nlc.hu
Sztárok

Egy évvel II. Erzsébet halála után

Repedések a falon – Ez történt a királyi családdal egy évvel II. Erzsébet halála után

Egy éve halt meg II. Erzsébet, ezért megnéztük, hogy mi történt azóta a királyi családban, és milyen konfliktusok húzódnak meg a háttérben.

Kereken egy éve, 2022. szeptember 8-án délelőtt aggasztó hírekről számolt be a brit sajtó. Akkor még csak annyit lehetett tudni, hogy rossz egészségi állapotba került II. Erzsébet. Néhány órával később már a királyi család tagjai is sorra érkeztek Balmoralba, II. Erzsébet nyári rezidenciájához. Délután pedig a BBC képernyője elsötétült, és bejelentették II. Erzsébet halálának hírét. Még az este folyamán, az akkori brit miniszterelnök Liz Truss beszédet intézett a néphez, melyben nemcsak a 70 évig és 214 napig uralkodó Erzsébet előtt tisztelgett, hanem bejelentette III. Károlyt, az új királyt. Az elmúlt egy évben nemcsak egy koronázáson és egy szülinapi parádén van túl a királyi család, hanem botrányok sorozatán is…

II. Erzsébet halála címlapokon

Angol napilapokon II. Erzsébet halála (Fotó: Profimedia)

Ami nem változott

III. Károly és felesége, Kamilla királyné megtartotta Erzsébet azon hagyományát, hogy a nyár utolsó heteit a skóciai Balmoral kastélyban töltik. Ide egyébként – anyjához hasonlóan – idén augusztusban a királyi család összes tagját meghívta az uralkodó. „Ez az a hely, ahol mindenkinek lehetősége van szögre akasztani a koronáját vagy a tiaráját, hogy esőkabátban és bakancsban járja be a vidéket” – mondta a palota egykori munkatársa a People magazinnak. Az is igaz ugyanakkor, hogy a családtagok számára fájdalmas volt idén visszatérni Balmoralba, hiszen egy évvel ezelőtt itt búcsúztak el imádott édesanyjuktól, nagymamájuktól, dédmamájuktól. „Biztos vagyok benne, hogy amikor a királyi család tagjai bemennek a kastély egy-egy szobájába, még mindig arra számítanak, hogy a néhai királynő ott lesz. Ilyen veszteséget minden család átél, ők sem kivételek ez alól.”

„Nemcsak Erzsébet veszteségével kell megbirkózniuk, hanem azzal is, hogy továbbra is stabil maradjon a monarchia intézménye. De egyelőre úgy tűnik, hogy a királyi család ugyanolyan gördülékenyen és hibátlanul veszi az akadályokat a munkában, ahogyan eddig. Károly kevésbé formális, sokkal közvetlenebb az emberekkel, amikor egy eseményre megy. Megvan az a képessége, hogy mindenkivel könnyen megtalálja a közös hangot, akárhogyan is, ő most a megfelelő ember a trónra. Továbbra is elszántan küzd a természetvédelmi ügyekért, de észrevehető az is, hogy a család többi tagja milyen jótékonysági ügyet karolt fel” – mondta Ingrid Seward, aki számos, a királyi családdal kapcsolatos könyv szerzője.

III. Károly Erdélyben

III. Károly Erdélyben 2023-ban (Fotó: AFP)

Nem lett reformer

Sokan számítottak arra, hogy III. Károly hatalmas reformerként kezdi meg uralkodását, ám ő – nagyon is okosan – kivár. Jelenleg ugyanis egy év alatt már két miniszterelnöke is volt az országának, és a gazdasági helyzet is bizonytalan a növekvő kamatlábak és a megélhetési költségek miatt. III. Károly pedig inkább a stabilitást, mint a radikális változást választotta ezekben az időkben. Inkább a folytonosságot tartja első számú feladatának, mert szerinte az országának nincs szüksége további felfordulásra, ami a brit alkotmányt illeti. Károly koronázása nagyszerű volt ugyan, és olyan látványos volt, amilyet a világ várt, de maga a ceremónia mégis rövidebb és kisebb volt, mint anyja 1953-as koronázása.

Azt is fontos azonban tudni, hogy mint uralkodó, nagyon korlátozottak a lehetőségei. Károly – ahogyan menye, Katalin is – támogatta az Egyesült Királyságban élő és érkező ukránokat, de nem nyilatkozhatott az orosz invázióról.

Azzal pedig, hogy Károly inkább háttérbe szorította a változásokat, utódjának, Vilmosnak sokkal jobb lehetősége lesz arra, hogy modernizálja a monarchiát. Megfigyelhető az is, hogy Vilmos herceg és Katalin hercegné egyre több eseményen már a két idősebb gyermekükkel vesz részt, vagyis szépen, fokozatosan megismertetik velük a rangjukkal járó felelősséget és feladatokat is. 

