nlc.hu
Sztárok

Kritika Meghan Markle és Harry herceg Netflix-dokumentumfilmjéről

Ez olyan, mint a Kardashian-valóságshow – Megnéztük Harry és Meghan Netflix-dokusorozatát

„Amikor ilyen nagy a tét, nem az a legjobb, ha tőlünk hallják a történetünket?” – ezekkel a szavakkal harangozta be Meghan Markle a december 8-án elinduló dokusorozatukat. Én csak azt nem értem, hogy nem mondtak már el mindent az Oprah-interjúban? Nem panaszolta már tele az amerikai magazinokat, amelyeknek ő maga nyilatkozott? Megnéztem Harry és Meghan doksijának első három részét.

Hogy mennyire jól megtervezett lépés volt ez a dokumentumfilm-sorozat a herceg és a felesége részéről, az már az első részben kiderül. Ők ketten már a kilépésük előtti hetekben felvételeket rögzítettek, vagyis tudatosan készültek erre a filmre. Ahogyan a konyhákban beállított romantikus fotók is erre utalnak, vagy a költözésük után készített házi videók is.

„A médiában zajló kizsákmányolásról rántom le a leplet, amiről az intézmény is tud” – mondja bele a kamerába Harry, s aki nem tudná, az intézmény a királyi család „kódolt” neve. Míg Harry harcosan vág bele mondandójába, addig neje az első tíz percben csak olyan házi videókat rögzít, melyeken magába fordulva ismételgeti, hogy nem tudja, mit is mondjon. Harry és Meghan minden lehetőséget megragad arra, hogy hallassák a hangjukat. Leszerződtek egy dokusorozatra a Netflixszel, amit vélhetőleg senki nem támogatott a királyi családból, de aminek már a főcímében ott van Károly, II. Erzsébet vagy éppen Diana. A későbbi montázsokban pedig még György herceg fotója is. Már elnézést, de etikus azoknak a felvételeivel eladni a saját sztorinkat, akik lehet, hogy inkább kimaradtak volna belőle? A dokusorozat eddig elérhető első három része három nagyobb témát dolgoz fel: kizsákmányoló média, rasszizmus, valamint Harry boldogtalansága és Meghan megpróbáltatásai.

Részlet Harry és Meghan dokumentumsorozatából

Eddig nem látott fotók Harry és Meghan dokujából (Fotó: Netflix)

Az időben csapongó szériának köszönhetően nemcsak a család Montecitóban található villájába, de a kertben álló tyúkólba is bepillanthatunk. „Rólunk egy téves kép alakult ki, most megmutatjuk, hogy ezek vagyunk mi” – mondja a házaspár, és minden rosszért, ami az életükben történt, a médiát hibáztatják. Ha valaki visszatekint az elmúlt két és fél évre, akkor nem sok olyan fotóra emlékezhet, amelyen Harry és Meghan gyermekei szerepelnek. A dokuban viszont kifejezetten sok felvétel látható róluk. „A szülő döntse el, mit és mennyi infót oszt meg a gyerekéről” – ecseteli Harry. De ne legyen annyira naiv a kedves néző. Mert azt gyanítom, hogy itt nagyon kemény szerződésben volt rögzítve, hogy a filmben hányszor, mennyi ideig láthatóak a gyerekek. Ahogyan az is, hogy a megjelenésig hol és mikor mutathatnak róluk képet a szülők.

Archie Harrison
Megnézem
Összes kép (4)

Csak Meghan nem illett a családba… De mi a helyzet velük?

