaül családja, a Bourbonok által 300 évig birtokolt trónra. Sokan meglepődtek, amikor a spanyol diktátor, Franco tábornok visszaállította a monarchiát. A trónt nem foglalta el – bár a királyi hatalmat ő gyakorolta megkoronázás nélkül –, ám a fiatal herceget nevezte meg utódjaként.

Franco után

Amikor 1975-ben sor került a trónra lépésre, a fiatal király már nős ember volt. Egy hajóúton ismerte meg egy másik száműzött európai uralkodó, a görög király leányát, Zsófiát, akit Athénban vett feleségül. Háromgyerekes apa volt már, amikor Madridban megkoronázták. Hazájában úgy tekintenek János Károlyra, mint a demokratizálás végrehajtójára, ugyanis szakított Franco hagyományaival.

Önkényuralom helyett mindig megegyezésre törekedett, egyben tartotta az országot, ezzel sokak szerint meg is mentette. Közmegegyezésen alapuló alkotmányt léptetett érvénybe, segítette a nagykoalíciót, amennyire telt tőle, egyensúlyozott a baszkok, andalúzok és más államalkotó nemzetiségek követelései között, kivezette Spanyolországot a nemzetközi elszigeteltségből. Mindezekért cserébe még azt is vállalta, hogy ez a bizonyos új alkotmány neki, vagyis az uralkodónak csupán jelképes szerepet ad.

A spanyolok akkor fogadták el igazán, amikor az 1981-es katonai puccs idején nem azok mellé állt, akik a diktatúra visszaállításán munkálkodtak, amiben pedig neki kínálták fel a vezető szerepet. Vészhelyzetben is a demokráciát választotta. Azokban a napokban végig, még a legveszélyesebb percekben is maga mellett tartotta fiát, a mindössze tizenhárom éves kis Fülöpöt, mert “Azt akartam, hogy lássa, hogyan kell egy királynak fellépnie”.

Ortodox esküvői szertartás
Ortodox esküvői szertartás

A taxisofőr unokája

Családi életéről sem lehetett rosszat mondani, igaz, a királyi családot a spanyol sajtó sokáig tabunak tekintette, vagyis hagyták őket – élni. Legnagyobb lányuk, a szépnek egyáltalán nem mondható Elena házassága volt az első frigy a családban, bár rövid ideig tartott. Krisztina viszont még egy királyi hercegnőhöz képest is hatalmas partit csinált. Férjhez ment a nemzet egyik bálványához, a világhírű kézilabdázóhoz, Ińaki Urdangarinhoz, és három kisfiút meg egy kislányt szült neki.

A legnagyobb show-nak mégis a trónörökös, Fülöp herceg 2004-ben megtartott madridi esküvője számított. Az örömbe némi megkönnyebbülés is vegyült, mert a 192 centi magas, barna hajú, kék szemű herceg addigra már jó néhány olyan hölggyel került szoros ismeretségbe, akiktől az udvar a fejét fogta. Hozzájuk képest a szép és nagyon okos Letizia Ortiz nagyságrendekkel jobb választás volt. Még akkor is, ha a nagyapja taxisofőr, édesanyja pedig ápolónő. Sőt Letiziának volt egy fiatalon megkötött első házassága is az irodalomprofesszorával, ami válással végződött. Ám az nem egyházi esküvő volt, így nem okozott megoldhatatlan problémát.

Fülöp 2003-ban kezdett udvarolni a hazájában nagyon népszerű tévés műsorvezető hölgynek – aki Washingtonból, Irakból is tudósított –, és hamarosan meg is kérte a kezét. A madridi La Almudena katedrálisban megtartott ceremónia után az ifjú pár Franco tábornok nyitott Rolls Royce-án hajtott végig az egymillió szál virággal díszített főváros utcáin. A hercegi párnak két szép szőke kislánya született, a ma kilencéves Eleonóra és a hétesztendős Zsófia.