Vilmos herceg és Katalin hercegné gyermekeivel
Megnézem
Összes kép (6)

Repedések a falon

A korona című sorozat ötödik évadának ikonikus plakátján egy repedés látható a palota falán. Utalva ezzel Károly és Diana válására, valamint arra, hogy a készítők szerint Diana látványos ellenszegülései repedéseket ejtettek a királyi család népszerűségén. A képet egyébként árnyalja, hogy Diana halála után öt évvel ünnepelték II. Erzsébet uralkodásának aranyjubileumát, amin soha nem látott tömeg ünnepelte a királynét.

Ám a korábban említett repedés most tényleg valós problémát jelképez. Ez pedig Harry herceg és családja között húzódik. Károly király kisebbik fia könyvben, tévéinterjúkban és dokumentumfilmben mondta el vélt vagy valós sérelmeit a családjával szemben. Tette ezt alig néhány héttel II. Erzsébet halála után.

Károly úgy döntött, hogy egyetlen szóval sem reagált a fia könyvében megfogalmazott vádakra és kritikákra. A hallgatását azonban nem szabad elismerésnek betudni, mivel a királyi család soha nem reagált ilyen támadásokra.

A brit királyi család

A brit királyi család (Fotó: Netflix és Profimedia)

„Biztos vagyok benne, hogy a királynak nagyon hiányzik a fia. Harry szórakoztató, jószívű és tele van szeretettel. Bárki bármi is mond, remek volt a kapcsolatuk” – mondja a királyi családhoz közel álló forrás a People magazinnak. Bár az Egyesült Államokba költözött herceg szeptember 7. és 10. között Európában lesz, szinte semmi esély nincs arra, hogy találkozzon a testvérével vagy az apjával. „Vilmos úgy érzi, hogy elárulta az öccse. Már a Netflix dokumentumfilmje is lesújtó volt számára, de Harry újabb tört döfött a szívébe a könyvével. A walesi hercegnek és hercegnének semmi kedve Harryvel találkozni – Meghan Markle-lel vagy nélküle. Egyáltalán nem bíznak már Harryben, és nem akarják, hogy egy esetleges beszélgetésről részletesen beszámoljon a sajtónak” – állította Kinsey Schofield, a „To Di For Daily” podcast házigazdája.

Ami biztos, hogy Harry szeptember 7-én megérkezett Londonba, hogy az általa alapított WellChild Awardson részt vegyen. A beszédében megemlítette néhai nagyanyját is. „Mint tudjátok, tavaly nem tudtam részt venni a díjátadón, mivel a nagymamám meghalt… Tudom, hogy most lenéz mindannyiunkra, és boldog, hogy együtt vagyunk, hogy továbbra is egy ilyen hihetetlen közösséget alkotunk!” – mondta, ezzel pedig ismét a címlapokra került. Hogy ez mennyire lesz szimpatikus a rokonainak, azt csak sejteni lehet. Ugyanazon a napon egyébként Vilmos Londontól távol, Dorsetben volt. 

Nem hiszed? Pedig igaz

A legmeglepőbb, és egyben legnevetségesebb történet a királyi család kapcsán, az Meghan Markle és Donald Trump cicaharca. A volt elnök – akit az elmúlt hetekben rabosítottak is – arról beszélt egy rádióműsorban szeptember 6-án, hogy személyesen szeretne elbeszélgetni Meghan Markle-lel. „Tiszteletlenül bántak a királynővel, amikor 2020-ban a férjével együtt lemondtak a királyi családban betöltött szerepükről. Ez nagyon nem tetszett… Azzal sem értek egyet, ahogyan támadják a családot könyvekben és filmekben.”  Trump végül közölte, hogy hallott róla pletykákat, hogy Meghan nem kedveli őt, erre így reagált: „Nem ő lenne az első, és az egyedüli. Én szívesen vitatkoznék vele.”

Hogy ez az egész mennyire méltatlan a királyi családhoz, azt most hagyjuk is.

II. Erzsébet királynő és Donald Trump

II. Erzsébet királynő és Donald Trump (Fotó: Chris Jackson-WPA Pool/Getty Images

Mit hoz a jövő?

Brit belpolitikai elemzők szerint a változás elkerülhetetlen, de sokkal lassabban fog megtörténni, mint azt korábban predesztinálták. A legutóbbi közvéleménykutatás azt mutatta ki, hogy a monarchia támogatottsága még mindig stabil, azonban a 18 és 24 év közötti fiataloknak a kétharmada szeretné, ha választott államfője lenne az országnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top