Az első rész nagyjából a megismerkedésüket mutatja be. Kiderül, hogy az Instán akadtak egymásra, aztán tényleg egy közös barát hozta össze a randit, amiről Harry késett. Meghan pedig most is kijelenti, hogy ő tényleg nem tudta, ki is az a Harry herceg. Hát, komolyan nem tudom, hogy bunkerban élt-e korábban, vagy amikor a Buckingham-palota előtt fotózkodott a 2000-es években, akkor azt hitte-e, hogy az egy pláza, de ezt képtelen vagyok elhinni. Akárhogyan is, kétszer találkoztak, aztán belevágtak a távkapcsolatba. S figyelem, itt jön egy mókás, nagyon is megcáfolható mondat. „Szerintem a családban sokan, főleg a férfiak, hajlamosok olyan társat választani, aki megfelel az elvárásoknak. Nem azt, aki nekik rendeltetett… Édesanyám is a szíve alapján hozta a legtöbb döntését, és is ilyen vagyok.” És itt álljunk meg egy rövidke időre. Persze nem férfi, de II. Erzsébet nagyon is a szívére hallgatott, amikor egy nincstelen, görög herceget választott férjéül, akit egy narancsos ládában menekítettek el Görögországból. András herceg is a szívére hallgatott, amikor a nagyszájú, a királyi családba nem illő Sárát vette el. Beatrix hercegnő egy olasz férfihez ment hozzá, akinek már van egy korábbi kapcsolatból született gyermeke. Vilmos egy olyan nőt választott, aki egy egyszerű angol középosztálybeli család tagja, és akit pont annyira darabokra szedett a média, mint Meghant, de erről majd később. Eduárd gróf egy hétköznapi életet élő PR-asszisztenst vezetett az oltár elé. Margit hercegnő összeházasodott egy biszexuális fotóssal. És akkor említsük meg Károlyt is, akit tényleg mindenki utált akkoriban, amikor elvette élete szerelmét, Kamillát, de a szívére hallgatott, mert mellette lett boldog. Szóval azt azért bátran kijelenthetjük, hogy nem Meghan volt az első „fura” figura a királyi családban, de értem én, hogy kell a dráma.

Long story short: két személyes találkozó után Meghan és Harry ötnapos afrikai túrára indult, majd a nő kérésére minden második héten találkoztak. Hogy ne legyen nagy a felhajtás, ezt úgy oldották meg, hogy eleinte csak a színésznő ment Londonba. Ezt azzal indokolták, hogy őt nehezebb volt kiszúrniuk a lapoknak. „Mindig próbáltam beosonni a Kensington palota kapuján” – magyarázta Meghan. Erről egyébként több fotó is készült akkoriban. De azok a beosonások nem a palota egyik rejtett kapuján történtek, hanem a főkapunál, ahol mindig áll egy fotós. És nem akarok az ördög ügyvédje lenni, de egyszerűen muszáj az ellenpéldákat is felhozni egy filmmel kapcsolatban, amire a királyi család tagjai nem reagálhatnak. Szóval nem egy olyan fotó is készült, amin Meghan Markle fel-le sétálgat a Daily Mail bulvárlap szerkesztősége előtt. Hogy ez szándékos volt, vagy sem, azt max. ő tudja. „Az egyik délután felhívott a sajtótitkárunk, hogy a kapcsolatot megtudták a lapok, és holnap leközlik, így mi elmentünk, és még egy nagyot buliztunk szabadon.”

Harry herceg és Meghan Markle bulizik

Az a bizonyos utolsó „szabad” buli (Fotó: Profimedia)

A dokumentumfilm azzal kezdődik, hogy „A királyi család tagjai nem voltak hajlandók kommentálni a sorozat tartalmát”. Néhány órával a premier után, a brit sajtóban megjelentek olyan cikkek, melyek szerint a királyi család tagjaihoz el sem jutott az első három rész tartalma, és felkérést sem kaptak arra vonatkozóan a streamingszolgáltatótól, hogy kommentálják azt.

