nlc.hu
Sztárok

Harry herceg könyvének és interjúinak részletei

Harry herceg most azt állítja: senki nem rasszista a családjából

Folyamatos ellentmondások. Sorra adott zavaros interjúk. Harry herceg könyvében egészen bizarr, bulváros történeteket is érintett, melyeknek semmi köze a királyi családhoz, a friss riportokban pedig a saját szavait is megcáfolta. Vajon milyen állapotban van most az egykori legnépszerűbb brit herceg?

Nehéz kitalálni, mit miért tesz mostanában Harry herceg. Természetesen mindenkinek joga van a saját állításait, fájdalmait elmondani. Az is bizonyos, hogy traumatizált a gyermekkora, ami miatt talán még nehezebb számára a felnőtt élet, és számos sebet hordoz. Ezek azonban nem adnak minden tettére választ.

Harry herceg azt állítja, hogy azért írta meg a könyvét, azért készítették el a hatrészes Netflix doksijukat, azért adott interjút Oprah-nak, Andrerson Coopernek és Tom Bradby-nek, mert joga volt elmondani azt, ami vele történt. Ahogyan ő fogalmazott: a labda most a családja oldalán pattog. Tény az is, hogy Harry és neje busás összeget kapott a Netflix sorozatukért, és nyilván a könyv sem elhanyagolható bevételt jelent majd nekik. Az itt megjelent állításokra a királyi család (eddig) nem reagált.

Kutyatál és lökdösődés  

A könyvben Harry két alkalmat említ, amikor elmondása szerint Vilmos fizikailag is „nekiesett”. Az egyik eset 2019-ben történt, amikor az idősebb herceg átment a Kensington-palotában található Nottingham Cottage-ba, amely akkoriban Harry és Meghan lakrésze volt. Vilmos ekkor „nehéz esetnek” és „gorombának” nevezte sógornőjét, és fenyegetően lépett fel öccsével szemben. Harry szerint otthagyta és átment a konyhába, ahová Vilmos követte és tovább sértegette. „Ekkor megragadott a galléromnál fogva, elszakította a nyakláncomat és a földre lökött… A kutya táljára estem, és megsérült a hátam. Feküdtem ott egy pillanatig kábultan, aztán felálltam, és mondtam neki, hogy tűnjön el”– állította könyvében Harry, aki szerint másik hasonló eset is történt, amire Fülöp herceg temetése után került sor. Ekkor már adásba került az Oprah-interjú. (Csak a korrektség kedvéért, Harry nagyapja már haldoklott, amikor Harry és Meghan felvette a interjút. Harry pedig csak a nagyapja halála után utazott Angliába.) Károly király kisebbik fia azt állítja, hogy nagyapjuk temetése után Vilmos kiabált vele, „megcibálta” és titkos kódmondatokat használva beszélt neki Dianáról. Végül pedig magához ölelte és azt mondta öccsének: “Szeretlek, és csak azt akarom, hogy boldog légy.”

A Kensington-palota közleményben csak annyit adott ki: Vilmos herceg nem fog reagálni Harry állításaira.

Vilmos, Meghan és Harry

Vilmos herceg üdvözli Meghant és Harryt a Westminster előtt, 2018-ban egy hivatalos rendezvényen (Fotó: Profimedia)

Lehet-e pszichológushoz menni?

Harry herceg és Meghan 6 részes dokumentumsorozatában visszatérő elem volt, hogy Meghan nem kérhette pszichológus segítségét, mert azt a királyi család nem támogatta. Harry könyvében viszont az áll, hogy amikor Vilmos a kutyatálba lökte a konyhában, ő azonnal a terapeutáját hívta, hogy átbeszéljék ezt a traumát. Mindez viszont akkor (vagyis 2019-ben) volt, amikor elmondásuk szerint nem kérhették pszichológus segítségét. Vagyis a könyv és a sorozat ezen a ponton üti egymást.

És, ha már a traumákról beszélünk. Akkor hozzuk ide Harry katonai múltját is. Köztudott, hogy a fiatal herceg kétszer egy évet töltött a hadsereggel Afganisztánban. Ehhez egyébként a nagyanyjától kapott engedélyt, kódneveket használtak, hogy jelenléte a hadseregben ne keltsen feltűnést az ellenségnél. Harry a könyvében leírja, hogy 25 tálibot ölt meg a küldetése alatt. Az idő előtt kiszivárgott memoárban a herceg így fogalmazott: „Az én szememben nem is emberek, hanem csak a tábláról levett sakkfigurák voltak”.