A gyerekek: Krisztina, Fülöp és Elena
A gyerekek: Krisztina, Fülöp és Elena

A király trófeái

A bajok két éve kezdődtek. Egyszer csak híre ment, hogy az uralkodó vállát törte egy botswanai vadászaton. Mit keresett Afrikában?! Ekkor kerültek nyilvánosságra a fotók, amelyeken a spanyol király halott elefántok teteme mellett pózol. A spanyol WWF azonnal visszavonta tiszteletbeli elnökségét, az alattvalók pedig elhűltek, amikor kiderült, milyen csillagászati összegbe került a királyi vadászat. Hab volt a tortán, hogy köztudott lett: az uralkodó egy nála 25 évvel fiatalabb, kétszeresen elvált hölggyel múlatta az időt a fekete kontinensen. Ez volt az a momentum, amely miatt a spanyol sajtó is lerázta a pórázt, és egyre-másra jelentek meg a leleplező írások a király – vadászszenvedélyéről.

Ez a szenvedély nem vadakra, hanem szőkékre irányult. Az uralkodóra pedig olyan össztűz, hogy csak kapkodta a fejét. Még Lady Dianával is hírbe hozták, ami nem csoda, hiszen szeretőinek számát másfél ezerre tették. A gazdasági válságba belefáradt nép dühe a királyra, szimpátiája a sokszorosan megalázott királynőre irányult. Zsófia úgy vélte, nincs mit ünnepelni az aranylakodalmon, ezért nem is ünnepelték azt meg.

A következő évben újabb mélyütés. Krisztina infánsnő férje, a kézilabda-legenda komoly korrupciós ügybe keveredett. Kiderült, hogy cége könyvelője felügyeli az udvari kiadásokat is, így közösen szolgáltattak, és közösen számláztak túl. Az egykori sportoló állami pénzek kiszipkázása miatt bíróság elé került, sőt a hercegnőt is beidézték. Ez volt az a pillanat, amikor a királyi vő viaszszobra a híres madridi panoptikumban elkerült a királyi családtól, és az olimpikonok közé vándorolt.

Letizia és VI. Fülöp (bal oldalon), II. János Károly és Zsófia királyné (jobb oldalon)
Letizia és VI. Fülöp (bal oldalon), I. János Károly és Zsófia királyné (jobb oldalon)

Éljen az új király!

I. János Károly még megjelent a labdarúgó BL-döntőn Madridban, de pár nap múlva már egészen más okból szegeződtek rá a kamerák. Bejelentette lemondását, mondván, az új kor kihívásaihoz egy fiatal, tetterős uralkodóra van szükség. Ebben az utolsó beszédében köszönetet mondott feleségének, Zsófiának, hogy végig mellette állt. Ki tudja, jelent-e ez bármi gyógyírt a nyolcunokás nagymama számára.

A június 19-én felesküdött VI. Fülöppel sem kíméletesek a spanyol újságírók. Magányos, tehetetlen figurának írják le, aki férfias megjelenése dacára nagyon is gyámoltalan. Az biztos, hogy nagyon nehéz helyzetben lép a trónra, hiszen a gazdasági válságot megelégelő spanyolok nemigen hisznek most a monarchiában. A trón új örökösét, a kis Eleonórát mindenesetre uralkodásra készítik fel. Nagymamájával csak angolul, nevelőnőjével csak franciául beszél, tanul hittant, jár balettozni, és a kínai nyelvvel is ismerkedik. Nyilvános iskolába jár, de az ételt külön szállítják neki.

Az ő jövője szempontjából sok múlik azon, milyen uralkodói képességeket rejt magában édesapja, és milyen támaszt tud nyújtani neki mindehhez Letizia, akiből hamarosan királyné lesz. Az alattvalók eddig is aggodalommal figyelték, ahogy az egykor nagyon csinos és formás fiatal nő ijesztő mértékben lefogyott. Ha a nyilvánosság ráveti magát erre a problémára, és ha az új királyi pár nem lesz elég erős, hogy úrrá legyen a saját és a monarchia problémáin, a Bourbonoknak hamarosan leáldozik Spanyolországban.

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top