A hollywoodi lány, aki nem ismerte a fotósokat

Károly kisebbik fiának gyerekkori emlékei vegyesek. Ez sem olyan információ, amit ne mondott volna már el korábban interjúban vagy valamilyen rendezvényen. Látunk bevágásokat a Balmoralban töltött nyarakról, a vidámparki kirándulásokról és a téli síelésről is. Azt mondja, sok nevetés és kaland volt jelen a gyerekkorában, de legalább ennyi könny is, amit az anyja arcán látott. Harry felidézi, hogy bár a legtöbb fotós betartotta azt a szabályt, hogy a kapott 5-10 perc után elmennek, és a nyaralás maradék részén békén hagyják őket, mindig volt egy-két paparazzo, aki ezt megszegte. „Anyám könnyeit látva tapasztaltam meg, hogy mennyit szenvednek azok a nők, akik beházasodnak a királyi családba” – mondja Harry, aki úgy érzi, hogy minden korábbi barátnőjét a média üldözte el, de már a kapcsolat elején tudta, hogy Meghant meg kell védeni, mert olyan melegséget áraszt és együttérző, mint Diana volt. Még csak a sorozat első részénél járunk, de máris azt érzem, hogy glória ragyog Meghan Markle feje felett, aki tökéletes, de ezt később ő maga is elmondja majd.

„Anyám halála után az ország a saját gyermekeként pátyolgatott minket” – magyarázza a herceg, aki bár azt elismeri, hogy a drogos, ivós, bulis korszakáról szóló cikkek valósak voltak, ellenben sokszor túlzóak. „Nekem segítség és támogatás nélkül kellett egyenesbe hoznom az életemet” – folytatja. És akkor megint álljunk meg egy kicsit. Harry ugyanis rögtön két példát hozott fel. Az egyik a Lesothóban töltött évei, ahol senki sem kezelte úgy, mint egy herceget, és önmaga lehetett. Azért tegyük hozzá, hogy ide is követte egy filmes csapat anno, s bizony ez nagyban segített azon, hogy helyreállítsák a „balhés herceg” renoméját.

Harry herceg Lesothoban

Harry herceg Lesothóban 2008-ban (fotó: Profimedia)

A másik a hadsereg. Ezt szintén a második családjaként mutatta be. Mindkettőre úgy hivatkozott, hogy az ottani emberek „nevelték fel”. Akkor tisztázzuk. II. Erzsébet és Fülöp herceg voltak azok, akik a Diana halála utáni időkben végig az unokáik mellett voltak. Kirándultak velük, segítettek abban, hogy távol a fotósoktól a skót birtokon éljenek, pihenjenek. És amikor Harry még mindig nem találta a helyét, akkor II. Erzsébet volt az, aki nemcsak igent mondott arra, hogy Harry Afganisztánban teljesítsen szolgálatot, de kijárta azt is, hogy a sajtó békén hagyja, ne derüljön ki az ott használt neve (hogy ne hozza veszélybe a küldetést). Ezek megint kimaradtak a dokuból.

A párhuzam Diana és Meghan között folyamatosan a felszínen van tartva. Ott lebegtetik a készítők, és minden témára vagy inkább problémára ráhúzzák. Ilyen az üldözés és az agresszív fotósok jelenléte is.

Elhiszem és nem kétlem, hogy elképesztő nyomás van az emberen, amikor kimegy egy házból, és száz fotós várakozik rá. De hogy van az, hogy a királyi család többi tagjánál működik a „most kaptok két percet, hogy lefotózzátok a gyerekeket a suli előtt, aztán az év többi napján nem”? Ez csak és kizárólag Meghan és Harry esetében nem működött az elmondásuk szerint. A hercegné pedig – aki Los Angelesben nőtt fel, vagyis ott, ahol a legnagyobb a celebkultusz, és olyan elképesztően gátlástalan lapok üzemelnek, mint a TMZ, vagy a pikáns UsWeekly – azt állítja, hogy soha nem gondolta volna, hogy ilyen könyörtelen a brit média. A doku szerint Meghan házát addig soha nem látott módon vették körbe a fotósok, és zaklatták a nőt, s ilyenre még a királyi család történetében nem volt példa. 