Harry herceg és Browning géppuskája

Harry herceg és Browning géppuskája Afganisztánban, 2008-ban (Fotó: John Stillwell – POOL/Anwar Hussein Collection/WireImage)

Harry nyilatkozata számos problémát vet fel. Több nemzetbiztonsági tanácsadó és nyugalmazott tiszt is nyilatkozott a SkyNewsnak, akik mind kijelentették, hogy nem lett volna szabad erről beszélnie, valamint úgy ítélték meg, hogy bemocskolta és rossz színben tüntette fel a brit hadsereget. Ben McBean tengerészgyalogos, aki a herceggel szolgált Afganisztánban, így vélekedett egykori bajtársa könyvéről a Twitteren: „Szeretlek Harry, de be kell fognod a szádat! Elgondolkodtató, hogy milyen emberek vesznek körül. Ha ezek jó emberek lennének, akkor valakinek rég szólnia kellett volna, hogy hagyd ezt abba!” De nem ő volt az egyetlen katona, aki szerint Harry hibát követett el. Egy amerikai katona így vélekedett: „Soha nem szabad beszélni arról, hogy kiket és hány embert öltél meg. Én már három háborúban vettem részt, sajnos, haltak meg emberek, de soha nem beszélek róluk”. És hogy miért kellett volna megfogadnia ezeket a tanácsokat – még a könyv megjelenése előtt – a hercegnek? Azért, mert sokak szerint nemcsak a saját, de a családja fejére is célkereszt került. Ezt persze nem tudjuk, de Anasz Hakkáni, az afganisztáni tálib vezetés egyik magas rangú tagja így reagált a fecsegő herceg szavaira: „Akiket megölt, nem sakkfigurák voltak, hanem emberek. Családjuk volt, akik hazavárták őket.”

Arról egyébként nem találtunk információkat, hogy Harry a háború után is ment-e terapeutához, vagy csak akkor, amikor a testvére belelökte a kutyatálba.

Az a bizonyos náci ruha

Sokan emlékezhetünk rá, amikor a 20 éves herceg egy náci egyenruhában ment egy buliba. Erről még így beszélt a Netflix sorozatában: „Életem egyik legnagyobb hibája volt, amikor egy buliban náci egyenruhát viseltem. Azonnal jóvá akartam tenni, és meglátogattam a londoni főrabbit, valamint egy holokauszttúlélőt Berlinben. Nem hagytam annyiban, én tanultam a hibámból!” A hazánkban március közepén megjelenő könyvben viszont már azt ecseteli, hogy mindez Katalin és Vilmos hibája. Állítása szerint egy „bennszülöttek és gyarmatosítók” partira készült – ez már önmagában szemöldökfelhúzásra ad okot – , amikor felhívta a tesóját és annak barátnőjét, hogy náci vagy pilóta egyenruhát viseljen, ők pedig a náci egyenruhára szavaztak, és ő ezért döntött így. Ha ez így is történt, azért csak nem ugrunk a kútba, mert azt mondják.

Újságok a könyv megjelenés előtt

Harry herceg náci ruhában a The Sun címlapján (Fotó: Profimedia)

A vörös vonal

Harry állításai szerint azért is kellett könyvet, sorozat, interjúkat megjelentetnie, mert meg kell védeni a feleségét és a gyermekeit. Úgy véli, hogy Meghan, Dianához hasonlóan csodás nő. A könyvben a herceg még olyan témákat vetett fel, hogy 14 évesen hogyan könyörgött az apjának, hogy ne vegye el Kamillát. (Károly egyébként nem akarta és nem is tudta volna elvenni ekkor Kamillát. Az esküvőre csak 2005-ben került sor.)  Károly király egészen január 9-ig nem reagált fiatalabb fia állításaira. Ám a brit lapok szerint ez most megváltozik. Ugyanis Harry a napokban megjelent tévéinterjúban, amit Anderson Coopernek adott, azt mondta, hogy Kamilla volt a gazember, ő volt a harmadik személy a házasságban, így rehabilitálni kellett az imázsát, miután nyilvánosan is felvállalták a kapcsolatukat Károllyal. Ennek érdekében pedig remek kapcsolatot építettek ki a sajtóval, hogy az emberekben pozitív kép alakuljon ki vele kapcsolatban. Ennek az lett az ára, hogy a királyi család számos tagját „feláldozták”, és a sajtó elé dobták. Erre azonban számos, Kamillát igencsak negatív színben feltüntető cikk az ellenpélda.

