nlc.hu
Család

Harry herceg Invictus Games dokumentumfilmje

Harry új dokumentumfilmjében megfeledkezett arról, amit hat éve a testvéréről mondott

Harry herceg ismét egy dokumentumfilmben látható. Bár ennek nem ő a főszereplője, bőven volt lehetősége, hogy a saját fájdalmát elmondja benne.

A héten elérhető lett a Netflix dokumentumfilmjei között Harry herceg legújabb filmje, ami az Invictus Games eseményről szól.

Az Invictus Games egy 2014-ben, Harry herceg által alapított sportverseny, amelyen a részt vevő sportolók sérült katonák és veteránok. Többféle sportágban szerveznek mérkőzéseket az esemény során, mint például kerekesszékes kosárlabda, ülőröplabda, vagy beltéri evezés.

Ám a filmben nemcsak a sportesemény kap figyelmet, hanem Harry személyes emlékei is. Újból előkerült, mennyire elhanyagolta őt a családja, és a brit médiát is okolta. A Daily Mail – aminek kiadója jelenleg is perben áll a herceggel – megint összevetette a herceg mostani állításait azokkal, amelyeket korábban mondott. Mi pedig igyekeztünk a herceg 2008-as és 2012-es afganisztáni bevetéseikor közölt cikkeket megkeresni.

Miért szívügye ez a hercegnek?

A királyi család hivatalos oldalán ma is elérhető információ, hogy Harry herceg kétszer járt Afganisztánban. 2008. február 28-án a védelmi minisztérium megerősítette, hogy Harry herceg akkor már több mint két hónapja szolgált a brit hadseregnél az afganisztáni Helmandban. 2012-ben ismét Afganisztánba ment.

A segítségről

Harry állítása az új dokumentumfilmben:

Senki nem támogatta őt, amikor az Afganisztánból hazatérve, poszttraumás stressztől szenvedett. „Nem volt meg az a támogatási struktúra, a hálózat vagy a szakértői tanács, hogy rájöjjek, valójában mi is történik velem.”

Harry állítása korábban:

2017-ben a herceg egy interjúban Bryony Gordon podcastjában viszont azt mondta, hogy Vilmos arra biztatta, hogy menjen terápiára. „Számomra a bátyám hatalmas támasz volt. Folyamatosan azt ismételgette, hogy ez nem helyes, ez nem normális. Jelezte, hogy beszélnem kell valakivel a dolgokról.”

A Tartalék című könyvében pedig egykori magántitkáráról, Jamie Lowther-Pinkertonról is írt, aki az Ír Gárda tagja volt, és harcolt az Öbölháborúban. Harry úgy beszélt a férfiról, mint akiben a kezdetektől megbízhatott, és megoszthatta vele mindazt, ami a katonaévei alatt történt vele.

Vilmos herceg és Harry herceg

Harry és Vilmos herceg 2008-ban, bevetésen megsérült katonákkal találkoztak. (fotó: Getty Images)

Senki nem foglalkozott a sérültekkel

Harry állítása az új dokumentumfilmben:

A herceg szerint a brit média figyelmen kívül hagyta az Afganisztánban megsebesült brit katonákról szóló történeteket. Arról beszélt, hogy 2008-ban sok sérült katonát látott a bevetése alatt, és rettenetesen dühös volt, amiért a média nem foglalkozott velük.

Ezzel ellentétben:

A Daily Mail cikkében arra emlékeztet, hogy a brit katonák halálesetéről és a sebesülésekről többször címlapon számoltak be a lapok. A jelentéseket minden esetben a védelmi minisztérium munkatársai adták ki, ezekből a közleményekből lehetett összeállítani az anyagokat. Ezek fotókat, az áldozatokat, a sebesülteket és a kitüntetéseket is tartalmazták. A BBC honlapján a mai napig elérhető az a felsorolás, ami annak a 136 katonának a nevét tartalmazza, akik életüket vesztették Afganisztánban abban az időszakban. 

„Sok haditudósító az életével fizetett azért, hogy beszámoljon az embereknek az ottani küzdelmekről” – írja a Daily Mail. A lap egy helyi újságírószövetségre hivatkozva azt állítja, hogy 1992 óta 79 olyan újságíró, riporter, operatőr… halt meg, akik az afganisztáni eseményekről tudósítottak.

2012-ben egyébként a BBC egy terjedelmes cikkben számolt be arról, hogy több katona elhunyt egy támadás következtében abban a táborban, ahol Harry herceg is tartózkodott. 