Abban viszont van valóság, hogy Dianával ellentétben Meghant a közösségi oldalon is támadták. De ebben sem ő volt az első. Meghan az Oprah-nak adott interjúban korábban arról beszélt, hogy bizonyosan Katalinnak is nehéz volt, amikor Waity Katie-nek gúnyolta a sajtó, utalva arra, hogy nyolc évig várt, amíg Vilmos megkérte a kezét. De az egykori színésznő szerint ez a támadás semmi nem volt ahhoz képest, amit ő kapott a leselkedő fotósoktól, és a lapoktól. Nos, ez megint csak Meghan oldala. Katalin életét kicsit sem könnyítette meg a sajtó, és nem csak a gúnynév miatt. Sok olyan videó és fotó található az interneten, amin szó szerint üldözik a paparazzik. És nem, semmilyen segítséget, támogatást, védelmet nem kapott. Hiszen még nem voltak házasok Vilmossal. De olyan felvételek is megtalálhatóak a neten, ahogyan a fiatal Katalin egyedül rohan a reptéren, és egyszerűen „lotyónak” gúnyolják.

Kate Middleton háza előtt fotósok
Megnézem
Összes kép (2)

Létező probléma zavarosan tálalva

Jöjjön a sorozat legnagyobb részét felölelő téma. A házaspár már a kapcsolatuk legelején felszólalt az ellen, hogy Meghant a származása miatt támadják a sajtóban. „Én már az elején mondtam neki, hogy a szerelmüket a faji hovatartozás miatt kérdőjelezik majd meg” – mondta a filmben Dorina, Meghan anyja. Amint a kapcsolat nyilvános lett, Meghant egyre keményebb jelzőkkel illették a lapok. Nem kimondottan az „n” betűs szóra kell gondolni, hanem olyan cikkekre, melyek azt taglalták, hogy milyen „gettóban” nőtt fel. „A rokonaim mind azt mondták, hogy ez a média beavatási rítusa, amin mindannyiunk feleségei átestek, akkor miért éppen Meghant kellene megvédeni ettől. Én viszont azt feleltem, hogy ez más, mert ez már arról szól, hogy ő honnan származik” – elemezte a történteket Harry. (Meghan egyébként – ellentétben a többi, a királyi családba beházasulni készülő hölggyel – kapott védelmet, igaz, azt az NBC csatorna alkalmazta, de mindent jelentettek Harry biztonsági csapatának.)

„Meghannek egy olyan iparággal szemben kellett képviselnie magát, amiknek a 99 százaléka fehér” – utalt egy megszólaló a filmben arra, hogy a brit média munkatársai között alig van afroamerikai.

Harry herceg és Meghan Markle címlapok
Megnézem
Összes kép (4)

Az eljegyzés – ami valóban egy grillcsirkés vacsora után történt – s az, hogy ez a két ember összeköti az életét, egy szakértő szerint azért volt nagy dolog, mert a „brit fekete közösség végre azt érezhette, hogy emberszámba veszik őket.” Ezzel együtt Harry szerint azért is erősödtek fel a Meghan származásától részletező cikkek, mert az eljegyzésük a brexit idején volt, amikor hatalmas indulatokat váltott ki a bevándorlás kérdése az Egyesült Királyságban.

Harry herceg és Meghan Markle eljegyzése

Harry herceg és Meghan Markle eljegyzése (Fotó: Netflix)

A dokumentumfilmben felidézik azt a pillanatot is, amikor Mihály kenti herceg neje egy aranyozott szerecsent ábrázoló brosst viselt. Bár az ékszer korábban többször is ékesítette már a ruháját, most először mindenki felkapta rá a fejét, s rasszizmussal vádoltak miatta. Harry herceg szerint a rokona által is elkövetett tudattalan előítélet, az ő életében is jelen volt. „Életem egyik legnagyobb hibája volt, amikor egy buliban náci egyenruhát viseltem. Azonnal jóvá akartam tenni, és meglátogattam a londoni főrabbit, valamint egy holokauszttúlélőt Berlinben. Nem hagytam annyiban, én tanultam a hibámból!” – magyarázta Harry. Mindenki döntse el, hogy a fenti lépéseket önmaga kezdeményezte, vagy esetleg a nagyanyja, hogy lecsillapítsa az emberek (jogos) felháborodását.