Újságok a könyv megjelenés előtt

Fotó: Profimedia

Ellentmondások sokasága

Hogy tisztán lássa mindenki, az elmúlt kb. 1 hétben három fontos esemény történt (a herceg életében):

  • sok-sok részlet jelent meg a memoárjából
  • interjút adott az amerikai Anderson Coopernek
  • interjút adott a brit Tom Bradby-nek

Ezeknek a hármasából pedig egy elég kesze-kusza ellentmondás sorozat rajzolódott ki.

  • Coopernek tehát a fenti információkat mondta Kamilláról. Tom Bradby-nek viszont már azt, hogy nem „szurkálódott” apja feleségével.
  • Szintén a brit újságírónak mondta, hogy bármit is mond Vilmosnak a jövőben, az „privát” marad. Mire a riporter felhívta a figyelmét arra, hogy eddig a könyvében, a sorozatában, valamint két interjújában mégis a családjáról beszélt, ott üzengetett a testvérének. Harry erre úgy válaszolt, hogy akkor sem akarta bántani a családját.
  • Tom Bradby megkérdezte a herceget, hogy mire és kire gondolt, amikor úgy fogalmaztak a nejével az Oprah interjúban, hogy egy magas rangú királyi személy (akit nem neveztek meg) aggodalmát fejezte ki fia, Archie bőrszíne miatt. Ezzel pedig rasszizmussal vádolták meg a királyi családot. Harry erre úgy felelt: Nem mondott ilyet. A brit sajtó állította ezt. (A brit sajtó viszont csak szemlézte az Oprah interjút.)
  • Harry Coopernek azt állította, nem adják vissza a címeiket, mert az nem változtatna semmin. Ez viszont nem igaz.
  • Harry azt állította, hogy az apja kiabált vele, hogy ne vigye Meghant Balmoralba, amikor a királynő meghalt. Harry ezt magára vehette ugyan, de Katalin sem tartott Vilmossal, ahogyan Eugénia és Beatrix hercegnők férjei sem voltak ott.
Harry könyvének reklámja a kirakatban

A Harry herceg emlékiratait összefoglaló könyv egy dorchesteri bolt kirakatában (Fotó: Finnbarr Webster/Getty Images)

Bizarr, szinte már érthetetlen kijelentések

Harry néhány egészen bizarr információt közöl a nyilvánossággal, amelyeket valóban semmi értelme nem volt kifecsegni.

  • A könyvében írta azt, hogy Diana egy hajtincsét az ágya melletti asztalkán tartja. Véleménye szerint ez is segített neki és a feleségének abban, hogy Archie megfoganjon.
  • Harry arról is beszámolt, hogy amikor 2011-ben egy 320 kilométeres sarkköri jótékonysági sétára indult korábbi katonatársaival, akkor a füle, az arca és a pénisze is „lefagyott”, sőt a tesója tavaszi esküvőjén még érezte a pénisz lefagyásának utóhatásait.
  • A herceg arról is részletesen írt, hogy egy idősebb nővel veszítette el a szüzességét, egy pub mögötti sikátorban.
  • Kesergett azon az egyik interjúban, hogy a lakrész, melyet a Kensington-palotán belül kapott, olyan kicsi volt, mint egy borz odúja.
  • Hasonlóan óriási traumaként élte meg azt is, hogy a Balmoral-kastélyban kisebb szobát kapott, mint Vilmos, és az ablaka alatt ott parkolt a királynő személyi titkárának autója.
Diana, Harry és Vilmos

Diana hercegnő és a fiúk, Harry és Vilmos, 1990-ben, a londoni Szent Pál-székesegyházban tartott istentiszteleten (Fotó: Profimedia)

Ezek persze megint csak morzsák. Nem lehet azt állítani, hogy Harry minden kijelentése igaz, vagy azt, hogy minden kijelentése elferdített, esetleg hazugság. Ami kirajzolódik, az egy kissé zavarodott, felhergelt ember, aki a pénzért vagy az igazságérzete miatt folyton beszélni akar. A testvére egyébként néhány éve így fogalmazott a BBC-nek, amikor édesanyja, Diana ikonikus interjújáról kérdezték. „Meg tudom érteni, hogy olykor adódik olyan helyzet az ember életében, amikor hihetetlenül kétségbeesettnek érzi magát, amiatt, hogy igazságtalan, hazug dolgokat mondanak vagy írnak róla. A legegyszerűbb megoldás ilyenkor az, ha magad keresed meg az utat a médiához és elmondod a saját véleményedet. De ha egyszer kinyitottad ezt az ajtót, soha többet nem zárhatod be…”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top