A brit médiát kontra amerikai média

Harry állítása az új dokumentumfilmben:

A herceg a filmben arról beszélt, hogy a brit sajtó érdeklődése tönkretette a 2008-as bevetését Afganisztánban.

Ezzel ellentétben:

Valójában a brit média szorgalmasan titokban tartotta 2008-as szolgálatát. Erről a hadsereg egy megállapodást is kötött a helyi médiával, melynek értelmében senki nem írhatott a bevetéséről, a herceg, és a katonatársai biztonságának értelmében.

Azt, hogy a királynő unokája Afganisztánban teljesít szolgálatot, a Drudge Report amerikai weboldal közölte először, „Exkluzív: Harry, a hős!” szalagcímmel. A Drudge Report leginkább arról lett híres, hogy beszámolt a Monica Lewinsky-botrányról, miután a Newsweek úgy döntött, hogy nem teszi közzé a történetet.

Kicsit utánajárva a történetnek, azt már mi találtuk meg, hogy a cikk után azonnal megszólalt, Sir Richard Dannatt brit tábornok, aki hangot adott felháborodásának, és vizsgálatot indított az ügyben. „Nagyon csalódott vagyok amiatt, hogy külföldi weboldalak úgy döntöttek, hogy lehozzák a történetet anélkül, hogy velünk egyeztettek volna. Ez ellentétben áll azzal a rendkívül felelősségteljes hozzáállással, amelyet az egész Egyesült Királyság nyomtatott, és online médiája, valamint néhány tengerentúli médiája, a megállapodásunk értelmében tanúsított” – mondta Dannatt tábornok.

II. Erzsébet és Harry herceg

II. Erzsébet és Harry herceg 2006-ban (Fotó: Getty Images)

Amikor II. Erzsébet engedélyezte, hogy Harry Afganisztánba menjen, azt a döntést hozta, hogy csak a családtagok és a védelmi minisztérium 15 tisztviselője értesülhet a hírről. Valamint szigorú titoktartás mellett a brit média. A küldetésben való részvételéhez tartozó kódnevet a nagyanyjától kapta, hogy jelenléte a hadseregben ne keltsen feltűnést az ellenségnél. 

A média és a minisztérium közötti szerződés értelmében a brit sajtó Afganisztánban dolgozó tudósítói kezdettől fogva tudtak a herceg bevetéséről. Több ízben interjút is készítettek Harryvel, és kamerákkal követték tevékenységét, de tartották magukat a hírzárlathoz, amelyről a herceg és bajtársai biztonsága érdekében a kormánnyal és a hadvezetéssel még korábban megegyeztek. Miután azonban a Drudge Report cikke megjelent, a brit média is közölte a riportokat.

Az események hatására Harryt hazarendelték, amit ő úgy kommentált: „Visszatérek majd harcolni!” Ezt meg is tette négy évvel később, 2012-ben.

Korábban így írt Afganisztánról a könyvében

Tartalék című könyvében Harry arról írt, hogy a brit hadseregben szolgálva hogyan élte meg az afganisztáni konfliktust. Elmondása szerint helikopterpilótaként hat különböző bevetésen vett részt a tálib lázadók ellen harcolva 2012-ben és 2013-ban. Harry elismerte, hogy az összes küldetés alatt embereket ölt„Amikor azon kaptam magam, hogy elmerülök a harc forgatagában, nem gondoltam úgy arra a 25-re, akit megöltem, mint emberekre. Ezek sakkbábuk voltak, amiket leütöttek a tábláról, a rossz embereket pedig kiiktatták, mielőtt megölhették volna a jókat” – írta, majd hozzátette, nem büszke arra, amit tett.

A könyv megjelenése után több nemzetbiztonsági tanácsadó és nyugalmazott tiszt is nyilatkozott a SkyNewsnak, akik kijelentették, hogy nem lett volna szabad erről beszélnie, valamint úgy ítélték meg, hogy bemocskolta és rossz színben tüntette fel a brit hadsereget. Ben McBean tengerészgyalogos, aki a herceggel szolgált Afganisztánban, így vélekedett egykori bajtársa könyvéről a Twitteren: „Szeretlek, Harry, de be kell fognod a szádat! Elgondolkodtató, hogy milyen emberek vesznek körül. Ha ezek jó emberek lennének, akkor valakinek rég szólnia kellett volna, hogy hagyd ezt abba!”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top