Bár a brosst viselő hercegné közleményben fejezte ki sajnálatát, s jelezte, hogy többet nem fogja viselni azt, a kedélyek nem csillapodtak. Most, évekkel később is volt olyan megszólaló Harry és Meghan dokumentumfilmjében, aki szerint aggályos, hogy a palota falait ma is olyan művészeti tárgyak díszítik, amelyek a rabszolgatartás korából származnak, s azt ábrázolják. A megszólaló hozzátette azt is, hogy Meghan érkezésével végre egy olyan ember került a királyi családba, aki olyan volt, mint a korábbi gyarmatok, vagyis a mai nemzetközösségi államok lakói, s ezzel azt remélték, hogy sok, korábban kellemetlen téma is feltárásra kerül végre. Ilyen lépésnek tekintették azt is, amikor Harry és neje részt vett egy olyan fekete fiúért tartott emlékmisén, akit 30 évvel korábban gyilkoltak egyértelműen a származása miatt.

Mihály kenti herceg felesége

Az a bizonyos bross (Fotó: Profimedia)

A színésznőből lett neveletlen hercegné

Az első három részben azonban a család nagy támadása elmaradt. Persze Meghannek volt néhány olyan elszólása, mint például az, hogy Katalin és Vilmos a valóságban is olyan formálisan viselkedik, mint a kamerák előtt. Vagy az, hogy

senki nem tanította meg neki, hogyan kell pukedlizni, így azt a Neveletlen hercegnőből tanulta meg, a brit himnuszt pedig a netről.

De őszintén, hogy van az, hogy Zsófiától, Katalinon át Peter Phillips volt feleségéig, mindenkivel megismertették a protokollt, csak Meghannel nem? „Meghan mindenkit lenyűgözött a családból, szerintem senki nem hitte, hogy egy vörös hajú srác egy ilyen gyönyörű nőt fog majd meg. De az, hogy amerikai színésznő volt, már a kezdetektől elhomályosította őket” – magyarázta Harry, aki szerint rokonaik azt feltételezték, hogy ez a kapcsolat úgy sem lesz hosszú. Neje szerint pedig azért skatulyázta be őt a család, mert színésznő. „Én nem azért akartam színésznő lenni, hogy Oscart nyerjek, hanem azért, hogy jótékonykodjak!” – kiállított fel Meghan. Én meg nem értem, miért öntjük le marhapörkölttel a palacsintát.  

Akárhogyan is, de Meghant befogadta a család. Ma is emlékszik arra, amit a királyi családdal töltött első karácsonya után mondott az anyjának. „Felhívtam anyát, és áradoztam neki, hogy milyen elképesztő minden. Hogy egy hatalmas család része lehet, amire mindig vágytam. Hogy itt folyton zajlik az élet… Harrynek pedig mosolyogva mondtam el este, hogy milyen remek dolgokról beszélgettem a nagyapjával, Fülöp herceggel.”

Királyi család tagjai sétálnak

Vilmos herceg, Harry herceg, Károly, Katalin és Meghan 2018-ban karácsonykor (Fotó: Profimedia)

Aztán a dolgok szépen, lassan mintha megváltoztak volna. Ám ez is nagyon halványan van felvázolva az első részekben. Olyan konfliktusokat említenek, mint a Vilmos, Katalin, Harry és Meghan közös alapítványának ügye, amiben az egykori színésznő felemlegette a #metoo mozgalmat úgy, hogy a királyi család tagjai semmilyen ügy aktivistái „nem lehetnek”. Egy későbbi jelenetben pedig arról panaszkodott, hogy amíg a királyi család dolgozó tagjai voltak, soha nem viselhetett színes ruhát, mert senki nem hordhatott olyan színű ruhát, mint a királynő (egy adott eseményen), majd neki még a rangban felette álló egyéb nőkhöz is alkalmazkodnia kellett.

Ezért én többnyire bézst és fehéret választottam. Ráadásul ezekkel beolvadtam a közegbe. Nem akartam én feltűnést kelteni. Nekem ne mondja senki, hogy nem tettem meg mindent, hogy beilleszkedjek ebbe a családba

– fakadt ki már kicsit sem árnyalt stílusban Meghan. Az pedig a történet másik oldala, hogy például amikor a napokban Dél-Afrika elnökének tartott fogadást a királyi család, akkor a résztvevő hölgyek (Kamilla királyné, Katalin hercegné, Zsófia grófné), az ország zászlójának színeibe öltöztek. Nehezen lehet elképzelni, hogy ezt ne beszélték volna meg előtte.

Kamilla királynő, Katalin hercegné és Zsófia rófné

Kamilla királynő, Katalin hercegné és Zsófia grófné (Fotó: Profimedia)

Harry szerint a brit lapok elvárják, hogy a királyi család tagjai játsszák a szerepüket, akik viszont ebben nem partnerek, azok kegyvesztetté válnak, s csakis negatív hírekre számíthatnak. S ide kategorizálja be magukat is. „Meghan esetében pedig nem volt határ, mindenkinél szabad préda volt.” Ehhez azonban kellett a nő családja is (és itt most nem Meghant hibáztatom). Katalin szülei, valamint két testvére soha nem nyilatkozott a sajtónak. Nem pletykáltak, nem fecsegtek, és nem árultak képeket pénzért. De Meghan már nem járt ilyen jól a saját családjával. Míg az anyját nem tudták behálózni a lapok, addig az apját – akivel nem nagyon beszélt, és aki még nem is találkozott Harryvel– már igen. Thomas Markle ugyanis az esküvő előtt pénzt fogadott el egy laptól, amelyeken ő látható, ahogyan edz, méretet vesznek tőle az öltönyéhez, és egy Angliáról szóló könyvet olvas. A brit sajtó hamar kiszagolta, hogy Meghan apja pénzt fogadott el a képekért, és le is közölték ezt az infót.

Thomas Markle és Meghan Markle

Thomas Markle és Meghan Markle (Fotó: Profimedia)

Lánya ekkor gépet akart küldeni érte, és azonnal átutaztatni Londonba, hogy többé ne használja ki a média, de a férfi nem ment, s onnantól nem is reagált a nő üzeneteire. Cserébe elmondta a TMZ-nek, hogy nem megy az esküvőre. Meghan szerint nyilvánvalóvá vált idővel az üzenetekből, hogy az apja telefonját feltörték. A sztori itt kissé homályos. Nem derül ki, hogy kicsoda törte fel a férfi mobilját, ahogyan az sem, hogy Markle úr, miért nem vette fel soha a lányának a telefont. Nem tudni, hogy tényleg szívproblémái miatt nem vett részt az esküvőn, vagy más volt az oka. De az biztos, hogy a harmadik rész ezzel, vagyis a „NAGY IGEN” kimondása előtti percekkel ért véget.

Oké, lehet egy királyi családból kilépett házaspár panaszkodását 6×50 percen keresztül taglalni. Mert ez eladható, az már más kérdés, hogy bizonyítékokat most sem láttunk (erre mind a brit, mind pedig az amerikai sajtó rávilágított.)

Senki nem nézné meg 6×50 percen keresztül azt a 350 hivatalos-, vagy jótékonysági eseményt, amelyen Károly, még hercegként 2021-ben részt vett.

Esetleg azt a 222 eseményt, ahol Vilmos képviselte a királyi családot, és hívta fel a figyelmet egy-egy fontos társadalmi csoport helyzetére. De gondolom, hogy a mindig csendes, de elképesztő teherbírású Zsófia grófné – akit december elején kitüntették az Egyesült Államokban a Hillary Clinton díjjal – 150 akciója sem érdekelne sok nézőt. Abban ugyanis nincs dráma, nincs botrány, nincs panasz, csak munka, meghallgatás és az, hogy egy adott fontos témára irányítják a fókuszt…

A sorozat második három része december 15-én jön ki. Akkor, amikor Katalin hercegné hagyományos karácsonyi jótékonysági koncertjének felvétele zajlik, s amelyen a királyi család valamennyi tagja ott lesz. Idén a koncert emléket állít II. Erzsébet munkássága előtt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top